było do syta i dość pożywnie. Nie interesują mnie puste kalorie. Ma być zdrowo i pysznie. Zatem zapraszam do stołu. Danie przygotuje w mgnieniu oka. Składniki jaja – ile chcecie szpinak świeży pomidorki koktajlowe bądź śliwkowe polski czosnek czerwona cebula łyżeczka curry olej kokosowy olej z ostropestu sól himalajska różowa u mnie bazylia bądź natka pietruszki Pecorino Romano(...)opcjonalnie, ale pasuje jak ulał! Na gorący olej kokosowy wrzuć cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj curry, podsmaż. Dodaj pomidorki. Wszystko podduś. Dodaj czosnek w plasterkach i na to wrzuć szpinak, dosmacz solą i przykryj pokrywkę. Gdy szpinak opadnie i zmniejszy swoją objętość, wbij jaja, posól i dosmacz pieprzem. Przykryj i poczekaj ,aż jaja się zetną. Przełóż na talerze.Na każda porcję
Z Kuchni Do Kuchniszklanki passaty z pomidorów, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz - do smaku. farsz: 3 ziemniaki, 12 wieeelkich liści szpinaku, 1/2 cebuli, 1 cukinia, 2 pomidory, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka natki pietruszki, 1 łyżeczka koperku, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu. wegański "parmezan": pół szklanki ziaren słonecznika(...)dodajemy passatę pomidorową, liść laurowy ziele angielskie i gotujemy 10 minut. Na koniec dodajemy przyprawy i blendujemy na gładki sos. farsz: Ziemniaki kroimy na dużą kostkę, cebulę na półksiężyce, szpinak i czosnek siekamy. Wszystko podduszamy na patelni. Na koniec przyprawiamy. parmezan: Wszystkie składniki na parmezan miksujemy w blenderze kielichowym. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy
Jeść, by żyć w zdrowiuszarą porę roku, no i dla dzieciaków jak znalazł :) 1.Rotollo Składniki : 100 g mąki 1 jajko 500 g dyni 1 duża cebula 300 g mrożonego szpinaku 100 g fety 2 kartony pomidorów w zalewie ( ja użyłam swojego domowego sosu z pieczonych pomidorów) 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego oregano sól pieprz 30 g parmezanu lub innego sera(...)piekarnika, ostudzić, a następnie oddzielić miąższ i rozdrobnić go widelcem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy dynia się piecze pokroić cebulę w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać szpinak, smażyć, aż się rozmrozi, a nadmiar wody odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Pomidory przełożyć do miski razem z zalewą, zmiksować. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Zagotować duży garnek
zdrowa vege kuchniadodałam kurkumę do ryżu, w tym daniu sos jest delikatny, słodkawy i kremowy a ryż pikantny. Składniki na 4 porcje: 1 kg marchwi 1 cebula 100 g świeżego szpinaku 1 cukinia łyżeczka suszonego czosnku łyżeczka cukru trzcinowego łyżeczka soli puszka mleka kokosowego Przygotowanie: Marchew obierz i pokrój w o,5 cm plasterki, cukinię w 1 cm kostkę, a cebulę(...)czasu do czasu 5 minut, po czym dodaj przyprawy oraz cukinię. Smaż wszystko razem kolejne 5 minut, a następnie dodaj mleko kokosowe, gotuj razem następne 5 minut. Dodaj szpinak i wszystko wymieszaj i zdejmij z kuchenki, bo szpinak „zeszmaci” się w czasie mieszania, a jego dłuższe gotowanie jest zupełnie zbędne. Co do ryżu, to ilość jest
greenscarftęsknić do lekkich, letnich smaków. Czym jest zupa minestrone? Zupa minestrone to klasyka włoskich zup – jest niezwykle gęsta, a jej podstawą są warzywa – marchew, cukinia, pomidory i szpinak. Można dodawać inne warzywa – groszek, fasolkę szparagową, paprykę; zupę minestrone podaje się z ryżem, makaronem lub właśnie bardziej nietypowe – z tortellini. Nie ma jednego podstawowego przepisu na zupę(...)oregano, 1 łyżeczkę bazylii, 1 łyżeczkę natki pietruszki, 1 łyżeczkę tymianku, 1/4 łyżeczki cebuli granulowanej, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki cukru, 1 łyżeczkę pieprzu) 2-3 garście szpinaku baby opcjonalnie 1 puszka kukurydzy 1 opakowanie tortellini z serem sól, pieprz Wykonanie: W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać zmiażdżony czosnek, pokrojone w półksiężyce marchew i seler. Podsmażać
Pociąg Do KuchniKolejny piątek i kolejne błyskawiczne danie. Dzisiaj moje ulubione czyli makaron. Jak wiecie ja go po prostu uwielbiam. Dzisiaj z boczkiem i szpinakiem. Polecam! Składniki : * 2 szklani makaronu penne * pół paczki świeżego szpinaku * ząbek czosnku * 3-4 plasterki boczku wędzonego parzonego lub surowego * 3-4 pieczarki * łyżka mascarpone * grana padano do posypania dania(...)Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Boczek pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Przesmażyć razem, dodać szpinak, pieczarki i mascarpone. Wymieszać z makaronem. Nakładać porcję na talerz, posypać serem. Nie dodaję już soli bo boczek z reguły jest słony. Ewentualnie danie doprawiam świeżo mielonym pieprzem
Magiczne Życie MartyPyszna kanapka z czarnymi oliwkami, tuńczykiem oraz marynowaną czerwoną cebulą i ogórkiem. Z plasterkami perfekcyjnie ugotowanego jajka i listkami świeżego szpinaku. Podana na ciepło w opieczonej (np. na patelni grillowej lub w opiekaczu) bułeczce, lub na zimno, po dokładnym schłodzeniu w lodówce. Zamiast świeżych oliwek można użyć gotowej, dostępnej w dobrych delikatesach, pasty- tapenady. SKŁADNIKI / 1 kanapkę(...)bułka np. razowa z ziarnami 1/2 puszki tuńczyka w oliwie lub sosie własnym / odsączonego z zalewy 1 jajko mała garść listków świeżego szpinaku 1 łyżka majonezu 1/2 małej czerwonej cebuli 16 plasterków ogórka mała garść czarnych,drylowanych oliwek (bez pestek) 1/3 ząbka czosnku 1 łyżka oliwy 1 filecik anchois WINEGRET : 1 łyżeczka musztardy miodowej, 3 łyżeczki soku z cytryny
cool and mintywody 1 puszka białej fasoli lub ciecierzycy 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 2 łodygi selera naciowego, pokrojony na plasterki 8 pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki 2 duże garści szpinaku baby Przygotowanie sałatki makaronowej z białą fasolą: Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie przygotuj sos pietruszkowy - pietruszkę i czosnek bardzo drobno posiekaj lub rozdrobnij(...)ugotuje, wymieszaj go z sosem pietruszkowym i odstaw do przestygnięcia. Makaron wymieszaj z odcedzoną fasolą z puszki oraz pokrojonymi papryką, selerem naciowym i pomidorkami z puszki. Na koniec dodaj szpinak i wszystko delikatnie przemieszaj. Sałatka makaronowa z pesto, suszonymi pomidorami i fetą Składniki / dla 2 osób: 150 g makaronu penne (u mnie razowy) 200 g różyczek brokułu (u mnie mrożony
Chilli Czosnek i OliwaMiałem w planach zupę na surowo ze szpinaku, ale jak się okazało nie wszystkie składniki były w mieszkaniu, a 3-ego maja nie dostanę nic co bym chciał. Dlatego też pomyślałem co mogę zrobić ze szpinaku, żeby mi się nie zepsuł. Najlepszą opcją jaka się w mojej głowie urodziła to zielony koktajl . Mam zawsze sporo bananów i innych owoców(...)jakby to nie brzmiało Może to i dobrze. Uwielbiam koktajle, a ostatnio jakoś nie mogłem się zabrać za ich robienie. Ciągle coś innego wpadało mi do głowy. Podstawą jest szpinak i banan. Mango dowolnie można zmienić na inny owoc, np. papaje, truskawki czy co tam tylko chcesz. Ważne, żeby pozostał banan, ponieważ daje on koktajlowi kremową konsystencję i uwielbianą przeze
Blendmannasz głód. A jak smakuje ? Przekonajcie się sami. Uwielbiam! Składniki: 30 dag makaronu Fusilii-Malma 1 duży por ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej 20 dag dyni 35 dag świeżego szpinaku 2 czubate łyżki masła klarowanego Sól i pieprz do smaku Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 1 łyżka sarepskiej musztardy 1 łyżka mąki pszennej 600 ml mleka Gałka muszkatołowa do smaku(...)orzechów włoskich Jak wykonać ? Makaron gotujemy na pół twardo w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy wodą. Odsączamy. Paprykę, dynię obieramy, kroimy w kostkę, por siekamy w pół krążki nożem. Szpinak płuczemy na sicie. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy pokrojone warzywa, na końcu szpinak i podduszamy około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Poduszone warzywa mieszamy w garnku
Wanilia i Kardamonnatki pietruszki (można zastąpić suszoną) 1 łyżka parmezanu sól , pieprz do smaku łyżeczka startej skórki z cytryny (można pominąć) ZUPA 1,5-2 litry bulionu drobiowego 200 g młodego szpinaku baby 2 ząbki czosnku makaron muszelki lub inny drobny Mięso drobiowe mieszamy z jajkiem rozdrobnioną ricottą, parmezanem posiekaną natką, solą i pieprzem. Formujemy niewielkie klopsiki(...)Pieczemy 10 minut w temp ok. 200 stopni. Makaron gotujemy. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy starty na drobnych oczkach czosnek. Po minucie wrzucamy szpinak i przesmażamy minutę. Szpinak wrzucamy do rozgrzanego bulionu. Dodajemy klopsiki. Przekładamy do talerzy dodając makaron i posypując parmezanem. Zupa idealni smakuje z podpieczonym pieczywem posmarowanym masełkiem (najlepiej ziołowym) SMACZNEGO
WYSPA SZCZĘSLIWAPotrzebne produkty; Jarmuż -100gr Szpinak baby- 100gr cherry- 50gr ricotta-60gr migdały- 20gr chilli- 5gr pieprz- 3 gr limonka- 20ml oliwa z oliwek - 20ml Sposób przygotowania: Jarmuż, szpinak dokładnie myjemy i odsączamy, migdały prażymy na patelni do nadania (brązowego koloru) kroimy pomidorki cherry na pół, a papryczkę chilli kroimy drobno na talerzu kładziemy jarmuż i szpinak
pichcisztoniż pszenna .Smacznego. Składniki: Na ciasto: 250 g mąki orkiszowej 125 g masła 1 żółtko 50 ml zimnej wody Szczypta soli Pół łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 150 g szpinaku świeżego 120 g sera feta Mała cebulka Jeden ząbek czosnku 125 ml śmietany 18 % 2 jajka 100 g startego ,żółtego sera Najpierw przygotowujemy spód tarty .Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy(...)jednolitą masę. Nie może być zbyt twarda ,raczej konsystencji plasteliny. Zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut. Teraz przygotowujemy nadzienie.Najpierw smażymy cebulkę pokrojoną na drobno ,dodajemy szpinak ,którego wcześniej pozbawiamy ewentualnych twardych ogonków.Dodajemy też czosnek i mieszamy , Całość podsmażamy nie dłużej niż 5 minut . Z lodówki wyjmujemy ciasto ,rozwałkowujemy dość cienko i wykładamy nim foremkę
Ladylaura.kroimy w poprzek włókien na niewielkie plasterki. Kości odrzucamy. Sery ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy razem. Sos rozsmarowujemy na wszystkich kromkach. Na dolnych 6 kromkach rozkładamy szpinak, na nim po równo mięso kurczaka i starte sery. Zamykamy całość drugą kromką i pieczemy w tosterze lub opiekaczu do panini do zrumienienia pieczywa i rozpuszczenia sera. Te tosty(...)opcja awaryjna? Bo i pieczywo, i ser, i wędzonego kurczaka można dostać wszędzie, borówki – zawsze mam słoik w lodówce lub spiżarni, tak samo jak majonez i chrzan. Zamiast szpinaku można wykorzystać sałatę rzymską. Całość pracy razem z pieczeniem – jakieś 20 minut SKŁADNIKI 12 kromek chleba tostowego 2 wędzone udka kurczaka 1 garść szpinaku baby 120g miękkiego sera żółtego 150g sera
Karo in the Kitchenwykorzystamy je później), zagnieść ciasto i uformować w kulę. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę. W tym czasie przygotować farsz i sos pomidorowy. Farsz: 400 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 200 g sera ricotta 1 średnia cebula 2 łyżeczki suszonego oregano 1 płaska łyżeczka soli 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka oleju do smażenia Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów(...)posypania mąka do podsypywania ciasta przy wałkowaniu 1 łyżeczka soli do wody do gotowania ravioli Farsz: Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać rozmrożony szpinak, wyciśnięty czosnek, sól i oregano. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć na średnim ogniu aż woda ze szpinaku wyparuje. Dodać ricottę i zamieszać. Smażyć jeszcze przez chwilę, dokładnie mieszając, do czasu połączenia
Bullio