szpinak - 15265 przepisów (strona:566/1018)

Makaron zapiekany ze szpinakiem 444

Wspaniałe danie jarskie, nadaje się na obiad, jak również na ciepłą kolację Składniki: 1 opakowanie makaronu świderek  400 g szpinaku mrożonego   1 serek topiony o dowolnym smaku  3 ząbki czosnku  2 łyżki masła   1 Mozzarella sól i świeżo zmielony pieprz do smaku  Wykonanie: S zpinak wkładamy do rondla i na wolnym ogniu odmrażamy(...)rozmrożeniu dodajemy pokrojony drobniutko czosnek i serek topiony przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente, do naczynia żaroodpornego wkładamy masło układamy warstwami makaron na przemian ze szpinakiem zapiekamy w nagrzanym piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec zapiekania układamy na zapiekance pokrojoną w plastry mozzarellę i wkładamy na parę minut do piekarnika. Gdy ser się rozpuści

kgwjanczewo
Burgery z buraków 177

ziołowego 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego oregano 3 łyżki oliwy Sos czosnkowy 1 mały jogurt naturalny 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku Dodatkowo  4 bułki liście młodego szpinaku pomidor czerwona cebula cukinia Sposób przygotowania Buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć sok i przełożyć do miski, razem z przyprawami,  wbić jajka, dodać bułkę tartą(...)patelni (użyłam patelni grillowej). Przygotować sos czosnkowy -  do miseczki wlać jogurt, dodać majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem wymieszać. Górę i dół bułek posmarować sosem. Układać szpinak, burger z buraków, pomidor, cukinia i cebula

pink envelope
Mit żelaza i rzeszowska Alternatywa 183

płatków owsianych, warzyw strączkowych, orzechów i ziaren, łącząc je z produktami bogatymi w witaminę C, która ułatwia wchłaniania żelaza. Duża ilość żelaza znajduje się również w: pietruszce, pestkach dyni, szpinaku, burakach, pokrzywie. W witaminę C bogate są natomiast: zielona i czerwona papryka, czarna porzeczka, brukselka, kalafior, szpinak, kiwi, pomarańcze, biała i czerwona kapusta, pomidory. Osoby niejedzące mięsa nie powinny pić

Qlinarnie i Qlinarnie
Penne ze szpinakiem w mniej niż 30 minut i Hair 169

family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} 1 opakowanie makaronu penne (400g) 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g) 3-4 łyżki śmietany sól, pieprz 20 dag startego żółtego sera Wykonanie: Ugotuj makaron al dente. Przełóż do garnka i przykryj pokrywką. Pokrój drobno cebulę i czosnek. Podsmaż(...)rozgrzanej oliwie. Dodaj szpinak i smaż jeszcze przez kilka minut. Odstaw z ognia i dodaj śmietanę, sól, pieprz. Dodaj do makaronu i wymieszaj. Przed podaniem posyp dużą ilością startego żółtego sera. Pycha! Porcje: 3-4. Wstyd się przyznać, ale dopiero niedawno obejrzałam Hair (1979, Miloš Forman). Klasyka kina, świetny musical (choć raczej takowych nie oglądam). Lata 70-te XX wieku

Qlinarnie i Qlinarnie
Canelloni ze szpinakiem i fetą, Między słowami 208

minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku olej 1 opakowanie szpinaku liściastego 1 opakowanie sera feta sól, pieprz 1 opakowanie canelloni (24 szt.) 10 dag startego żółtego sera Sos: 2 ząbki czosnku olej 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 łyżeczka ostrej papryki(...)bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Wykonanie: Na rozgrzanym oleju podsmaż drobno pokrojone cebulę i czosnek, dodaj szpinak i duś kilka minut. Zestaw z ognia. Następnie dodaj pokrojony w kostkę ser feta. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nadziewaj suche rurki canelloni farszem (przyda

Qlinarnie i Qlinarnie
Kisiel żurawinowy i z OpenCard w Matryoshce 195

Specjalnością Matryoshki jest kuchnia kresowa. Jedzenie przygotowywane na bieżąco i bardzo smaczne. Miła obsługa. Bardzo przystępne ceny i duże lub przeciętne porcje. Np. 5 bardzo dużych pieczonych pierogów ze szpinakiem i fetą kosztuje 15 zł. Do tego sos do wyboru. Łężnie (duże ziemniaczane kule, panierowane i podsmażone, nadziewane kapustą kiszoną z sosem pieczarkowym) - 2 szt. za 10zł. Draniki (placki ziemniaczane(...)przystało na Matryoshkę, dostajemy w … matrioszce.      Restauracja kresowa i pierogarnia Matryoshka Rzeszów, ul. Okulickiego 9a Godziny otwarcia: 11.00 – 21.00. Łężnie z sosem pieczarkowym Pierogi ze szpinakiem i fetą z wody Draniki ze śmietaną Zestaw surówek Matrioszka z rachunkiem Aneta Autorka bloga Cranberry – flavoured starch jelly This is a dessert typical of the Belarusian cuisine. I made

Qlinarnie i Qlinarnie
Sałatka pomarańczowo-szpinakowa, filmy LAF-owskie 181

warzyw i owoców! Smakuje genialnie! Jeśli nie boisz się eksperymentów kulinarnych, musisz koniecznie wypróbować. Sałatka pochodzi z Hiszpanii. Przepis z książki Kuchnia wegetariańska świata . Składniki: 4 pomarańcze 200 g szpinaku 1/2 czerwonej cebuli 150g czarnych oliwek 3 łyżki octu winnego sól, pieprz 7 łyżek oliwy z oliwek Obierz pomarańcze, podziel na cząstki, zbierz wyciekający sok do miseczki. Umyj szpinak

Qlinarnie i Qlinarnie
Naleśniki na zielono, Monachium 185

przygotować od razu na 2-3 obiady. PS. Do ciasta naleśnikowego można dodać posiekaną natkę pietruszki. Składniki: olej 3-4 ząbki czosnku 1 cebula 500g pieczarek 1 opakowanie szpinaku mrożonego 1 opakowanie fety Drobno pokrój czosnek i cebulę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż warzywa. Dodaj drobno pokrojone pieczarki (np. w blenderze) i również podsmaż przez chwilę. Następnie dodaj szpinak

Qlinarnie i Qlinarnie
15. Zielony tort warzywny 393

Taki torcik w okresie zimowym, jak najbardziej można przygotować z mrożonek, jednak najlepiej smakuje wiosną, gdy możemy dodać świeże warzywa. marchew - 2 sztuki   szpinak świeży lub mrożony - 0.2 kg kalarepa 1 sztuka brokuły mały 1 sztuka kukurydza konserwowa   1/2 puszki groszek zielony - 1 szklanka fasolka szparagowa 0.2 kg. por 1/2 sztuki(...)kostka rosołowa 2 sztuki Wszystkie warzywa ugotować, ale nie rozgotować. Gdy wystygną pokroić w kostkę lub w przypadku brokułu i kalafioru podzielić na większe różyczki. Szpinak ugotować w osolonej wodzie i zmielić. 2 szklanki wody zagotować razem z kostkami rosołowymi. Do wrzątku dodać żelatynę (nie gotować) i dokładnie wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Do wywaru dodać wszystkie warzywne składniki

Jadło i czytadło
89. Naleśniki ze szpinakiem Ewy Wachowicz 177

ciasto 2 szklanki mąki 1 szkl. mleka 1 szkl. wody 4 jajka pół łyżeczki soli olej do smażenia Na farsz 400g mrożonego szpinaku 200 g sera feta 4 ząbki czosnku sól, pieprz 15 dag sera żółtego.   Składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy na 30 minut, po czym smażymy cienkie placki na patelni (24 cm). Masło roztapiamy, dodajemy czosnek(...)potem szpinak. Dusimy aż woda odparuje, wkruszamy fetę, doprawiamy. Farszem smarujemy naleśniki, zwijamy jak krokiety, kładziemy w naczyniu żaroodopornym posypujemy serem i zapiekamy 20 minut

Jadło i czytadło
103. Zielona zupa szpinakowa 128

Bulion warzywny - 2 litry Cebula 1 sztuka Czosnek  5-6 ząbków Świerzy szpinak 300 g Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatałowa Przygotowujemy bulion warzywny według przepisu na opakowaniu lub robimy ze świeżych warzyw. Cebulę drobno siekamy i dusimy na oleju na patelni. Kiedy już będzie miękka dodajemy posiekany czosnek i świeży szpinak. Dusimy do miękkości  Doprawiamy. Zawartość naszej patelni

Jadło i czytadło
116. Sałatka szpinakowa z makaronem i słodkim dresingiem 195

garści świeżego szpinaku 2 jajka ugotowane na twardo ugotowany makaron (ilość wg uznania) świeży ogórek nasiona słonecznika sól, pieprz słodki dresing 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu 2-3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku Szpinak poszatkować, dodać pokrojone jajka i ogórki. Przygotować dresing i wymieszać z sałatką

Jadło i czytadło
Zupa ziemniaczana z parówkami 605

Już raz publikowałam przepis na zupę ziemniaczaną. Postanowiłam ją nieco "ulepszyć", jestem bardzo ciekawa co powiecie na ten przepis:) Niezwykle pyszna i aromatyczna zupa. Idealna na

Kuchnia Pełna Pasji
Gryczane placuszki z łososiem, jajkiem poszetowym i nowalijkami! Danie FIT! 213

miłośników zdrowej kuchni! Dzisiaj zapraszam na pyszne i zdrowe placuszki z mąki gryczanej, podane z grubym plastrem awokado, ogórkiem zielonym, łososiem i jajkiem poszetowym. Wszystko podane z nowalijkami świeżym szpinakiem, rukolą, dymką, rzodkiewką, pomidorkami koktajlowymi i kiełkami rzodkiewki. Wszystko skropione oliwą z oliwek z dodatkiem chili. Pyszne! Zapraszam! Wytrawne placuszki gryczane: -  4 czubate łyżki maki gryczanej - 1 jajo ekologiczne(...)sprytnym ruchem wybijamy jajko, gotujemy niecałą minutę, pamiętajcie żółtko w środku ma być płynne! A i mówię tu o jajku prosto z lodówki! ;-) Ponadto będziemy potrzebować - świeże liście szpinaku, rukoli, kiełki rzodkiewki, dymkę, ogórek zielony, awokado dojrzałe, rzodkiewkę, pomidorki koktajlowe, natka pietruszki, 6-7 plasterków ogórka zielonego - łososia norweskiego - sok z cytryny - oliwa z oliwek z dodatkiem chili Podajemy

SMYKWKUCHNI
Sałatka z tuńczykiem z winegretem na occie cydrowym. 223

siły. Nasi goście wyczyścili talerze, a królika nie mamy, więc pod stołem nikt nie mógł zwierza nakarmić. Hm, chociaż mamy świnkę morską... Czego użyłem? -sałata zielona -szpinak baby -papryka zielona i czerwona pokrojona w małe paski -kilka oliwek pokrojonych na pół -cykoria czerwona -ogórek zielony -tuńczyk z sosu własnego -straty parmezan Komponujemy kolejno sałatkę: sałata, szpinak, cykoria, papryki, ogórek zielony

BaRepas