szpinak - 15265 przepisów (strona:436/1018)

Łosoś z makaronem ryżowym i szpinakowym pesto 142

kremową konsystencją łososia i lekką chrupkością spowodowaną poprzez dodanie pestek dyni do pesto. Smacznego! porcja dla 1 osoby Składniki: jeden filet z łososia 90 g makaronu ryżowego 2 garście szpinaku 2 łyżki pestek dyni 5 łyżek oliwy z oliwek sól/pieprz 3 łyżki startego parmezanu łyżka soku z cytryny 5 pieczarek ząbek czosnku mała cebula Przygotowanie: Łososia gotować na parze(...)należy gotować około 20 minut ). Lekko posolić po wierzchu. Makaron ryżowy zalać wrzątkiem w garnku i przykryć pokrywką. Trzymać w cieple przez 15 minut następnie odcedzić. W malakserze zblendować szpinak, parmezan, sól, pieprz do smaku, sok z cytryny, parmezan, czosnek, pestki dyni ( można wcześniej uprażyć ), oliwę. Jeśli masa jest zbyt zbita dodać trochę wody ( około 1 lub 2 łyżki wody

Jaglusia
Pieczone bataty z jarmużową kruszonką i sałatką z kurczaka 60

Składniki na bataty z jarmużową kruszonką: – 500g batatów – 50g jarmużu – ½ garści orzechów włoskich – 2 łyżki oliwy – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz Składniki na sałatkę z kurczaka: – 200g szpinaku baby – 200g pieczonej lub smażonej piersi z kurczaka z solą i pieprzem – pestki z 1 granatu – 40g parmezanu Składniki na dressing do sałatki: – 2 łyżki oliwy – 1 łyżka musztardy – 1 łyżka miodu(...)cytryny SAŁATKA Z KURCZAKA: W misce łączymy pokrojonego na kawałki kurczaka ze szpinakiem i 25g parmezanu. Składniki dressingu umieszczamy w słoiku, zakręcamy i energicznie mieszamy, polewamy sałatkę i delikatnie mieszamy. Posypujemy pestkami granatu i pozostałym parmezanem. BATATY: Bataty myjemy, osuszamy i kroimy w połówki lub plastry. Natłuszczamy 1 łyżką oliwy za pomocą pędzelka, oprószamy solą i pieprzem. Układamy na blasze

Be Fit Be Strong
Szpinak zapiekany z fetą 55

Szpinak zapiekany z fetą to danie pyszne i łatwe do wykonania. Składniki z tego przepisu wystarczą na dużą formę do ciasta, ale możemy przygotować małe zapiekanki i podawać je na przystawkę. Przepis pochodzi od sympatycznej Oli. Dziękuję bardzo za przesłanie przepisu. Składniki (6 porcji) 2  … The post Szpinak zapiekany z fetą appeared first on Smaczne potrawy

Smaczne Potrawy
Quiche z łososiem i warzywami 76

Lubicie quiche? lubicie szpinak? Jeśli ktoś nie wie co to quiche to spieszę z pomocą. Quiche jest to rodzaj wypieku w formie placka składającego się ze słonego kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zalanego jajeczno - śmietanową masą. Nadzienie może zawierać różne gatunki mięsa, sera i warzyw, a także zioła i przyprawy. Dziś u mnie szpinak, cukinia, koperek, natka, jarmuż i łosoś

Moje Małe Czarowanie
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 78

Choć w Internecie znajdziecie mnóstwo przepisów na makaron ze szpinakiem, warto wypróbować właśnie ten. Za sprawą słonecznika jedyny w swoim rodzaju. Pokochacie go na maksa! The post Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami first appeared on jedzeniowy

Vegan Taste
ROLKI Z CUKINII NADZIEWANE SZPINAKIEM 81

Pyszna, wegetariańska przystawka właśnie ląduje na talerzu! Poznajcie przepis na ROLKI Z CUKINII NADZIEWANE SZPINAKIEM. Obiecujemy - nie zawiedziecie się! Artykuł ROLKI Z CUKINII NADZIEWANE SZPINAKIEM pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Spaghetti z krewetkami i szpargami 69

też przygotować z kurczakiem, albo w wersji wegetariańskiej, polecam wtedy dodać jeszcze cukinię. Składniki (2-3 porcje): 150 g makaronu spaghetti 225 g krewetek 100 g świeżego lub mrożonego szpinaku 1 pęczek zielonych szparagów (można dać mniej) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki oliwy  1 łyżka masła 4 łyżki białego wytrawnego wina tarty parmezan, szczypiorek(...)Szparagi wrzucić do garnka z makaronem na ok. 2 minuty przed końcem czasu gotowania. Całość odcedzić. Na dużej patelni na oliwie podsmażyć obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać szpinak i smażyć przez ok. 3-4 minuty, co chwilę mieszając. Dodać masło, krewetki, doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano. Smażyć, co chwilę mieszając, przez ok. 2 minuty. Wlać wino

Healthy food explorer
Pappardelle z fioletowymi szparagami, szpinakiem i mozzarellą 85

Pappardelle to takie szerokie paski i idealnie nadają się tutaj do szpinaku i szparagów. Zakupiłam takie cudne fioletowe szparagi że od razu połączyłam je z makaronem. Oto danie do degustacji, zapraszam. Makaron ze szparagami i szpinakiem. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sałatka z dorszem 92

cieszy pysznym smakiem i świetnie rozgrzewa w chłodny wieczór 😋 Sałatka z dorszem - przepis na 2 porcje Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować: 250g fasolki szparagowej, 300g pieczarek, 50g liści szpinaku, filet z dorsza, łyżkę czarnego sezamu, łyżkę oleju rzepakowego, pół łyżeczki czerwonej czubrycy, sól i pieprz do smaku. 1. Filet z dorsza dopraw solą i pieprzem, posyp czerwoną czubrycą i czarnym(...)olej, dodaj pokrojone w cząstki pieczarki i dopraw solą i pieprzem. 3. Fasolkę szparagową ugotuj i odcedź. 4. Do miseczki przełóż fasolkę, pieczarki i wymieszaj, a następnie dodaj liście szpinaku i upieczoną dorsza podzielonego na cząstki - wszystko wymieszaj

Z notatnika dietetyka
Sałatka z truskawkami, awokado i ricottą FIT 75

niezwykle smacznie, czego chcieć więcej? Przy podziale na 4 porcje, jedna to około 203kcal, B: 5,3g, T: 13,3g, W: 10,8g. Składniki na 4-5 porcji: – 150g szpinaku – 100g ricotty – 15 truskawek – 10 pomidorków koktajlowych – 1 awokado – ½ czerwonej cebuli – oliwa (ok. 2 łyżki) – ocet balsamiczny lub krem balsamiczny z daktyli (ok. 4 łyżki) – sól, pieprz Dodatkowo: ricotta salata(...)posypania Truskawki i pomidorki dzielimy na połówki lub ćwiartki. Awokado kroimy w kostkę, a cebulę w kostkę lub piórka. Na talerzach układamy liście szpinaku, na nich pokrojone truskawki, pomidorki, awokado i cebulę. Skrapiamy oliwą. Następnie na talerzach łyżeczką układamy ricottę i ponownie całość skrapiamy octem lub kremem balsamiczny. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy ricottą salata. Smacznego! Artykuł Sałatka z truskawkami

Be Fit Be Strong
Piknikowa wege-kanapka z pieczonym batatem 110

pieprzu 2 łyżki oliwy z oliwek Do tego: 8 kromek ulubionego pieczywa hummus klasyczny czerwone pesto (ok. 1 płaskiej łyżeczki na 1 kanapkę) 1 zielony ogórek garść liści świeżego szpinaku ulubione kiełki kilka plasterków cebuli Sposób przyrządzenia: 1. Bataty dokładnie wyszoruj i odetnij końcówki. 2. Pokrój bataty w cienkie plastry grubości 3-4mm. 3. Dopraw słodkie ziemniaki solą, pieprzem(...)papierem do pieczenia  i piecz w 180*C przez 15-17min. 5. Kromki chleba posmaruj hojnie hummusem i nałóż na wierzch porcję czerwonego pesto i kilka listków szpinaku. 6. Ułóż na kromce 3-4 plasterki pieczonego batata, następnie plasterki zielonego ogórka i cebuli i porcję kiełków. 7. Całość przykryj drugą kromką chleba. Smacznego! Picnic baked sweet potato sandwich

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Rożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą 78

Wytrawna przekąska, śniadanie czy kolacja na słono, jak kto woli. Rożki ze szpinakiem i serem feta są idealne na każdą okoliczność. Artykuł Rożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją

Pieprzyć z Fantazją
SAŁATKA Z KALAFIOREM, SZPINAKIEM I CZERWONĄ CEBULĄ 124

Świat sałatek nie samymi tylko surowymi warzywami stoi! Idealnym dowodem na to jest SAŁATKA Z KALAFIOREM, SZPINAKIEM I CZERWONĄ CEBULĄ. Połączenie świeżych i pieczonych warzyw wzbogaca vinaigrette, którego nie może zabraknąć w żadnej sałatce! Artykuł SAŁATKA Z KALAFIOREM, SZPINAKIEM I CZERWONĄ CEBULĄ pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Trzy Kolory, pizza 89

świeżych drożdży, 310g wody, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru. Dodatki na tę ilość ciasta 24 sztuki sera mozzarella w kuleczkach, 4 średnie pomidory, 300g świeżego szpinaku, kilka plasterków sera żółtego, 4 łyżki pesto z pokrzywy lub innego, odrobinę oliwy, gruba sól, zioła do dekoracji, użyłam tymianku. Z drożdży, cukru, odrobiny wody i łyżeczki mąki robimy rozczyn(...)czasie każdą z części formowałam rękoma w placek, tworząc boki nieco grubsze, aby zawinąć w nie paski żółtego sera. Rozsmarowałam pesto na cieście niezbyt grubo. Położyłam liście szpinaku, na liście plastry pomidorów. Boki ciasta i pomidory delikatnie posmarowałam pędzelkiem maczanym w oliwie. Pomidory posypałam grubą solą. Piekłam w nagrzanym do około 240-250st piekarniku przez 10 minut. Jak tylko

Leśny Zakątek