Dzisiejszą propozycją na te ten piękny słoneczny dzień jest pyszna zupa ziemniaczana ze szpinakiem - zmorą dzieciństwa u niektórych , u mnie w domu zdążyłam już wszystkich domowników zarazić miłością do tej smacznej roślinki ;) składniki na 1,5 litra zupy 6 średnich ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka 1 ząbek czosnku 250 g szpinaku 2 szklanki mleka 2 łyżki masła sól pieprz przepis(...)Obrane ziemniaki kroimy i gotujemy w osolonej wodzie (około 1 litra). Dokładamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i ząbek czosnku , zagotowujemy . Gdy warzywa będą miękkie dodajemy posiekany szpinak , doprawiamy do smaku pieprzem , jeśli zachodzi potrzeba solą. Dodajemy mleko i masło doprowadzamy do wrzenia , już nie gotujemy
Smakowite DaniaSmaczna i pełna witamin sałatka ze szpinakiem i wędzonym łososiem z dodatkiem ugotowanych jajek, czerwonej cebuli i pomidorków koktajlowych z sosem musztardowym to znakomita propozycja na śniadanie, kolację lub wyśmienitą przystawkę może również stanowić szybki poczęstunek dla niespodziewanych gości. składniki na 3 porcje 200 g świeżego szpinaku 150 g wędzonego łososia w plastrach 2 jajka ugotowane na twardo(...)ugotowane i obrane ze skorupek jajka kroimy w ćwiartki, a plastry wędzonego łososia w paski i zwijamy w ruloniki. Na dużym talerzu lub w salaterce układamy umyty i osuszony szpinak a na wierzchu kładziemy kawałki łososia, ćwiartki jajek, pokrojoną cebulę oraz połówki pomidorków. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem i wstawiamy na 15 minut do lodówki
Smakowite Daniabardzo ;) Na jego wzór zrobiłam ostatnio pyszne babeczki. Równie zielone, równie urocze :) Przyciągają uwagę kolorem, smakiem kuszą, by sięgnąć po kolejną :) Polecam! Składniki na ciasto: 200 g mrożonego szpinaku 160 g mąki pszennej 2 jajka 1/4 szklanka oleju 1/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Szpinak rozmrozić i bardzo dokładnie odsączyć z nadmiaru wody, a następnie zmiksować(...)olejem. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szpinak z olejem. Masę szpinakową wyłożyć do papilotek, do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Składniki na krem: 150 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cukru
Domowa cukiernia Ewyjesteście komentujecie i motywujecie mnie do dalszej pracy. Ja w zamian obiecuję jeszcze więcej przepisów na smaczne dania. Składniki: 4 kawałki łososia 250 g świeżego szpinaku 200 g pieczarek 2 łyżki masła klarowanego sok z jednej cytryny sól pieprz cytrynowy pieprz ziołowy Wykonanie: Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki a następnie na patelni rozgrzać masło i podsmażyć(...)Doprawić solą i pieprzem ziołowym, a na końcu dodać szpinak i smażyć 2 minuty ciągle mieszając. Łososia posypać solą i pieprzem cytrynowym. Na patelni grillowej obsmażyć rybkę z dwóch stron. Na talerzu ułożyć szpinak z pieczarkami, a na wierzchu łososia. Całość polać sokiem z cytryny
O kuchni z uczuciemśrednicy ok. 27cm (wymiar denka) : 1 porcja gotowego ciasta na tartę - przepis własny na Idealne ciasto na tartę TU 300g pstrąga łososiowego - tradycyjny łosoś też się nada 450g szpinaku mrożonego - ważony jeszcze zamrożony, u mnie od razu ze śmietaną - zakup z LIDLa 100g podsmażonych pieczarek - pokrojone w półplasterki, podsmażone i odparowane na patelni; zawsze przygotowuję wcześniej i mrożę gotowe porcje(...)pokroić w kawałki i dodać dołożyć do składników na patelni - kawałki nie muszą być zbyt drobne, i tak ryba rozpadnie się podczas smażenia. Cebula, czosnek, ryba, pieczarki Po dodaniu szpinaku Porcję już przygotowanych pieczarek - umyte, pokrojone w półtalarki, podsmażone i uduszone na patelni do odparowania wody, poporcjowane i zamrożone do szybkiego użycia - wyjąć wcześniej z zamrażalki i pozwolić im się
Grunt to przepis!innego. Można powiedzieć, że udało się i wyszła fajna zapiekana kanapka w nieco włoskim stylu. To bierzmy się do pracy :) Składniki: 1 opakowanie Naan (2 szt.) 1/4 opakowania świeżego szpinaku 1/2 opakowania twarogu bałkańskiego, ok. 100 g 8 średnich pieczarek 100 g sera żółtego pieprz, oregano, kmin rzymski, pasta sambal oelek Naan delikatnie rozcinamy na dwie części. Jest dość cienki(...)łatwo go idealnie rozciąć. Nie ma problemu jeśli nie wyjdzie idealnie :) Układamy na nim świeży szpinak wcześniej umyty i osuszony. Następnie kroimy ser bałkański, pieczarki i ser żółty w cienkie plasterki. Na szpinak układamy ser bałkański, potem układamy plasterki pieczarek i posypujemy pieprzem. Na koniec układamy plasterki sera żółtego i posypujemy oregano oraz smarujemy pastą sambal oelek. Przykrywamy wierzchnią częścią
vegetanieDokonując przeglądu lodówki, znalazłam kiwi i banana nadające się do szybkiego zużycia. Raz dwa, i powstał zielony koktajl. Składniki: 1 banan 2 owoce kiwi 1 zielone jabłko garść liści szpinaku 1,5-2 szklanki maślanki 3 łyżki otrąb owsianych banana i kiwi obrać, jabłko pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, nie obierać. Szpinak umyć. Wszystkie owoce wraz ze szpinakiem zmiksować
Czerwień i błękitmorza czarnego. (4-5 osób) Składniki paprykarz: 3 duże papryki (2 czerwone, 1 żółta) 1 duża cebula czosnkowa 1 młoda cukinia 1 puszka pomidorów w soku 1/2 opakowania świeżego szpinaku garść pestek z dyni oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka, gruzińska przyprawa Chumeli Suneli, sos sojowy Papryki, cebulę i cukinię kroimy w grubsze kawałki. W głębokiej patelni rozgrzewamy(...)sokiem. Polecamy te krojone, szybciej rozpadną się w gotowaniu. Zagotowujemy i dodajemy garść pestek z dyni oraz przyprawy. Chumeli suneli dodajemy dość sporo. Dusimy kolejne parę minut i dodajemy szpinak. Przykrywamy patelnię i dusimy jeszcze, aż szpinak zmięknie. Jeśli będzie potrzeba możecie podlać lekko wodą lub dodać nieco passaty. Jeżeli lubicie takie dania mocno ostre, to polecamy dodać jeszcze jedną
vegetanieEkspresowy obiad, ponieważ jego przygotowanie zajmuję zaledwie 25 minut. Smak rewelacyjny – szpinak i ciągnący ser. 500 g filetu z kurczaka Przyprawa do kurczaka 150 g pieczarek 100 g żółtego sera 250 g szpinaku (mrożonego) 4 ząbki czosnku Sól Pieprz Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy(...)Pieczarki kroimy w ćwiartki, ser w kosteczkę. Do kurczaka dokładamy pieczarki, podsmażamy około 5 minut. Następnie dodajemy szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i dusimy pod przykryciem. Na końcu dodajemy ser i doprawiamy solą i pieprzem
VioletoweKucharzeniebardzo zadowolona, a nad mężem jeszcze pracuje ;) (Kochanie jeśli to czytasz mam nadzieję że się wreszcie i ty przekonasz ;) ) Dzisiaj proponuję taki niecodzienny przepis na makaron razowy ze szpinakiem i serem pleśniowym i z dodatkiem pomidorów dla zróżnicowania smaku. Ser pleśniowy się albo lubi albo nie, nie każdemu przypada do gustu, my od czasu do czasu jak najbardziej się(...)delektujemy, i tak któregoś dnia wyszedł z niego obiad :) Składniki: Makaron razowy Szpinak Ser pleśniowy niebieski 2 ząbki czosnku masło klarowane sól pieprz 3 pomidorki Wykonanie: Makaron gotujemy al dente.. Szpinak przesmażamy na maśle klarowanym, doprawiamy solą pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec dodajemy ser pleśniowy i chwilę podgrzewamy aż się stopi. Podajemy z makaronem
W kuchennej krainiedyni i olejem sezamowym. Bardzo fajne i smaczne danie, zatem zapraszam do kuchni! składniki KLUSECZKI SZPINAKOWE: - 2 torebki kaszy jaglanej- ugotowanej - 2 jajka - 2 łyżki mąki ryżowej - opakowanie szpinaku - 2 ząbki czosnku - 100 g sera białego chudego - oliwa z oliwek Na patelni zeszklij czosnek dodaj szpinak, smaż około 3 minuty ciagle mieszając. Wystudź. Kaszę jaglaną ugotuj. Wystudź. Zimne skąłdniki(...)mieszamy ze sobą, do miski wkładamy kaszę, szpinak, jajka. Miksujemy blenderem. Do masy dodajemy pokruszony ser biały i mąkę ryżową aby zagęścić masę (możesz dodać więcej mąki ryżowej jeżeli masa była by nie dość gęsta). Masę dopraw solą. W garnku zagotuj wodę, na wrzątek za pomocą dwóch łyżek, które maczamy w wodzie kładziemy kluski. Gotujemy po około 3 minuty
SMYKWKUCHNIhansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Szybkie i smaczne. Dla wielbicieli szpinaku:). Świetnie pasują do niezabielanego barszczu czerwonego. Składniki: 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku ½ opakowania mrożonego szpinaku liściastego sól, pieprz 1 rulon ciasta francuskiego (Biedronka) Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż drobno(...)pokrojony czosnek, dodaj szpinak i duś paręnaście minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ciasto potnij na dość duże kwadraty (wychodzi 5-6 sztuk). Rozłóż na każdym ostudzone nadzienie. Złóż je w poprzek, aby otrzymać trójkąty. Dobrze zlep ich brzegi (odrobiną wody i dociśnij widelcem). Zapiekaj około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Podawaj ciepłe. Normal
Qlinarnie i Qlinarnietutaj , ale z nadzieniem ze szpinaku. Składniki na nadzienie: 2-3 łyżki oliwy 1 opakowanie mrożonego szpinaku 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz Rozgrzej oliwę, dodaj szpinak, duś ok. 10 minut, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, duś jeszcze chwilę (tak aby woda prawie całkiem odparowała). Przepis bierze udział w akcji: Zgaga (1986, Mike Nichols) to autobiograficzna historia związku Nory
Qlinarnie i QlinarniePołączenie szpinaku, sosu pomidorowego i sera pleśniowego, i do tego cienkie ciasto – pycha! Ciasto i sos pomidorowy przygotujesz wg tego przepisu . Inspiracja na nadzienie od Karoliny i Tomka:). Składniki nadzienia: ok. 150 g świeżego szpinaku (np. baby) ok. 200 g niebieskiego sera (z pleśnią Penicillium) Posmaruj ciasto sosem pomidorowym, połóż liście szpinaku i drobno pokrojony ser pleśniowy. Piecz
Qlinarnie i Qlinarniemoże nieco kłopotów przysporzyć, ale tylko odrobinę. Ważne jest mieć dobrą patelnię i trochę cierpliwości, i wszystko będzie OK. Bierzmy się do pracy :) Omlet ze szpinakiem i fenkułem. (2 osoby) Składniki: 3 jajka 1/2 kopru włoskiego duża garść świeżego szpinaku 1 mała cebula 4 pieczarki 1 duża łyżka gęstego jogurtu naturalnego kukurydza konserwowa oliwa z oliwek pieprz, tymianek(...)się od patelni. Możecie delikatnie bokami podlać oliwę, lepiej będzie się smażył, jeśli Wasza patelnia nie jest w najlepszej kondycji ;) W między czasie opłuczcie i obierzcie z łodyżek szpinak, a następnie przelejcie gorącą wodą, aby się zblanszował. Jak odcieknie z wody przełóżcie go na omleta i posypcie pieprzem i kukurydzą. Omlet powinien być gotowy :) Jeśli dobrze jeździ po patelni
vegetanie