Domowy zielony chleb bardzo zdrowy. Przemyciłam w nim szpinak i awokado. Chleb jest bardzo dobry i można go jeść z samym masłem. Moja wersja jest na zakwasie ale można zrobić taki na drożdżach. 1 i 1/2 szklanki aktywnego zakwasu 4 szklanki mąki pszennej typ 650 1 awokado 100 g szpinaku świeżego 2 łyżki oliwy 2 łyżki wody 2 ziemniaki ugotowane(...)łyżeczka soli płaska Do miski przesiewam 2 i 1/2 szklanki mąki. Dodaję zakwas, sól, i zblendowane ziemniaki ugotowane.Ciasto wyrabiam rękoma albo mikserem. Dzielę na dwie części. Szpinak świeży siekam nożem, przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję oliwę, dwie łyżki wody i miksuję blenderem. Dodaję do połowy ciasta, dosypuję jeszcze szklankę mąki i zarabiam ciasto mikserem albo rękoma. Do drugiej części ciasta
wesoła kuchniabyć nudne! Opcja na zielono to świetna alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Przepis jest banalnie prosty, a samo wykonanie szybkie i przyjemne. Zielone naleśniki przekonają do siebie nawet największych niejadków. Szpinak to samo zdrowie, ale jeśli chcesz, możesz zastąpić go pietruszką, bazylią, a nawet jarmużem. Składniki: 200 g mąki pszennej 80 g świeżego szpinaku szczypta soli 2 jajka(...)mleka 50 ml wody gazowanej 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: Szpinak wrzucam do miski, wlewam mleko i miksuję na gładki napój. Dodaję przesianą mąkę, wodę gazowaną, 1 łyżkę oleju, szczyptę soli ponownie mieszam. Ciasto odstawiam na 15 minut. Na rozgrzaną patelnię wlewam ciasto i smażę z obu stron. Tak przygotowane naleśniki podaję z twarożkiem
Kukuleczkiszpinakowe nadzienia i tym razem pokusiłam się na przygotowanie tych o to krokietów. Przyznam, że4 bardzo nam smakowały i z pewnością będą gościły często na naszym stole. Krokiety ze szpinakiem i fetą Składniki : naleśniki : 600 ml mleka 2 jajka około 1,5 szklanki mąki pszennej 1/ łyżeczki soli olej do smażenia farsz : 500-600 g szpinaku (u mnie brykiet(...)Naleśniki: do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy mąkę i sól - miksujemy na gładkie ciasto. Patelnie rozgrzewamy smarując olejem, smażymy rumiane naleśniki. Farsz: na patelnie (u mnie teflon) wrzucam szpinak (lekko rozmrożony) podduszamy kilka chwil aż całkowicie się rozmrozi, dodajemy ser oraz przeciśnięty czosnek. Całość dusimy do odparowania i połączenia się składników. Na koniec doprawiamy do smaku czosnkiem granulowanym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiminut wyczarować pyszne i zdrowe śniadanie. Ser biały, który jest podstawą tego przepisu, jest lekkostrawny, łatwo się przyswaja i zawiera pełnowartościowe białko. W połączeniu ze szczypiorkiem, natką i świeżym szpinakiem tworzą bardzo zgrany zespół smaków. Oto przepis na zielony twarożek zdrowia. Składniki 200 g sera białego twarogowego 4 łyżki posiekanej zieleniny – szczypiorku, natki pietruszki, świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku(...)ziołowy Ser biały przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy posiekaną zielenię. Możecie dodać te zioła, które lubicie najbardziej. Ja wymieszałam biały ser ze szczypiorkiem, natką pietruszki i świeżym szpinakiem. Dodajemy jogurt grecki i mieszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce. Mieszamy z serem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Taki zielony twarożek zdrowia zjadamy na śniadanie
My Chcemy JeśćŚmiało moge powiedzieć, że to jeden z najlepszych makaronów, króre udało mi się przygotować :) Dla wszystkich smakoszy makaronu i szpinaku to idealna opcja na obiad. Danie szybkie i mega smaczne :) Składniki: *150g makaronu jajecznego *200g szpinaku *2 ząbki czosnku *1 łyżka oliwy z oliwek *1 jajko *pestki dyni *sól, pieprz *jogurt naturalny Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy al dente 2.Między(...)czasie pestki dyni prażymy na patelni przez 3 min 3. Umyty szpinak, czosnek wyciśnięty przez praske i pestki, dokładnie blendujemy 4. Podgrzewamy na patelni i dodajemy makaron, przyprawiamy do smaku 5. Całość dekorujemy jajkiem i pestkami Smacznego
FITBUuKmnie rewelacja! Lekka, łatwostrawna zupa krem ze szpinakiem, a przede wszystkim szybka w przygotowaniu :) >Składniki: 0,5l bulionu 300g szpinaku 2 średniej wielkości ziemniaki marchewka duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyzki śmietany 12% sól, pieprz do smaku >Przygotowanie: 1.Cebule i czosnek drobno kroimy i zeszklić na rozgrzajen patelni. 2. Ziemniaki i marchewke obrać i pokroić(...)drobną kosteczke. 3. Przygotowane warzywa wrzucić do bulionu i gotować do momentu, aż będą miękkie. 4. Następnie dodajemy szpinak, śmietane i blendujemy na gładką konsystencje. 5. Przyprawiamy do smaku i podajemy z grzankami. Smacznego
FITBUuKSkładniki: 250g makaronu cellentani garść świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 1/2 kostki chudego twarogu 10g żółtego sera 1 łyżka oleju 1 łyżka mąki 3 łyżki kwaśnej śmietany 250ml wody przyprawy Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowanie. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. 2. Na rozgrzanej, głębokiej patelni przysmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę i dodajemy szpinak. Dusimy chwile pod przykryciem(...)wodą i mąką. Zalewamy zawartość patelni. 5. Dodajemy makaron i delikatnie łączymy z sosem. 6. Posypujemy startym serem i odstawiamy z ognia, do momentu roztopienia. 7.Posypujemy świeżym szpinakiem. Smacznego
FITBUuKSkładniki (na 1 porcję) - cebula (ok. 70 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - szpinak świeży lub mrożony (ok. 30 g), - 3 ziemniaki (ok. 210 g), - duży ząbek czosnku, - przyprawy: sól, pieprz, suszone warzywa, sos sojowy, - łyżka jogurtu naturalnego (ok. 20 g). Sposób przygotowania 1. Szklimy cebulę na oleju. 2. Do cebuli dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, wyciśnięty przez praskę(...)czosnek i suszone warzywa. 3. Ziemniaki zalewamy wodą i gotujemy ok. 15 min. 4. Do ziemniaków dodajemy szpinak i razem gotujemy ok. 5 min. 5. Warzywa miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kilkoma kroplami sosu sojowego. 6. Krem podajemy z kleksem jogurtu naturalnego. Krem szpinakowy jest bogaty w: - żelazo (pochodzące ze szpinaku), które jest składnikiem krwi
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachEkspresowa w przygotowaniu i bardzo smaczna. Wychodzą 2 porcje. Smacznego! Składniki: 1 opakowanie mrożonego szpinaku (ok. 450 g) 1 duża łyżka masła klarowanego 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego 1 duża gruszka, np. konferencja 3-4 ząbki czosnku 1 opakowanie niebieskiego sera pleśniowego 4 łyżki śmietany 12% sól, pieprz W garnku rozgrzej masło, dodaj szpinak, ziele angielskie i liścia(...)laurowego. Duś ok. 5 minut. Następnie dodaj drobno pokrojoną gruszkę i czosnek i gotuj jeszcze kilka minut, aż szpinak całkowicie się rozmrozi. Zestaw z ognia i wyjmij ziele i liścia laurowego. Dodaj drobno pokrojony ser, śmietanę i energicznie mieszaj, aż ser trochę się rozpuści. Zmiksuj/zblenduj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Natychmiast podawaj. La la land (Damien Chazelle
Qlinarnie i QlinarnieDzisiaj ryba zapiekana z ziemniakami i szpinakiem. Można wykorzystać każdą rybę (filety) bez ości. Przygotowanie jest bardzo szybkie i łatwe. Bardzo lubię taką rybę zapiekaną z warzywami, ziemniakami czy w samym sosie. Inne przepisy i pomysły na ryby znajdziecie w zakładce RYBY. Zapraszam również do zakładki ZAPIEKANKI. Składniki 6-7 średnich ziemniaków 700 g filetów rybnych (dałam pangę) 2 garście(...)świeżego szpinaku 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 2 łyżki śmietany (dałam 18%) 1/2 szklanki wody sól pieprz papryka ostra Rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Ziemniaki obrać i pokroić na plasterki, ale nie zbyt cienkie. W naczyniu do zapiekania układać dwa plastry ziemniaków, kawałek ryby, pięć listków szpinaku. Czynność powtarzać aż wypełnimy naczynie. Cebulę pokroić
O kuchni z uczuciemPodaje składniki na oko, bo to nie sernik. Łatwa w przygotowaniu, pyszna i ciągnąca się tarta, rozkosz dla podniebienia i radość dla dzieci. Składniki gotowe ciasto na tartę młody szpinak trochę papryki, u mnie żółta czerwona cebula seler naciowy mozzarella tarta lub kule, ja jednak wolę tarta mozzarellę do pizzy sól do smaku kolendra mielona pieprz bałkański olej kokosowy extra(...)dodajemy trochę oleju kokosowego. Smażymy cebulkę pokrojoną w piórka, po chwili dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę.Dosmaczamy mieloną kolendrą. Podsmażamy. Dodajemy selera naciowego, niedużo. Dusimy pod przykryciem. Wsypujemy szpinak. Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż szpinak opadnie . Podnosimy przykrywkę, odparowujemy nadmiar płynów. Nadzienie gotowe. Formę smarujemy olejem kokosowym. Wykładamy ostrożnie ciasto odklejając papier, w który było zawinięte
Z Kuchni Do KuchniMiłośników słodkich tart nie brakuje. Warto jednak pamiętać, że wśród... Artykuł Tarta ze szpinakiem i mozzarellą pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEhansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Witajcie :D W dzisiejszej propozycji wykorzystanie szpinaku do dań na słodko. Piękne, zielone naleśniki zaskoczą niejedną osobę nie tylko wyglądem, lecz również smakiem! Składniki: Ciasto: > 100g świeżego szpinaku -> 1,5-2 szklanki mleka(...)łyżeczka miodu -> 2-3 krople ekstraktu wanioliowego Farsz: -> 200g chudego twarożku -> 100g jogurtu greckiego -> 2 pomarańcze -> Pestki granatu -> Migdały Wykonanie: Świeży szpinak należy dokładnie zblendować z mlekiem. Następnie dodajemy jajko, oliwę, sól z cukrem oraz ekstrakt waniliowy. Wszystko mieszamy stopniowo dodając mąkę, aż uzyskamy konsystencję ciasta przypominającą gęstą śmietanę. Rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki
Jedz zdrowo żyj zdrowo!rosołowego 3 ugotowane marchewki (u mnie też z rosołu) 1 żółtko 2 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka czerwona słodka do smaku Warstwa szpinakowa: 150g świeżego szpinaku baby 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego Masa serowa: 250g mascarpone 300g białego sera półtłustego 1 białko 3 cebule 1 marchew 2 łyżki(...)mielimy przez maszynkę. Dodajemy żółtko, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Mieszamy. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy warstwę mięsną. Wyrównujemy. Na patelni rozgrzewamy olej. Umyty i delikatnie osuszony szpinak drobno siekamy i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem wrzucamy na rozgrzany tłuszcz.Dodajemy kwasek cytrynowy i delikatnie solimy. Lekko blanszowany szpinak przekładamy na warstwę mięsną. Margarynę przekładamy na patelnię
Kuchnia w czekoladzieCIASTO: szpinak mrożony - 35 dag cukier - 20 dag jajka - 4 szt olej - 1 szkl mąka pszenna - 1 szkl mąka krupczatka - 1 szkl proszek do pieczenia - 3,5 łyżeczki KREM: śmietana 36% - 500 ml śmietan - fin - 3 szt cukier puder - 3 łyżki DODATKOWO: owoc granatu Szpinak odmrozić i odcisnąć. Do miski wbić jajka i wsypac cukier, zmiksowac na wysokich obrotach(...)puszysta masę. Następnie dalej miksując powoli wlewamy olej i wsypujemy przesiane mąki z proszkiem. Na końcu dodajemy szpinak i razem mieszamy. Tortownice wykładamy papierem i wlewamy ciasto do niej. Pieczemy 60 minut w 180stC, (najlepiej sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Wieszch ciasta ścinamy i drobno kruszymy. Pozostałe ciasto przekrawamy na pół. Śmietanę ubijamy
Camilla w kuchni