duży pomidor 1/2 ogórka (nie koniecznie , ja lubię takie zestawienie) 1/2 główki sałaty masłowej (może być inna ) 200 g fasoli szparagowej zielonej ( może być konserwowa ) kilka listków szpinaku 3 łyżki oliwy słonecznikowej 1 płaska łyżeczka papryki słotkiej sól do smaku sok z 1/2 cytryny lub limonki 1/2 łyżeczki cukru Wykonanie - Oliwę , sól, paprykę, sok z cytryny(...)się rozpuścić - Fasolę wrzucić na kipiącą wodę , gotować ok 5 minut .Przed samym odcedzeniem wrzucić do fasoli umyte listki szpinaku . Jeśli jest fasola z puszki wystarczy ją odsączyć. - Jajko ugotować tak aby żółtko nie było całkiem twarde. - Sałatę ,pomidor, ogórek umyć i sałatę porwać
Eli Gotowaniespinach (chopped) 1 onion, 1 garlic clove, 1/4 teaspoon ground nutmeg, 200 gr mascarpone cheese, 3/4 cup all-purpose flour, 3 egg whites Składniki: Makaron Penne 450 gr mrożonego szpinaku (posiekanego), 1 cebula, 1 ząbek czosnku, Ser mascarpone, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 3/4 mąki, 3 białka Tomato sauce: 1 onion (chopped) 1 red pepper, seeded and diced 1 garlic clove(...)Remove with a slotted spoon and drain. Cook penne in a pan until al dente. Transfer to serving plates and top with gnocchi and tomato souce. Włóż szpinak, cebulę i czosnek do garnka, przykryj i gotuj, aż szpinak się rozmrozi. Zdejmij przykrywkę i zwiększ ogień. Polós, popieprz i dodaj gałki muszkatołowej. Potem ostudź w misce, dodaj mąkę i jajka oraz
Smaki Przyprawy i KolorySkładniki: (na 1 porcję) 75g (szklanka) makaronu pełnoziarnistego, kawałek cebuli ok.13g, 2 ząbki czosnku, oliwa z oliewek, 25g szpinaku (można dać trochę więcej, a nawet polecam większą ilość :)) - ja użyłam świeży, 2 czubate łyżeczki serka śmietankowego ( ja użyłam Philadelphia light), sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel oliwy z oliwek. Cebulę pokroić(...)małą kostkę, czosnek wycisnąć i razem podsmażyć w małej ilości oliwy z oliwek. Dodać umyty, osuszony i lekko posiekany szpinak. Podlać odbobiną wody. gdy szpinak będzie już miękki dodać makaron i dwie łyżeczki serka. Dodać sól i pieprz do smaku. Wymieszać i gotowe. Delikatnie podlewać wodą gdyby zachodziła taka potrzeba. Smacznego
W kuchni u Monikibyły suche można dodatkowo zrobić np. sos pieczarkowy i gotowe już roladki włożyć do niego i chwilę razem poddusić. Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka, 250 g świeżego szpinaku (może być również mrożony). 60g suszonych pomidorów, 110g sera feta, sól, pieprz. Przygotowanie: Piersi z kurczaka rozciąć wzdłuż na pół, rozłożyć i lekko rozbić. Z pojedynczej piersi wychodzi dość(...)duża roladka, także w celu zrobienia mniejszych roladek pierś po prostu całkiem przekroić na pół. Szpinak opłukać i poodcinać ogonki. Zagotować wodę i wrzucić na chwilę do niej szpinak, do sparzenia (tak by zmiękł). Odcedzić i posiekać. Dodać pokrojone drobno pomidory suszone i pokruszyć ser feta. Wymieszać. Farsz położyć na posoloną i popieprzoną wcześniej pierś. Zawinąć roladkę
W kuchni u MonikiSkładniki: 1 szklanka ryżu, 250g świeżego szpinaku, słoik suszonych pomidorów (285g netto), 4 małe cebule lub dwie większe, 2 ząbki czosnku, 2-3 łyżki masła, vegeta, warzywko, przyprawa uniwersalna lub sól. Przygotowanie: 2 cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na 1-2 łyżkach masła. Gdy cebula zmięknie wsypać ryż. Chwilę podsmażyć, zalać 2 szklankami wody(...)czasu mieszając. W między czasie dodać sól lub vegetę lub inną słoną przyprawę. Gdyby wody było mało, a ryż nadal był twardy, dolewać po pół szklanki wody. Oderwać od szpinaku ogonki, umyć, przelać dwa razy wrzącą wodą. Na łyżce masła podsmażyć dwie małe cebule pokrojone w kostkę z wyciśniętymi dwoma ząbkami czosnku. Gdy cebula będzie miękka, dodać szpinak i suszone
W kuchni u MonikiSkładniki: ( na jedną większą porcję lub dwie małe, na patelnię o średnicy 18-20cm) 2 jaja, 50g świeżego szpinaku, 50g sera camembert, 1/4 średniej cebuli, olej lub oliwa, sól, pieprz, 2 pomidorki koktajlowe lub kawałek normalnej wielkości pomidora. Przygotowanie: Szpinak dwa razy przelać wrzącą wodą. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na małej ilości tłuszczu. Do miękkiej cebuli(...)dodać szpinak i razem chwilkę podsmażyć. Zmniejszyć temperaturę pod patelnią i wlać zmiksowane z solą i pieprzem jajka. Na wierzch położyć pokrojony w plastry camembert i pokrojone pomidorki. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż jajko się zetnie. Smacznego
W kuchni u MonikiSkładniki: Na 23 pierogi Farsz: 140g szpinaku ( ja miałam świeży), 50g bekonu, 1 woreczek kaszy gryczanej (100g), 1/2 cebuli, kilka suszonych pomidorów z zalewy, sól, pieprz, smalec. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej), 1 jajko, 1 łyżka oleju, niepełna szklanka gorącej wody, szczypta soli. Ponadto: 1/2 cebuli, 75g bekonu, smalec, sól i ciut oleju do gotującej się wody. Przygotowanie(...)Farsz: Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Szpinak przelać dwa razy wrzącą wodą, odcedzić i posiekać. Pomidory suszone drobno pokroić. Cebulę i bekon pokroić w kostkę i razem podsmażyć w niewielkiej ilości smalcu. Dodać szpinak i pomidory. Chwilę razem poddusić. Dodać ugotowaną i odcedzoną kaszę. Wymieszać, posolić i popieprzyć do smaku - próbować z kawałkiem bekonu, gdyż z nim farsz jest bardziej
W kuchni u Monikijeszcze kiedyś je zrobię:) Składniki: Na ok 40 pierożków Ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki letniej przegotowanej wody 1 małe jajko 1 płaska łyżeczka soli szczypta kurkumy Farsz: 100g szpinaku rozdrobnionego (mrożony) 100g serka ricotta 50g pokrojonego w pół talarki pora szczypta soli Kilka łyżek śmietanki 30% Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Mąkę przesiewamy, solimy i dodajemy odrobinę kurkumy. Wbijamy jajko(...)powoli dolewamy przegotowaną wodę ciągle siekając całość nożem. Wyrabiamy ciasto, wałkujemy na grubość ok 3mm i kroimy na kwadraty (ok. 4x4cm). 2. Farsz: Odmrożony szpinak łączymy z pokrojonym porem i serkiem ricotta. Doprawiamy solą do smaku. 3. Na każdym kwadracie dajemy po odrobinie farszu i zlepiamy. Możemy dodatkowo przygnieść boki widelcem. Pierogi wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę
Kuchnia w czekoladzieSmaczne kotleciki z dodatkiem pieczarek i szpinaku urozmaicą Twój obiad. Aromatyczne i chrupiące. Składniki: Na 10 kotlecików: 1 duża pierś kurczaka 2 kulki mrożonego szpinaku 10 dkg pieczarek 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 jajko 250ml mleka 3.2% płaska łyżeczka soli pół płaskiej łyżeczki pieprzu mąki tyle, by ciasto było bardzo gęste (ok. 300g) olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kurczaka(...)gałkę muszkatołową mieszamy ze sobą. Stopniowo dodajemy mąkę, tak by powstała bardzo gęsta masa. 3. Pieczarki kroimy w małe plastry (ja użyłam rozmrożonych) i razem z miękkim szpinakiem dodajemy do masy. 4. Na koniec dosypujemy kawałki kurczaka i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. 5. Masę nakładamy łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiany kolor. Przed
Kuchnia w czekoladziegóra-dół, bez termoobiegu. Do głębokiego naczynia do zapiekania wsypujemy makaron. Kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i błonek, kroimy w 1,5cm kostkę. Seler naciowy i młody szpinak myjemy z piasku. Szpinak kilka razy ciachamy nożem, żeby był odrobinę drobniejszy. Selera naciowego kroimy w drobną kostkę. Fetę jak najdrobniej rozkruszamy (np. widelcem), koperek bardzo drobno siekamy. Mieszamy wszystkie posiekane i pokrojone(...)szklanki makaronu orzo/ kritharaki 200g twardej fety ½ szklanki posiekanego koperku 2 łyżeczki soku z cytryny + 1 łyżeczka startej skórki 4 gałązki selera naciowego 3 garście szpinaku 1 łyżka musztardy gruboziarnistej 3-4 łyżki startego parmezanu
Karo in the Kitchenpotraw 1 cebula 200 g leśnych grzybów (borowiki, koźlarze) 100 g sera ple śniowego Blue (ser z niebieską pleśnią) 100 g orzechów laskowych 1 łyżka masła 150 g mrożonego szpinaku 50 g sera feta 1 ząbek czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Leśne grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy ok. 10 minut w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy(...)użyłam blendera). Mieszamy je z bułką tartą. Każdą roladkę panierujemy w jaku i panierce z orzechów. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanej patelni. W osobnym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy pod przykryciem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy pieprzem. Na końcu dokładamy pokrojony w kosteczkę ser feta. Roladki kroimy na połówki. Układamy je na szpinaku. Dekorujemy resztą leśnych grzybów
VioletoweKucharzenieZiemniaki, to my, Polacy, uwielbiamy. Jadamy je na wiele sposobów. Tym razem więc coś, co pozwoli nieco przełamać rutynę tradycyjnych, tłuczonych ziemniaków. SZPINAKOWE ZIEMNIACZKI Składniki: - 4 ziemniaki - ½ opakowania mrożonego szpinaku - 2 łyżki masła - 3 ząbki czosnku - pieprz - sól Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy. Szpinak odparowujemy na patelni, dodajemy masło, czosnek, sól i pieprz. Ziemniaki rozgniatamy i dodajemy do szpinaku
Życie zamknięte w smakuSzpinak jest pycha, kurczak jest pycha i wszystko, co jest zapiekane, jest pycha. Przy takich założeniach możemy dojść do wniosków, że: a) to musi być dobre b) być może jest to kurczak najlepszy na świecie c) wszystkim będzie smakował. I tyle. ;) ĆWIARTKI KURCZAKA ZAPIEKANE W SZPINAKOWYM SOSIE Składniki: - 6 ćwiartek z kurczaka - opakowanie mrożonego szpinaku - 50 mililitrów śmietany(...)cytryny - 4 ząbki czosnku - sól czosnkowa - papryka słodka - sól - pieprz Przygotowanie: Kurczaka przyprawiamy solą czosnkową, pieprzem, papryką. Odstawiamy na 30 minut do zamarynowania. Szpinak rozmrażamy i dodajemy do niego śmietanę, sól, czosnek przepuszczony przez praskę i sok z ½ cytryny. Kurczaka podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut, następnie zlewamy z niego sos i dodajemy
Życie zamknięte w smakum.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM CYTRYNOWYM I MIĘTĄ Składniki na ciasto: - 500 gramów szpinaku rozdrobnionego (około, 450 albo 400 też będzie ok) - 250 gramów cukru - 3 jajka - 150 gramów mąki pszennej - 200 gramów mąki krupczatki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka oleju słonecznikowego(...)rozpuszczonego masła - skórka otarta z 1/2 cytryny Przygotowanie ciasta: Rozdrobniony i rozmrożony szpinak odciskamy lub odparowujemy z wody i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem, a gdy masa stanie się jasna i puszysta porcjami dodajemy tłuszcz wciąż miksując. Następnie dodajemy szpinak oraz cytrynową skórką, a na sam koniec mąkę. Mieszamy i przelewamy do okrągłej formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia
Życie zamknięte w smakuwyglądało. Tak pochłonęło mnie pałaszowanie ryby, że zapomniałam o zrobieniu zdjęcia. Składniki: Kawałki łososia ( u mnie były dwa, ale zawsze można zwiększyć lub zmniejszyć ) Gotowe ciasto francuskie ½ opakowania mrożonego szpinaku Przyprawa do ryb Sok z cytryny Vegeta Sól Pieprz 3 ząbki czosnku Olej Wykonanie: Łososia przyprawiamy przyprawą do ryb i obsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju z obu stron(...)minuty. Odkładamy. Mrożony szpinak rozmrażamy na patelni, przyprawiamy vegetą, solą, pieprzem, sokiem z ok. ½ cytryny i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Z ciasta francuskiego odcinamy tyle ciasta ( razem z papierem ), aby każdy kawałek był w nim dokładnie zamknięty. W połowie ciasta kładziemy rybę, na nią szpinak i przykrywamy drugą częścią. Brzegi porządnie zlepiamy. Na górze w cieście robimy małe otworki
Smaki Ewy