zająć się rzeczami poważnymi! Przepis, który chciałabym Wam dziś zaproponować skradłam od pewnej zdolnej Madzi (cmok!), która ugościła nas właśnie takimi francuskimi rożkami. Nie pierwszy raz jadłam coś ze szpinakiem i fetą – te składniki doskonale do siebie pasują i zawsze potrawa jest bardzo smaczna. Ale tym razzzzzzem to był strzał w dziesiątkę, bo doszedł jeszcze kurczak. Rożki obłędnie smakują(...)testu”, a następnie podgrzać chwilę w piekarniku. Uwierzcie mi, to bardzo dobra przekąska warta wypróbowania. Składniki na 12 rożków 1 opakowanie ciasta francuskiego 200-250 g mrożonego szpinaku 150 g piersi kurczaka 2 ząbki czosnku pół cebuli 1 jajko (białko) 1 łyżka mąki łyżka oleju do smażenia przyprawy: pieprz, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy Wykonanie: Rozwiń gotowe ciasto francuskie. Podziel
Mojewlasne.plsię, aby wstępowało białko w postaci strączków lub różnych serów np. fety. W ten sposób mój posiłek jest pełnowartościowy i dłużej syci. W moim curry tym razem wylądował szpinak, fasolka szparagowa i pomidory, a smak złagodziło mleczko kokosowe. Na blogu znajdziecie także inne propozycje na to danie: w wersji z bobem ( klik ), z kalafiorem ( klik ) lub soczewicą (klik(...)czas na jego gotowaniu, możesz użyć tej ze słoika lub z puszki. Składniki na 4 porcji: 200g ryżu basmati 350g suchej cieciorki 0,5kg żółtej fasolki szparagowej 500g szpinaku baby 1 duża cebula (biała lub czerwona) 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów lub 350ml przecieru pomidorowego 2 łyżki lub więcej czerwonej lub żółtej pasty curry (do smaku) 400ml mleczka
Fabryka pomysłówSpód do tarty 200 g mąki 250 g wiejskiego twarożku, gęstego 50 g masła 1 łyżeczka soli Nadzienie do tarty 250 g bobu 2 dymki 1 łyżka masła 150 szpinaku 150 g sera feta 3 jajka 250 ml gęstej śmietany sól i pieprz do smaku 50 g żółtego sera Do dekoracji liście sałaty, mięty rzodkiewka czerwona cebula prażone nasiona słonecznika(...)minut. Wyjmij spód i przykręć piekarnik do 150ºC. Obgotuj bób w lekko osolonej wodzie, opłukaj zimną wodą i obierz ze skórki. Dymkę pokrój i zeszklij na maśle. Dodaj szpinak i smaż aż szpinak lekko odparuje. Wyłóż na podpieczony spód wraz z bobem. Następnie pokrusz feta. W naczyniu zmiksuj śmietanę z jajkami oraz solą i pieprzem do smaku. Wylej na nadzienie
codojedzeniaWystarczyło! Gulasz jest bardzo aromatyczny. Gulasz z karkówki Składniki: na 4 porcje 500 g karkówki bez kości 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 spore gałązki świeżego tymianku 100 g szpinaku 250 g pieczarek 2 duże ziemniaki 200 ml śmietanki, 30% 2 łyżki klarowanego masła sól i czarny pieprz do smaku Do podania 2 dymki pęczek rzodkiewek Oczyść mięso z błon(...)się zrumienią. Dopraw gulasz solą, pieprzem i tymiankiem, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez godzinę. Kiedy mięso będzie miękkie wlej śmietankę i zagotuj gulasz. Następnie dodaj opłukany szpinak i gotuj aż szpinak lekko zwiędnie. Wyłóż gulasz na półmisek i posyp plasterkami rzodkiewki i dymką pokrojoną w piórka. Ja jeszcze dodatkowo posypałam listkami tymianku. The post Gulasz z karkówki
codojedzeniaNaleśniki z borówkami to zarówno szybkie danie na śniadanie, ale równie dobrze mogą być smaczną propozycją na słodki deserek. Borówki możecie zastąpić dowolnymi sezonowymi składnikami np
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kuchnieświata #dorsz #azjatyckie #kafir #szpinak #ryż #trawacytrynowa # Kolejna odsłona gotowania potraw z różnych części świata. Tym razem padło na Kambodżę i ich słynny Amok. Zawsze starałam się sprawić, żeby azjatyckie dania miały smak Azji i chyba w końcu się udało. Sądzę, że to zasługa liści kafiru, czyli suszonych liści limonki, które są dostępne w "Kuchniach Świata", ale ostatnio były nawet(...)halibut- bez skóry, pokrojone) 100 g boczniaków pokrojonych wzdłuż blaszek 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu rybnego 200 g mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki soli 2 garście jarmuży lub szpinaku 1 jajko 2 posiekane liście kafiru 1 cebula posiekana 1 papryczka chili posiekana 300 g ryżu najlepiej jaśminowego Przygotowanie: Do malaksera wrzucić składniki na pastę i blendować aż powstanie gładka
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznyDewolaje po Mojemu - z pieczarkami ,szpinakiem , serem i prażoną cebulką 😍 Idealne danie obiadowe na nadchodzący weekend :) Polecam 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 Zapraszam również do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ # gotowaniepatki , https://www.instagram.com/gotowaniepatki/ będzie mi bardzo miło 😘 # food , # obiad Składniki na 6 sztuk: 3 filety pojedyncze z kurczaka 15 dag sera żółtego tartego Olej do smażenia np.rzepakowy(...)kurczaka Sól i pieprz do smaku 3 łyżki prażonej cebulki Pieczarki: 6 pieczarek 1/2 cebuli 2 łyżki natki pietruszki Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Garść szpinaku świeżego Dodatkowo: Bułka tarta do panierki 2 jajka 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 Przygotowanie: 1. Pieczarki myję,drobno siekam. Cebulkę i szpinak również drobno siekam. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju , smażę pieczarki, cebulę oraz szpinak.Doprawiam
Gotowanie Patkimąki do drożdżowych wypieków, 200 ml ciepłej wody, 2 łyżki oleju rzepakowego, 20 g świeżych drożdży, ½ łyżeczka cukru, 2 płaskie łyżeczki soli (do smaku), 100 g świeżego szpinaku, pieprz kolorowy świeżo mielony, ponadto: mąka do podsypania, 3 kiełbasy (po 1 z każdego rodzaju) -Sokołów Grill Mix grillowy kiełbasa klasyczna, biała, z dodatkiem sera i papryki. Przygotowanie: Do dużej miski(...)malakserze) rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 100 g mąki, wlewamy wodę i całość dokładnie miksujemy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min. Szpinak bardzo drobno kroimy. Do zaczynu dodajemy sól, pieprz, olej, szpinak, mieszamy. Dodajemy stopniowo mąkę i wyrabiamy na miękkie, elastyczne ciasto. Kształtujemy kulę, przykrywamy wilgotną, bawełnianą ścierką i pozostawiamy
Moniki SmakołykiMłody szczaw jest kwaśnawy i bardzo smaczny. Jego smak świetnie komponuje się z młodymi warzywami: groszkiem, szpinakiem i kalafiorem. Zupa jest pełna smaku, lekka i pyszna! Składniki: Podwójna pierś z kurczaka opcjonalnie 1,5l bulionu 5-6 listków laurowych Łyżeczka ziela angielskiego Łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego Gałązka świeżego lubczyku (lub dwie 😉) Szklanka zielonego groszku 2 średnie marchewki Kalafior Pęczek białych(...)szparagów Dwie garście szpinaku Dwie garście szczawiu Sól 100ml słodkiej śmietanki Sposób przygotowania : Pierś z kurczaka wkładamy do dużego garnka i dolewamy 1,5 wody (opcjonalnie bulionu). Gotujemy około 10 minut, odszumowując. Dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk i pieprz ziarnisty oraz pokrojona w kostkę marchew i gotujemy kolejne 10 minut. Przyprawy najlepiej umieścić w małym organzowym woreczku
Pyry na Gazdomu zawsze! O naleśniki nie jest więc trudno. Czasem gorzej z farszem, ale przeglądając lodówkę zawsze można się natknąć na coś, co nam spasuje. Mi tym razem podpasował szpinak, którego zostało odrobinę od pieczenia ciasta i pieczarki, które kupiłam na zupę, po czym stwierdziłam, że dwóch nie chce mi się gotować (bo chłopakom pieczarkowej nie daję). Kilka minut i pyszny(...)language:EN-US;} Składniki na 12 sztuk Naleśniki: 2 szklanki mleka ¾ szklanki wody Ok 2 szklanki mąki 1 jajko ½ łyżeczki soli 3 łyżki oleju Farsz: 1 opakowanie świeżego szpinaku lub ¾ mrożonego 300g pieczarek 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego Sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 300g sera żółtego Odrobina masła Sposób przygotowania Naleśniki: Składniki na ciasto zmiksować. Jeśli konsystencja
Kuchnia w czekoladzieKocham robić makaron domowy, wszelakie pasty z różnymi sosami i dodatkami, tworzyć nowe smaki i połączenia włoskich pierożków. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ravioli z nadzieniem ze szpinaku, serka koziego i fety. Podane z ukochanym palonym masłem i chrustem z pieczywa i posiekanych migdałów. To danie jest przekozackie! Przepis własny Przepis na ciasto na ravioli(...)dodajemy do momentu aż zagnieciemy kulkę ciasta. Ciasto dobrze wyrabiamy. Pamiętaj, że ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Ciasto przykryj ściereczką i wałkuj na blat. Nadzienie: - duża paczka liści szpinaku - 3 łyżki oliwy z oliwek lub masła - 5 łyżek serka koziego - 2 łyżki sera fety - 2 ząbki czosnku - łyżeczka mąki Na oliwie zeszklij czosnek, dodaj szpinak i całość przesmaż. Dodaj
SMYKWKUCHNIpasuje do młodych ziemniaków, które o tej porze są niemalże słodkie. Do tego dania usmażyłam sadzone jajka z płynnym żółtkiem, które zastąpiło sos. Trochę zieleniny w postaci szparagów i szpinaku i tani obiad gotowy w 30 minut! Jak ja lubię takie obiady! Oczywiście zamiast salsiccia można wybrać inną kiełbasę i przyrządzić obiad podobnie. Ja lubię jak mam wszystko na jednym(...)półmisku. Młode ziemniaki Składniki: na 4 porcje 700 g ziemniaków 300 g salsiccia fresca, o smaku czosnkowym 250 g zielonych szparagów 100 g świeżego szpinaku 2 szalotki mały pęczek kopru sól morska do smaku ½ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego 1 łyżka masła 4 jajka Ziemniaki umyj, jeśli wolisz obierz ze skórki (ja nie obieram młodych ziemniaków) ugotuj w lekko osolonej wodzie
codojedzeniapiersi kurczaka 3-4 plastry szynki parmeńskiej 6-7 suszonych pomidorów świeży tymianek oliwa z oliwek do smażenia garść groszku cukrowego sól, pieprz dwie garści szpinaku czosnek masło klarowane do smażenia pomidorki koktajlowe do podania dodałam jeszcze gotowaną na parze marchew z brokułem, natomiast Ty możesz dodać swoje ulubione warzywa w to miejsce(...)smaż na patelni grillowej z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu przez 7-10 minut z każdej strony na średnim ogniu. W tym czasie na maśle podsmaż czosnek i szpinak przez minutę, na osobnej patelni podsmaż groszek cukrowy. Warzywa dopraw solą i pieprzem według uznania. Groszek cukrowy dopraw dodatkow sokiem z cytryny. Nie smaż go dłużej niż dwie minuty. Pomidorki koktajlowe
Mango PapajaCzas gotowania 1 hr Czas przygotowania 1 hr 30 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 1 hr Czas przygotowania 1 hr 30 min Ciasto szpinakowe 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 170 g mąki tortowej 210 g mąki krupczatki 250 g cukru 3 duże jajka 250 ml oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia Frużelina truskawkowa 350 g truskawek(...)stracciatella 300 ml śmietany kremówki ** 200 g mascarpone 40 g czekolady gorzkiej 4 łyżki cukru pudru Ciasto szpinakowe Mąkę krupczatkę i mąkę tortową przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Szpinak rozmrażamy i odciskamy dokładnie w dłoniach z nadmiaru wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy bardzo powoli olej. Następnie dodajemy szpinak i partiami oba rodzaje
Wędrówki po kuchniszparagami i warzywami polecają się na weekendowe śniadanie. BAJGLE Składniki: 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750 20 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody 40 g świeżego szpinaku baby ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka miodu biały i czarny sezam Przygotowanie: Drożdże kruszymy do kubka, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, 50 ml wody, wszystko razem mieszamy(...)odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut. Pozostałe 100 ml wody i szpinak dokładnie miksujemy blenderem. Mąkę mieszamy z solą w misie miksera, dodajemy wyrośnięte drożdże i zmiksowany szpinak. Wszystko razem wyrabiamy mikserem lub zagniatamy ręcznie do uzyskania gładkiego i elestycznego zielonego ciasta. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy
Smakowity Blog Kulinarny