brązowym, pęczakiem, komosą ryżową) 150 g piersi kurczaka (jedna mała pierś lub pół większej) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 nieduża czerwona cebula 1 spora garść młodego szpinaku 1 płaska łyżeczka mieszanki curry 1 ząbek czosnku łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, ostra papryka (do smaku) Przygotowanie: Czerwony ryż opłukać, zalać 1 szklanką wody i gotować przez(...)Kurczaka pokroić w drobną kostkę, lekko posolić i podsmażyć na złoto na oliwie z oliwek. Dodać pokrojone w kostkę warzywa - paprykę i cebulę oraz posiekany czosnek, podsmażyć razem. Dodać szpinak, wszystko wymieszać i chwilę zostawić na ogniu, aż szpinak zmięknie. Doprawić solą, pieprzem, papryką i curry. Dodać ugotowany ryż. Wymieszać dokładnie i ewentualnie jeszcze raz doprawić do smaku
Kulinarne Inspiracjeleśny mech, uzupełniony ciemnym biszkoptem. Masa z bitej śmietanki i mascarpone.Wierzch i środek uzupełniony owocami. Taka moja własna koncepcja. SKŁADNIKI Ciasto na biszkopt zielony 450 g mrożonego szpinaku 1 szklanka cukru 3 jajka 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto na biszkopt ciemny 5 jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki(...)pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 fix do śmietany Dodatkowo: do nasączenia herbatka z cytryną owoce,świeże i z puszki, u mnie: brzoskwinie, granat, winogrona WYKONANIE Ciasto zielone Szpinak odmrażamy i odciskamy na sitku z nadmiaru wody. Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, Ubijając ,cienką stróżką wlewamy olej. Następnie powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
W kuchennym oknie Ewynagrodę. Wszyscy zadowoleni, jakby gościli się u nas dwa tygodnie… Składniki: 1 świeża dorada 1 i 1/2 szklanki wody 1 cebula 1 burak 1 marchew 1/2 pomarańczy garść szpinaku kilka łyżek oleju rzepakowego 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 3 łyżki masła lampka białego wina świeży rozmaryn goździki sól i pieprz Wykonanie: Zaczynacie od hardcore’u, czyli od wyjęcia rybie(...)szklanką wody, solicie i gotujecie na małym ogniu pod przykryciem, aż woda się wchłonie, a kasza napęcznieje i zmięknie. Na koniec zdejmujecie pokrywkę, mieszacie i odparowujecie. Buraki, marchew i szpinak myjecie. Dwa pierwsze warzywa obieracie i kroicie na cienkie plasterki lub paski i podsmażacie na mocno rozgrzanym oleju, aż skruszeją. Szpinak możecie podać surowy. Filety (ze skórą, bo jest miękka
GRUBY WAŁEKuduszone w rosole. Można je spiąć wykałaczkami by się nie rozpadały, można też związać nitką. Dla naszego alergika była wersja bez mozarelli. 1 podwójna pierś z kurczaka garść świeżego szpinaku (lub kilka kostek mrożonego) 2 ząbki czosnku (u mnie czosnek suszony w płatkach) mozarella kilka gotowanych marchewek 1,5 szklanki rosołu sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierś z kurczaka umyć(...)połowę lub na 3 części - jeśli mamy dużą pierś. Lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Posolić, obsypać pieprzem z każdej strony i odstawić do lodówki na ok. pół godziny. Szpinak świeży lub mrożony wrzucić na patelnię i poddusić. Gdy już lekko odparuje dodać czosnek pokrojony w plasterki (albo suszone płatki czosnku), posolić i chwilkę jeszcze podsmażyć. Marchewkę ugotować, mozarellę pokroić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieTuńczyka odcedzamy – łyżkę oliwy z puszki wlewamy do rondla. Bakłażana nie do końca obieramy, odcinamy mu piętkę i kroimy go w bardzo drobną kostkę. Szalotki kroimy w cienkie półplasterki. Szpinak myjemy, grubo siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do łyżki tuńczykowej oliwy dodajemy 2 łyżki klarowanego masła. Na gorący tłuszcz wykładamy czosnek i smażymy, mieszając, do czasu jak straci zapach surowizny(...)bakłażan działa jak gąbka i bardzo szybko wchłonie cały tłuszcz, jaki był na patelni. Zmniejszamy gaz i smażymy bakłażana do czasu jak stanie się szklisty i lekko przyrumieniony. Dodajemy szpinak, mieszamy, czekamy jak zmniejszy swoją objętość – nie trzeba go smażyć długo, wystarczy dosłownie półtorej minuty. Dodajemy tuńczyka odcedzonego z oliwy, solimy, pieprzymy, doprawiamy całość startą gałką muszkatołową i suszoną bazylią
Karo in the KitchenPIZZA Z PESTO SZPINAKIEM I GRANATEM to dość niecodzienne połączenie smaków i może budzić pewne obawy. Jednak niepotrzebnie - jest doskonała. Artykuł PIZZA Z PESTO, SZPINAKIEM I GRANATEM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEjuż Ich nie ma. Ale jakoś minęły na szczęście. Przedstawiam za to pomysł na prosty, postny obiad - niekoniecznie odświętny. Składniki: 4-5 średnich ziemniaków 4-5 kulek mrożonych liści szpinaku lub 2-3 garście świeżego ząbek czosnku 3-4 łyżki śmietany 18% masło (do wysmarowania naczynia) sól, pieprz ser żółty tarty - wg upodobań Przygotowanie: Ziemniaki podgotowujemy(...)wodzie lub na parze na półtwardo. Kroimy na talarki. Szpinak przyrządzamy wg starej sprawdzonej receptury . W naczyniu żaroodpornym - najlepiej ceramicznym, układamy warstwę ziemniaków. Wykładamy szpinak. Układamy kolejną warstwę ziemniaków. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20-30 minut. Kiedy ziemniaki się z wierzchu przyrumienią posypujemy tartym serem i zapiekamy do rozpuszczenia. Zapiekanka gotowa. Oczywiście można przyrządzić
Kuchnia po mojemuPrzepis na DIP Z KARCZOCHAMI I SZPINAKIEM jest zaskakująco prosty, a jego efekt zniknie ze stołu, nim się obejrzycie! Artykuł DIP Z KARCZOCHAMI I SZPINAKIEM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINESkładniki na ciasto mąka pszenna, 170g cukier, 200g świeże liście szpinaku, 150g olej, 110ml jajka, 2 szt cukier waniliowy, 1 łyżeczka sok z cytryny, 2 łyżki proszek do pieczenia, 2 łyżeczki sól, szczypta Składniki na polewę cukier puder, 90g sok z cytryny, 1 łyżka Przygotowanie Listki szpinaku płuczemy i odsączamy z nadmiaru wody. Do malaksera wrzucamy szpinak, zalewamy olejem. Miksujemy
Gotowanie moimi oczamiKrótka, bo pogoda nie sprzyja zamykaniu się w kuchni. Babeczki ze szpinakiem w szynce prosciutto w odsłonie z mąki z ciecierzycy, ze świeżym szpinakiem (nie blanszowanym) oraz z dodatkiem sera mozzarella. Zwykła zapiekanka ziemniaczana z piersią kurczaka i passatą oraz truskawkowe babeczki. Zapiekanka prostsza niż prosta. 4 ziemniaki i dwie polędwiczki z piersi kurczaka lub indyka, szklanka passaty. Ziemniaki(...)Porcje 12 Porcje 12 Składniki 12 plaster szynka prosciutto 250 g mąka 2 łyżeczki proszek do pieczenia 2 szt jajko 70 g masło roztopione 250 ml maślanka 200 g szpinak siekany, mrożony lub świeży 1/2 łyżeczka sól Sposób przygotowania Mieszamy osobno suche i mokre składniki. Łączymy w zwartą masę, ale nie mieszamy zbyt długo. Plastrami szynki wykładamy formę do mufiinek
Kucharzycajacyś fani szpinaku? :-) Ja niewątpliwie nim jestem! Zjadam go minimum 2 razy w tygodniu, jeśli nie jako warzywny składnik obiadu, to jako dodatek - z jajkiem lub jogurtem greckim. Ten lekki, delikatny i dietetyczny sos bardzo mi smakował, szczególnie podany z kaszą. Można zrobić go bardzo szybko z kilku prostych składników. 2 filety z kurczaka 450g mrożonego szpinaku 2 cukinie(...)przykrywała filety) wraz ze startą na grubych oczkach tarki marchewką, pietruszką i cukinią. 2. Ugotowane filety rwiemy na kawałki za pomocą widelca. Wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy rozmrożony szpinak, dusimy około 15 minut. 3. Zimne mleko mieszamy z mąką. Wlewamy do sosu, gotujemy jeszcze chwilę
Szefowa kuchniObłędny makaron w sosie z gorgonzoli i białego, słodkiego wina z dodatkiem świeżego szpinaku, suszonych pomidorów i kurczaka. Nic dodać, nic ująć. Składniki: 150 gram piersi kurczaka 1 szalotka 1 ząbek czosnku 5-6 suszonych pomidorów garść świeżego szpinaku 80 ml białego, słodkiego wina 1/3 szklanki bulionu 80 gram gorgonzoli 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz świeże(...)smażymy przez 6-7 minut, następnie dodajemy suszone pomidory oraz białe wino i bulion. Po zagotowaniu na patelnię wrzucamy rozdrobnioną gorgonzolę. Redukujemy sos do 1/3 i mieszamy ze szpinakiem. Dodajemy ugotowany makaron oraz posiekane świeże oregano. Całość doprawiam świeżo zmielonym pieprzem i podaję. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaryba owinięta w ciasto francuskie, zapiekana ze szpinakiem i serem feta, doskonała na postny obiad SKŁADNIKI 3 kostki mintaja, 1 op.ciasta francuskiego, 6 brykietów szpinaku, 100 g sera feta, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, 2 łyżki masła, 1 żółtko WYKONANIE Ciasto francuskie tniemy na 6 prostokątów. Mintaja kroimy na połówki. Brykiety szpinaku podsmażamy na maśle, doprawiamy do smaku solą, pieprzem
słodki bratekostry sos ,a zielone kopytka i jajko jako symbol nowego życia. Składniki 1kg sypkich ziemniaków (ugotowane w mundurkach) ok. 2 ½ -3 szkl. mąki pszennej 1 Jajko sól 100g świeżego szpinaku nitki chilli opcjonalnie jajka Wykonanie Ugotowane ziemniaki obrać i przepuścić przez praskę ..Przestudzić. Szpinak umyć ,odcedzić i posiekać drobno Do ziemniaków dodać sól do smaku ,jajko , mąkę. i posiekany szpinak
w mojej kuchniszparagów aż proszą się o wykorzystanie by móc już nowymi zapasami wypełnić półkę z zamrażarce. Jarmuż, który jest dostępny u nas cały rok o każdej porze smakuje wyśmienicie. I szpinak, którego jestem ogromną fanką a wiem, że zwolenników ma tylu co przeciwników. Całość podduszona, wymieszana z jajami i zapieczona. Bardzo smaczna alternatywa dla standardowych śniadań. Składniki (na 2-3 porcje(...)świeżych lub mrożonych szparagów zielonych 1 cebula 100 gram jarmużu (bez zdrewniałych końcówek) 200 gram szpinaku 2 łyżki oliwy z oliwek 4 jaja 4 białka jaj solidna szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu masło do wysmarowania formy świeże zioła do dekoracji Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażymy na niej posiekaną cebulkę. Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce, które wyrzucamy
Mango Papaja