kupiła. Dzięki temu prezentuję dzisiaj w roli głównej mielone cielęce. Składniki: 300 g mielone cielęce 1 jajko 1 łyżka tartej bułki Sól Pieprz biały mielony Bulion warzywny Opakowanie świeżego szpinaku 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka almette śmietankowe Wykonanie: Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i formujemy małe pulpeciki. Do garnka lub wysokiej(...)patelni wlewamy bulion warzywny. Zagotowujemy i dodajemy przygotowane pulpeciki. Gotujemy kilkanaście minut. Po tym czasie wkładamy umyty szpinak razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Chwilę razem dusimy aż zmiękną liście szpinaku. Na koniec dodajemy łyżkę alemette i dokładnie rozprowadzamy serek w bulionie. Ewentualnie dodatkowo doprawiamy solą lub pieprzem. Podajemy w ziemniakami lub makaronem. SMACZNEGO (function
Smaki EwyPrzepis godny polecenia i w sam raz na zimową pogodę. Wszystkie składniki są dostępne o tej porze roku, więc do dzieła. Smacznego :) Zapraszam i polecam. SKŁADNIKI: CIASTO: 450g mrożonego szpinaku 4 duże jajka 1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki oleju 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 kropelki ekstraktu w wanilii PTASIE(...)łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa + granat, ale może to być również inny owoc np. borówka amerykańska, poziomka itp WYKONANIE: W pierwszej kolejności należy rozmrozić szpinak i zblendować go na gładką, jednolitą masę. Przygotowanie ciasta: ubić 4 białka, dodajemy cukier, a następnie 4 żółtka. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy pozostałe składniki, czyli przesianą mąkę, olej, proszek do pieczenia oraz ekstrakt
Serce zamknięte w formie pysznościSkładniki (4 porcje): opakowanie mix-u sałat (150 g) opakowanie szpinaku lub rukoli (150 g) -tutaj szpinak. 100 g sera feta 100 g pomidorów koktajlowych 100 g suszonych śliwek 50 g orzechów arachidowych 100 g zielonych oliwek 50 łuskanego słonecznika 30 g sosu winegret Sposób przygotowania: Sałatę, szpinak oraz pomidory umyć. Pomidory, oliwki, oraz
The Slow Life Wifesprawą laktozy z mleka acidofilnego. Jest to mleko zakwaszone bakteriami lactobacillus acidophilus, należącymi do naturalnej flory bakteryjnej jelit. Sok zawiera także dość sporą ilość potasu, głownie za sprawą szpinaku. Ten składnik mineralny jest bardzo pożądany w diecie u osób cierpiących na rozmaite choroby układu krwionośnego. To właśnie dzięki niemu naczynia krwionośne są chronione przed mikro uszkodzeniami z powodu wysokiego ciśnienia(...)krwi. Magnez obecny w soku wraz z witaminami z grupy B tworzy kompleks ochronnie działający na układ nerwowy. SKŁADNIKI: 200 g szpinaku 400 g ogórków (3 średnie sztuki) 1 ząbek czosnku 400 ml mleka acidofilnego szczypta ziół prowansalskich SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ogórki obrać i zmiksować blenderem. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Ze szpinaku wycisnąć sok sokowirówką. Wszystkie składniki połączyć
The Slow Life Wifeakurat mam ochotę czy w ogóle mam pod ręką. Dzisiaj więc proponuję przepis z halloumi i z pieczonymi warzywami jak brukiew, kalafior i marchewka. Warto wykorzystać do tego przepisu szpinak. Spotkaliście się kiedyś z brukwią? W Szwecji można ją kupić przez cały rok. W smaku przypomina kalarepę. Prawdę mówiąc to poznałam to warzywo w Szwecji, bo używa się je tutaj(...)jogurtu i jabłka. Przepis z halloumi Składniki: 250 g brukwi 1 mały kalafior 1 marchewka 3 łyżki suszonego berberysu 1 łyżka masła 150 g halloumi 100 g świeżego szpinaku sól i pieprz do smaku ¼ łyżeczki kminu rzymskiego, opcjonalnie 2 łyżki oliwy z oliwek Dip 1 jabłko 1 łyżka miodu 200 g greckiego jogurtu, 10% tłuszczu Brukiew i marchewkę obierz
codojedzeniaWpis pochodzi z mgotuje.pl Zapiekane naleśniki z kurczakiem, pieczarkami, szpinakiem i suszonymi pomidorami. Całość zapieczona z sosem serowym to doskonała propozycja obiadowa dla całej rodziny. Same naleśniki możecie przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia przygotować farsz i zapiec. W ten sposób zaoszczędzicie na czasie i w szybki sposób przygotujecie obiad(...)soli Nadzienie: -2 cebule -0,5 kg pieczarek -kilka suszonych pomidorów -1 pierś z kurczaka (około 500 g) -sól, pieprz, curry, ostra i słodka papryka -łyżeczka tymianku -250 g szpinaku świeżego lub 400 g mrożonego Sos serowy: -1 serek topiony (100 g) -pół szklanki mleka -250 ml śmietany kremówki 18 % -100 g tartego sera (żółtego lub mozzarella) -sól, pieprz Przygotowanie
Marta Gotujefamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 450 g szpinaku rozdrobnionego mrożonego 3 jajka 1 1/3 szklanki cukru 1 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel zapachu waniliowego(...)Szpinak rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody. Jajka zmiksować z cukrem do otrzymania jasnej puszystej masy. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej, zapach waniliowy, zmiksować. Na koniec dodać szpinak i wymieszać do połączenia. Formę o wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać. Piec w 180 stopniach przez ok 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Z zimnego ciasta
kulinarnyswiatdomiZdrowy, domowy, bez dodatku cukru i innych substancji koktajl owocowo – warzywny na bazie szpinaku, zielonego ogórka, kiwi, pomarańcza i banana. Odżywczy koktajl jest doskonałą przekąską między posiłkami, która dostarczy nam niezbędnej energii. Składniki: 50g świeżego szpinaku 1/2 zielonego ogórka 2 kiwi 1 banan 200ml świeżego soku z pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu Wykonanie: 1. Ogórka(...)kiwi i banana obrać i pokroić w grubszą kostkę. 2. Szpinak umyć i pozbawić twardych gałązek, następnie wrzucić do blendera, dodać ogórka, kiwi, banana, podlać pomarańczowym sokiem i zmiksować na gładki koktajl. Na końcu dodać sok z cytryny, miód i całość wymieszać
Szalona Kuchnia Ewelinypuszki pomidorów z puszki – świeża bazylia lub suszona – ząbek czosnku – sól, pieprz, zioła prowansalskie – łyżka oliwy – 1 kulka mozzarelli – szynka parmeńska – świeży szpinak Przygotowanie: Do ciepłej wody (ok. 100 ml) wsypać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na chwilę na bok. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy sól a następnie drożdże i oliwę. Wyrabiamy(...)układamy szynkę parmeńską oraz mozzarellę. Pizze wkładamy do nagrzanego do maksymalnej temperatury piekarnika (250- 280 stopni), pieczemy ok. 8-10 minut. Ciasto powinno być lekko zarumienione. Dekorujemy świeżym szpinakiem i kilkoma plasterkami świeżej szynki parmeńskiej. Artykuł Pizza razowa z szynką parmeńską pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEJest to moja propozycja na szybki ale przede wszystkim zdrowy obiad, w którym główną rolę odgrywają składniki bogate w substancje odżywcze: makaron z pszenicy durum, szpinak oraz czosnek. Wszystko to w połączeniu z serami komponuje się w smaczne i aromatyczne danie. Składniki: 300g makaronu z pszenicy durum (u mnie rurki) 600g mrożonego szpinaku 120g naturalnego sera camembert 270g sera feta(...)Makaron ugotować al dente z 2 łyżkami oleju i solą. 2. Bardzo drobno posiekać cebulę, podsmażyć na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać rozmrożony szpinak i smażyć całość na wolnym ogniu. Na końcu dodać pokrojony w małą kostkę camembert i ser feta. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić pieprzem. 3. Na ugotowany makaron wyłożyć przygotowany sos szpinakowy
Szalona Kuchnia EwelinyObiad, który znika błyskawicznie i nawet młodsze pokolenie nie marudzi że szpinak, a nawet wpada z pytaniem czy jest dokładka. Tak to ja lubię... Składniki na obiad dla 4 osób: - 1 kg fileta z kurczaka Marynata: - 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki - sok wyciśnięty z połowy cytryny - sól - pieprz - olej Sos: - 10 dag serka topionego - 3 ząbki czosnku - 250 ml śmietany(...)kremówki 30 % - 25 dag mrożonego szpinaku - jedna lub dwie łyżki mąki - olej - sól - pieprz 1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w grube plastry, wcieramy w nie olej, sok z cytryny i przyprawy, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 C przez ok. 40 minut. 2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy czosnek, następnie podlewamy go wodą, dodajemy serek topiony
Apetyczna babeczkaOmlety to jedno z naszych ulubionych śniadań, zazwyczaj robię omlety biszkoptowe, takie jak - TUTAJ , ale mój Luby bardzo gustuje w omletach wytrawnych. Jednym z ulubionych jest omlet ze szpinakiem i żółtym serem. Można go jeść nie tylko na śniadanie, sprawdzi się idealnie jako szybki obiad czy obiadokolacja. Do przygotowania omleta nie potrzebujemy zbyt dużo składników, wystarczą dobre jajka, ser podpuszczkowy(...)szpinak, masło lub oliwa, śmietana lub mleko. Przy przygotowywaniu omleta ważna jest technika, pamiętajcie, że trzeba dobre ubić jajka, powinny one być luźne. To chyba najlepsze określenie. Nie możemy ich zbytnio napowietrzyć aby omlet nie był zbyt suchy. Dodatek do omleta śmietany to sposób francuski na omleta, który pokazał mi podczas warsztatów kulinarnych Mateusz Gessler, którego znacie z programu
SMYKWKUCHNIdzisiejszej sałatki z łososiem. Bardzo nam bowiem zasmakowało połączenie łososia z soczystymi pomarańczami i sosem pomarańczowym. Dlatego postanowiłam te połączenie wykorzystać i wyczarować przepis na Sałatkę z łososiem i szpinakiem, z prażonym słonecznikiem i pomarańczami . O tej porze używam najlepszych pomarańczy, czyli pomarańczy sycylijskich, czerwonych. Są bardzo soczyste i mają bardzo delikatne błonki. Dressing do sałatki stworzyłam z soku(...)pomarańczy, oleju rzepakowego, musztardy Dijon, syropu z agawy (można zastąpić płynnym miodem) oraz listków świeżej mięty, które idealnie się z całością skomponowały. “Sałatka z łososiem i szpinakiem, z prażonym słonecznikiem i pomarańczami” świetna jest na lunch lub kolację. Można ją zabrać również do pracy. W takim przypadku dressing zabieramy w słoiczku i polewamy nim sałatkę bezpośrednio przed spożyciem
Moja Delicjainnych składników, które sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. W Egipcie nasiona ciecierzycy traktowane są jako afrodyzjak, ponieważ działają silnie pobudzająco. Do garnka z ciecierzycą trafił też szpinak, źródło cennych przeciwutleniaczy, potasu, żelaza i kwasu foliowego. Całą "robotę" w tym daniu robią aromatyczne przyprawy, które balansują między smakiem ostrym, słodkim, kwaśnym i gorzkim. Ach, jakie to dobre(...)zielonej pasty curry świeża trawa cytrynowa 1 puszka pomidorów (400 ml) 400 ml mleka kokosowego sos sojowy sok z limonki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka oleju kokosowego 150 g szpinaku baby kilka pomidorków koktajlowych Przygotowanie: Szalotki, czosnek, imbir i chili drobno siekamy. W woku lub garnku rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy posiekane warzywa. Po kilku minutach dodajemy pastę curry, trawę
Smakowity Blog Kulinarnyomletu to nie jest surowe jajko, to właśnie ten ser. A, no i to pierwszy omlet w moim życiu, taka jestem zacofana. Składniki: 2 jajka 2 garści liści szpinaku 1/5 małej cebuli 25 g sera taleggio 1 gałązka koperku sól pieprz masło (przepis na 1 porcję) Niewielką ilość masła rozpuszczamy na patelni, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę(...)cebulę, rumienimy, dodajemy szpinak, podgrzewamy minutę, ściągamy z patelni. Jajka wbijamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy widelcem. Na patelnię wrzucamy znowu niewielką ilość masła, wylewamy jajka, równo rozprowadzamy, smażymy powoli na niewielkim ogniu, jajka mają się ściąć z wierzchu (dla pewności można na chwilę przykryć patelnię pokrywką). Na omlet wykładamy szpinak i kawałki sera, składamy go na pół
Kardamonovy