sycąca. Dodatek oleju lnianego to porcja zdrowych tłuszczy, które są także niezbędne dla przyswajalności niektórych witamin (A, D, E i K). Miks warzyw w tym zarówno tych świeżych jak szpinak czy papryka jak i pieczonych – burak, dostarczają witamin i cennych składników odżywczych. Na koniec oczywiście zioła, które są zawsze mile widziane. Nie tylko ze względu na smak, ale także jako(...)rodników. Taka sałatka zapewni porcję witamin, będzie doskonałym pomysłem na szybki, lekki obiad lub kolację. SAŁATKA Z BURKIEM, CIECIERZYCĄ I SEREM FETA 2-3 garści szpinaku Pieczony burak Pół czerwonej papryki 2 ogórki konserwowe Łyżka kukurydzy konserwowej 3 łyżki ugotowanej ciecierzycy (lub ze słoika) Plaster sera feta Olej lniany Oregano, bazylia Buraka, paprykę i ogórki pokroić
HealthyCreationsSzpinak, mozzarella i suszone pomidory to uniwersalne połączenie, które może być dodatkiem do makaronu czy jak w tym przypadku - mięsa. Nafaszerowany nimi filet zadowoli najbardziej wymagające podniebienia:). 2 filety z kurczaka 200g świeżego szpinaku 5-6 suszonych pomidorów 100g sera mozzarella 1 cebula sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany oliwa 1. Przygotowujemy farsz. Cebulę drobno siekamy, pomidory kroimy w kostkę(...)rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę, szpinak i pomidory do odparowania wody. Studzimy, mieszamy z mozzarellą startą na tarce. 2. Filety nacinamy w poprzek tworząc "kieszeń". Posypujemy na zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem, czosnkiem i słodką papryką. Do kieszonki obficie nakładamy farsz. Filety przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut
Szefowa kuchniKrok po Kroku 1 Wszystkie składniki mieszamy i pozostawiamy na około pół godziny. 2 Patelnię smarujemy olejem i smażymy naleśniki. Składniki na farsz 1/2 kg twarogu Paczka mrożonego rozdrobnionego szpinaku Kilka ząbków czosnku Łyżka masła Sól, pieprz Krok po Kroku 1 Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (należy uważać aby się nie zarumienił, ponieważ będzie gorzki(...)krótkiej chwili dodajemy rozmrożony szpinak i smażymy przez kilka minut. Doprawiamy wszystko do smaku i pozostawiamy do ostygnięcia. 2 Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy zimny szpinak i ponownie doprawiamy. 3 Nakładamy farsz na usmażone naleśniki i składamy według uznania (ja składam na dwa). 4 Gotowe naleśniki z farszem smażmy na maśle (ja rozpuściłam masło i dodałam kilka rozciśniętych ząbków czosnku, dzieki
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyNatka pietruszki, rozmaryn czy tymianek nie tylko ożywią smak grzybów, ale także podkreślą ich aromat i sprawią, że zupa grzybowa będzie zachęcająco prezentować się na talerzu. Jakie przyprawy do szpinaku? Szpinak jest bardzo zdrowy, dlatego warto serwować go podczas rodzinnych obiadów. Jak go przyprawić, by był smaczny? Podobnie, jak w przypadku wielu potraw i tu na początek dobrze sprawdzi się(...)trio – sól, czarny pieprz i czosnek – uwydatnią one walory smakowe tego zielonego warzywa i dodadzą mu nieco pikanterii. Smak szpinaku podkreśli także gałka muszkatołowa, szczególnie jeśli przygotowujemy tę zieleninę w sosie śmietanowym. Choć w polskiej kuchni zdecydowanie dominuje duet przypraw – sól i pieprz, to jednak dodanie choćby jednego nieco bardziej wyszukanego składnika więcej może sprawić, że nawet powszechnie znana
Kulinarne Przebojewywodzący się z Turcji placek z ciasta yufka lub drożdżowego z nadzieniem, które u mnie jest bardzo wiosenne, na bazie sera i liści botwinki, które możecie też zastąpić szpinakiem. Börek może przybierać bardzo różne kształty. Czasem jest to prostokątny lub okrągły placek, ale piecze się też trójkątne paszteciki, cygara czy coś w rodzaju ślimaka. Przepis na mój börek(...)warzywami. Poniżej zostawiam Wam kilka propozycji: mięso mielone z cebulką duszony por i cebulka pieczarki i cebulka biały ser lub feta przyprawiony miętą i papryczką chilli ser feta, świeży szpinak i suszone pomidory ser feta lub twaróg i dużo różnych ziół, jak natka pietruszki, koperek, świeża mięta ser feta i starta na tarce, duszona cukinia żółty ser, papryka, pokrojona
Chilli Czosnek i Oliwałatwy sposób przygotować bez użycia chleba. W moich bazą są warzywa, mąka pełnoziarnista i jajko. Tylko kilka prostych składników i niezliczone możliwości zabawy smakami ;) Tosty zazieleniły się za sprawką szpinaku i zielonego groszku. Część groszku zostawiłam w całości, dzięki czemu tosty mają ciekawą strukturę. Dodatek fety i zioła nadają zdecydowanego smaku i charakteru. A jeśli macie ochotę na inną(...)tostów to na blogu znajdziecie także tosty z cukinii. ZIELONE TOSTY BEZ CHLEBA Z podanych składników wyszło 5 tostów (pojedynczych trójkątów) 40 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 garści szpinaku 100 g zielonego groszku (mrożony) Kawałek sera feta Jajko Oregano, bazylia, sól, pieprz Groszek zalać wrzątkiem i doprowadzić do ponownego zagotowania, odcedzić Szpinak zbendować z jajkiem, serem feta i połową
HealthyCreationspapryczki chilii i świeżej papryki. Z racji tego, że mamy jeszcze zimę i pomidory w swoim smaku przypominają papier, pokusiliśmy się o pomidory z puszki, a paprykę zastąpiliśmy świeżym szpinakiem - jest kolorowo! SKŁADNIKI: Porcja dla 3 osób. 2 łyżki oleju roślinnego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku odrobina posiekanej papryczki chilii 400 g pomidorów z puszki, najlepiej krojonych 6 jajek(...)kilka liści świeżego szpinaku (opcjonalnie) sól, pieprz, słodka papryka, szczypta cukru do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Na patelni na oleju roślinnym przesmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek i odrobinę papryczki chilii. Chwilę smażymy. 2. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy do odparowania nadmiaru płynu. Pod koniec doprawiamy lekko solą, pieprzem, słodką papryką
W kuchni Katiesmakiem Tajlandii. Jest to mieszanka papryki, imbiru, galangalu, kolendry, cayenne i trawy cytrynowej. Krem z batatów Składniki: 4 bataty opakowanie przyprawy sypkiej Harissa Knorr 2 pory 300 g liści szpinaku puszka pomidorów pelati 3 łyżki masła orzechowego 3 ząbki czosnku cytryna łyżka mąki pszennej 100 ml oleju roślinnego 3 łyżki oliwy z oliwek 100 ml kwaśnej śmietany(...)będzie chrupiąca. Na koniec przełóż pora na papierowy ręcznik, aby usunąć z niego nadmiar tłuszczu. Bataty pokrój na niewielkie kawałki. Czosnek posiekaj, cytrynę podziel w cząstki, a liście szpinaku poszatkuj na cienkie paseczki. Rozgrzej oliwę w garnku. Na gorącym tłuszczu zeszklij białą część pora wraz z czosnkiem. Do całości dodaj bataty. Zalej wszystko warzywnym bulionem i gotuj przez około
Ugotowane pozamiataneklasycznej pomidorowej. Robi się ją równie łatwo, a jest zdrowsza, dzięki warzywom, ziołom i jest bez cukru, bo słodka marchewka daje zupie odpowiednią dawkę słodyczy. W przepisie wykorzystaliśmy mrożony szpinak. Robiliśmy zakupy w sobotni wieczór przed niehandlową niedzielą i sklep był wyczyszczony z produktów, jakby następnego dnia miał w Warszawę uderzyć huragan i przed kataklizmem ludzie zaopatrzyli się w zapasy(...)Półki świeciły pustkami. Śwież szpinak też „wyszedł”. Okazało się jednak, że mrożony dobrze daję radę. Świeży wygląda ładniej na talerzu, ale mrożony smakuje naprawdę dobrze. Muszą to być tylko mrożone liście, a nie szpinak rozdrobniony. W zupie seler naciowy można zastąpić korzennym, choć musimy przyznać, że o ile za korzennym przepadamy, a naciowy lubimy tak sobie, to jednak
Niedzielny kucharzSzybka rolada z polędwicy z jajecznicą i szpinakiem. Polecam na wiosennym świątecznym stole i nie tylko. Mięso jest bardzo delikatne a nadzienie was zachwyci. Święta kojarzą się z jajkami i wędlinami dlatego polecam połączyć dwa w jednym. 1 polędwica wieprzowa 40 dkg 50 g liści szpinaku 7 jaj wielkość M 1 papryczka chili szczypiorek świeży, natka pietruszki 1 garść kiełków(...)papryką czerwoną i odstawiam na godzinę do lodówki. Na patelni rozpuszczam masło, wbijam jajka, dodaje papryczkę chili pokrojoną i smażę lekko ściętą. Na końcu dodaję sól, pieprz, szczypiorek. Listki szpinaku pozbawiam łodyżek, układam na całej powierzchni mięsa, a na środek układam jajecznicę zimną. Mięso składam w roladę, spinam szpilkami a potem związuję nitką. Na patelni rozgrzewam masło i podsmażam polędwicę
wesoła kuchniaprostych składników, 15 minut i mamy smaczny obiad. Do dzieła:)! 400g makaronu farfalle 1 duży filet z kurczaka lub 2 mniejsze 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula 300g świeżego szpinaku 100ml passaty pomidorowej 1 łyżka mąki sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa 100g startego sera olej 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na rozgrzanym oleju(...)podsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Kiedy się zarumieni dodajemy szpinak i posiekaną cebulę. Kiedy woda ze szpinaku odparuje, dodajemy odsączoną z zalewy fasolę, dolewamy 1 szklankę wody oraz passatę. Dusimy przez 10 minut, po tym czasie wlewamy mąkę rozmieszaną w odrobinie zimnej wody. Gotujemy jeszcze chwilę do momentu aż sos zgęstnieje. 3. Makaron wykładamy na talerze, polewamy przygotowanym sosem
Szefowa kuchnichciałam go jakoś smacznie wykorzystać w mojej kuchni. Dzisiaj makaron z czosnkiem niedźwiedzim w roli głównej. Spróbujcie kochani, moim bliskim bardzo smakował 😊 Składniki: czosnek niedźwiedzi 300 g, szpinak 2 garście, czosnek 3 ząbki, cebula 1 szt, śmietana 18 % 500 ml, oliwki czarne 1 mały słoik, suszone pomidory 1 mały słoik, zioła prowansalskie do smaku, sos sojowy do smaku, sól(...)pieprz do smaku, olej do smażenia, makaron świderki 500 g, płatki drożdżowe lub starty parmezan do posypania makaronu, Sposób przygotowania: Czosnek niedźwiedzi oraz szpinak myjemy, odcinamy końcówki i drobno kroimy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę i chwilkę podsmażamy. Dodajemy czosnek niedźwiedzi, szpinak i sól. Dusimy na małym ogniu aż warzywa odparują wodę. Co jakiś
kulinarne odsłony patiPomysł na szybką do przygotowania, wegetariańską, aromatyczną i bardzo smaczną zupę przygotowaną na bazie pomidorów z puszki wraz z dodatkiem marchewki, pora, szpinaku i makaronu. Całość wbrew pozorom jest bardzo sycąca. Zupę dosyć mocno doprawiłam, dzięki temu była lekko pikantna w smaku. Polecam ją przygotować. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 1 puszka pokrojonych pomidorów(...)szklanki wywaru warzywnego 2 szklanki wody 2 duże marchewki 1 por (tylko biała część) 1 cebula mrożony lub świeży szpinak (60 g) 100 g nieugotowanego makaronu typu lane kluski 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do dekoracji rzeżucha Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w drobną kostkę. Por obrać z zewnętrznych liści i umyć. Marchewkę obrać, umyć
UgotowaćZobaczcie sami! Składniki gęsta zupa z 18 rodzajów warzyw na rosole porządny kawałek sera BRIE 1 kotlet mielony z indyka 1 biała kiełbasa z grilla około 150 g świeżego szpinaku (pozostałość po paczce 250 g) bazylia świeża z doniczki duża ilość tartego parmezanu makaron penne oliwa z oliwek Posprzątałam lodówkę. Po prostu. Najpierw ugotowałam makaron al dente. Międzyczasie pokroiłam kiełbasę(...)oraz tego jednego kotlecika mielonego. Na patelni rozgrzałam odrobinę oliwy z oliwek, wrzuciłam mięso oraz szpinak. Dosmaczyłam lekko solą i pieprzem. Zupę zmiksowałam , ale nie na krem. Dodałam do niej BRIE, rozpuściłam. Odcedziłam makaron, wlałam "sos" , który powstał z zupy (w sumie wzbogacona zupa o ser BRIE smakuje nieźle!) , dodałam szpinak z mięskiem, wymieszałam. Przed podaniem rzecz jasna
Z Kuchni Do KuchniSkładniki / 2 porcje: -2 wiejskie jajka – mała bagietka – 1 awokado – kiełki rzodkiewki – 8 pomidorków koktajlowych lub śliwkowych – 1kilka liści świeżego szpinaku – łyżeczka soku z cytryny – 5 pieczarek – sól i pieprz – 1 mała cebulka – świeży szczypiorek do posypania – kapary (opcjonalnie) Przygotowanie: Pomidorki i szpinak myjemy. Pomidorki kroimy na pół. Układamy(...)wraz ze szpinakiem na talerzach. Opcjonalnie dodajemy kapary. Cebulkę obieramy i kroimy drobno. Wrzucamy na patelnie i podsmażamy chwilę. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Dodajemy do cebulki. Smażymy, aż pieczarki będą mocno przyrumienione. Układamy na talerzach. Posypujemy świeżym szczypiorkiem.Bagietkę kroimy na kawałki i opiekamy w tosterze lub na patelni ( wtedy smarujemy lekko masłem lub oliwą). Awokado
I LOVE LIFE