Pieczony schab do kanapek pieczony jest w co drugim domu, zazwyczaj sam lub nafaszerowany śliwką czy morelami . Dzisiaj mam dla Was trochę inną wersję, a mianowicie schab faszerowany szpinakiem. Składniki: 700 g schabu bez kości, 3 łyżki majeranku, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżki oliwy, farsz 300 g szpinaku (u mnie mrożony w brykietach(...)papierowymi. Robimy od góry 3 nacięcia. Nacieramy schab marynatą przygotowaną z oliwy, majeranku, słodkiej papryki, soli i pieprzu. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. W tym czasie podsmażamy szpinak z masłem i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu. W nacięcia schabu wkładamy farsz szpinakowy. Schab pieczemy w rękawie do pieczenia ok. 45 minut w 180 stopniach
Aga w kuchnidigotuje.blogspot.com Placki są przepyszne i o statnio smażę je prawie codziennie. Dla urozmaicenia możecie dodać ząbek czosnku, czy posiekaną cebulę. Zresztą ryż w połączeniu ze szpinakiem.. - rewelacja. Czasami podjadam go bez "niczego" - lekko posolę i dodam odrobinę masła. Nie piszę tego dla reklamy (bo mogę pominąć własną opinię), ale produkty firmy SYS są naprawdę świetne(...)posiadają żadnej chemii. Dlatego uprzedzam - wszelkie hejty są zbędne. Przeczytajcie skład, spróbujcie - a sami się o tym przekonacie. (około 12 sztuk) 2 szklanki ugotowanego ryżu ze szpinakiem firmy SYS (niepełna saszetka) 2 jajka 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz Dodatkowo: tłuszcz do smażenia (u mnie masło z olejem) Opcjonalnie: ulubiony sos Ryż ze szpinakiem ugotować (nie rozgotować!) wg przepisu
Di gotujekorzystam z pomidorów,natomiast w okresie zimowym,wiosennym używam przetartych pomidorów lub koncentratu pomidorowego własnej produkcji.Zapach jaki unosi się po kuchni jest rewelacyjny,nawet mój mąż zajada się takim szpinakiem więc zawsze robię go więcej. Składniki: szpinak pomidory lub przecier pomidorowy czosnek pieprz Na patelni teflonowej ułożyć posiekane liście szpinaku,na wierzch drobno ułożyć posiekanego pomidora lub przecier
Niespełnione zdolności kulinarnekolację, jako dodatek do mięs lub po prostu na jakąś domówkę. Autorką tego przepisu jest Monika F. Dziękuję za super prostą i smaczną sałatkę:-) Składniki: 1/2 op. świeżego szpinaku 2 - 3 garście słonecznika (prażonego i solonego) 150 - 200 g boczku w plastrach (opcjonalnie salami, ale z boczkiem wydaje mi się smaczniejsze) 4 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Boczek kroimy(...)paski i podsmażamy na patelni (na chrupko) Jogurt doprawiamy do smaku solą i pieprzem Na półmisku układamy liście szpinaku i polewamy je jogurtem. Następnie szpinak z jogurtem posypujemy słonecznikiem i przestudzonym boczkiem (lub salami). I to koniec... możemy zajadać:-) Smacznego
IMPRESJA SMAKUprzygotowanie indyjskich kebabów warzywnych. I nie żałuję :) Są bardzo delikatne, aromatyczne i bogate w smaki. Główne składniki kebabów to ziemniaki, cebula, kalafior i groszek, ale jest tam również odrobina szpinaku i zielone chilli, które ja akurat zastąpiłam zwykłą zieloną papryką, ponieważ nie chciałam, żeby kebaby były bardzo pikantne. Indyjskie kebaby warzywne podałam z ryżem jaśminowym i chatneyem z mango(...)Husain. Składniki na około 16 sztuk: 3 średnie ziemniaki 1 cebula 1 mały kalafior 1/2 szklanki mrożonego groszku 3 zielone papryczki chilli (lub 1/2 zielonej papryki) 1 łyżka posiekanego szpinaku 1 łyżka posiekanej zielonej kolendry 1 łyżeczka chilli w proszku (można być mniej) 1 łyżeczka suszonej kolendry (zmielonej lub utłuczonej w moździerzu) 1 łyżeczka świeżego posiekanego imbiru 2 ząbki czosnku
Trzeci talerzNiezwykle pyszna i "soczysta" ryba. Jedna z ulubionych. Prosto i smacznie. Składniki 400 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki gęstej śmietany 800 g czarniaka (po 200 g na osobę) 5 łyżek mąki olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Szpinak wrzucamy na rozgrzane masło(...)porcje, oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, na rumiano z obu stron. Rybę podajemy od razu po usmażeniu z gorącym szpinakiem. Polecamy ryż. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
R'n'G Kitchenpostępować zgodnie z przepisem poniżej. Składniki na 1 porcję jako danie solo: 90g kuskusu kilka pieczarek garść mrożonej papryki lub 1 średnia świeża (u mnie czerwona) garść mrożonego szpinaku w liściach (może być też świeży baby) 1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach 100 ml passaty (przecieru) pomidorowej 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa(...)sól pieprz Przygotowanie: Kuskus przygotować wg instrukcji na opakowaniu Pieczarki pokroić na półtalarki, ząbek czosnku posiekać, dodać resztę warzyw (bez szpinaku) i smażyć do miękkości na odrobinie oleju. Następnie dodać szpinak i passatę, doprawić solą, pieprzem i przyprawą gyros. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówCześć ! Za nami ciepły weekend, w powietrzu czuć wiosnę. Czuję, że odżyłam. Do mojej codziennej diety wróciły zielone koktajle, które kocham. Co powiecie na połączenie szpinaku, banana, soku z limonki i świeżego imbiru ? Ten koktajl daje moc ! Składniki (1 porcja): duża garść świeżych liści szpinaku 1 banan sok wyciśnięty z 1/2 limonki 1 cm kawałek świeżego imbiru – starty(...)tarce o małych oczkach 1 łyżeczka miodu 1 łyżka chia 2/3 szklanki wody mineralnej Wykonanie: Liście szpinaku umyj i umieść w wysokim naczyniu. Dodaj banana pokrojonego na mniejsze kawałki, sok z limonki, imir, miód i wodę mineralną. Całość zblenduj na gładką masę. Dodaj chia i blenduj jeszcze przez chwilkę do połączenia się składników. Smacznego
Moja pasja smakuMuszę przyznać, że jest to chyba najlepszy sos pomidorowy jaki do tej pory przyrządziłam. Słodko kwaśny bez dodatku cukru czy pomidorowego przecieru. Idealny sos do makaronu. Pięknie smakuje ze szpinakiem i salsiccia. Taki właśnie sos przygotowałam dzisiaj na obiad. Sos pomidorowy Składniki: 600 ml suszonych pomidorów w oliwie, odłóż 6 pomidorów ½ l śmietanki 200 ml wody 2 duże ząbki czosnku(...)cebula 2 łyżki oliwy 1 dorodna doniczka świeżej bazylii sól i czarny pieprz do smaku 100 g szpinaku 300 g salsiccia 50 g parmezanu 250 g makaroni, u mnie bavete Odlej olej z pomidorów. Dodaj czosnek, bazylię, śmietankę i wodę. Zmiksuj i wlej do garnka. Dodaj zeszkloną cebulę i gotuj sos przez 10 minut. W między czasie ugotuj makaron
codojedzeniaNajpierw podam przepis, a na dole znajdziecie kilka ciekawostek ;) Przewijamy w dół! ;) Składniki (1 porcja): Sałatka: garść szpinaku baby jeden upieczony burak jedna pomarańcza pół czerwonej cebuli garść orzechów włoskich Sos: 3 łyżki oleju 1 łyżka octu winnego pół łyżeczki miodu pół ząbka czosnku sól pieprz Na talerzu układamy szpinak i posypujemy cebulą pokrojoną w piórka. Pomarańczę filetujemy, a buraka(...)kroimy w dużą kostkę. Układamy na szpinaku. Wierzch posypujemy rozdrobnionymi orzechami. Składniki na sos mieszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do reszty. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Gotowe! ;) A teraz, dlaczego warto? SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkaprosta i szybka, że spokojnie zdążymy ją zrobić nawet na śniadanie. Składniki (1-2 porcje): 1 dojrzałe (!), miękkie awokado 2 średnie jabłka, obrane 1/2 małej cebuli spora garść szpinaku - zostaw kilka listków do przybrania zupy 2 szklanki mleka kokosowego (mleko kokosowe to nie to samo co mleczko - tego pierwszego szukajcie w kartonach, jest bardziej rzadkie) szczypta ostrej papryki sól(...)pieprz do smaku Do przybrania: listki szpinaku łyżeczka pestek dyni (słonecznik lub orzechy też będą pasować) opcjonalnie płatki papryki Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładki krem. W razie potrzeby dolej mleka lub wody. Pamiętaj, że im dłużej miksujesz zupę, tym bardziej się ogrzewa - nie podgrzej jej za bardzo, bo awokado zgorzknieje. 2. Przelej do miseczki
Powiedz dietom nieDelikatne indycze mięso doskonale współgra ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, całość zawinięta w roladę i usmażona tworzy pyszny pożywny obiad. Tym przepisem będzie delektować się cała rodzina. Składniki: 70 dag fileta z indyka 35 dag świeżego szpinaku 15 dag suszonych pomidorów 4 plastry żółtego sera 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki aromatyzowanej oliwy z czosnkiem(...)przez woreczek foliowy, oprószamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, szklimy parę minut, po czym dodajemy świeży szpinak, przesmażamy całość chwilę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Studzimy. Na mięsie rozkładamy po dwa plastry żółtego sera, szpinakowe nadzienie i pokrojone, osączone wcześniej z zalewy suszone pomidory, zawijamy
Wanilia i Kardamonidealną przekąską na sylwestra, ale będą również wspaniałe na każdą inną imprezę. Ruloniki z ciasta francuskiego z łososiem Składniki: - 1 op. ciasta francuskiego - 150 g wędzonego łososia - 250 g szpinaku - 2 serki camembert - 3 ząbki czosnku - sól - pieprz - masło ok. 4 łyżek - żółtko Przygotowanie: Szpinak myjemy, obsuszamy i smażymy na maśle, dodajemy drobno pokrojony czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość(...)smażymy do wyparowania wody ze szpinaku. Rozsmarowujemy całość na rozwiniętym cieście francuskim. Pokrojonego w paski łososia układamy naprzemiennie z serem camembert na całym cieście. Zwijamy całość w rulon i smarujemy żółtkiem. Kroimy na ok. 1 cm kawałki i układamy na papierze do pieczenie. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C. i pieczemy około 15 minut
Kulinarne życieminut na zrobienie. Danie podałam na porcelanie Julia Gold-Bogucice Składniki: Na dwie porcje: 25 dag grubego makaronu tagliatelle 20 dag wędzonego łososia 15 dag świeżego szpinaku baby 10 dag sera lazur z niebieską pleśnią 1 cebula 1 szklanka słodkiej śmietanki 22% 3 ząbki czosnku ½ cytryny Oliwa do podsmażenia Sól morska do smaku Pieprz biały do smaku Sposób(...)przygotowania: Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku z łyżeczką oliwy, odcedzić, trzymać w cieple. Szpinak umyć, osuszyć, cebulę i czosnek obrać posiekać, zeszklić na oliwie na patelni, po chwili dodać szpinak, poddusić chwilę pod przykryciem, dodać pokrojonego łososia, skropić sokiem wyciśniętym cytryny, dodać pokrojony w kostkę ser lazur, wlać śmietankę , doprawić do smaku solą oraz białym pieprzem
Wanilia i Kardamonrazowej (ok. 180g), - 1 łyżka drożdży instant (ok.6g), - 1 jajko (ok. 60g), - ¼ szklanki wody (ok. 60 ml), - ½ łyżeczki soli - 2 łyżki oliwy z oliwek (20g). Nadzienie: - 500 g świeżego szpinaku - 10 suszpnych pomidorów z zalewy (ok. 200g) - ¼ opakowania sera Feta (ok. 50g), - opakowanie jogurtu greckiego light (ok.200g), - 1 jajko (60g), - kula Mozarelli (ok. 125g), - łyżka oleju rzepakowego (10g) - 2 ząbki(...)papryka, sól, pieprz, bazylia. Sposób przygotowania: 1. Mieszamy mąkę z drożdżami i solą. 2. Dodajemy jajko, oliwę, wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto (odstawiamy na 40 min. do wyrośnięcia). 3. Szpinak myjemy, odkrawamy ogonki i podsmażamy na oleju z dodatkiem czosnku ok. 5 min. 4. Suszone pomidory kroimy w kostkę. 5. Ser Feta kroimy w kostkę. 6. Jogurt mieszamy z jajkiem
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach