Szybki i prosty obiad ale za to jaki dobry. Makaron w sosie szpinakowym z kurczakiem i czosnkiem. Uwielbiam takie obiady bo w swojej prostocie są obłędne w smaku. Uwielbiam szpinak więc staram się go przygotowywać od czasu do czasu. 250 g makaronu penne 1 pierś z kurczaka 3 ząbki czosnku 250 g szpinaku baby 1 cebula(...)minut do lodówki. Makaron gotuję aldente według instrukcji opakowania. Na maśle klarowanym przesmażam drobno pokrojona cebulę, dodaję sprasowany czosnek, kurczaka i chwile przesmażam. Do kurczaka dodaję umyty i odsączony szpinak i przesmażam aż on zwiędnie. Wlewam śmietanę, dodaję ser starty i chwilę smażę. Doprawiam solą, pieprzem, natką, dodaję makaron i mieszam
wesoła kuchniaSkładniki: -pierś z kurczaka -szpinak świeży lub mrożony -ząbek czosnku -ser pleśniowy -sól -pieprz -majeranek -olej -łyżeczka masła Sposób przygotowania: Piersi myjemy, oczyszczamy. Nacinamy co 1 cm. Mięso nacieramy odrobiną oleju i przyprawiamy solą, pieprzem i majeranku. Na patelni roztapiamy masło, podsmażamy czosnek a następnie dodajemy szpinak. Podsmażamy do odparowania wody. Ser pleśniowy kroimy w cienkie paski. W każde nacięcie(...)wkładamy plasterek sera i szpinak. Piersi pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. godzinkę. Smacznego
Magia jedzenia.mój film z przygotowania halloumi burgera Składniki – halloumi burger 2 bułki do hamburgerów łyżka masła 150 g sera halloumi sos tysiąca wysp – tutaj jest przepis pomidor świeży szpinak sól i pieprz Tu możesz dostać wszystkie niezbędne przyprawy do moich przepisów. Przepis – Halloumi burger Bułki kroimy na pół, jak na kanapki. Na naszej patelni grillowej rozpuszczamy masło(...)patelnię. Smażymy plastry ok. 2-3 minuty z każdej strony – aż się zarumienią ładnie zarumienią. Na koniec pozostaje nam stworzenie burgera. Na dolną część bułki układamy świeży szpinak, a następnie grillowany ser halloumi. Następnie kładziemy plaster lub dwa przyprawionego pomidora i całość polewamy sosem tysiąca wysp. Na koniec kładziemy jeszcze raz szpinak i górną część bułki. Gotowe, można jeść
Kuchennyviral.plJeżeli jest jeszcze wśród Was ktoś, kto nie zna śniadań szakszukowych, czas to nadrobić. Opcji może być tysiące, w zależności od Waszych upodobań. U nas tym razem stanęło na szpinaku i fecie. Składniki: 4 jajka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory pół czerwonej papryki 2 garści świeżego szpinaku 100 g sera feta 1/4 łyżeczki mielonego kuminu(...)kroimy w drobną kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę z rozdrobnionym czosnkiem i papryką, pod koniec smażenia dodajemy kumin i kolendrę, mieszamy. Po chwili dodajemy do nich pomidory i szpinak. Wszystko smażymy pod przykryciem jakieś 5 minut. W czterech miejscach na patelni robimy wgłębienia, do których wbijamy jajka. Całość doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy pokrywką i smażymy tak długo, aż jajka
KardamonovyDawno nie piłam tego typu koktajli, nie wiem właściwie czemu. W lodówce dogorywał szpinak, dodałam do niego gruszki i kiwi. I już, krótka piłka. Był plan dorzucenia jeszcze brzoskwiń, ale yyyy, w końcu o nich zapomniałam. Składniki: 3/4 szklanki wody 3 kiwi 2 gruszki 2 garści świeżego szpinaku (przepis na 2 porcje) Owoce i szpinak myjemy, kiwi obieramy
Kardamonovyczasu lub ochoty, na robienie ciasta kruchego, możecie użyć gotowego ciasta francuskiego. Zamiast kurek, sprawdzą się każde grzyby, łącznie z naszymi pieczarkami. Tak w ogóle, to planowałam tartę ze szpinakiem i byłam pewna, że posiadam zamrożony, siekany szpinak. Już wyobrażałam sobie, jak dodaję do masy gałkę muszkatołową, pianę… Wróciłam radosna z zakupów i czekała mnie w domu niemiła niespodzianka(...)miałam szpinaku! O rany, co tu robić. Ratowałam się zatem kupionymi wczoraj grzybami, które miały posłużyć do sosu Ale co tam. Tarta dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Możecie pałaszować ją z sosami lub samą. Ja lubię podpiec tartę tak, aby mozzarella na górze lekko się zrumieniła, bo doskonale wtedy chrupie {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http
Mieszam w Garnkuramen. Jednak to, w jaki sposób zrobicie swój ramen zależy tylko od Was. Składniki: 750ml wody 150g wieprzowiny 1 porcja rosołowa 2 marchewki 1 pietruszka pół selera garść świeżego szpinaku 50g tofu 2 liście laurowe ziele angielskie 2 saszetki pasty miso 2 liście alg nori 4 pieczarki 1 jajko makaron ramen sos sojowy Przygotowanie: Zaczynamy od wstawienia rosołu. Przepis(...)dobry rosół każdy ma zapewne swój. Ja do zimnej wody włożyłem mięso, obrane oraz pokrojone warzywa (poza szpinakiem) wraz z pieczarkami, liściem laurowym, zielem angielskim oraz algami. Całość gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Dopiero w tym momencie doprawiam wywar. Dodajemy pastę miso, sól i kilka kropel sosu sojowego. Z ilością soli należy uważać. Pasta miso, której głównym składnikiem jest przefermentowana
Jacob Tasteskluseczkach to ciekawy pomysł na rozgrzewający jesienny obiad. Słodycz dojrzewającej w słońcu dyni idealnie komponuje się z aromatyczną mieszanką przypraw curry i smakiem suszonych pomidorów. Składniki: Kluseczki: 450g mrożonego szpinaku 600g ziemniaków 350g mąki pszennej 2 jajka szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Sos: 500g dyni 2 cebule 2 ząbki czosnku 80g suszonych pomidorów 2 łyżki klarowanego masła 1 szklanka bulionu(...)fileta z kurczaka 3 łyżki klarowanego masła 3 łyżeczki curry sól pieprz Wykonanie: 1. Kluseczki: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i wystudzić. Następnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Szpinak odmrozić i odcisnąć wodę. Do przetartych ziemniaków dodać jajko, szpinak, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mąkę. Dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto. Podzielić na części, uformować cienkie wałeczki
Szalona Kuchnia Ewelinykrewetkami. Składniki: 1 op. mozarella Galbani 2 szalotki 1 ząbek czosnku 75 ml oliwy z oliwek 50 ml wina 400 ml bulionu warzywnego 10 łodyżek bazylii 125 g szpinaku 15 g orzeszków piniowych sól pieprz szczypta chilli w proszku 2 pomidory 50 g ugotowanych krewetek ok z 1/4 limonki 100 ml śmietany Szalotki pokroić w kostkę. Czosnek posiekać(...)gotować aż 1/2 się odparuje. Łodygi bazylii oddzielić od listków. Łodygi dodać do gotującego się bulionu. Listki bazylii posiekać. Orzeszki pini podprażyć na suchej patelni. Dodać do listków bazylii. Szpinak posiekać i dodać do listków bazylii i orzeszków pini. Zmiksować dolewając w małych ilościach 0 ml oliwy z oliwek. Przyprawić solą, pieprzem i chilli. Pomidory sparzyć gorącą wodą, ostudzić
Kuchnia w oparachUwielbiam naleśniki w każdej postaci. Na słodko i bardziej wytrawnie. Dziś postanowiłam zrobić z twarogiem, ale żeby smakowały inaczej niż zawsze dodałam odrobinę szpinaku i czosnku. Wyszły znakomicie. Mąż kolejny raz zadowolony ;) Składniki na ciasto naleśnikowe: 3 jaja 1 łyżka oleju szczypta soli 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 0,5 szklanki wody Składniki na farsz: 250g chudego twarogu(...)kostki mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 niewielka cebulka pieprz, sól do smaku Ciasto : Do miski wbijamy całe jaja, mleko, olej, wodę oraz sól. Całość miksujemy. Małymi porcjami dodajemy mąkę. Gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy trochę mąki, gdy za gęste wody. Odstawiamy na 10 minut. Smażymy naleśniki. Farsz: Cebulkę i czosnek należy pokroić w drobną kostkę, podsmażyć
Słodki Zakątekplacuszki będą hitem gwarantuję Wam to :) Składniki: - 100g surowej kaszy jaglanej - 2 jajka ugotowane na twardo - 1 surowe jajko - 1 puszka tuńczyka - 20g otrębów owsianych - garść świeżego szpinaku - ząbek czosnku - sól, pieprz, ostra papryka (według uznania) W garnku w nieosolonej wodzie gotujemy kaszę jaglana według przepisu na opakowaniu - po ugotowaniu odsączamy i odstawiamy do przestygnięcia W drugim garnku(...)gotujemy dwa jajka na twardo - po ugotowaniu kroimy w drobniutką kosteczkę Na patelni wlewamy odrobinę oleju, przesmażamy szpinak doprawiamy solą, pieprzem oraz drobno rozgnieciony ząbek czosnku - przekładamy na drobne sitko w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu Tuńczyka odsączamy z zalewy Do dużej miski wrzucamy ugotowaną kaszę, tuńczyka, szpinak, ugotowane jajka, surowe jajko, otręby owsiane, sól, pieprz i słodką paprykę
Smacznie Pysznie Kaloryczniewycinamy krążki o średnicy słoika i układamy w słoiku przekładając warstwami nadzienia. Efekt wizualny i smakowy wspaniały. Przepis wzorowany na bbcgoodfood.com Składniki: 2 garści makaronu kokardki 2 duże garści szpinaku Szklanka groszku (może być mrożony) 4 łyżki pesto (przepis na pesto na dole strony) 1/2 opakowani sera ricotta 1 kulka sera mozzarella 4 łyżki parmezanu Szczypta gałki muszkatołowej Sól, pieprz(...)minuty krócej niż sugeruje instrukcją na opakowaniu. Makaron powinien być mocno al dente. Krok 2 Rozgrzej patelnię lub rondel, wsyp na nią szklankę groszku i 2 duże garści szpinaku. Podlej odrobiną wody gotuj mieszając aż szpinak zmięknie. Dodaj 2 duże łyżki pesto, zamieszaj, a następnie dołóż pół opakowania ricotty. Mieszaj wszystkie składniki, aż całość zacznie się delikatnie gotować. Zdejmij
Niedzielny kucharzwiecie jest to jedna z moich ulubionych kuchni! ). Dziś przygotowałam dla Was fantastyczne pierożki, które swoim smakiem nawiązują własnie do moich dalekich podróży. Delikatne ciasto pierogowe z kolendrą i szpinakiem wypełnione obficie aromatycznym krewetkowo-mięsnym farszem z grzybami mun okazało się strzałem w 10! Niebo w gębie! Kropką nad I jest słodki sos chili, który okazał się nie tylko świetnym(...)danie podbiło serca rodziny i z całą pewnością jeszcze nie raz zagości na moim stole! SKŁADNIKI: ZIELONE PIEROGI: * mąka pszenna – ok. 450 g * ciepła woda – 125 ml * szpinak – 180 g * świeża kolendra – 1 pęczek * jajko – 1 szt * sól – 1 łyżeczka FARSZ: * grzybki mun- 2 szt * zmielona wieprzowina – 150 g * krewetki ( świeże lub mrożone
Ostra na SłodkoSkładniki szklanka 250ml ciasto:ilość składników na dwa blaty ciasta 450 g mrożonego szpinaku 250 g cukru 3 duże jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia ser 1 kg zmielonego sera z wanilią z wiaderka kawałek czekolady opcjonalnie 1/2 szklanki mleka 3 ½ łyżki żelatyny galaretka arbuzowa 1 kg arbuza waga(...)już bez pestek i skóry 2 galaretki cytrynowe Wykonanie Szpinak rozmrozić ,włożyć na sito i odcisnąć dłońmi z nadmiaru wody. Do misy miksera wybić jajka,dodać cukier i miksować na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia cukru. Pomału wlewać olej,nie przerywając miksowania. Następnie dodać przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać .Na koniec dodać odciśnięty
w mojej kuchniPropozycja deseru na ten piątkowy dzień już była , teraz pora na Obiad:) Dziś polecam , bardzo szybki w prygotowaniu Makaron z serem na jogurcie z pieczarkami , szpinakiem i cebulką. Smakuje rewelacyjnie a co najważniejsze nie będziemy musieli stać przy "garkach" za długo w taki upał :) Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie(...)odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ PRZEPIS: SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: 300 g makaronu penne 20 dag pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 garscie szpinaku drobno poszatkowanego 1 serek kanapkowy ja dałam szczypiorkowy 4 łyżki jogurtu naturalnego 15 dag sera żółtego tartego Sól i pieprz do smaku Olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE: Makaron gotuję
Gotowanie Patki