Czas gotowania 1 hr Czas przygotowania 1 hr 30 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 1 hr Czas przygotowania 1 hr 30 min Ciasto szpinakowe 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 170 g mąki tortowej 210 g mąki krupczatki 250 g cukru 3 duże jajka 250 ml oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia Frużelina truskawkowa 350 g truskawek(...)stracciatella 300 ml śmietany kremówki ** 200 g mascarpone 40 g czekolady gorzkiej 4 łyżki cukru pudru Ciasto szpinakowe Mąkę krupczatkę i mąkę tortową przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Szpinak rozmrażamy i odciskamy dokładnie w dłoniach z nadmiaru wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy bardzo powoli olej. Następnie dodajemy szpinak i partiami oba rodzaje
Wędrówki po kuchniszparagami i warzywami polecają się na weekendowe śniadanie. BAJGLE Składniki: 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750 20 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody 40 g świeżego szpinaku baby ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka miodu biały i czarny sezam Przygotowanie: Drożdże kruszymy do kubka, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, 50 ml wody, wszystko razem mieszamy(...)odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut. Pozostałe 100 ml wody i szpinak dokładnie miksujemy blenderem. Mąkę mieszamy z solą w misie miksera, dodajemy wyrośnięte drożdże i zmiksowany szpinak. Wszystko razem wyrabiamy mikserem lub zagniatamy ręcznie do uzyskania gładkiego i elestycznego zielonego ciasta. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy
Smakowity Blog KulinarnySzybkie naleśniki na obiad lub romantyczną kolację. Uderzająca prostota i doskonały smak. Idealne dla osób, które nie mają zbyt dużej ilości czasu. Naleśniki pełnoziarniste z pieczarkami, fetą i szpinakiem (4 naleśniki): Ciasto naleśnikowe (4 sztuki): jajko szklanka mąki pełnoziarnistej szklanka wody szczypta soli Farsz do naleśników (ilość według uznania): pieczarki ser feta duża ilość świeżego szpinaku (użyłam baby) Wymieszać wszystkie(...)ciasto i smażyć na niewielkiej ilości oleju na rozgrzanej patelni. Pieczarki pokroić w paski i ćwiartki, a ser feta w średniej wielkości kostkę. Podsmażyć pieczarki, a następnie dodać szpinak. Dałam go naprawdę dużo, ponieważ przy podsmażeniu znacznie traci na swojej objętości. Można dosolić farsz, ale nie ma takiej potrzeby, ponieważ ser feta jest stosunkowo słony. Na usmażone naleśniki nakładać farsz
Karola gotujeciepło i na zimno. Ciasto francuskie, chociaż do "fit" nie należy, jest świetną opcją na wykorzystanie końcówek z lodówki. Resztki pesto ze słoiczka, kawalek cukinii, końcówka zalegającego świeżego szpinaku i cudowny zapach rozniósł się po całym mieszkaniu. Składniki (4 porcje) -opakowanie ciasta francuskiego (zazwyczaj używam okrągłego ok. 240g) -2 łyżki zielonego pesto -kawałek cukinii -garść świeżego szpinaku -1 mozarella Przygotowanie(...)Ciasto francuskie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować pesto. Posypać liśćmi szpinaku. Cukinię i mozarellę pokroić w plastry. Poukładać na "pizzerkach". Piec około 10-15 minut w temperaturze 180 st. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 349,6 kcal Tłuszcz: 24,4g Białko: 10,2g Węglowodany: 21,8g Smacznego
Zielona KuchniaGrecka spanakopita to nic innego jak chrupiące ciasto filo z nadzieniem ze szpinaku i sera feta. Możemy ją przygotować w postaci dużej zapiekanki lub trójkątnych pierożków albo tak jak ja w formie ślimaka, który ciekawie się prezentuje i nie potrzeba do niego żadnej foremki. Składniki: 500 g mrożonego lub kg świeżego szpinaku 200 g sera feta 5 płatów ciasta(...)stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masło roztopić i odłożyć do przestudzenia. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić na niej posiekaną cebulę i czosnek. Dodać szpinak i całość przesmażyć kilka minut. Następnie zdjąć patelnię z ognia i dodać pokruszony ser feta. Na blacie kuchennym rozłożyć płat ciasta filo i posmarować go masłem, na jednym dłuższym boku ułożyć
wyzwania kuchennePięknie wygląda i jest naprawdę pyszne-idealne na sezon truskawkowy-polecam gorąco na niedzielę do kawki Składniki: na biszkopt : 450 g mrożonego szpinaku 4 jajka 1 i 1/4 szklanki cukru 2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki 300 ml oleju 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia na mus truskawkowy: 1 i 1/2 kg truskawek 3 galaretki truskawkowe na masę śmietankową(...)przezroczysta 150 ml wrzątku Przygotowanie: Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i blendujemy na mus. Owoce zagotowujemy, wsypujemy galaretki truskawkowe, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy biszkopt. Rozmrożony szpinak odparowujemy na suchej patelni, a następnie blendujemy. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Ciągle miksując małym strumieniem wlewamy olej oraz wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy
Swojskie jedzonkoRewelacyjne ciasto. Wilgotne o pięknym kolorze. Polecam Wykonanie ciasta – za po mocą blendera zmiksować szpinak razem z żółtkami na jednolitą masę. Odstawić. Białka ubić na sztywną pianę. Jak białka już są sztywne powoli wsypywać cukier, cały czas mieszając. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Do ubitych białek dodawać na przemian po łyżce mąki, masy szpinakowej i trochę(...)Cały czas mieszać. Wlać esencję waniliową. Kontynuować te czynności do momentu aż wszystkie składniki będą wmieszane. Masa musi być dobrze rozmieszana. Wykonanie ciasta w thermomix do naczynia miksującego dodać szpinak, żółtka, zmiksować obroty 10, czas 5 sekund, masa musi być gładka wyjąć masę szpiankową z naczynia. Umyć i dokładnie wysuszyć naczynie nałożyć motylek, wlać białka, ubijać 4 minuty, obroty
Kuchnia Pokoleńwolnym ogniu, mam chwilę dla siebie po pracy. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 6 jajek 200 g śmietany 30% 1 kulka mozzarelli 1 cukinia 1 zielona papryka oliwa garść szpinaku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 200 g makaronu pełnoziarnistego sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano WYKONANIE Na patelni rozpuścić masło, dodać szpinak, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, po czym(...)przełożyć do miseczki. Następnie na patelnię wlać odrobinę oliwy i dodać drobno pokrojoną cukinię i paprykę. Całość smażyć mieszając, aż odpowiednio zmięknie (dojdzie jeszcze w jajku). Warzywa przełożyć do szpinaku. W międzyczasie ugotować makaron al dente według instrukcji na opakowaniu. Jajka wbić do miski, dodać śmietanę i dobrze doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Do głębokiej patelni wlać odrobinę oliwy
Passions hobbies lifeSkładniki : - 500 g świeżego szpinaku - 500 g czarnej cieciorki - 1 l mleka kokosowego Przepis tutaj - 4 średnie ziemniaki - 5 ząbków czosnku - pęczek koperku - olej słonecznikowy tłoczny na zimno - czarny pieprz Przygotowanie : Cieciorkę moczymy, najlepiej cala noc, następnie gotujemy do miękkości. Odlewamy wodę i przepłukujemy czysta wodą. Szpinak kilkukrotnie płuczemy, odcinamy twarde łodygi. Do garnka wlewamy mleko kokosowe, dodajemy(...)ziemniaki pokrojone w mala kosteczkę, gotujemy do miękkości. Dodajemy szpinak i czosnek przecisniety przez praske, gotujemy 5 minut. Blendujemy. Doprawiamy pieprzem i opcjonalnie solą. Dodajemy cieciorkę a do przestudzonej przed podaniem poszatkowany koperek i olej słonecznikowy
Szkrab Je SamSkładniki na 10 sztuk Ravioli ciasto: 2 żółtka 100g mąki pszennej Szczypta soli ⅓ łyżeczki oliwy 4 łyżki ciepłej wody Ravioli farsz: 2 łyżki masła 5 szt. mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princes 2 łyżki tartego parmezanu Sól, pieprz do smaku Sos cytrynowy z nutą szałwii: 2 łyżki masła 1 płaska łyżka mąki pszennej(...)ciasto odpocznie wałkujemy je na długi i szeroki prostokąt o grubości max 2mm. Sposób przygotowania farszu: Masło topimy na małym ogniu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a zaraz potem szpinak. Podlewamy odrobiną wody, przykrywamy i dusimy do momentu aż szpinak całkowicie zmięknie. Dokładnie odparowujemy i studzimy. Do zimnego dodajemy cząstki tuńczyka oraz parmezan. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Formujemy
Kuchnia w czekoladzierównież z dodatkiem słodkich, majowych truskawek. Bonus: błyskawiczne w wykonaniu. To jak, zachęciłam Was? Babeczki leśny mech – przepis: Składniki na ciasto: ćwierć kilo świeżego szpinaku 2 jajka od szczęśliwych kur pół szklanki cukru 1 i 1/4 szklanki mąki 200 ml oleju łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: szklanka śmietanki(...)ubijania 250 g serka mascarpone łyżka cukru pudru Babeczki leśny mech – sposób wykonania: Dokładnie oczyścić szpinak, tak aby usunąć z niego wszystkie ziarenka piasku /nie musimy brać runa zbyt dosłownie ;)/. Większe liście pozbawić twardych ogonków, a następnie zmiksować całość przy pomocy blendera na mus Przy pomocy miksera wymieszać jaja z cukrem, a następnie
PatchworkCiasto ze szpinakiem zna już każdy. Nie dziwi już moich znajomych jak na stół stawiam ciasto w kolorze zielonym. Postanowiłam więc ostatnio, że przygotuje ciasto z rukoli z masą z cukru fiołkowego domowej roboty. Ciasto wyszło delikatne, miękkie i wilgotne a masa kwiatowa nadaje wyjątkowego charakteru ciastu. Bazą ciasta są zielone blaty. Masę maślano-budyniową przygotowałam na Palma firmy Bielmar(...)dzięki której ciasto wyszło wyśmienite. Masa jest puszysta, delikatnie słodka i idealnie komponuje się z zielonym rukolowym ciastem. Trzeba pamiętać, że rukola jest bardziej intensywna w smaku niż szpinak dlatego należy dodać go zdecydowanie mniej niż szpinaku. Rukola sprawia, że ciasto jest wilgotne. Lubię przygotowywać to ciasto ponieważ zaskakuje smakiem i udowadnia, że zaskakujące połączenia są smaczne. To ciasto przypomina
Kuchnia w oparachCiasto szpinakowe ze świeżego szpinaku to obowiązkowe ciasto na sezon wiosna - lato. To zdjęcie niestety nie oddaje soczystej zieleni tego biszkoptu, naprawdę kusi swym kolorem. A krem śmietanowo - porzeczkowy swym zdecydowanym smakiem porzeczki sprawia, że ciasto nie jest ani trochę słodko-mdłe. Każdą kostkę koniecznie udekorujcie jadalnymi kwiatami takimi jak bratki, nasturcja, akacja, czarny(...)Biszkopt szpinakowy 5 dużych jajek ¾ szklanki drobnego cukru 150 ml oleju rzepakowego 120 g świeżego szpinaku 260 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 cytryny (sok) krem porzeczkowy 250 ml dżemu z czarnej porzeczki 1 opakowanie galaretki czarna porzeczka 2 łyżki cukru pudru 500 ml śmietany kremówki 36% Szpinak i olej zmiksować blenderem na gładki
Jadło i czytadłosmakuje, szczgólnie w gorące, wiosenne dni. Jest nie tylko smaczne i zdrowe, ale także świetnie gasi pragnienie. Wypróbujcie je. Gorąco polecam. Składniki: • soczyste jabłko • 1 pomarańcza • 1 kiwi • garść szpinaku Sposób przygotowania: 1. Owoce obrać ze skóry. Pokroić na kawałki. Opłukać listki szpinaku. 2. Owoce i szpinak włożyć do pojemnika blendera kielichowego. 3. Wszystkie składniki zmiksować na smoothie. 4. Przelać
W mojej kuchniTaka tarta jest bardzo fajną propozycją dla dzieciaków, możemy dodać ich ulubione składniki, mogą je sobie pokroić i wrzucić sami, a my możemy przemycić trochę warzyw i nielubianego często szpinaku. Składniki: 1 gotowe cisto do tarty, polecam firmy Henglein 2 jajka 1 garść szpinaku 100 gram serka topionego 3 łyżki śmietany 10% 1/2 czerwonej papryki 80-100 gram szynki(...)smarujemy masłem, wykładamy ciasto, nakłuwamy widelcem i odstawiamy na bok. Szynkę, kabanosy, paprykę i selera naciowego kroimy na mniejsze kawałki. Koperek i natkę pietruszki siekamy drobno. Jajka, serek, śmietanę, szpinak blendujemy na gładką masę. Układamy farsz na cieście, zalewamy masą jajeczną. Pieczeamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Życie zaczyna się w kuchni