góra-dół, bez termoobiegu. Do głębokiego naczynia do zapiekania wsypujemy makaron. Kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i błonek, kroimy w 1,5cm kostkę. Seler naciowy i młody szpinak myjemy z piasku. Szpinak kilka razy ciachamy nożem, żeby był odrobinę drobniejszy. Selera naciowego kroimy w drobną kostkę. Fetę jak najdrobniej rozkruszamy (np. widelcem), koperek bardzo drobno siekamy. Mieszamy wszystkie posiekane i pokrojone(...)szklanki makaronu orzo/ kritharaki 200g twardej fety ½ szklanki posiekanego koperku 2 łyżeczki soku z cytryny + 1 łyżeczka startej skórki 4 gałązki selera naciowego 3 garście szpinaku 1 łyżka musztardy gruboziarnistej 3-4 łyżki startego parmezanu
Karo in the Kitchenpotraw 1 cebula 200 g leśnych grzybów (borowiki, koźlarze) 100 g sera ple śniowego Blue (ser z niebieską pleśnią) 100 g orzechów laskowych 1 łyżka masła 150 g mrożonego szpinaku 50 g sera feta 1 ząbek czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Leśne grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy ok. 10 minut w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy(...)użyłam blendera). Mieszamy je z bułką tartą. Każdą roladkę panierujemy w jaku i panierce z orzechów. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanej patelni. W osobnym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy pod przykryciem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy pieprzem. Na końcu dokładamy pokrojony w kosteczkę ser feta. Roladki kroimy na połówki. Układamy je na szpinaku. Dekorujemy resztą leśnych grzybów
VioletoweKucharzenieZiemniaki, to my, Polacy, uwielbiamy. Jadamy je na wiele sposobów. Tym razem więc coś, co pozwoli nieco przełamać rutynę tradycyjnych, tłuczonych ziemniaków. SZPINAKOWE ZIEMNIACZKI Składniki: - 4 ziemniaki - ½ opakowania mrożonego szpinaku - 2 łyżki masła - 3 ząbki czosnku - pieprz - sól Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy. Szpinak odparowujemy na patelni, dodajemy masło, czosnek, sól i pieprz. Ziemniaki rozgniatamy i dodajemy do szpinaku
Życie zamknięte w smakuSzpinak jest pycha, kurczak jest pycha i wszystko, co jest zapiekane, jest pycha. Przy takich założeniach możemy dojść do wniosków, że: a) to musi być dobre b) być może jest to kurczak najlepszy na świecie c) wszystkim będzie smakował. I tyle. ;) ĆWIARTKI KURCZAKA ZAPIEKANE W SZPINAKOWYM SOSIE Składniki: - 6 ćwiartek z kurczaka - opakowanie mrożonego szpinaku - 50 mililitrów śmietany(...)cytryny - 4 ząbki czosnku - sól czosnkowa - papryka słodka - sól - pieprz Przygotowanie: Kurczaka przyprawiamy solą czosnkową, pieprzem, papryką. Odstawiamy na 30 minut do zamarynowania. Szpinak rozmrażamy i dodajemy do niego śmietanę, sól, czosnek przepuszczony przez praskę i sok z ½ cytryny. Kurczaka podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut, następnie zlewamy z niego sos i dodajemy
Życie zamknięte w smakum.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM CYTRYNOWYM I MIĘTĄ Składniki na ciasto: - 500 gramów szpinaku rozdrobnionego (około, 450 albo 400 też będzie ok) - 250 gramów cukru - 3 jajka - 150 gramów mąki pszennej - 200 gramów mąki krupczatki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka oleju słonecznikowego(...)rozpuszczonego masła - skórka otarta z 1/2 cytryny Przygotowanie ciasta: Rozdrobniony i rozmrożony szpinak odciskamy lub odparowujemy z wody i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem, a gdy masa stanie się jasna i puszysta porcjami dodajemy tłuszcz wciąż miksując. Następnie dodajemy szpinak oraz cytrynową skórką, a na sam koniec mąkę. Mieszamy i przelewamy do okrągłej formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia
Życie zamknięte w smakuwyglądało. Tak pochłonęło mnie pałaszowanie ryby, że zapomniałam o zrobieniu zdjęcia. Składniki: Kawałki łososia ( u mnie były dwa, ale zawsze można zwiększyć lub zmniejszyć ) Gotowe ciasto francuskie ½ opakowania mrożonego szpinaku Przyprawa do ryb Sok z cytryny Vegeta Sól Pieprz 3 ząbki czosnku Olej Wykonanie: Łososia przyprawiamy przyprawą do ryb i obsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju z obu stron(...)minuty. Odkładamy. Mrożony szpinak rozmrażamy na patelni, przyprawiamy vegetą, solą, pieprzem, sokiem z ok. ½ cytryny i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Z ciasta francuskiego odcinamy tyle ciasta ( razem z papierem ), aby każdy kawałek był w nim dokładnie zamknięty. W połowie ciasta kładziemy rybę, na nią szpinak i przykrywamy drugą częścią. Brzegi porządnie zlepiamy. Na górze w cieście robimy małe otworki
Smaki Ewybarwi się sepią z kałamarnicy lub mątwy. Ma nieco morski posmak, dobrze komponuje się z owocami morza. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie żeby przygotować go zwyczajnie, np. ze szpinakiem i pomidorami. Składniki: 200 g makaronu sos: 250 g mrożonego szpinaku 8 suszonych pomidorów 3 łyżeczki oleju z pomidorów pół puszki pomidorów krojonych szczypta ostrej papryki pieprz, sól 1 posiekany(...)ząbek czosnku 1. Makaron ugotuj al'dente - w czasie gotowania zrób sos. 2. Czosnek podsmaż na oleju z pomidorów. 3. Szpinak i pomidory krojone przełóż na patelnie z czosnkiem, następnie odparuj nadmiar wody, trzymając na średnim gazie. 4. Dodaj pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory, dopraw solą, pieprzem i papryką, duś jeszcze chwilę pod przykryciem. 5. Wymieszaj z ugotowanym makaronem
Powiedz dietom nieMoje dzisiejsze menu: Omlet ze smażonymi pomidorami, szpinakiem i jarmużem Shake czekoladowy z bananem błonnik + omega kurczak z brązowym ryżem+ sałata z pomidorami dużo wody i herbatki Emotikon smile Przepis na omlet 2 jajka 6 kolorowych pomidorków dwie garście szpinaku z jarmużem pomidorki kroimy podsmażamy na oleju kokosowym dodajemy szpinak i jarmuż wszystko smażymy chwilę zdejmujemy
Anioły w kuchnipasta wasabi - seler naciowy - czarny sezam - świeży szpinak (najlepiej typu baby) - biała rzepa - cukinia Wykonanie: - Ryż należy przygotować wg wskazówek na opakowaniu, gdyż sposób przygotowania może się różnić zależnie od użytej odmiany * - Ryż schłodzić - Umyć warzywa, obrać, pokroić w długie paski(...)wodą. - Nori położyć na bambusowej macie, bardziej śliską stroną do zewnątrz - Wyłożyć połowę ryżu na połowie arkusza, pokrywając go równą warstwą ryżu, również na brzegach - Na ryżu ułożyć liście szpinaku, tak, by nachodziły na siebie - Następnie układać paski warzyw na szpinaku, kładąc je tuż obok siebie - Czas na zwinięcie nori. Tylko pierwsze kilka razy jest to trudne, szybko nabiera się
Wegańska kuchnia orientalnaSuperSmoothie: banan- szpinak- mango- morele Składniki: - 1 duże mango - 3 dojrzałe banany - 1 mrożony banan - 120g szpinaku (rozmrożonego) - kilka liści sałaty masłowej - 5 suszonych moreli - łyżeczka orzechów coli - łyżka wiórek kokosowych Wykonanie: - Banany, mango, sałatę, szpinak i morele umieścić w blenderze - Zmiksować całość na gładką masę, dolewają wodę - Dodać wiórki kokosowe, wymieszać i przelać do szklanki. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaSuperSmoothie: banan-szpinak-jabłko-wiśnie Składniki: - 3 dojrzałe banany - 1 mrożony banan - 120g szpinaku (mrożony, rozdrobniony) - 1 duże, słodkie jabłko - 80g mrożonych wiśni - łyżeczka mielonych orzeszków cola - łyżka suszonych jagód goji - łyżka wiórek kokosowych Wykonanie: - Szpinak najlepiej wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził - Wszystkie składniki oprócz kokosu umieścić w blenderze, zmiksować na gęstą, kremową konsystencję
Wegańska kuchnia orientalnaSuperSmoothie: banan-szpinak- kaki- morele Składniki: - 3 dojrzałe banany - łyżka suszonych jagód goji - 1 mrożony banan(...)łyżeczki mielonych orzeszków coli - 120g szpinaku - ½ łyżeczki mielonej guarany - 7 moreli
Wegańska kuchnia orientalnaSuperSmoothie: banan-szpinak-jabłko-goji Składniki: - 3 dojrzałe banany - łyżka suszonych jagód goji - 1 mrożony banan - ½ łyżeczki mielonych orzeszków coli - 120g szpinaku(...)łyżeczka wiórek kokosowych Wykonanie: - Szpinak mrożony, najlepiej wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego - Jabłko pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kawałki - Banany, jabłko, jagody goji, orzeszki coli i guaranę umieścić w blenderze - Dolać trochę wody i zmiksować na gęstą, kremową konsystencję - Dodać wiórki kokosowe, wymieszać i przelać do kubka. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaSuperSmoothie: banan-szpinak-kiwi-pomarańcza Składniki: - 3 dojrzałe banany - łyżka suszonych jagód goji - 1 mrożony banan(...)łyżeczki mielonych orzeszków coli - 120g szpinaku - ½ łyżeczki mielonej guarany - 3 dojrzałe kiwi
Wegańska kuchnia orientalnaSuperSmoothie: banan-szpinak-pomarańcza-morele Składniki: - 3 dojrzałe banany - łyżka suszonych jagód goji - 1 mrożony banan(...)łyżeczki mielonych orzeszków coli - 120g szpinaku - ½ łyżeczki mielonej guarany - 1 czerwona pomarańcza - 1 łyżeczka wiórek kokosowych
Wegańska kuchnia orientalna