Już tak długo chodzą za mną naleśniki w wersji "na słono", że musiałam w końcu zaspokoić swój apetyt ;) i tak dziś przygotowałam proste, szybkie i smaczne naleśniki ze szpinakiem ;) Składniki (2 naleśniki): farsz: około 300g mrożonego szpinaku 2 łyżki sera białego Emilka ulubione przyprawy naleśniki: 1 jajko 1/4 szklanki mleka 1 łyżka zmiksowanych otrębów owsianych firmy Kupiec 1 łyżka skrobi(...)soli Sposób przygotowania: Składniki na naleśniki miksujemy, a następnie smażymy cienkie placki na rozgrzanej teflonowej patelni smażymy na małym ogniu, odwracamy dopiero wtedy kiedy brzegi naleśnika zaczną lekko odchodzić szpinak rozmrażamy, podsmażamy na patelni, aż cała woda wyparuję dodajemy ser i doprawiamy na naleśniku rozsmarowujemy farsz i zwijamy w "ruron" gotowe naleśniki posypałam jeszcze startym serem żółtym light SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćnadarzyła się okazja żeby w końcu go wykorzystać, jestem bardzo zadowolona z efektu który przebił moje oczekiwania ;) polecam Składniki: 2 jajka 100g sera białego 10 kostek mrożonego szpinaku w brykiecie (w oryginale było 100g ale ja niestety nie mam wagi) 1/2 łyżeczki soli spora szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich mały pomidor w oryginale(...)były również suszone pomidory oraz czosnek, ja pomidorów niestety nie miałam, natomiast czosnku nie lubię;p Sposób przygotowania: Jajka miksujemy szpinak rozmrażamy i odciskamy od niego wodę dodajemy do jajek pokruszony ser, szpinak i przyprawy, miksujemy wylewamy masę do formy/naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia na wierzch wykładamy plastry pomidora pieczemy w temp. 170 stopni przez
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćłyżki otrębów owsianych 3 łyżki otrębów pszennych 2 łyżki mielonego siemienia lnianego firmy Oleofarm łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego warstwa szpinakowa: 450g mrożonego szpinaku ząbek czosnku sól, pieprz wg. smaku odrobina oleju ryżowego firmy Oleofarm warstwa serowa: 200g serka wiejskiego lekkiego jajko sól, pieprz Sposób przygotowania: Rozduszony ząbek czosnku smażymy na odrobinie oleju, aż się(...)zezłoci dodajemy szpinak i dusimy na małym ogniu, aż się rozmrozi, a woda wyparuje w tym czasie mieszamy wszystkie składniki na spód i odstawiamy na około 5 minut żeby otręby spęczniały przekładamy ciasto do naczynia żaroodpornego, wsadzamy do piekarnika nagrzanego do około 170 stopni i pieczemy, aż góra "zastygnie" kiedy ciasto się wypiecze wykładamy na wierzch doprawiony szpinak gęstą część
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćCentrum sylwetki Niedługo zabiorę się za post, w którym przedstawię poszczególne produkty, ale na to trzeba czasu którego mi brakuje. Składniki (porcja): 2 garści makaronu proteinowego około 100g świeżego szpinaku ząbek czosnku 3 łyżki słonecznika 3 plastry sera żółtego 5% tłuszczu dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Słonecznik prażymy na teflonowej patelni do blendera wrzucamy(...)słonecznik, umyty szpinak, rozduszony ząbek czosnku, ser i miksujemy na pesto/ przyprawiamy wg. smaku ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy ponownie do garnka dodajemy pesto ze szpinaku i całość mieszamy, aż sos oblepi makaron. SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwłaściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar. źródło Składniki (na około 2 porcje): 100g kaszy jaglanej 800g mrożonego szpinaku pierś z kurczaka (wcześniej upieczonego w rękawie z najróżnijszymi przyprawami /dominował czosnek:)/) serek wiejski lekki jajko sól, pieprz wg. smaku ząbek czosnku odrobina oleju ryżowego firmy Oleofarm Sposób przygotowania(...)Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu na teflonowej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy rozduszony ząbek czosnku, smażymy, aż się zezłoci dodajemy szpinak, smażymy mieszając, aż się rozmrozi, a woda wyparuje przyprawiamy szpinak wg. smaku wrzucamy pokruszonego/pokrojonego kurczaka dodajemy kaszę, mieszamy i jeszcze chwilę wszystko podsmażamy przekładamy naszą mieszankę do żaroodpornego naczynia serek wiejski i jajko miksujemy lub blendujemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmiałam weekendu, za to miałam zajęcia na UAMie ;) świetny Pan prowadzący kurs, który kocha to co robi wynagrodził mi poranne wstawanie Składniki (porcja około 495 kcal): około 250g świeżego szpinaku 60g makaronu błonnikowego 200g koncentratu pomidorowego ząbek czosnku kilka kropel oleju ryżowego firmy Oleofarm puszka łososia we własnym sosie (około 90g) sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie(...)opakowaniu na teflonowej patelni rozgrzewamy kilka kropek oleju, dodajemy rozduszony ząbek czosnku i smażymy, aż się zezłoci dodajemy makaron, koncentrat, łososia, smażymy klika minut, co jakiś czas mieszając liście szpinaku kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na patelnię wszystko podsmażamy chwilę, aż sos oblepi szpinak, przyprawiamy wg. smaku SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćweekendowym obżarstwie czas na coś lżejszego, z racji tego że sąsiedzi ukochali mnie górą szpinaku postanowiłam go utopić. Składniki: około 1 kg szpinaku 3 pęczki botwiny 2 bataty lub zwykłe ziemniaki 2 marchewki 100 g suchej zielonej soczewicy Przygotowanie: Marchew kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę, odcinamy główki buraczków i grubsze pędy krojąc je w 2 cm kawałki- wrzucamy(...)Smażymy około 5 minut. Tak przygotowane warzywa zalewamy 1,5 l wrzątkiem. Dodajemy soczewicę i gotujemy pod przykryciem około 30 minut aż soczewica zmięknie. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony szpinak i resztę z buraków, doprawiamy około 2 łyżkami sosu sojowego i 2 łyżkami czerwonego octu winnego. Gotujemy jeszcze 5 minut. Smacznego
greenscarfszklanki mąki (ja użyłam owsianej) - 2 jajka - 2 łyżki oleju - ulubione przyprawy - pieprz, sól - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szpinakowe muffiny - 2 szklanki szpinaku - 1 i 1/2 szklanka mąki - 2 jajka - 2 łyżki oleju - ulubione przyprawy - pieprz, sól - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - ser feta arla apetina Przygotowanie : Muffiny robi się podobnie(...)jednych trzeba zblendować szpinak z odrobiną wody, do drugich zblendować buraczka ( lub przepuścić przez maszynkę), jeśli macie zbyt słaby blender lepiej zblendować ugotowanego buraka, następnie wymieszać w jednej misce buraka z pozostałymi składnikami, w drugiej szpinak, nalewać po łyżce masy do muffinowej formy wyłożonej papierowymi foremki, włożyć 4 kostki fety i przykryć masą, piec ok 15 minut w temperarurze
zdrowa vege kuchniaPyszny puszysty omlecik z gęsiego jaja. Dodatki możemy dać różne, u mnie świeży szpinak i kwiatki szczypiorku. składniki: 1 gęsie jajo 2 garście świeżego szpinaku 2 duże kwiatki szczypiorku sól ziołowa 1 płaska łyżka mąki masło do smażenia Białko oddzielić od żółtka i ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Żółtko wymieszać, dodać sól ziołową oraz mąkę, dodać też ubite(...)białko. Wymieszać, można mikserem ale nie za długo aby tylko składniki się połączyły. Rozgrzać patelnię z odrobiną masła. Szpinak drobno pokroić i poddusić na maśle. Nastepnie wlać masę jajeczną. Wierzch posypać rozdrobnionymi kwiatami szczypiorku. Smażyć aż masa od spodu dobrze się przyrumnieni a na wierzchu lekko zetnie. Następnie omlet przekręcić na druga stonę- zsunąć na duży talerz, przykryć patelnią
Monia miesza i gotujewyczarujemy. Składniki: 125 g Serka Kremowego czosnek i zioła Arla Apetina, 200 g spaghetti pełnoziarnistego z pszenicy durum, 1 główka czosnku, 4 łyżeczki kapary, 3 garście świeżego szpinaku, 1 łyżka posiekanego świeżego majeranku, sól do smaku, 3 łyżki oleju rzepakowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: czarnuszka, świeży majeranek. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie(...)czasie obieramy czosnek, większe ząbki przekrawamy na połowę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim czosnek, dodajemy kapary i majeranek. Dodajemy gorący makaron, umyte i osuszone liście szpinaku, delikatnie mieszamy (najlepiej za pomocą widelca). Dodajemy serek Apetina i całość ponownie mieszamy, tak aby makaron obtoczony został serkiem. Doprawiamy pieprzem do smaku. Makaron podajemy z świeżym majerankiem i całość
Moniki Smakołykicukrem trzcinowym, jego ilość zależy do tego jak dojrzałe są banany i ananas. Natomiast szpinakowych sceptyków zapewniam, że ten zielony koktajl jest bardzo smaczny i nie czuć w nim szpinaku :-). W swoim koktajlu wykorzystałam odtłuszczony mielony len firmy Sante . Posiada ona w swojej ofercie ponad 200 produktów, między innymi, mnóstwo suszonych owoców, produktów zbożowych, kasz, nasion(...)właśnie. Cały asortyment, który ma w sprzedaży Sante znajdziecie tutaj . Szpinakowy koktajl z ananasem Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 dojrzały ananas 2 banany 200 g świeżego szpinaku 3-4 łyżki cukru trzcinowego drobnego Sante 2 łyżeczki lnu mielonego złotego Sante 1,5 szklanki wody mineralnej Wykonanie: Ananasa obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, wykrawamy z niego
Kulinarne przygody GatitySkładniki: pierś z kurczaka 1 podwójna, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 6 sztuk, sok z cytryny 2 łyżeczki, szpinak świeży 2 pęczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, makaron nitki 25 dag, makaron kokardki 10 dag, mleko 3 szklanki, śmietana gęsta 1/2 szklanki, mąka pszenna 3/4 szklanki, jajka(...)sztuki, kucharek 2 łyżeczki, ser żółty 20 dag pierś kurczaka pokroić w kostkę i na oleju gorącym podsmażyć razem z pokrojoną drobno cebulą, czosnkiem, dodać drobno pokrojone liście szpinaku, przyprawę w płynie, sok z cytryny i dusić z 5 minut do odparowania płynu w nie solonej wodzie makaron kokardki gotować z 3 minuty i dosypać makaron nitki, gotować
W Mojej Kuchni Lubiępodniebienie. :-) Risotto w bardzo apetycznej barwie, o ciekawym smaku. Sycące, niewymagające i prawie jednogarnkowe, bo jedynie kurczaka trzeba podsmażyć osobno. Wyjątkowości nadaje mu wiosenny kolor. Zielone warzywa (groszek, seler, szpinak), nuta mięty i cytryny - mniam! Można zrobić je o każdej porze roku, bo użyte produkty dostępne są przez cały rok. 2 filety z kurczaka 1/3 pęczka natki pietruszki 250g(...)ryżu do risotto 100ml białego, wytrawnego wina 1 duża cebula 1/2 pęczka selera naciowego 3 garści świeżego szpinaku 1 puszka groszku konserwowego 2 czubate łyżki skórki startej z cytryny sok z 1/2 cytryny 15 listków świeżej mięty lub 2 łyżki suszonej 100g sera długodojrzewającego 1l wody sól, pieprz 1. Filety kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem i drobno posiekaną
Szefowa kuchniNiezwykle prosta i smaczna sałatka wiosenna ze szparagami i jajkiem w roli głównej. Pozostałe składniki to: ugotowana fasolka szparagowa, świeże listki szpinaku i pomidor. Całość doprawiona świeżo zmielonym pieprzem i sosem winegret przygotowanym na bazie oliwy z oliwek i octu winnego. Dodatek chrupiących orzeszków piniowych(...)głównie dekoracja ,choć z pewnością nadaje daniu ciekawego smaku. Składniki: szparagi zielone fasolka szparagowa zielona młode listki szpinaku pomidory jajka ugotowane na twardo sos sałatkowy winegret orzeszki piniowe /tostowane/ Wykonanie : -Szparagi i fasolkę szparagową ugotować /al dente/ w osolonej wodzie. Odsączyć i wystydzić. -Liście szpinaku umyć, pomidor obrać ze skórki , usunąć gniazda nasienne i pokroić
Zakamarki mojej kuchniTaki koktajl to witaminowa bomba! Sama wypiłam, podałam też córci i mężowi i oboje wypili ze smakiem. Prosty sposób na smaczny napój, pełny witamin i minerałów. Szpinak mrożony możemy zastąpić świeżym. Składniki: 2 brykiety mrożonego szpinaku 2 liście kapusty pekińskiej 1 pomidor 1 jabłko 1 plasterek cytryny 1/2 szkl. przegotowanej wody 1/2 szkl. soku pomarańczowego 100% Sposób przygotowania(...)kielicha blendera wrzucamy rozmrożone brykiety szpinaku, połamane liście kapusty pekińskiej, plasterek cytryny i kawałki pomidora (wcześniej sparzamy i pozbawiamy skórki). Dodajemy obrane i pokrojone w małe kawałki jabłko, dolewamy 1/2 szkl. przegotowanej wody i 1/2 szkl. soku pomarańczowego 100%. Miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji
Kolorowy Przepisownik