Składniki: ciasto: 1/2 kg mąki tortowej 1 jajko 1 łyżka oleju sól letnia przegotowana woda farsz: ok. 500g mięsa z rosołu ok. 200g mrożonego szpinaku cebula sól pieprz majeranek 2 łyżki oleju 200g słoniny Sposób przygotowania: ciasto: Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek, bić całe jajko, dodać olej i sól. Małymi strumieniami wlewać wodę wyrabiając ciasto. Ciasto powinno(...)być elastyczne i gładkie. farsz: Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na tłuszczu. Dodać szpinak i dusić, aż woda wyparuje. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem. Mięso z rosołu zmielić wymieszać ze szpinakiem. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać krążki. Na środek każdego krążka nakładać farsz i zlepiać boki. Gotujemy w osolonej wodzie
Prosto i Smacznie z AnetąPolędwiczki z indyka są bardzo łatwe w obróbce a zarazem bardzo smaczne. Jest dużo bardziej delikatne od piersi z indyka i szybsze w przygotowaniu. Ja przygotowałam ją z szpinakiem i delikatną rozpływającą się mozzarellą. Do tego podałam ziemniaki puree i surówkę z młodej kapusty. Składniki: 2 polędwiczki z indyka po około 150 g liście szpinaku 6 łyżek mozzarella krojona(...)koktajlowe sól pieprz kolorowy olej kokosowy Przygotowanie: Polędwiczki umyć osuszyć i doprawić z dwóch stron solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu każdej polędwiczki ułożyć warstwę liści szpinaku i posypać mozzarellą. Piekarnik nagrzać na 190 stopni góra-dół. Do naczynia żaroodpornego dać 2 łyżki oleju kokosowego i podgrzać w piekarniku. Naczynie wyjąć przełożyć do niego polędwiczki, włożyć
Ala piecze i gotujerodzaje kapusty, kapusta chińska, kapusta pekińska, rzodkiewka, rzodkiew biała, fasolka szparagowa, seler, seler naciowy, koper włoski, grzyby, szparagi, bakłażan, cukinia, wszystkie rodzaje dyni, jarmuż, ogórek, pomidor, cebula, czosnek, por, szpinak, kiełki, brukselki, brokuły, kalafior, burak, rzepa, karczoch zwyczajny, cykoria, rukola, Przykładowe posiłki: Śniadanie Na śniadanie wiele osób robiło sobie tzw. hash browns czyli nic innego jak placki ziemniaczane. Wystarczy(...)batat z dodatkiem cukru, cynamonu i kakao Jeśli lubisz smoothie to możesz przygotować je ze słodkiego ziemniaka :). Można także zrobić wytrawną wersje koktajlu używając zwykłych ziemniaków z dodatkiem np. szpinaku czy natki pietruszki. Smoothie ze słodkiego ziemniaka Lunch Na lunch świetne będą beztłuszczowe pieczone frytki z ketchupem. Aby je zrobić wystarczy pokroić ziemniaki na odpowiedni rozmiar, dokładnie osolić
wegujemyDzisiaj wegetariańskie danie w postaci brunatnych pieczarek wypełnionych pysznym farszem złożonym ze szpinaku i kaszy jaglanej. Danie bardzo sycące głównie za sprawą kaszy jaglanej , a zarazem lekkie i dietetyczne. U mnie zapieczone pod startym żółtym serem ale z powodzeniem można ser pominąć będzie wtedy jeszcze mniej kaloryczne i przy okazji wegańskie. Pieczarki mogą z powodzeniem robić za samodzielny posiłek(...)jako przystawka ( jak wspomniałam sycąca). Składniki: 3 duże brunatne pieczarki 1 woreczek kaszy jaglanej lub pół szklanki 1 opakowanie mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku sól pieprz do smaku starty żółty ser do posypania masło / olej do smażenia Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości. Pieczarki myjemy i wykrawamy nóżki, które kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle. Dodajemy szpinak
W kuchennej krainieCałkowicie wegetariański obiad który zaspokoi głód na długo. Skondensowane w smaku, pieczone warzywa, lekki szpinak, odrobina szlachetnego pleśniowego sera i płynne żółtko jaj. Nie potrzeba już żadnych dodatków – a w dodatku to wszystko z jednego naczynia! Rozgrzewamy piekarnik do 200⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Szykujemy sobie głęboką patelnię lub szeroki rondel, który można w nim bez szwanku umieścić(...)bakłażanem. Po czasie pieczenia ziemniaków dorzucamy do nich bakłażana i pieczarki– wszystko równomiernie mieszamy ze sobą i pieczemy razem kolejne 15 minut. Po 15 minutach w rondel wrzucamy szpinak, mieszamy żeby zwiądł i zmniejszył objętość od ciepła pozostałych składników, dodajemy posiekaną szalotkę. Lekko dociskamy warzywa żeby stworzyły w miarę równą warstwę, robimy łyżką cztery wgłębienia-niecki i wbijamy
Karo in the Kitchenurodzinowe przyjęcie. Roladę można przygotować wcześniej, bo jest to przekąska na zimno , bardzo efektowna przy tym. Przekąska na każdą okazję. Rolada szpinakowa Składniki: Spód szpinakowy 400 g szpinaku, świeżego 2 ząbki czosnku 2 łyżki kopru 4 jajka 400 ml mleka 150 g mąki 3 łyżki rozpuszczonego masła 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli 150 g wędzonego łososia 200 g sera(...)philadephia Pokrój szpinak bardzo drobno i podsmaż na maśle i oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez 2 minuty. Zmiksuj mleko, jajka i mąkę na ciasto naleśnikowe. Dodaj lekko ostygnięty szpinak, koper, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Formę o boku 40 cm x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto naleśnikowe, wyrównaj powierzchnię i wstaw
codojedzeniasoli 1,5 łyżki oleju 125 ml cieplej wody Dodatki 1-2 łyżki przecieru pomidorowego/pasty pomidorowej/dobrej jakości ketchupu 1 łyżka przyprawy do pizzy wg tego przepisu ok. 75 g szpinaku 1 kula mozzarelli w zalewie (125 g) 4 pomidorki koktajlowe 1. Siemię lniane zmiel młynkiem do kawy lub blenderem, wymieszaj z mąką gryczaną, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj olej(...)pieczenia i rozwałkuj na cienki placek o średnicy ok. 27-30 cm. 3. Włóż na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. 4. W tym czasie podduś szpinak na patelni, aż liście zwiędną. 5. Wyjmij pizzę z piekarnika, posmaruj przecierem i posyp przyprawą. Następnie dodaj porwany na kawałki ser, szpinak i pokrojone pomidorki. 6. Piecz jeszcze kilka minut
Powiedz dietom nieszynki. Wrapy z szynką Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 4 tortille pszenne 1 opakowanie serka śmietankowego 7 łyżki majonezu 6 plasterków szynki konserwowej 6 dużych liści sałaty 16 listków szpinaku baby kilka łodyżek tajskiej bazylii kilka czarnych oliwek Wykonanie: Połowę placka tortilli smarujemy serkiem, układamy na nim listki sałaty, na niej plasterki szynki. Szynkę smarujemy łyżką majonezu i układamy(...)kilka listków szpinaku. Czekamy 15 minut, aby tortilla lekko zwilgotniała, wtedy łatwiej będzie się zwijać. Placek ciasno rolujemy od strony posmarowanej serkiem, a suchy rant smarujemy majonezem, który będzie pełnił rolę kleju, żeby wrapy się nie rozwijały. Zrolowaną tortillę kroimy na wrapy o szerokości 3 cm. Czynności te powtarzamy przy kolejnych plackach. Wrapy układamy na talerzu, przyozdabiamy listkami
Kulinarne przygody GatityZawsze warto wrócić do szpinaku. Mam wrażenie, że co z nim zrobię jest pyszne. Może nie zawsze oddają to zdjęcia ( no cóż nie jestem fotografem ) musicie uwierzyć , że są smaczne. Polecam. Składniki: 500 gram mielonego mięsa wieprzowo – wołowego 2 jajka Sól Pieprz ½ szklanki bułki tartej Niewielka ilość mleka ½ l bulionu Cebula Liść laurowy Ziele angielskie 200 gram mrożonego szpinaku(...)ząbki czosnku. Gotujemy kilka minut a następnie wkładamy uformowane pulpety. Całość gotujemy razem około 20 – 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy pulpety, wywar przecedzamy i do przecedzonego wywaru dodajemy szpinak i plasterek cytryny. Chwilkę gotujemy. Po chwili dodajemy śmietanę, masło i przepuszczony przez praskę 1 ząbek czosnek. Ewentualnie doprawiamy. Wyjmujemy cytrynę i w sosie umieszczamy ponownie pulpety. Gotujemy razem kilka
Smaki Ewybloga do dziś (stale i niezmiennie!) budzi największe zainteresowanie pośród wszystkich ciast. Doskonale to rozumiem, ponieważ ciasto jest równie pyszne co efektowne i zaskakujące poprzez użycie w nim szpinaku jako zielonego barwnika, jednak jak każdy przepis - musi się w końcu znudzić! Ale, ale ... Co byście powiedzieli, gdyby ten przepis poddać dekonstrukcji? A właściwie zabawić się tematem podwójnie(...)połączenia się składników. Jeśli chcesz, aby Twoja galaretka miała bardziej intensywny kolor, dodaj do całości odrobinę czerwonego barwnika spożywczego. Aby uzyskać jaśniejszą barwę ciasta wystarczy zmniejszyć w przepisie ilość szpinaku do 200 gramów. Środkowa warstwa kremu jest biała (nie zawiera galaretki). Proponuję także nie dodawać do niej dodatkowego cukru - samo ciasto jest wystarczająco słodkie. Na wierzchu posyp deser groszkami
Garniec Magaliezdjęciach szybkiej pizzy na podpłomyku . Skoro pesto z liści rzodkiewki było takie pyszne, w bułeczkach też powinny dać radę :) Wy oczywiście możecie sięgnąć po wspomnianą już botwinkę lub szpinak, ale jeśli trafi Wam się ładny pęczek rzodkiewek, to zachęcam, nie wyrzucajcie listków! A tu mój przepis na poğaça ze szpinakiem i fetą sprzed 2 lat i więcej informacji na temat(...)pół szklanki jogurtu typu greckiego w temperaturze pokojowej pół szklanki oliwy lub oleju roślinnego 1 jajko liście z jednego pęczka rzodkiewek (możecie też dać pęczek botwinki bez buraczków lub szpinak) 100 g sera feta ew. do smaku trochę chilli, pieprzu, szczypta soli roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu bułeczek ziarna do posypania bułeczek - sezam, mak, czarnuszka lub siemię lniane Przygotowanie bułeczek
Chilli Czosnek i Oliwaczosnku 2 pory - tylko jasne części, pokrojone w księżyce 1 batat - obrany i pokrojony w kostkę 3 szklanki bulionu z warzyw 100 g białej fasoli ugotowanej 150 g świeżego szpinaku pół pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta soli Szczypiorek i rzodkiewka, do przybrania 1. Czosnek i pora podsmaż chwilę na oliwie. 2. Dodaj pokrojone ziemniaki i smaż jeszcze(...)wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane). 4. Około dwie minuty przed końcem gotowania dodaj szpinak i pietruszkę, dopraw solą, oregano i ewentualnie pieprzem. Przykryj i duś aż szpinak zwiędnie. 5. Zmiksuj zupę w blenderze, w razie potrzeby dolej trochę wody. 6. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem
Powiedz dietom nietego ciasta możemy wykonać domowy makaron, np. wstążki lub lasagne. Możemy też przygotować farsz, np. z serku ricotta i szpinaku i wykonać pierożki ravioli. Ciasto przygotowuje się szybko, wykonany makaron można wysuszyć i przechowywać z pojemniku. 400 g mąki (2,75 szklanki) 2 duże jajka (lekko ubite) 4 łyżki wody Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie, w które dodajemy jajka. Wody(...)dodajemy tyle, by zagnieść gładkie ciasto. Ciasto następnie rozwałkować i pokroić w kwadraty lub paski. Można wykorzystać też maszynkę do makaronu. Moja lasagne przełożona jest szpinakiem blanszowanym na patelni, z czosnkiem i serem ricotta. Na koniec, gdy szpinak trochę ostygł wbiłam do niego jedno jajko i wymieszałam. Tak przygotowaną masą przełożyłam makaron i piekłam przez 25 minut w temp
KucharzycaRobi się coraz cieplej, wskutek czego coraz bardziej z niecierpliwością oczekujemy na wszelkie świeże, pyszne, orzeźwiające napoje. Dziś prezentuję zielony koktajl samo zdrowie - ze szpinakiem, owocami i imbirową nutą, która nadaje fajny posmak całości. Smacznego! Składniki: 2 garście świeżego, umytego szpinaku 1 dojrzały banan 1 jabłko 1 pomarańcza 1 cm świeżego imbiru ok. 0.5 szkl. wody niegazowanej Wykonanie: Szpinak, obranego
psgotujemy