Składniki: 250g makaronu cellentani garść świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 1/2 kostki chudego twarogu 10g żółtego sera 1 łyżka oleju 1 łyżka mąki 3 łyżki kwaśnej śmietany 250ml wody przyprawy Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowanie. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. 2. Na rozgrzanej, głębokiej patelni przysmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę i dodajemy szpinak. Dusimy chwile pod przykryciem(...)wodą i mąką. Zalewamy zawartość patelni. 5. Dodajemy makaron i delikatnie łączymy z sosem. 6. Posypujemy startym serem i odstawiamy z ognia, do momentu roztopienia. 7.Posypujemy świeżym szpinakiem. Smacznego
FITBUuKSkładniki (na 1 porcję) - cebula (ok. 70 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - szpinak świeży lub mrożony (ok. 30 g), - 3 ziemniaki (ok. 210 g), - duży ząbek czosnku, - przyprawy: sól, pieprz, suszone warzywa, sos sojowy, - łyżka jogurtu naturalnego (ok. 20 g). Sposób przygotowania 1. Szklimy cebulę na oleju. 2. Do cebuli dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, wyciśnięty przez praskę(...)czosnek i suszone warzywa. 3. Ziemniaki zalewamy wodą i gotujemy ok. 15 min. 4. Do ziemniaków dodajemy szpinak i razem gotujemy ok. 5 min. 5. Warzywa miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kilkoma kroplami sosu sojowego. 6. Krem podajemy z kleksem jogurtu naturalnego. Krem szpinakowy jest bogaty w: - żelazo (pochodzące ze szpinaku), które jest składnikiem krwi
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachEkspresowa w przygotowaniu i bardzo smaczna. Wychodzą 2 porcje. Smacznego! Składniki: 1 opakowanie mrożonego szpinaku (ok. 450 g) 1 duża łyżka masła klarowanego 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego 1 duża gruszka, np. konferencja 3-4 ząbki czosnku 1 opakowanie niebieskiego sera pleśniowego 4 łyżki śmietany 12% sól, pieprz W garnku rozgrzej masło, dodaj szpinak, ziele angielskie i liścia(...)laurowego. Duś ok. 5 minut. Następnie dodaj drobno pokrojoną gruszkę i czosnek i gotuj jeszcze kilka minut, aż szpinak całkowicie się rozmrozi. Zestaw z ognia i wyjmij ziele i liścia laurowego. Dodaj drobno pokrojony ser, śmietanę i energicznie mieszaj, aż ser trochę się rozpuści. Zmiksuj/zblenduj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Natychmiast podawaj. La la land (Damien Chazelle
Qlinarnie i QlinarnieDzisiaj ryba zapiekana z ziemniakami i szpinakiem. Można wykorzystać każdą rybę (filety) bez ości. Przygotowanie jest bardzo szybkie i łatwe. Bardzo lubię taką rybę zapiekaną z warzywami, ziemniakami czy w samym sosie. Inne przepisy i pomysły na ryby znajdziecie w zakładce RYBY. Zapraszam również do zakładki ZAPIEKANKI. Składniki 6-7 średnich ziemniaków 700 g filetów rybnych (dałam pangę) 2 garście(...)świeżego szpinaku 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 2 łyżki śmietany (dałam 18%) 1/2 szklanki wody sól pieprz papryka ostra Rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Ziemniaki obrać i pokroić na plasterki, ale nie zbyt cienkie. W naczyniu do zapiekania układać dwa plastry ziemniaków, kawałek ryby, pięć listków szpinaku. Czynność powtarzać aż wypełnimy naczynie. Cebulę pokroić
O kuchni z uczuciemPodaje składniki na oko, bo to nie sernik. Łatwa w przygotowaniu, pyszna i ciągnąca się tarta, rozkosz dla podniebienia i radość dla dzieci. Składniki gotowe ciasto na tartę młody szpinak trochę papryki, u mnie żółta czerwona cebula seler naciowy mozzarella tarta lub kule, ja jednak wolę tarta mozzarellę do pizzy sól do smaku kolendra mielona pieprz bałkański olej kokosowy extra(...)dodajemy trochę oleju kokosowego. Smażymy cebulkę pokrojoną w piórka, po chwili dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę.Dosmaczamy mieloną kolendrą. Podsmażamy. Dodajemy selera naciowego, niedużo. Dusimy pod przykryciem. Wsypujemy szpinak. Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż szpinak opadnie . Podnosimy przykrywkę, odparowujemy nadmiar płynów. Nadzienie gotowe. Formę smarujemy olejem kokosowym. Wykładamy ostrożnie ciasto odklejając papier, w który było zawinięte
Z Kuchni Do KuchniMiłośników słodkich tart nie brakuje. Warto jednak pamiętać, że wśród... Artykuł Tarta ze szpinakiem i mozzarellą pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEhansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Witajcie :D W dzisiejszej propozycji wykorzystanie szpinaku do dań na słodko. Piękne, zielone naleśniki zaskoczą niejedną osobę nie tylko wyglądem, lecz również smakiem! Składniki: Ciasto: > 100g świeżego szpinaku -> 1,5-2 szklanki mleka(...)łyżeczka miodu -> 2-3 krople ekstraktu wanioliowego Farsz: -> 200g chudego twarożku -> 100g jogurtu greckiego -> 2 pomarańcze -> Pestki granatu -> Migdały Wykonanie: Świeży szpinak należy dokładnie zblendować z mlekiem. Następnie dodajemy jajko, oliwę, sól z cukrem oraz ekstrakt waniliowy. Wszystko mieszamy stopniowo dodając mąkę, aż uzyskamy konsystencję ciasta przypominającą gęstą śmietanę. Rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki
Jedz zdrowo żyj zdrowo!rosołowego 3 ugotowane marchewki (u mnie też z rosołu) 1 żółtko 2 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka czerwona słodka do smaku Warstwa szpinakowa: 150g świeżego szpinaku baby 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego Masa serowa: 250g mascarpone 300g białego sera półtłustego 1 białko 3 cebule 1 marchew 2 łyżki(...)mielimy przez maszynkę. Dodajemy żółtko, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Mieszamy. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy warstwę mięsną. Wyrównujemy. Na patelni rozgrzewamy olej. Umyty i delikatnie osuszony szpinak drobno siekamy i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem wrzucamy na rozgrzany tłuszcz.Dodajemy kwasek cytrynowy i delikatnie solimy. Lekko blanszowany szpinak przekładamy na warstwę mięsną. Margarynę przekładamy na patelnię
Kuchnia w czekoladzieCIASTO: szpinak mrożony - 35 dag cukier - 20 dag jajka - 4 szt olej - 1 szkl mąka pszenna - 1 szkl mąka krupczatka - 1 szkl proszek do pieczenia - 3,5 łyżeczki KREM: śmietana 36% - 500 ml śmietan - fin - 3 szt cukier puder - 3 łyżki DODATKOWO: owoc granatu Szpinak odmrozić i odcisnąć. Do miski wbić jajka i wsypac cukier, zmiksowac na wysokich obrotach(...)puszysta masę. Następnie dalej miksując powoli wlewamy olej i wsypujemy przesiane mąki z proszkiem. Na końcu dodajemy szpinak i razem mieszamy. Tortownice wykładamy papierem i wlewamy ciasto do niej. Pieczemy 60 minut w 180stC, (najlepiej sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Wieszch ciasta ścinamy i drobno kruszymy. Pozostałe ciasto przekrawamy na pół. Śmietanę ubijamy
Camilla w kuchniŁatwy i prosty sos na bazie szpinaku i pieczarek , zagęszczony dla pysznego smaku serkiem topionym.Polecam . 1 po. Spaghetti 20 dag.obranych pieczarek Kilka kostek mrożonego szpinaku 1 duży kremowy serek topiony 1 cebulka Sól Biały pieprz Gałka muszkatołowa 100 ml.kremówki30% **************************** Makaron ugotować al' dente.Pieczarki pokroić w plasterki.W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną drobno cebulkę,poddusić chwilę,dodać pieczarki,posolić(...)popieprzyć,poddusić do miękkości.Podlač śmietaną kremówką,lekko zagotować na małym ogniu,mieszać,dołożyć rozmrozony szpinak,doprawić,wymieszać.Na końcu dodać w kawałkach serek topiony i zamieszać.Sos powinien mieć kremową konsystencję.Na talerze wyłożyć ciepły makaron,polać sosem i podawać.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiłyżeczki oleju rzepakowego (ok. 10 g), - cebula (ok. 70 g), - ząbek czosnku, - pół papryki (ok. 75 g), - 5 pieczarek (ok. 100 g), - pół cukinii (ok. 112 g), - 50 g szpinaku, - 1/3 kostki sera Feta (ok. 90 g), - przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka papryka, bazylia, czosnek. Sposób przygotowania 1. Mieszamy mąkę z łyżeczką oleju, solą, letnią wodą i wyrabiamy ciasto(...)podsmażamy na łyżeczce oleju. 4. Do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i w plastry pieczarki. 5. Gdy pieczarki i papryka będą miękkie dodajemy startą na tarce cukinię i szpinak. Doprawiamy do smaku czosnkiem, solą, ziołami, papryką i dusimy kilka minut. 4. Przygotowujemy sos pomidorowy: do koncentratu pomidorowego dodajemy 3 łyżki wody, sól, pieprz i bazylię. 5. Ciasto dzielimy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachlubimy bawić się smakiem i wyszukiwać alternatyw dla klasyki. Właśnie dziś u nas najbardziej klasyczne gołąbki z mięsem podane z dość nietypowym sosem, mianowicie szpinakowo pomidorowym. Jeżeli jesteście miłośnikami szpinaku pokuście się by go przygotować. Gołąbki z mięsem w sosie szpinakowo pomidorowym Składniki : 1 niewielka kapusta biała 1 kg łopatki 300 g ryżu 1 cebula 2-3 łyżki(...)oleju woda sól, pieprz, przyprawa maggi sos : 300 ml passaty pomidorowej 200 g szpinaku mrożonego czosnek granulowany, sól, pieprz, maggi do smaku Przygotowanie : Mięso gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowego, następnie mielimy wraz z cebulą. Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Całość mieszamy doprawiając solą i pieprzem. Kapustę oparzamy, z liści ścinamy łyko
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwcześniej migdałów, to orzechy zwyczajnie siekam w melakserze i dodaję do potrawy w takiej postaci, co również świetnie smakuje. Składniki na 2 porcje: 1 średni por 2 spore garści szpinaku 2 ząbki czosnku 2 porcje ugotowanego makaronu (u mnie bezglutenowe penne) sól, pieprz, mielona kozieradka, gałka muszkatołowa masło klarowane lub oliwa do smażenia „Śmietana” z migdałów: 2/3 szklanki migdałów(...)dodać czosnek i przesmażyć chwilkę. Dodać następnie por, posolić i doprawić mieloną kozieradką, smażyć na umiarkowanym ogniu, mieszając, aż por zmięknie (około 5-8 minut). Umyte i osuszone liście szpinaku grubo poszatkować. Kiedy por będzie już uduszony dodać szpinak, wymieszać i chwilę wszystko razem przesmażyć. Dodać śmietankę z migdałów, posypać pieprzem i mieloną gałką, dosolić do smaku. Na patelnię wrzucić
Even Better FoodKolejna odsłona witaminowej bomby 😃 W dzisiejszym wydaniu koktajl ze szpinakiem z dodatkiem mango, jabłka, kiwi i banana. Koktajl jest pożywny i bardzo smaczny. Poza tym doda nam mnóstwo pozytywnej energii. Włączając koktajle do swojej diety możemy się pozbyć kilka niechcianych kilogramów. Zapraszam😗 Składniki: szpinak 3 garście, kiwi 1 szt, mango pół szt, banan(...)jabłko 1 szt, cytryna pół szt, woda 1,5 szklanki, Sposób przygotowania: Szpinak myjemy, kiwi, mango i jabłko obieramy i umieszczamy w mikserze wraz z bananem i wod ą . Wyciskamy sok z cytryny. Miksujemy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania kremowej konsystencji
kulinarne odsłony pati