masła 100 gram parmezanu 1 szklanka ryżu Arborio 0,5 litra bulionu sólo i pieprz 2 żółte marchewki 1 mały batat garść świeżego szpinaku lampka białego wina Grillowana pierś kurczaka: 500 gram piersi kurczaka szczypta soli, pieprzu, kurkumy, chili i wędzonej papryki oliwa z oliwek do smażenia Prażone pieczarki: łyżka(...)połowę. Wlej bulion i gotuj danie na wolnym ogniu do wchłonięcia całego płynu. Na koniec. gotowania dopraw risotto solą i pieprzem, dodaj starty parmezan i dokładnie wymieszaj. Dodaj świeży szpinak. Piersi kurczaka dopraw i grilluj na patelni do zarumienienia. Na osobnej patelni rozpuść masło i podsmaż na bardzo dużym ogniu pieczarki doprawione solą i pieprzem z rozmarynem
Mango PapajaZapraszam na najlepszy przepis na najszybszą i przepyszną roladę szpinakową z wędzonym na zimno łososiem i kremowym serkiem. Tę roladę można przygotować ze szpinaku baby lub szpinaku mrożonego. Chociaż polecam sięgnąć po młody szpinak. Taka rolada będzie wówczas miała znacznie intensywniejszy, zielony kolor. Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem to idealna przekąska na każdą imprezę, Sylwestra, czy Święta. Z dodatkiem
AniaGotuje.plNONE Przymierzałam się już jakiś czas do tych muffinek i oto są bardzo smaczne, sprężyste, wilgotne i pięknie zielone :) Jak dla mnie pycha , dodam, że nie przepadam za szpinakiem ale w takiej formie jak najbardziej :D /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)pełnoziarnistej) 1 szklanka mąki pełnoziarnistej ¾ szklanki cukru ( użyłam brązowego) 1½ łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki soli ¾ szklanki mleka ¼ szklanki oleju np. rzepakowego 180g świeżego szpinaku w liściach baby 2 średnie dojrzałe banany 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Wykonanie: do miski dodajemy wszystkie suche składniki czyli mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli
Słodkie zapomnieniePyszne i zdrowe śniadanie. Taki omlet przygotujemy w kilka minut. Dodatkowo możemy dodać pokrojone plasterki sera feta. 5 kulek mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku 3 jajka 5 pomidorków koktajlowych Sól Pieprz Olej do smażenia Na patelni przesmażamy szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Jajka roztrzepujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Przelewamy delikatnie na szpinak i smażymy na wolnym ogniu
VioletoweKucharzeniedość, że atrakcyjnie wygląda to jeszcze jest pyszne. Oczywiście jak zawsze: polecam. Składniki: na 1 porcję 1 średnie jajko 2 białka 50 ml mleka 0,5% 2 kostki szpinaku mrożonego ( liście około 70 g ) 1 – 2 ząbki czosnku 30 g wędzonego pstrąga łososiowego zamiennie można użyć łososia 1 łyżka fety – w kawałkach (ok.15g ) 1 kawałek papryki konserwowej ( 1 łyżka posiekanej(...)Sól Pieprz Vegeta Dodatkowo: ½ bułki wieloziarnistej 1 kromka chleba chrupkiego Serek almette Wykonanie: Szpinak rozmrażamy ( ja wkładam do kubka i na kilka minut do mikrofali ). Wykładamy aby przestygł. Przyprawiamy vegetą. Do jajka i białek wlewamy mleko, drobno pokrojony kawałek papryki oraz posiekany szpinak i przepuszczony przez praskę czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Roztrzepujemy. Smażymy z obu stron ( nie używam
Smaki Ewysłodkościami nie przepada, także aby jakoś zrównoważyć wypieki słodkie i wytrawne, ostatnio często królują u nas takie wynalazki jak właśnie kisz. Dziś mam dla Was przepis na Quiche ze szpinakiem. Mam nadzieję, że zasmakuję Wam tak jak mi ;) Składniki: Kruche ciasto: 300 g mąki 200 g masła 2 żółtka 1/4 łyżeczki soli Farsz szpinakowy: 400 g szpinaku (świeżego(...)około 20 minut. W tym czasie przygotujemy farsz. Na patelni rozgrzej masło a następnie podsmaż drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy zacznie się rumienić, dodaj do niego szpinak i smaż do momentu odparowania zbędnej wody. Odstaw do przestudzenia. Następnie dodaj do tego posiekany ser feta, pestki słonecznika oraz jajka i przyprawy. Wymieszaj i wyłóż na upieczony spód. Piecz
Słodkie Przyjemnościinfekcjami, taki posiłek będzie idealny. Przepis z książki Marka Zaremby "Jaglany detoks...kolejny krok". Robię to danie zwłaszcza kiedy potrzebuję odrobiny mocy, a zarazem lekkości. Składniki 2 szklanki szpinaku 1 szklanka (lub więcej) ugotowanej na sypko kszy jaglanej pomifory koktajlowe pół łyżeczki kurkumy szczypta gałki muszkatołowej OLEJ KOKOSOWY extra virgin do smażenia 2 małe ząbki czosnku sól morska(...)himalajska do smaku pół łyżeczki czarnuszki do dekoracji burak liściowy Umyj szpinak i odcedź na sitku,pomidorki przekrój na pół. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Na rozgrzany wrzuć szpinak i chwilkę podsmażaj ,aż opadnie. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, dosmacz solą, gałką oraz kurkumą. Wrzuć pomidorki. Podsmażaj chwilkę, wymieszaj, dodaj ugotowaną kaszę jaglaną. Udekoruj czarnuszką i podawaj z burakiem
Z Kuchni Do Kuchniprzygotować na wiele różnych sposobów, ale ja dzisiaj wybrałam najprostszy. Filet w panierce. Małe kąski "na jeden ząb", ale w nieco odnowionej , odświeżonej wersji panierki. Dodałam do niej zielonego szpinaku i troszkę parmezanu dzięki, któremu kąski nabierają nowego smaku. KĄSKI z KURCZAKA w PARMEZANOWO-SZPINAKOWEJ PANIERCE Składniki: 1 filet z kurczaka 2 ząbki czosnku sól i pieprz(...)jajko olej do smażenia panierka: 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki drobno startego parmezanu garść świeżego szpinaku typu baby Przygotowanie: Filet myjemy i kroimy na małe kawałki. Obsypujemy solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. panierka: Bułkę i starty parmezan wsypujemy do blendera albo rozdrabniacza, dodajemy szpinak i razem miksujemy. Jajko roztrzepujemy, maczamy w nim kawałki kurczaka
Bon appetit mon amieceramiczne płytki. Tu otrzymaliśmy klasyczne tapas: plastry szynki iberyjskiej, lomo (polędwica dojrzewająca, oczywiście ze świń rasy iberyjskiej*), plasterki sera. Następnie na stół wjechał smażony na oliwie szpinak z ciecierzycą, dorsz w cieście, łopatka ze świni iberyjskiej z frytkami i smażonymi Pimientos de Padron (papryczki z Padron). I oczywiście słodycze, które dla mnie są jednak za słodkie(...)naszej sałatki warzywnej. Następnie pyszny pasztet ze szczęśliwego kurczaka z galaretką z jerez – hiszpańskie/andaluzyjskie wino wzmacniane. Kolejnym tapas była figa zamknięta w kozim serze, z jabłkowym musem. Szpinak z ciecierzycą, tym razem formie krokietów. Danie główne to tylna część łopatki, tak zwana secreto, ze świni rasy iberyjskiej karmionej żołędziami, ziemniaki ze szpinakiem oraz biszkopt o smaku mojo picon
królestwo garówDość sporo ostatnio kombinuję z bezmięsnymi obiadami. Podstawą dla mnie są w nich strączki w różnej postaci. Tym razem ciecierzycę połączyłam z czerwonym pesto oraz szpinakiem i papryką. Na koniec całość wymieszałam z ugotowanym makaronem. To danie znakomicie sprawdzi się w roli lunchboxa. Jeżeli wolicie mięsne dania, cieciorkę możecie zastąpić kurczakiem, który również będzie tu doskonale pasował. Składniki(...)porcji: 3 puszki cieciorki (lub ugotowana ciecierzyca) 3 większe lub 4 mniejsze czerwone papryki Paczka świeżego szpinaku baby 1 ząbek czosnku 1 słoiczek czerwonego pesto (lub kilka łyżek domowego) 500g makaronu (z pszenicy durum, pełnoziarnisty lub bezglutenowy) 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Czosnek posiekać i zeszklić na oliwie. Wrzucić szpinak, podsmażyć chwilę
Fabryka pomysłówRety jakie to było dobre, niestety już w czasie przeszłym. Wszystko zjedzone, a zupa palce lizać!. Curry uwielbiam, szpinak i bulgur też, więc cóż zupa skazana była na sukces. Może ktoś ma ochotę się po delektować nutką orientu połączoną z dynią?. Już piszę przepis... Składniki: - 1/2 dyni piżmowej, tak ok. 30-35 dag po obraniu ze skórki - 50 dag fileta(...)kaszy bulgur, ( opcjonalnie, bo możecie dodać inną ) - 1 łyżka pasty curry, ( dałam czerwoną ) - 2 łyżeczki mielonego curry - 2 łyżeczki mielonej kurkumy - puszka mleczka kokosowego, 400 ml - 3 garście liści szpinaku - olej kokosowy do smażenia, 3 łyżki 1. Olej kokosowy rozpuszczamy w dużym rondlu i smażymy mięso pokrojone w kostkę do czasu aż się zarumieni. Dynię obieramy ze skórki, wyciągamy miąższ
Apetyczna babeczkaLance! Szef kuchni Akademii Smaku przygotowała dla nas przepis na: Pierogi lub uszka nadziewane Pastą z ciecierzycy Sokołów „Z gruntu dobre” ze smażoną cebulą i młodymi liśćmi szpinaku Składniki: • 200 g Pasty warzywnej z ciecierzycy Sokołów „Z gruntu dobre” (1 opakowanie) • 50 g cebuli • 100 g młodych liści szpinaku • 250 g mąki • 1 jajko • 100 ml wody(...)Dodatki: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy z dodatkiem oleju lnianego, soli i świeżo mielonego pieprzu. Gdy zmiękną i nabiorą lekko złocistej barwy, zdejmujemy z ognia, dodajemy młode liście szpinaku. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozpuszczamy świeże masło, dodajemy 4-5 łyżek wody z pierogów, sól, świeżo mielony pieprz i drobno posiekaną natkę pietruszki. Ugotowane pierogi
AZgotuj!powrzucać nowe posty, ale JESTEM. Może uda się nadrobić trochę zaległości ;) Dzisiaj polecam przepyszną roladę szpinakową, nie dość, że zdrowa to na prawdę bardzo smaczna ! Składniki na ciasto: - opakowanie szpinaku mrożonego, - 2 ząbki czosnku, -1 łyżka masła, - 4 jajka, - łyżka mąki, Składniki na farsz: -2 serki typu almette śmietankowe, - ząbek czosnku, lub czosnek w proszku, - 2 łyżeczki chrzanu ( opcjonalnie) - łosoś(...)plastrach ok. 350-400 g Szpinak podsmażyć na patelni z masłem. Dodać rozdrobniony czosnek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy przestygnie odcisnąć na sitku. Oddzielić żółtka od białek. Do przestudzonego szpinaku dodać żółtka. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę szpinakową. Na koniec dodać łyżkę mąki i wymieszać. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Masę
Pudełko rozmaitościryż na couscous lub bulgur …Naprawdę tradycyjne gołąbki mogą przejść niesamowitą metamorfozę. Jeśli nie chce Wam się parzyć kapusty to proponuję szwedzki kålpuddning . Przygotowałam nadzienie z kasztanowych pieczarek, szpinaku, pora i mięsa. Zazwyczaj podaję gołąbki z sosem pomidorowym lub grzybowym. Dzisiaj jednak zaryzykowałam i ugotowałam sos curry. Świetnie pasuje do gołąbków z mięsem. Jak zwykle zapiekam gołąbki w piekarniku(...)smażycie? Gołąbki z grzybami i mięsem Składniki: na 25 gołąbków 500 g mielonego mięsa, 50/50 wieprzowo -wołowe 1 mały por 300 g kasztanowych pieczarek (leśne pieczarki) 2 garście świeżego szpinaku sól i pieprz do smaku 1 główka włoskiej kapusty, średniej wielkości 350 g ryżu, waga sucha 4 łyżki masła 500 ml warzywnego bulionu Sos curry 1 łyżka mąki
codojedzeniaoczywiście przyprawy – wędzona papryka, imbir, czosnek, kolendra, cynamon – wszystkie z nich nadają daniom wspaniałego smaku i aromatu. Podstawą mojego gulaszu była dynia. Do tego pomidory, szpinak, ciecierzyca i kilka przypraw. W ten prosty sposób powstał szybki obiad, który spokojnie wystarczył nam na dwa dni. Jeśli lubicie dynie to na pewno Wam posmakuje ! Składniki: 300 g dyni hokkaido pokrojonej(...)kostkę ciecierzyca z puszki w połowie odsączona w zalewy pomidory w puszce duża cebula, pokrojona w drobną kostkę 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę duża garść szpinaku łyżka posiekanej pietruszki przyprawy: po łyżeczce wędzonej czerwonej papryki, utartych ziaren kolendry oraz suszonego oregano szczypta soli oraz pieprzu cayenne olej do smażenia mąka do zagęszczenia Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju
Życie ze smakiem