ziemniaków 1 jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej ok. 1,5 - 2 szklanek mąki sól, pieprz przyprawa Maggi Sos szpinakowy: 100 g boczku 3 garście świeżego szpinaku 1 serek topiony 1 cebula 1 łyżka masła sól, pieprz, gałka muszkatałowa przyprawa Maggi Ziemniak ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe obrać z łupin i przepuścić przez praskę, dodać jajko(...)osolonej wodzie ok. 5 minut. Boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na wolnym ogniu na maśle. Smażyć ok. 10-15 minut,dodać dobrze umyte i osuszone liście szpinaku. Dusić do miękkości liści. Serek rozpuścić w 3/4 wrzącej wody i dodać do szpinaku. Przyprawić do smaku. Ewentualnie można zagęścić mąką (2 łyżki mąki +1 szklanka zimnej wody
Jadło i czytadłoSkładniki na 4 porcje: ok. 4 garści świeżego szpinaku, posiekanego 2 duże ząbki czosnku 120 g sera feta sól i pieprz do smaku 4 piersi z kurczaka olej do smażenia Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy czosnek i szpinak. Smażymy aż liście szpinaku zwiędną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zawartość patelni przekładamy do miseczki, mieszamy z pokruszonym serem
Jadło i czytadłoDanie nie dosyć, że jest naprawdę pyszne, to jego wielką zaletą jest to, że jest tanie, a dwa podstawowe składniki jakimi są ziemniaki i szpinak z pewnością macie w domu lub w warzywniaku za rogiem. Na dwie porcje: 1 cebula 2 dojrzałe pomidory mały pęczek kolendry lub natki pietruszki 1 łyżeczka czerwonej pasty curry(...)ziemniaków 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 łyżeczka kminu 150 g mrożonego szpinaku 1 serek naturalny Apetina olej rzepakowy sól, pieprz Ziemniaki obrać i pokroić na 3 cm kawałki. Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę, razem z kolendrą lub natką pietruszki, oraz z cebulą i pastą carry zmiksować blenderem. Pastę podsmażyć na oleju około 5 minut, dodać ziemniaki, posolić, popieprzyć
Jadło i czytadłoBardzo lubię buraki w każdej formie. Te nadziewane kuskusem ,szpinakiem i pomidorami smakują mi szczególnie . Oczywiście farsz można dowolnie zmieniać , w zależności od tego ,co lubimy jeść . Składniki : 5 średnich buraczków ,upieczonych , ostudzonych i wydrążonych .Środek wydrążać bardzo ostrożnie ,bo łatwo można uszkodzić buraka i farsz wyjdzie nam bokiem. Farsz: 125 ml kuskus ,zalać bulionem warzywnym z 1,5 szklanki(...)poczekać 3 minuty aż się wchłonie . Pomidor ,pokroić Szpinak ,200 g pokroić czosnek ,dwa ząbki ,pokroić sól ,pieprz Czosnek zeszklić na patelni razem ze szpinakiem ,dodać pomidorki , kuskus i wymieszać ,doprawić do smaku i nadziewać farszem buraki. Zapiekać wszystkie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut .Podawać na ciepło
Ladylaura.uwielbiam szpinak z aromatem czosnku, kurczaka i boczek. To połączenie jest rewelacyjne. 1 podwójna pierś z kurczaka 300 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku Sól Pieprz Liść lubczyku Słodka czerwona papryka 150 g wędzonego boczku w plastrach Filet z kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe). Delikatnie rozbijamy i układamy na blacie, tak żeby jeden zachodził(...)drugi. Przyprawiamy słodką czerwoną papryką oraz liściem lubczyku. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy do rozmrożenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Przestudzony farsz układamy na mięsie. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Roladę układamy na folii aluminiowej, obkładamy plastrami boczku. Szczelnie zawijamy folią i pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 45 minut
VioletoweKucharzeniearomat. 1 podwójny filet z kurczaka 3 łyżeczki keczupu 1 łyżeczka miodu Przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka liści lubczyku Sól Pieprz Warstwa szpinakowa: 1 łyżka masła 250 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 250 g sera fety Pieprz Karmelizowana cebula: 2 cebule 1 łyżeczka miodu Sól Pieprz Olej do smażenia Filet przyprawiamy przyprawą do kurczaka. W miseczce przygotowujemy marynatę- mieszamy(...)wierzchu układamy filet z piersi kurczaka i często mieszamy, gdyż cebula może łatwo się przypalić. Smażymy do miękkości mięsa (pod przykryciem). W osobnym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy mrożony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek. Na końcu kruszymy ser feta i doprawiamy pieprzem. Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Na talerzu układamy warstwę ze szpinaku. Na nim pokrojoną pierś
VioletoweKucharzenieMakaron ze szpinakiem (też pappardelle) cieszy się na blogu dużym powodzeniem więc myślę, że i ten makaronik również Wam zasmakuje. Ta wersja jest nieco bogatsza o kawałki kurczaka i sos śmietanowo-jogurtowy ale równie smakowita i szybka w przygotowaniu. składniki: 250 g makaronu pappardelle Czaniecki 1 nieduża podwójna pierś z kurczaka 300 g szpinaku, u mnie mrożony(...)ząbki czosnku 5 łyżek kwaśnej śmietany 18 % 5 łyżek jogurtu sól,pieprz olej do smażenia Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę i usmażyć na oleju. Na drugą patelnię wrzucić szpinak i odparować wodę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz usmażonego kurczaka. Dodać też śmietanę oraz jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę dusić, doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować
Monia miesza i gotujeposypać je solą i pieprzem, Grillować 4-6 minut z każdej strony w dużej temperaturze. Grillowany pstrąg „Florentine” Jest to klasyczny przepis na pstrąga z grilla. Farsz ze szpinaku dodaje dużo smaku i pomaga przekształcić tego pstrąga z grilla w kompletny posiłek. Składniki: 4 całe świeże pstrągi, oczyszczone 2 szklanki posiekanego szpinaku 1 ¼ szklanki bułki tartej 1 szklanka białego wina(...)chudego mleka 2 łyżeczki masła 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka pieprzu Przygotowanie: Cebulę podgrzać na oliwie aż zmięknie. Dodać sherry i dobrze wymieszać. Dodać szpinak i olej arachidowy. Całość gotować 2 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać bułkę tartą, mleko i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać. Pstrągi dobrze umyć i osuszyć. Do każdego pstrąga dać
naRuszcieZielone liście szpinaku, chrupiące słonecznik w dwóch postaciach i soczyste, grillowane mięso a co tego wszystkiego pachnące pesto . Taką sałatkę zrobiłam któregoś dnia na wczesny obiad. Było lekko, pysznie i smakowicie. W takiej postaci znienawidzony przez wiele osób szpinak przestaje być zmorą dzieciństwa. Wiem bo ja odczarowałam go właśnie w sałatkach. Zobacz jak kolorowo i wesoło może być na talerzu(...)polecam przepis na bardzo letnią sałatkę ze szpinaku z truskawkami i kwiatkami ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapyszne danie jesienne z moim ulubionym warzywem, na które właśnie mamy sezon. Składniki: 300 g filetów z kurczaka 500 g dyni hokaido (bez pestek i skóry) garśść liści świeżego szpinaku 3 papryczki chili 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka pasty curry 1 puszka mleczka kokosowego (niesłodzonego 450 g) sól i pieprz do smaku(...)oraz pokrojone na kawałki papryczki chili ( bez pestek). Dusić na małym ogniu 15 min mieszając, następnie dolać mleko kokosowe i pół szklanki wody, a po 10 minutach dorzucić szpinak i gałkę. Pozostawić pod przykryciem na kolejne 5 min aż szpinak zmięknie. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Serwować z pieczywem lub ugotowanym na sypko ryżem
Gosia gotujekuchni, o tyle fasola szparagowa budzi moje uznanie. Dlatego też połączyłam ją z chrupiącą panierką, z kurczakiem i ryżem. Zapraszam na zieloną ucztę ! SKŁADNIKI 2 duże piersi z kurczaka szpinak pół cebuli, 2 ząbki czosnku 4 plastry szynki prosciutto 100 gram fasoli szparagowej mrożonej 2 łyżki masła 1/3 szklanki bułki tartej ryż KURCZAK Najpierw przygotowujemy szpinakowy farsz. Na odrobinie(...)oliwy smażymy pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy szpinak. Piersi rozbijamy. Solimy, pieprzymy. Układamy na niej szpinak i zawijamy w roladkę. Każdą pierś dodatkowo owijamy w szynkę. Smażymy 20 minut w piekarnika 180 stopni. FASOLKA Fasolę gotujemy w osolonej wodzie 15 minut. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy fasolkę, posypujemy bułką tarką i mieszamy. Do smaku dodajemy odrobinę
Mój Smak na Życiewygląda nasze dzisiejsze danie. Nadziewane pieczarki z ryżem i surówką :) I jak Wam się podoba ? No to teraz składniki. (4 osoby) Pieczarki : 20 średnich pieczarek 1 opakowanie twarogu szpinak mrożony w brykiecie czerwona fasola pieprz, sól gałka muszkatołowa tymianek ostra papryka Pieczarki obieramy i usuwamy nóżki. Szpinak przesmażamy na patelni z odrobiną oliwy i drobno pokrojonymi nóżkami pieczarek(...)dodajemy sporą ilość pieprzu i roztartego w dłoniach tymianku. Twaróg rozdrabniamy w misce i dodajemy jedną dużą łyżkę fasoli czerwonej. Wszystko dobrze rozgniatamy widelcem. Na koniec dodajemy szpinak, posypujemy lekko solą i ostrą papryką. Jeśli macie dość suchy twaróg, dodajcie trochę jogurtu naturalnego. Ryż parboilet gotujemy z łyżeczką kurkumy, aby był pięknie żółty. Surówka : fasola czerwona kapusta pekińska pomidor zielona
vegetaniepodoba ? Zielone kluski śląskie z warzywami : (4 osoby) Składniki do klusek : 1 kg ziemniaków 2 żółtka 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1-2 łyżki maki pszennej pieprz 5-6 brykietów szpinaku mrożonego Ziemniaki obieramy i gotujemy, możecie również gotować w mundurkach i obrać po ugotowaniu. Następnie należy wystudzić i przepuścić przez praskę lub zemleć. Kiedy ziemniaki studzą się przesmażamy szpinak(...)odparować z niego wodę i również studzimy. Teraz przypomnimy sobie prace ręczne ze szkoły :). Na stolnicę wysypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, robimy dołek i wbijamy żółtka, pieprzymy, dodajemy szpinak i ziemniaki. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je i robimy palcem wgłębienie. Kluski gotujemy w osolonej wodzie
vegetaniepomysł zlikwidowania takich zakazów tego komunistycznego molocha. Quesadillas z warzywami i serem gorgonzola (4 osoby) Składniki: 4 duże placki tortilla 1 czerwona duża papryka 1/2 opakowania świeżego szpinaku 10 średnich pieczarek 1/2 opakowania sera gorgonzola 2 łyżki kukurydzy tarty żółty ser oliwa z oliwek pieprz cayenne, tymianek, pieprz, sos sojowy Paprykę i pieczarki kroimy w kostkę(...)zbyt małą. Szpinak myjemy, pozbawiamy twardszych łodyżek i dobrze odsączamy na sicie. Na dużej patelni przesmażamy pieczarki, paprykę, aby zmiękły i pod sam koniec wrzucamy szpinak, aby się lekko zblanszował. Przyprawiamy dobrze cayenne, pieprzem, tymiankiem i lekko skrapiamy sosem sojowym. Na samym końcu do farszu dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser gorgonzola i mieszamy z warzywami. Wykładamy farsz
vegetaniecolore", czyli trzy kolory Włoch. Nam one kojarzą się oczywiście z oliwkami, pomidorami i włoskimi serami. Dzisiaj nie będzie tych składników, ale za kolory Włoch uznaliśmy paprykę, szpinak i cebulę. Wszystko w serowym sosie. Pychotka :) Zaczynajmy zatem gotowanie :) Penne trzy kolory Włoch (4-5 osób) Składniki: 1 opakowanie makaronu penne 2 czerwone papryki 1 duża cebula(...)brykietów szpinaku 1 słodka śmietanka 12%, 200 ml 1 serek topiony 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek tymianek, pieprz Makaron gotujemy al dente i przelewamy oliwą z oliwek. Paprykę i cebulę kroimy w grubą kostkę i wrzucamy na patelnię, aby lekko przesmażyć, aż do zeszklenia się cebuli. Następnie zalewamy warzywa śmietanką. Zagotowujemy i dodajemy szpinak oraz pokrojony w kostkę serek
vegetanie