wzmocnić kokosowy smak. Zamiast oleju płynnego dodałam do składników mokrych 2 kopiaste łyżki oleju kokosowego , którego używam już w tej chwili dosłownie do wszystkiego, prócz sałatek. Nie mając świeżego szpinaku użyłam jarmużu. Co prawda kolor ciasta nie wyszedł tak pięknie soczyście zielony, jak przy szpinaku, ale jednak zielony. Przed pieczeniem posypałam ciacha kawałkami czekolady z chilli i solą morską
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEkaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem sadzonym Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kolorowymi pomidorkami Sałatka z kukurydzy(...)gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Warstwowa kanapka z ciabatty z suszonymi pomidorami Kasza kuskus
Moja smaczna kuchniabędę Wam opisywać, musicie spróbować! ;) Składniki: Mięso-marynata: 1,5kg schabu 2-3 ząbki czosnku rozmaryn sol, pieprz 2 łyżki oleju Farsz: 200g mięsa mielonego 200g szpinaku świeżego lub mrożonego cebula 200g sera żółtego startego na tarce 2 ząbki czosnku pół czerwonej papryki sól pieprz jajko 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo: 300ml bulionu kilka listków laurowych kilka ziarenek ziela(...)wkładamy na całą noc do lodówki. Farsz: Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Następnie na patelnię dodajemy szpinak i dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Studzimy. Paprykę siekamy w kostkę i dodajemy do mięsa, tak samo jak pozostałe składniki. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Rolada: Roladę rozwijamy i usuwamy
Czerwona Porzeczkazarówno na co dzienny obiad lub kolację jak i na eleganckie przyjęcie, gdyż prezentuje się niezwykle efektownie. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 filet z kurczaka 2 garści świeżego szpinaku Ser Feta Sól, pieprz, oregano 1 jajko do posmarowania Wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami i smażymy na złoty kolor. Rozkładamy ciasto francuskie i na środek kładziemy szpinak
Podróż w kulinariapowstały dzięki życzliwości marki Piątnica http://piatnica.net/. Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 płaty suszonych pomidorów z oliwy( kupione tutaj ) 100 g sera Feta Kilka liści świeżego szpinaku 6 ząbków marynowanego czosnku chili Sól, pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Piersi delikatnie rozbijamy, następnie doprawiamy solą i pieprzem. Na każdą pierś układamy liście szpinaku, pokrojony w wzdłuż pomidor, oraz paski
Podróż w kulinariaZawsze jest to eksperyment i zazwyczaj jest on udany, gdyż sałatki nie potrzebują wielu dodatków by były pyszne. Wystarczy odpowiedni dressing i ulubione składniki. Składniki: kilka listków botwiny i szpinaku szczypta soli łyżka soku z cytryny kawałek papryki 1 pomidor malinowy kawałek ogórka ser feta prażone nasiona słonecznika 3 jajka ugotowane na miękko lub półtwardo dressing: łyżka oliwy z oliwek(...)łyżka soku z cytryny, 1/4 pęczka bazylii, szczypta soli oraz pieprzu Składniki dressingu ucieramy w moździerzu do uzyskania jednolitej masy. Liście botwiny i szpinaku chwilę marynujemy w soku z cytryny i soli. Następnie układamy na talerzu liście, pokrojone w kostkę warzywa i ser. Całość polewamy dressingiem i posypujemy nasionami słonecznika. Smacznego, Klaudia
Mango Papajawiele różnych smaków Tortilli ja dziś użyłam czosnkowej. Pyszny Wrap Czosnkowy Składniki: 1 Filet z Kurczaka 6 Tortilli-ja użyłam czosnkowych 1 Cebulę Białą 1 Pomidor Szpinak Surowy Kilka liści sałaty Lodowej Rukola Sos ja użyłam słodko-kwaśny Sposób Przygotowania: 1.Kurczaka przygotowuję według przepisu --- Chrupiący Kurczak 2. Tortillę kładę na talerz 2. Na Czosnkową(...)Tortillę kładę drobno pokrojoną cebulę. 3. Następnie kładę plastry pomidora. 4. Dodaję Rukolę 5. Dodaję Szpinak 6. Dodaję sałatę lodową. 7. Dodaję Kurczaka. 8. Całość polewam sosem. Ja dałam słodko kwaśny. ZAWIJANIE TORTILLI 1. 2. 3 . 4. Z drugiej strony również składamy tak samo
Gotowanie Patkistanąć w szranki z każdym drugim daniem, bardzo, szybka, wygodna i pożywna wersja... Składniki: 4-5 ugotowanych ziemniaków 100 gram boczku wędzonego parzonego 1 średnia czerwona cebula 2 garści szpinaku świeżego 2 jajka 2 łyżki tartego żółtego sera 2-3 łyżki masła świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie: Na patelni rozpuszczany masło, ugotowane ziemianki kroimy w talarki przekładamy(...)razem ok 5-10 minut tak, aby przyrumieniły się lekko ziemniaki oraz boczek. Do miseczki wbijamy jajka dodajemy starty ser dokładnie mieszamy i przyprawiamy. Do usmażonych ziemniaków dokładamy świeży szpinak, chwilę smażymy, całość zalewamy jajkami z serem przykrywamy pokrywką, smażymy do ścięcia jajek. Smacznego
kgwjanczewozawierać mnóstwo zdrowych składników, ja dzisiaj jako bazę owocową dodałam gruszki, sok z cytryny i kawałek świeżego imbiru, który stanowi idealne połączenie z gruszką, jako fazę zieloną dodałam szpinak i natkę pietruszki, idealnie wychodzi również z jarmużem, brokułami im zdrowsze zielone połączenia tym lepiej, dodatkowo dodałam 1 łyżkę oleju kokosowego, żeby zapewnić sobie przyswajalność składników rozpuszczalnych w tłuszczach m.in(...)słoneczny dzień jak dzisiaj nie ma nic lepszego i zdrowszego :) A jeszcze dzisiaj zapraszam na pyszny czekoladowy pudding chia :) Składniki : kilka małych gruszek kilka sporych garści szpinaku i natki pietrsuzki sok z 1/2 cytryny kawałek ok 2-3 cm imbiru 1-2 łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego dodatki : zielona herbata matcha, młody jęczmień, sezam, chili
zdrowa vege kuchniamnie: pieczarki, cukinia i pomidorki) sos pomidorowy, ziołowe pesto lub kwaśna śmietana dodatek mięsny (jeśli lubimy; u mnie salami) suszone zioła: oregano lub bazylia opcjonalnie: świeża rukola lub szpinak Sos pomidorowy: 390 g pomidorów z bazylią – z kartonika lub puszki 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz(...)tartego sera i szczyptą suszonego oregano lub bazylii. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 7-9 minut, aż ser się rozpuści (ale nie spali). Gotowe pizzerinki można posypać rukolą lub szpinakiem. Jakie kompozycje? Możemy zrobić klasyczne pizze na pomidorowym sosie: z szynką i pieczarkami, z salami i kukurydzą, hawajską z ananasem, ale też świetne będą warzywne pizze na zielonym pesto. Jeśli
Poezja smakuwszystkiego co dietetyczne, przedstawiam propozycję na obiad jednoosobowy - akurat dla średnio-żartej jednostki płci żeńskiej . Składniki na porcję 1-osobową: makaron razowy (50g) - ważyć suchy, przed gotowaniem 3 brykiety szpinaku mrożonego (100g) - ważyć jeszcze zamrożony kilka brukselek (100g) 1/2 kostki chudego twarogu (100g) 2 ząbki czosnku - wedle smaku i uznania 1 łyżeczka oliwy - do smażenia sól, pieprz ziołowy, czosnek(...)warzywka zbytnio nie wystygły . W międzyczasie gotowania makaronu i brukselki, rozmrozić w mikrofali brykiety szpinakowe. Na rozgrzanej patelni i łyżeczce oliwy podsmażyć pokrojony w kosteczkę czosnek, dodać rozmrożony szpinak, przyprawić do smaku i chwile smażyć. Następnie wkruszyć twaróg, wymieszać z resztą zawartości patelni i poddusić na wolnym ogniu przez kilka minut do rozpuszczania się twarogu. Dorzucić ugotowany
Grunt to przepis!umiem się zmuszać do jedzenia posiłków, na które nie mam najmniejszej ochoty i nie umiem trzymać się sztywnych diet. Nie chciałam przez dwa tygodnie jeść tylko jajek i szpinaku, żeby po tym czasie pochłonąć tabliczkę czekolady w ciągu trzech minut. Byłam gotowa na duże zmiany nawyków żywieniowych. Byłam gotowa na długą i wyboistą drogę po własne zdrowie i lepsze samopoczucie(...)syta i nie zaczynam od podjadania. Zaczynam po prostu przygotowywać obiad. I tutaj różnie: mięso (w tym też panierowane), spaghetti, zapiekanki z dodatkiem warzyw, naleśniki (ja wtedy jem ze szpinakiem, reszta rodziny najczęściej na słodko). KOLACJA (19.00 - 19.30) Kolacja to taka zapchaj dziura. Za późno na wszystko co słodkie (owoce jem tylko rano, a najpóźniej do godziny 16.00), szukam
bistro mamaczosnku vel dużo sproszkowanego puszka pomidorów kartonik przecieru pomidorowego puszka soczewicy(w oryginale cieciorki ale student daje co ma -kiedyś jadłam z kurczakiem i też było pycha) 11kulek mrożonego szpinaku łyżka masła świeże pieczywo ulubiony smak lodów Przyprawy sól pieprz zioła prowansalskie łyżka vegety bazylia sproszkowany czosnek Ilość zabrudzonych garów patelnia/garnek(proponuje duży wok lub garnek by nie brudzić dwóch(...)soczewicę/cieciorkę(wariant z kurczakiem-należy go podsmażyć osobno na patelni) 5.W połowie szklanki wody rozpuścić vegetę(lub pół kostki rosołowej). Dodać do naszego gara. 6. Wrzuć szpinak. Doprowadź do wrzenia. Dopraw porządnie 7. Przełóż zupę do misek. Posyp serem. Podawaj ze świeżym pieczywem(polecam bułki lidlowskie fitness lub z pestkami dynii) i sałatą lodową z vinegretem
Fiolka w kuchniCiasto na pizze zrobiłam wg starego przepisu . Placek smaruję sosem pomidorowym (pomidory uduszone z cebulka, czosnkiem, ziolami). Posypuję bazylią, oregano i solą. Szpinak posiekałam i podsmażyłam. Do szpinaku najlepiej pasuje smażony kurczak i kukurydza. Na wierzch posiekana cebula i oczywiście mnóstwo starego sera. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 200-220 stopni. Przypominam świetny sprawdzony przepis na pizzę
prawdziwe jedzeniekuchni zapraszamy ;) Kaukaskie klimaty w naszej kuchni z cudownym chlebem lawasz. (4 osoby) Składniki: 1/2 kilograma młodych małych ziemniaków 2 zielone papryki najlepiej z węgierskiej 1 pęczek świeżego szpinaku 1 puszka cieciorki 1 mały słoiczek ajwaru 1 pęczek świeżej kolendry 1 łyżeczka pasty z kolendry 1 duża łyżka marynowanej papryczki jalapenio lub chili 1/2 sera bałkańskiego w typie twarogu(...)warzywa dobrze zmiękły, ale nie przesadzajcie w wodą ponieważ nie robimy sosu a jedynie podgotowujemy warzywa do wyparowania wody. Dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, pastę z kolendry i grubo pokrojony szpinak. Wszystko dusimy do miękkości pod koniec dodajemy papryczki jalapenio nieco pieprzu i skrapiamy sosem sojowym. W kolejnym mniejszym rondelku wrzucamy ciecierzyce (cała puszkę) wcześniej wypłukaną na sicie. Zalewamy ajwarem
vegetanie