zajęło mi samo smażenie na patelni grillowej, ale warto było czekać. Mięso wspaniale się upiekło, było chrupkie i złociste. Składniki na mięso: 3 piersi z kurczaka 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku sól świeżo zmielony pieprz 1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka po węgiersku Składniki na dip: 125 gramów jogurtu naturalnego 1 garść natki pietruszki świeżo zmielony pieprz Piersi(...)wkładamy do środka nóż i delikatnie go obracamy tak, aby nie przedziurawić go na wylot Mięso doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka po węgiersku Na zwykłej patelni rozmrażamy szpinak, na małym ogniu. Gdy będzie już rozmrożony, a woda delikatnie wyparuje, obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę. Chwilę jeszcze trzymamy na ogniu (ok. 2 minut) - doprawiamy pieprzem
Szczęśliwa kuchniasmakuje. Pijcie choć jeden zielony koktajl dziennie - a wkrótce zobaczycie różnicę - i w samopoczuciu i na wadze! SKŁADNIKI (1 porcja - 177 kcal) 1 garść jarmużu (50 g) 1 garść szpinaku (25 g) 1 kiwi 2 łodygi selera naciowego 1 szklanka soku z jabłek PRZYGOTOWANIE Jarmuż i szpinak myjemy. Kiwi obieramy i kroimy w plastry. Selera obieramy z włókien i siekamy
Moje Kuchenne RewelacjePropozycja na bardzo szybki i prosty obiad z kurczakiem i makaronem. Smaku nadaje tarty seler, szpinak i czosnek. 500 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 1 czerwona papryka 4 ząbki czosnku 100 g selera korzeniowego 100 g szpinaku mrożonego ¾ szklanki bulionu lub wody Sól Pieprz Liść lubczyku Oliwa z oliwek 250 g pełnoziarnistego tagliatelle Filet z piersi kurczaka(...)kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa. Przesmażamy na rumiano na patelni na oliwie z oliwek. Do kurczaka dodajemy pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę, kostki mrożonego szpinaku, starty na tarce o średnich oczkach seler korzeniowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podlewamy bulionem lub wodą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i liściem lubczyku. Mieszamy z ugotowanym tagliatelle
VioletoweKucharzeniebyło do syta i dość pożywnie. Nie interesują mnie puste kalorie. Ma być zdrowo i pysznie. Zatem zapraszam do stołu. Danie przygotuje w mgnieniu oka. Składniki jaja – ile chcecie szpinak świeży pomidorki koktajlowe bądź śliwkowe polski czosnek czerwona cebula łyżeczka curry olej kokosowy olej z ostropestu sól himalajska różowa u mnie bazylia bądź natka pietruszki Pecorino Romano(...)opcjonalnie, ale pasuje jak ulał! Na gorący olej kokosowy wrzuć cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj curry, podsmaż. Dodaj pomidorki. Wszystko podduś. Dodaj czosnek w plasterkach i na to wrzuć szpinak, dosmacz solą i przykryj pokrywkę. Gdy szpinak opadnie i zmniejszy swoją objętość, wbij jaja, posól i dosmacz pieprzem. Przykryj i poczekaj ,aż jaja się zetną. Przełóż na talerze.Na każda porcję
Z Kuchni Do Kuchniszklanki passaty z pomidorów, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz - do smaku. farsz: 3 ziemniaki, 12 wieeelkich liści szpinaku, 1/2 cebuli, 1 cukinia, 2 pomidory, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka natki pietruszki, 1 łyżeczka koperku, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu. wegański "parmezan": pół szklanki ziaren słonecznika(...)dodajemy passatę pomidorową, liść laurowy ziele angielskie i gotujemy 10 minut. Na koniec dodajemy przyprawy i blendujemy na gładki sos. farsz: Ziemniaki kroimy na dużą kostkę, cebulę na półksiężyce, szpinak i czosnek siekamy. Wszystko podduszamy na patelni. Na koniec przyprawiamy. parmezan: Wszystkie składniki na parmezan miksujemy w blenderze kielichowym. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy
Jeść, by żyć w zdrowiuszarą porę roku, no i dla dzieciaków jak znalazł :) 1.Rotollo Składniki : 100 g mąki 1 jajko 500 g dyni 1 duża cebula 300 g mrożonego szpinaku 100 g fety 2 kartony pomidorów w zalewie ( ja użyłam swojego domowego sosu z pieczonych pomidorów) 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego oregano sól pieprz 30 g parmezanu lub innego sera(...)piekarnika, ostudzić, a następnie oddzielić miąższ i rozdrobnić go widelcem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy dynia się piecze pokroić cebulę w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać szpinak, smażyć, aż się rozmrozi, a nadmiar wody odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Pomidory przełożyć do miski razem z zalewą, zmiksować. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Zagotować duży garnek
zdrowa vege kuchniadodałam kurkumę do ryżu, w tym daniu sos jest delikatny, słodkawy i kremowy a ryż pikantny. Składniki na 4 porcje: 1 kg marchwi 1 cebula 100 g świeżego szpinaku 1 cukinia łyżeczka suszonego czosnku łyżeczka cukru trzcinowego łyżeczka soli puszka mleka kokosowego Przygotowanie: Marchew obierz i pokrój w o,5 cm plasterki, cukinię w 1 cm kostkę, a cebulę(...)czasu do czasu 5 minut, po czym dodaj przyprawy oraz cukinię. Smaż wszystko razem kolejne 5 minut, a następnie dodaj mleko kokosowe, gotuj razem następne 5 minut. Dodaj szpinak i wszystko wymieszaj i zdejmij z kuchenki, bo szpinak „zeszmaci” się w czasie mieszania, a jego dłuższe gotowanie jest zupełnie zbędne. Co do ryżu, to ilość jest
greenscarftęsknić do lekkich, letnich smaków. Czym jest zupa minestrone? Zupa minestrone to klasyka włoskich zup – jest niezwykle gęsta, a jej podstawą są warzywa – marchew, cukinia, pomidory i szpinak. Można dodawać inne warzywa – groszek, fasolkę szparagową, paprykę; zupę minestrone podaje się z ryżem, makaronem lub właśnie bardziej nietypowe – z tortellini. Nie ma jednego podstawowego przepisu na zupę(...)oregano, 1 łyżeczkę bazylii, 1 łyżeczkę natki pietruszki, 1 łyżeczkę tymianku, 1/4 łyżeczki cebuli granulowanej, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki cukru, 1 łyżeczkę pieprzu) 2-3 garście szpinaku baby opcjonalnie 1 puszka kukurydzy 1 opakowanie tortellini z serem sól, pieprz Wykonanie: W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać zmiażdżony czosnek, pokrojone w półksiężyce marchew i seler. Podsmażać
Pociąg Do KuchniKolejny piątek i kolejne błyskawiczne danie. Dzisiaj moje ulubione czyli makaron. Jak wiecie ja go po prostu uwielbiam. Dzisiaj z boczkiem i szpinakiem. Polecam! Składniki : * 2 szklani makaronu penne * pół paczki świeżego szpinaku * ząbek czosnku * 3-4 plasterki boczku wędzonego parzonego lub surowego * 3-4 pieczarki * łyżka mascarpone * grana padano do posypania dania(...)Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Boczek pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Przesmażyć razem, dodać szpinak, pieczarki i mascarpone. Wymieszać z makaronem. Nakładać porcję na talerz, posypać serem. Nie dodaję już soli bo boczek z reguły jest słony. Ewentualnie danie doprawiam świeżo mielonym pieprzem
Magiczne Życie MartyPyszna kanapka z czarnymi oliwkami, tuńczykiem oraz marynowaną czerwoną cebulą i ogórkiem. Z plasterkami perfekcyjnie ugotowanego jajka i listkami świeżego szpinaku. Podana na ciepło w opieczonej (np. na patelni grillowej lub w opiekaczu) bułeczce, lub na zimno, po dokładnym schłodzeniu w lodówce. Zamiast świeżych oliwek można użyć gotowej, dostępnej w dobrych delikatesach, pasty- tapenady. SKŁADNIKI / 1 kanapkę(...)bułka np. razowa z ziarnami 1/2 puszki tuńczyka w oliwie lub sosie własnym / odsączonego z zalewy 1 jajko mała garść listków świeżego szpinaku 1 łyżka majonezu 1/2 małej czerwonej cebuli 16 plasterków ogórka mała garść czarnych,drylowanych oliwek (bez pestek) 1/3 ząbka czosnku 1 łyżka oliwy 1 filecik anchois WINEGRET : 1 łyżeczka musztardy miodowej, 3 łyżeczki soku z cytryny
cool and mintywody 1 puszka białej fasoli lub ciecierzycy 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 2 łodygi selera naciowego, pokrojony na plasterki 8 pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki 2 duże garści szpinaku baby Przygotowanie sałatki makaronowej z białą fasolą: Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie przygotuj sos pietruszkowy - pietruszkę i czosnek bardzo drobno posiekaj lub rozdrobnij(...)ugotuje, wymieszaj go z sosem pietruszkowym i odstaw do przestygnięcia. Makaron wymieszaj z odcedzoną fasolą z puszki oraz pokrojonymi papryką, selerem naciowym i pomidorkami z puszki. Na koniec dodaj szpinak i wszystko delikatnie przemieszaj. Sałatka makaronowa z pesto, suszonymi pomidorami i fetą Składniki / dla 2 osób: 150 g makaronu penne (u mnie razowy) 200 g różyczek brokułu (u mnie mrożony
Chilli Czosnek i OliwaMiałem w planach zupę na surowo ze szpinaku, ale jak się okazało nie wszystkie składniki były w mieszkaniu, a 3-ego maja nie dostanę nic co bym chciał. Dlatego też pomyślałem co mogę zrobić ze szpinaku, żeby mi się nie zepsuł. Najlepszą opcją jaka się w mojej głowie urodziła to zielony koktajl . Mam zawsze sporo bananów i innych owoców(...)jakby to nie brzmiało Może to i dobrze. Uwielbiam koktajle, a ostatnio jakoś nie mogłem się zabrać za ich robienie. Ciągle coś innego wpadało mi do głowy. Podstawą jest szpinak i banan. Mango dowolnie można zmienić na inny owoc, np. papaje, truskawki czy co tam tylko chcesz. Ważne, żeby pozostał banan, ponieważ daje on koktajlowi kremową konsystencję i uwielbianą przeze
Blendmannasz głód. A jak smakuje ? Przekonajcie się sami. Uwielbiam! Składniki: 30 dag makaronu Fusilii-Malma 1 duży por ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej 20 dag dyni 35 dag świeżego szpinaku 2 czubate łyżki masła klarowanego Sól i pieprz do smaku Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 1 łyżka sarepskiej musztardy 1 łyżka mąki pszennej 600 ml mleka Gałka muszkatołowa do smaku(...)orzechów włoskich Jak wykonać ? Makaron gotujemy na pół twardo w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy wodą. Odsączamy. Paprykę, dynię obieramy, kroimy w kostkę, por siekamy w pół krążki nożem. Szpinak płuczemy na sicie. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy pokrojone warzywa, na końcu szpinak i podduszamy około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Poduszone warzywa mieszamy w garnku
Wanilia i Kardamonnatki pietruszki (można zastąpić suszoną) 1 łyżka parmezanu sól , pieprz do smaku łyżeczka startej skórki z cytryny (można pominąć) ZUPA 1,5-2 litry bulionu drobiowego 200 g młodego szpinaku baby 2 ząbki czosnku makaron muszelki lub inny drobny Mięso drobiowe mieszamy z jajkiem rozdrobnioną ricottą, parmezanem posiekaną natką, solą i pieprzem. Formujemy niewielkie klopsiki(...)Pieczemy 10 minut w temp ok. 200 stopni. Makaron gotujemy. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy starty na drobnych oczkach czosnek. Po minucie wrzucamy szpinak i przesmażamy minutę. Szpinak wrzucamy do rozgrzanego bulionu. Dodajemy klopsiki. Przekładamy do talerzy dodając makaron i posypując parmezanem. Zupa idealni smakuje z podpieczonym pieczywem posmarowanym masełkiem (najlepiej ziołowym) SMACZNEGO
WYSPA SZCZĘSLIWAkłaść dowolne składniki w zależności od upodobań. Także różne ilości, ale z tym lepiej nie przesadzać, ciasto też powinno się czuć:) Ja zrobiłam pizzę z pomidorami, wędliną, szpinakiem i mozzarellą z wyczuwalnymi aromatami czosnku, ziół, oliwy z oliwek. W domu pięknie pachnie, a pizza smakuje wybornie. Obiad lub kolacja gotowa:) Pizza ma wiele składników, więc jeśli Was to "przeraża(...)łyżki oliwy z oliwek łyżeczka soli i łyżeczka cukru farsz: kulka sera mozzarella 1 pomidor kilka plasterków wędliny 2 łyżki tartego żółtego sera 0,5 szklanki rozmrożonego szpinaku 1 cebula 4 łyżki oliwy z oliwek przyprawy: bazylia, majeranek sos: puszka krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek świeżo zmielony pieprz, cząber Przygotowanie krok po kroku: 1. Mieszamy
Zasmakuj Kuchni