przygotowałam właśnie z myślą o tym, by zdobyć roczny zapas makaronu Barilla, a co najważniejsze- udało się :) Do przygotowania użyłam makaronu casarecce o niebanalnym kształcie, młodej cukinii, liści świeżego szpinaku i sera pleśniowego Lazur, który połączył potrawę w całość :) Składniki: 130 g makaronu np. casarecce siciliane 1 mała młoda cukinia 2 duże garście świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 100ml słodkiej(...)czasie przygotowujemy sos: Czosnek przepuszczamy przez praskę i podsmażamy na pozostałej oliwie. Do lekko przyrumienionego dodajemy cukinię pokrojoną w cienkie pół talarki, oraz drobno potargane liście szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa zmiękną (po ok 8 minutach) dodajemy śmietankę, posiekane orzechy włoskie oraz połowę pokruszonego sera pleśniowego. Wrzucamy odcedzony makaron, mieszamy do połączenia. Nakładamy na talerze
Kuchnia w czekoladzieZdrowy, szybki, łatwy i prosty przepis na niecodzienne danie. Podczas gotowania makaronu, zdążysz przygotować szpinak z kurczakiem :D Zdecydowanie mój faworyt, pyszny i zdrowy obiad, do którego możemy dodać wszystko co lubimy :) Składniki: 400 g makaronu spaghetti (lub każdy inny) 400 g szpinaku (ja miałam mrożony) 2 szt. cukinii 4 szt. marchewki 1 szt. papryki 1 puszka cieciorki gotowanej(...)przyprawa gyros Przygotowanie: Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok. Filety z kurczaka pokrój i podsmaż na patelni z cebulą i czosnkiem. Dopraw przyprawą gyros. Szpinak rozmroź, cukinię, paprykę oraz marchewkę pokrój i wsyp na głęboką patelnię, chwilę podsmaż. Dodaj cieciorkę, bulion i duś na małym ogniu 5-7 min. Dopraw do smaku. Wsyp podsmażonego kurczaka
Kulinarna (nie)codziennośćmąki pszennej (i nieco do podsypania ciasta) ¾ kostki świeżych drożdży szczypta cukru 100 ml oleju 4 cebule 2 ząbki czosnku 200 g młodego szpinaku lub rukoli 125 g sera mozzarella szczypta pieprzu szczypta soli 80 g boczku do pizzy trochę oleju z chili Przygotowanie: Mąkę przesiać(...)olej i połączyć na gładką masę. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 45 minut. Obrać cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w cienkie krążki, czosnek drobno posiekać. Szpinak (lub rukolę) opłukać i osuszyć. Rozgrzać piec do 250 stopni (bez termoobiegu). Ciasto jeszcze raz zagnieść, uformować wałkiem płaski, okrągły placek. Spód do pizzy położyć na papierze do pieczenia
Moja smaczna kuchniaNiedawno otrzymałam do testowania blender SilverCrest, który znajdziecie w Lidlu . Postanowiłam sprawdzić go podczas przyrządzania domowego shake'a. Składniki: 100g liści szpinaku, 200g truskawek, 2 banany, jabłko, 3 kiwi, szklanka mleka, 2 łyżki brązowego cukru. Wykonanie: Banany, jabłko oraz kiwi obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki(...)Szpinak umyć, osuszyć, przełożyć wraz z pokrojonymi na kawałki owocami do pojemnika blendera służącego do siekania. Całość dokładnie posiekać, aż powstanie jednolita płynna masa. Przelać do wysokiego kielicha i dodać mleko oraz cukier i krótko zmiksować. Rozlać do szklanek. Podawać schłodzone. Tak jak wspominałam powyżej, do przygotowania tego shake'a użyłam blendera SilverCrest o mocy 600W
Z miłości do słodkościDelikatny, aromatyczny i pyszny bigos z młodej zielonej kapusty. Z dodatkiem plasterków wiejskiej kiełbaski, marchewki, listków szpinaku i sporej ilości świeżego koperku. Całość uduszona w niewielkiej ilości domowego bulionu. Doprawiona szczyptą kminku, listkiem laurowym i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Bigos jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Najlepszy z młodymi ziemniaczkami ( z wody lub podsmażanymi), kopytkami lub po prostu(...)zielonej kapusty 200 g wiejskiej kiełbaski 1 szklanka gorącego bulionu lub wody 1 łyżka mąki + 1 łyżka masła + 50 ml bulionu lub wody 1 garść świeżego szpinaku (można dać więcej) 3 łyżki posiekanego koperku przyprawy: pół łyżeczki kminku, 2 listki laurowe, 2 kulki ziela angielskiego, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, 2-3 łyżki sosu sojowego WYKONANIE
cool and mintyPyszna i lekka sałatka, którą zrobicie w kilka chwil. Idealna na lekki obiad, kolację lub jako dodatek do grillowanego mięsa. 1/2 op. młodego szpinaku 1 kostka fety kilkanaście pomidorków koktajlowych ogórek szklarniowy 4 łyżki prażonych ziaren do sałatki (słonecznik, pestki dyni, pini) 1/4 szkl oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki sosu ziołowego 1 łyżeczka kolorowych ziół do sałatek Szpinak dokładnie płuczemy(...)osuszamy. Ogórka i pomidorki myjemy. Ogórka kroimy na cienkie półplasterki, pomidorki na pół a fetę w kostkę. Oliwę mieszamy z sosem ziołowym. Na talerzach rozkładamy szpinak, ogórki, pomidorki i fetę. polewamy łyżką oliwy i posypujemy ziarnami i kolorowymi ziołami do sałatek. Sałatkę podajemy z grzankami lub pieczonym mięsem
Smakołyki AsiSKŁADNIKI : 225 g mrożonego szpinaku ( 1/2 paczki ) 4 jajka 1 łyżka oleju 1 łyżka z czubkiem mąki pszennej sól i pieprz do smaku PASTA(...)Wykonanie : Szpinak odmrażamy, dobrze wyciskamy z nadmiaru wody, następnie mieszamy z 4 żółtkami. Białka ubijamy robotem na sztywno, wsypujemy odrobinę soli i pieprzu oraz dodajemy szpinak, mąkę i olej. Delikatnie mieszamy aż składniki się połączą. Na dużą blaszkę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy szpinakowy biszkopt, równo go rozsmarowując. Pieczemy w nagrzanym do 200 *C, piekarniku przez
Kulinarne Fantazje MarioliDania z makaronem zawsze się sprawdzają na szybki i pyszny obiad. Dzisiaj pomysł na makaron z warzywami, szpinakiem i pulpetami z łososia firmy GRAAL(...)DODATKOWO : duża garść szpinaku 1/2 puszki fasolki czerwonej kukurydza z puszki lub małe, mrożone kolby kukurydzy 1 czerwona papryka 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli dla lubiących ostre dania 3 łyżki tarty parmezan do posypania oliwa z oliwek
Kulinarne Fantazje Mariolipoprosiło o dokładkę, a - uwierzcie - nie jest to częsty przypadek ;-) Zachęcam Was więc do skorzystania z mojej propozycji :-) SKŁADNIKI ok. 500 g fileta z kurczaka 100 - 120 g świeżego szpinaku 200 g śmietany 30 % 2 łyżki oleju kokosowego 2 ząbki czosnku sól, pieprz ok. 300 g makaronu Fileta kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, listki szpinaku odrywamy od ogonków(...)drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kurczaka, czosnek, sól, pieprz i dusimy pod przykryciem do miękkości. Następnie dodajemy szpinak, mieszamy żeby połączył się z tłuszczem i dolewamy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z palnika. Tak przygotowany sos podajemy z ugotowanym makaronem
Czary - gary w kuchniMakaron z kurczakiem, szpinakiem i marchewkę to szybkie i lekkie danie obiadowe. Jedno z tych, które chętnie zabieram do pracy, bo łatwo je odgrzać a w cieplejsze dni smakuje świetnie bez odgrzewania. 2 filety z kurczaka 2 cebule 300g makaronu razowego 500g szpinaku 5 marchewek 2 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu greckiego olej sól, pieprz, papryka wędzona(...)Filety i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy szpinak i czosnek, doprawiamy przyprawami. Kiedy woda wyparuje dodajemy jogurt grecki. 2. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchewkę kroimy, gotujemy do miękkości. 3. Wszystkie składniki łączymy razem i mieszamy
Szefowa kuchniLaksa z krewetkami i szpinakiem 2016-06-22 19:04:14 Ilość porcji: 4 Dziś zabieram Wam w podróż na Daleki Wschód. Kuchnia tego regionu to przede wszystkim olbrzymia różnorodność. Nie sposób bowiem w kilku zdaniach opisać smaków Chin, Japonii, Korei czy Wietnamu. Jedno jednak jest pewne: wśród szerokiego wachlarzu egzotycznych smaków na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Dziś(...)całkowity 25 min Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity 25 min Składniki 250 g krewetek * 550 ml bulionu ** 250 ml mleka kokosowego 80 g liści szpinaku 1 papryka czerwona 1 mała papryczka chili 2 cebule dymki 2 ząbki czosnku 5 cm imbiru 1 łyżka czerwonej pasty curry 3 liście kafiru *** 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka
Wędrówki po kuchnicieniej, robić z mniejszej ilości składników, dzięki czemu nie jest dominujące a jedynie subtelnie wyczuwalne w całym daniu:) Dziś przedstawiam kwintesencję pory wiosenno letniej - tartę z botwiną, szparagami i szpinakiem. Ciasto na tartę: 100g zimnego masła 200g mąki pszennej 1 jajko L 1/2 łyżeczki soli Dodatki: 200 mięsa mielonego 1 cebula 1/2 pęczka botwiny 250g szpinaku(...)Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni. 2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy wraz z mięsem mielonym na rozgrzanym oleju. Przyprawiamy. Na osobnej patelni podsmażamy posiekaną botwinę i szpinak. Ze szparagów odkrawamy twarde końcówki, obieramy i gotujemy w wysokim garnku do miękkości. Wszystko łączymy ze sobą. Studzimy. Wykładamy na upieczony spód. 3. Jajka, śmietanę i przyprawy łączymy
Szefowa kuchniProste, smaczne danie. Makaron, szpinak i boczek to dla mnie trio doskonałe :) Do tego ciągnący, dobry ser ... Pychota! Jeśli chcemy odchudzić odrobinę danie zastąpmy boczek chudą szynką. Będzie równie smacznie. Składniki: makaron penne ok. 250g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 150g chudego boczku 2-3 łyżki startego żółtego sera olej sól pieprz ziołowy Wykonanie: Makaron(...)ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Na suchej patelni rozgrzać olej, wrzycić pokrojony w drobną kostkę boczek. Całość chwilę smażyć. Następnie dodać wcześniej rozmrożony szpinak, oraz posiekany czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu mieszając ok. 10 minut. Na koniec wsypać starty ser, wymieszać z wcześniej ugotowanym makaronem. Podawać gorący
Walijskie Pichcenieskładniki: 200 g truskawek bez szypułek 200 g świeżego szpinaku 1 dojrzałe awokado 100 g sera feta sok z cytryny wykonanie: Szpinak myjemy i osuszamy. Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki. Awokado obieramy, kroimy kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Ser kroimy w kostkę. Szpinak wykładamy na talarze. Na nim układamy truskawki, awokado oraz fetę. Doprawiamy sosem. składniki
Domowy Smak Jedzeniamleka 76 ml oleju 50 ml jogurtu naturalnego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli masło do wysmarowania i bułka tarta do obsypania formy 100 g szpinaku 6 pieczarek 1 czerwona papryka 100 g szynki konserwowej 100 g sera żółtego np. gouda 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka tymianku sól(...)pieprz Przygotowanie: Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce masła i doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie pokroić drobno czosnek i podsmażyć wraz ze szpinakiem na łyżce masła. Pokroić w kostkę pozostałe składniki. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka ubić do momentu zbielenia, dodać olej, mleko oraz jogurt. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem
Ciastka - domowe słodkości