smaczny i warty chwili uwagi. Filety z indyka z pysznym nazwijmy to kaszotto z dynią. A tak na prawdę to mieszanka słodkich batatów, dyni piżmowej, komosy ryżowej i świeżego szpinaku. Uwielbiam takie obiady! Wtedy wiem, że zdrowo jem ;-) a to dla mnie priorytet. SKŁADNIKI: - filet z piersi indyka (100 g 1 porcja) - 100 g komosy ryżowej - czerwona - 1 duży batat(...)dyni piżmowej - 4 garście świeżego szpinaku - 2 ząbki czosnku - przyprawa do grilla - mieszanka ulubionych pestek słonecznik, dynia itp. - przyprawa do indyka Indyk: Możemy przygotować na dwa sposoby, pierwszy to ugotowany filet z indyka, druga na oliwie z oliwek smażymy indyka z dodatkiem przyprawy. Na patelni na łyżce oliwy z oliwek, podsmażamy pokrojonego w kostkę i obranego batata, dynię, czosnek
SMYKWKUCHNIoliwek extra vergine orzechy włoskie, migdały, pistacje pestki dyni, pestki słonecznika nasiona chia suszone owoce gorzka czekolada (zawiera magnez, potas, żelazo) zielone warzywa liściaste - sałata, szpinak, brokuły, jarmuż (źródło żelaza, kwasów omega-3) awokado banany, pomarańcze, winogrona (źródło potasu) owoce jagodowe (jagody, borówki, maliny, truskawki) - źródło przeciwutleniaczy Odżywianie dla mózgu - przepisy Sałatka w słoiku(...)dymka 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Monini Nettare d'Oliva sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz do smaku 2 garści szpinaku baby garść dowolnych kiełków Przygotowanie sałatki: Jajka ugotuj na półtwardo lub twardo, jak lubisz, Ja gotowałam jajka 7 minut. Składniki posypki wsyp na rozgrzaną patelnię i praż przez
Chilli Czosnek i OliwaDzisiaj prosty przepis na bardzo smaczne danie obiadowe - Makaron z dodatkiem szpinaku, kiełbasy chorizo, mięsa mielonego i suszonych pomidorów oraz parmezanu. To danie podbije podniebienie najbardziej wymagających smakoszy makaronów. Składniki na 2 porcje: makaron wstążki - ilość wg uznania (na 2 porcje) ok. 200 g mięsa mielonego (np. z indyka) 10 plasterków kiełbasy chorizo 6 kawałków suszonych pomidorów (w oliwie(...)dużego opakowania świeżego szpinaku baby ser parmezan 3-4 łyżki oliwy (u mnie chili/czosnek) 2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Na patelni grillowej (bez dodatku tłuszczu) smażymy mięso (posypane przyprawą do mielonego) i chorizo pokrojone w półplasterki - przekładamy do pojemnika. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie - odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą, nakładamy
Alutka-Gotujepewnie wpisaliby ją na receptę przy depresji! Jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, wyjątkowo bogata w witaminy z grupy B, pełna magnezu, ma nawet niewielkie ilości tryptofanu. 1 Szpinak To nasz mistrz. Tę zieleń można zamienić na koktajl, sałatkę lub dodatek do dania głównego. Liście szpinaku wypełnione są magnezem i witaminami z grupy B. Jeśli nie jadłeś świeżego szpinaku
Fleksitarianizm.plpoświęcić na zrobienie czegoś innego niż kanapki czy chociażby ukochana jajecznica. To śniadanie zrobiłam również z jajkami, ale zapiekłam je w formie muffinek. Składniki na 12 muffinek: * 10 dkg szpinaku świeżego * 6 jajek * 4 – 5 łyżek startego żółtego sera * 1 ząbek czosnku * 3 – 4 łyżki śmietanki 30% * sól * 3 plastry wędliny albo odrobinę boczku wędzonego(...)suszone pomidory * 1 łyżeczka masła Umyty szpinak podsmażyłam na patelni z roztopionym masłem i z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odrobinę posoliłam. Wyłożyłam nim spód muffinek. Jajka zmiksowałam i dodałam śmietankę. Boczek i pomidory suszone pokroiłam i dodałam do ubitych jajek. Jeszcze raz przez krótką chwilę miksowałam. Dodałam starty żółty ser i wymieszałam. Wylewałam masę jajeczną do 3/4 wysokości foremek
Pieprzyć z FantazjąRolada szpinakowa z łososiem Prosta w przygotowaniu, rewelacyjna w smaku i bardzo efektowna rolada na bazie szpinaku, kremowego serka i wędzonego łososia. Świetnie wpisuje się w klimat zarówno świąteczny jak i sylwestrowy oraz imprezowy. Polecam! Składniki: Szpinak mrożony liściasty 300g 3 jajka 2 ząbki czosnku sól, pieprz, gałka muszkatołowa – po pół łyżeczki 200g wędzonego łososia 1 opakowanie(...)serka śmietankowego typu Almette, Turek, Twój smak itp 1- 2 łyżeczki chrzanu *** Szpinak rozmrażamy, odciskamy z wody i miksujemy razem z żółtkami, przeciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową *** *** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli *** *** Masę szpinakową delikatnie mieszamy z pianą z białek *** *** Masę szpinakową wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i rozsmarowujemy
Blog z Apetytemalbo puszyste omlety – to zdecydowanie te rzeczy, które wybieram najczęściej na te chłodne poranki. Dziś, razem z marką KONSPOL przygotowałam dla Was przepis na pyszny, śniadaniowy omlet ze szpinakiem i kabanosami z kurczaka z serii Natura. Produkty z serii NATURA nie zawierają konserwantów i żadnych zbędnych dodatków. Są wyprodukowane z naturalnych składników. Moimi ulubionymi są właśnie kabanosy z kurczaka(...)stanowią idealną przekąskę w ciągu dnia. Polędwica stanie się Twoim ulubionym dodatkiem do kanapek! Gorąco polecam! Spróbujcie! SKŁADNIKI: * jajka – 3 szt * mleko 3,2% – 3 łyżki * świeży szpinak baby – 1 pełna garść * cebula dymka – 1 szt * masło min. 82% * kabanosy z kurczaka z serii Natura KONSPOL – 0,5 op * sól * pieprz DODATKI : * świeże pomidory * szczypiorek
Ostra na Słodkoimprezę ze znajomymi. Podane ze sosem czosnkowym smakują wyśmienicie. Można je przygotować wcześniej, a przed przyjęciem odgrzać w piekarniku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500g pieczarek (najlepiej większych) 200g szpinaku 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 15g żółtego sera ząbek czosnku 3 łyżki masła 1 mała cebula olej do smażenia bułka tarta sól, pieprz słodka papryka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Przygotowanie: 1. Pieczarki obrać, usunąć trzonki, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Odstawić. 2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, wrzucić szpinak, chwilę poddusić i dodać obrany przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem, odparować. Zdjąć z ognia. 3. W rondelku rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Lekko podsmażyć. Trzonki pokroić w drobną kosteczkę
Danka Pichcipolędwicy wołowej, więc chętnie dołączyłam do grupy "mięsnej". Na przystawkę mieliśmy zrobić yorkshire pudding oraz tatar. Póki puddingi spektakularnie rosły w piekarniku, w kuchni było bardzo pracowicie: koleżanki przygotowywały szpinak, pieczarkową pastę, naleśniki oraz dodatki do tatara. Moim zadaniem było oczyszczenie polędwicy oraz mięsa na tatar. Przy okazji robienia tatara szef kuchni zdradził nam kilka tricków, dzięki którym mięso(...)smak. I właśnie dzięki tym wskazówkom tatar smakował wyśmienicie! Polędwicę wołową doprawiłam solą i pieprzem, a następnie obsmażyłam z każdej strony. Zawinęliśmy ją w naleśniki z pastą pieczarkową i szpinakiem, a całość owinęliśmy ciastem francuskim. Po wspólnym gotowaniu wszyscy usiedli przy stole by skosztować przygotowanych potraw. Jak już wspomniałam, tatar smakował nieprzyzwoicie pysznie. Kolejnym daniem były tortellini z bulionem
Obiad gotowyCalzone to pizza o kształcie pieroga, cienkie ciasto z pachnącym farszem na bazie szpinaku, warzyw, wędzonej kiełbasy i wyrazistej czerwonej cebuli, które idealnie ze sobą współgrają. Jest to przepis na uwielbiany przez nas placek z rodem ze słonecznej Italii. Składniki: Ciasto: 30g świeżych drożdży 340g mąki na pizzę typu ,,0’’ 250ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka(...)cukru szczypta soli oliwa do wysmarowania formy Farsz: 250g kiełbasy morlińskiej z szynki Morliny 200g mrożonego szpinaku 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1/2 puszki konserwowego groszku 1/2 puszki konserwowej kukurydzy 1/2 czerwonej papryki 100g żółtego sera 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Szalona Kuchnia EwelinyCzerwone papryki faszerowane ryżem i zdrowym szpinakiem wymieszane z drobiową kiełbasą z dodatkiem delikatnie ostrej cebuli, aromatycznego czosnku to fajny pomysł na pełnowartościowy, sycący obiad. Pachnące curry faszerowane papryki sprawdzą się także w postaci imprezowej przystawki. Składniki: 6 czerwonych papryk Farsz: 350g kiełbasy morlińskiej z piersi kurczaka Morliny 200g ryżu 360g mrożonego szpinaku 2 cebule 3 ząbki czosnku(...)dente w lekko osolonym wrzątku i z dodatkiem przyprawy curry. Kiełbasę pokroić w kostkę i lekko przesmażyć na oleju. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać rozmrożony szpinak i całość smażyć około 10 minut. Następnie dodać pokruszony ser feta, szczyptę gałki muszkatołowej i smażyć następne 5 minut. Po tym czasie dodać ryż, kiełbasę, całość dokładnie wymieszać i doprawić
Szalona Kuchnia EwelinySkładniki (na formę o średnicy około 31 cm): 1 i 1/2 szklanki mąki 100g zimnego masła szczypta soli 1 duże jajko 3 łyżki lodowatej wody Na farsz: opakowanie świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku mała cebula około 15 pomidorków koktajlowych – użyłam truskawkowych 250g chudego twarogu 2 jajka opakowanie serka wiejskiego – z płynną śmietanką 6 łyżek mleka sól i pieprz(...)przeciskamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy na niego posiekaną cebulę – szklimy ją od czasu do czasu mieszając, około 4-5 minut. Następnie, dodajemy na patelnie szpinak, chwilę czekamy aż zacznie wiotczeć, po czym mieszamy go – smażymy 2-3 minuty. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę, cały czas mieszając. Ściągamy z ognia do ostygnięcia. Doprawiamy odrobiną
Smaczna Stronakcal białko: 0,6 g tłuszcz: 0,9 g węglowodany: 20,2 g w tym cukry: 8,2 g WIECZNA MŁODOŚĆ Skład: sok z jabłek, ogórków, pietruszki, szpinaku, jarmużu, selera W kolejnym soku, który wypróbowałam pietruszka i szpinak odgrywają główną rolę. Sok ten posiada największą ilość warzyw. Kompozycja świeżego selera, natki pietruszki i soczystego jabłka w połączeniu z jarmużem(...)szpinakiem świetnie się komponuje. Piękna, naturalna, zielona barwa zachęca do spróbowania. Sok z jabłek nadaje dość intensywnej słodyczy, którą może troszkę bym stonowała. Wyczuwalny jest wyraźny smak ogórka oraz nutka pietruszki. Pozostałe składniki ciężko mi wyczuć. Sok jest smaczny, należy do jednych z moich ulubionych. Sok jest rześki i smaczny, choć według mnie za bardzo wyczuwa się seler naciowy
Podróż w kulinariaAromatyczne cannelloni przekładane zdrowym szpinakiem połączonym z intensywnym smakiem czosnku i greckiego sera, z dodatkiem sosu z dojrzewających w słońcu pomidorów. Całość gotowego obiadowego dania dopełnia dodatek kurczaka. Składniki: Farsz: 32 rurki makaronu cannelloni 900g mrożonego szpinaku 500g fileta z kurczaka 180g sera fety 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka bazylii szczypta gałki muszkatołowej 3 łyżki(...)tymiankiem, bazylią i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. 2. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać rozmrożony szpinak i całość smażyć około 10 minut. Następnie dodać pokruszony ser feta i usmażonego kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Gotowym farszem nafaszerować rurki
Szalona Kuchnia Eweliny