filetów rybnych typu dorsz, miruna, mintaj itp. 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżka przyprawy curry pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku szczypta chilli sól, pieprz olej do smażenia 200g szpinaku – świeży lub mrożony 1 łyżeczka masła 1 ząbek czosnku 100ml śmietanki 30% *** Filety rybne myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki i obsypujemy solą oraz pieprzem *** *** Mąkę mieszamy(...)olej i smażymy rybę z dwóch stron po około 3 minuty – na złoty kolor *** *** W garnuszku lub na patelni rozpuszczamy masło, dokładamy przeciśnięty czosnek i chwilę podsmażamy. Dodajemy szpinak (jeżeli używamy mrożonego to należy go najpierw rozmrozić) i całość smażymy przez około 3 minuty, ciągle mieszając *** *** Dodajemy śmietankę, doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy i smażymy przez chwilę
Blog z Apetytemminerałów, które na pewno dodadzą nam energii na cały dzień. Do dzieła Składniki na 3 porcje: – 6 jajek – 30ml mleka – 1 awokado – 2 garści szpinaku – 3 plastry szynki parmeńskiej (opcjonalnie) – 2 średnie cebule – 1/2 pęczka koperku – 1/2 pęczka szczypiorku – 1/2 łyżeczki masła Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, awokado i szynkę(...)kostkę, koperek i szczypiorek drobno siekamy. Masło roztapiamy na patelni i podsmażamy cebulę, aż lekko się zeszkli. Następnie dodajemy szpinak, aż zwiędnie. Dodajemy szynkę. W tym czasie w miseczce łączymy jajka z mlekiem, doprawiamy solą oraz pieprzem i wylewamy na patelnię, cały czas mieszamy. Pod koniec smażenia dodajemy awokado. Ściągamy z ognia i do jajecznicy dosypujemy posiekany koperek i szczypiorek
Be Fit Be StrongSKŁADNIKI (4 porcje) 250 g ry ż u 200 g czerwonej soczewicy 400 g szpinaku 1,5 l bulionu warzywnego 50 g startego parmezanu 40 g masła 1 cebula s ó l, pieprz oliwa z oliwek papryczka chili **** INGREDIENTI (4 porzioni) 250 g di riso 200 g di lenticchie rosse(...)ziarenek i napowietrzenia ryżu. Risotto powinno być kremowe a ryż nie rozgotowany. Risotto gotujemy ok. 15 minut. Do ryżu dodajemy liście szpinaku i kontynuujemy gotowanie przez kolejne 3-4 minuty. Do ugotowanego risotto dodajemy resztę masła. Całość mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1-2 minuty. Przed podaniem risotto oprószamy startym
La grande e la piccola cuocaAwokado ze szpinakiem oraz truskawkami, a całość posypana delikatnie czarnuszką, która nadaje charakteru całej sałatce. Składniki: 3 duże garści szpinaku baby, 1 dojrzałe awokado, 8 dużych truskawek, łyżeczka czarnuszki Przygotowanie: Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, wyjmujemy miąższ i kroimy w kostkę. Z truskawek usuwamy szypułki, kroimy na pół lub na ćwiartki. Wszystkie składniki mieszamy razem i posypujemy czarnuszką
Lena GotujeSkładniki: ok. 300 g fileta z łososia 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 150 g groszku mrożonego 120 g szpinaku 200 g ugotowanego makaronu pełnoziarnistego sól, pieprz przyprawa do ryb … Czytaj dalej Makaron ze szpinakiem i łososiem
czarrna od kuchniSałatka z mixem sałat ze szpinakiem, słodką gruszką, wyrazistym serem twarogowym wędzonym oraz chrupiącymi orzeszkami pini. Składniki: 100-120 g mixu sałat ze szpinakiem, duża gruszka, 125 g sera białego twarogowego wędzonego, łyżeczka orzechów pini, łyżeczka oliwy Przygotowanie: Gruszkę obieramy, usuwamy pestki, kroimy w grubsze plastry. Na talerz lub półmisek wykładamy sałatę, dodajemy pokruszony ser, gruszkę, całość posypujemy orzechami oraz
Lena Gotujepełna wartościowych składników sałatka. 100 g kaszy gryczanej białej (użyłam Kupiec) 1 świeży ogórek 3-4 łodygi selera naciowego 1/2 żółtej papryki 1 mała czerwona cebula garść listków świeżego szpinaku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki słonecznika wcześniej uprażonego na patelni 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Kaszę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Ogórka(...)seler,cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Warzywa połączyć z ugotowaną kaszą, dodać natkę i listki szpinaku. Polać oliwą,przyprawić do smaku solą i pieprzem,wymieszać i posypać słonecznikiem
Kolorowa kuchnia ElkiSkładniki: Szpinak brykiet 1 łyżka masła 2 małe ząbki czosnku 2 jajka sól, pieprz 1 łyżka mąki pszennej łosoś wędzony biały serek śmietankowy lub chrzanowy Szpinak brykiet rozmrażamy i smażymy na łyżce masła, dodajemy czosnek, sól i pieprz. Studzimy. Dodajemy żółtka a białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy szpinakowej z żółtkami dodajemy mąkę, białka, mieszamy. Brytfannę wykładamy papierem
MojaQchnia.pluznanie kolejnych amatorów. Stanowi bazę do produkcji bryndzy. “* Po degustacji poczyniliśmy zakupy i postanowiłyśmy przygotować z koziego naturalnego bundzu sałatkę. Składniki – na jedną porcje SAŁATKA garść świeżego szpinaku baby 50 g sera koziego bundz naturalny** 1 brzoskwinia garść malin kilka listków mięty SOS 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz(...)mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem. Brzoskwinie myjemy, kroimy na pół, pozbywamy się pestki i kroimy na “półksiężyce”. Grillujemy na patelni grillowej lekko posmarowanej olejem. Szpinak myjemy, osuszamy i układamy na dużym talerzu lub w salaterce. Dodajemy grillowane brzoskwinie, ser kozi, polewamy przygotowanym wcześniej sosem, na wierzchu układamy maliny i posypujemy listkami mięty. * Opis ze strony gospodarstwa
Tajemnice Smakunapoje mają mniej cukru (oczywiście tego naturalnego, prosto z drzewa ;) ) Spróbujcie :) Składniki (2 du że porcje, lub 3 mniejsze): 2 banany morela sok z połowy cytryny 2 garści świeżego szpinaku dojrzałe kiwi szklanka wody Przygotowanie: Owoce obieramy. Szpinak myjemy i osuszamy. Wszystkie składniki wkładamy do misy blendera. Wyciskamy sok z cytryny, wlewamy wodę i miksujemy na gładką masę. Przelewamy koktajl
ChilliJemyciężko było znaleźć interesujące danie, któremu można byłoby dodać przymiotnik "burkiński". Po długim czasie odwlekania przyszedł czas na Burkinę Faso! Składniki: - 3 bataty - puszka mleczka kokosowego - spora garść szpinaku - 1 pomidor - 2 czubate łyżki masła orzechowego - garść fistaszków - szczypta chilli, pieprz, sól - liście kolendry - mała czerwona cebula - pół szklanki wody - łyżeczka oleju (do smażenia) Przygotowanie: 1) Drobno kroimy cebulę(...)pomidora i wrzucamy do garnka. Gotujemy przez kolejne kilkanaście minut, aż bataty zmiękną. 4) W oczekiwaniu na bataty, drobno siekamy kolendrę i fistaszki. 5) Gdy bataty będą gotowe, wrzucamy szpinak i gotujemy kolejne 2-3 minuty. 6) Serwujemy posypane kolendrą i fistaszkami
Roślinożerni urlopowiczemasła 2-3 kieliszki Żubrówki 200g śmietany 22% 50g startego dojrzałego, twardego sera (np. Grana Padano) 3-4 łodygi selera naciowego 1 pęczek zielonych szparagów dwie garście świeżego, młodego szpinaku 1/3 cytryny sól do smaku świeżo mielony pieprz natka pietruszki ("ile wlezie") kiełki do ozdoby (ja użyłam kiełków czerwonej kapusty i buraka ćwikłowego) gotowane ziemniaki do podania Pierś kurczaka(...)niewielkie cząstki. W pierwszej kolejności dodaj szparagi (najtwardsze i największe) i wymieszaj tak, aby były przykryte sosem. Po 3 minutach dodaj selera naciowego, a po ok 2 minutach - szpinak. Wymieszaj i odparuj sos przez kilka minut. Możesz jeszcze raz użyć świeżo mielonego pieprzu na koniec gotowania. Cytrynę pokrój w plasterki i ułóż na wierzchu dania. Posyp całość kiełkami i posiekaną
Gary Bez dna