szpinak - 15265 przepisów (strona:355/1018)

Jajka z kolorowymi pastami 100

łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 / 2 wędzonej papryki 1 szczypta chili Żółta pasta: 1 łyżeczka musztardy 1 / 2 łyżeczki curry Zielona pasta: 2 bryłki mrożonego szpinaku 1 łyżeczka chrzanu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Jajka ugotować na twardo, odcedzić i zalać zimną wodą, odstawić do wystygnięcia. Zimne jajka obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka(...)żółtek dodać majonez, pognieść widelcem lub zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę z żółtek podzielić na 3 części. Mrożony szpinak włożyć na patelnię, podgrzewać na małym ogniu, aż się rozmrozi i nadmiar wody odparuje. Odstawić do wystygnięcia. Do pierwszej części żółtek wmieszać koncentrat pomidorowy oraz słodką paprykę, wędzoną paprykę i chili. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do drugiej części

niecodziennikpary
Jakich produktów nie odgrzewać. Mogą być toksyczne! 318

kurczak traci też swoje walory smakowe staje się suchy. Jeżeli nie lubisz jeść zimnego kurczaka możesz go podgrzewać, ale musisz to robić w jak najniższej temperaturze przez dłuższy czas. Szpinak Szpinak jest bardzo zdrowy dla naszego organizmu, ale zdecydowania najlepiej jest go jeść na surowo, a jak już musisz go poddać obróbce termicznej rób to jak najkrócej! Podczas długiego gotowania(...)smażenia zawarte w szpinaku azotany przekształca się w azotyny. Naukowo udowodnione jest, że spożywanie azotynów może przyczynić się do powstawania nowotworów. Podobna sytuacja wygląda z burakami, rzodkiewką, selerem i marchwią.  Te warzywa są bardzo zdrowe, ale tylko i wyłącznie jak spożywamy je na surowo! Grzyby Lubisz zupę grzybową? Jak ją przyrządzisz jesz ją kilka dni? Podgrzewanie grzybów kilka razy

To Musisz Wiedzieć
Makaron ryżowy w sosie kokosowym z krewetkami, warzywami i ananasem 94

związku z tym dzielę się z Wami kolejnym bezmięsnym przepisem, za to krewetkowym i pysznym! Wspaniały makaron ryżowy z cudownym sosem imbirowo- czosnkowo- krewetkowym i warzywami: papryką, groszkiem, szpinakiem oraz ananasem. Lekkie, smaczne danie, idealne na niedzielny obiad podczas kwarantanny.  Składniki (na 1 porcję): Wywar: 6- 7 dużych krewetek, obranych, do wywaru użyj pancerzy  1/2 pomidora malinowego(...)starty imbir (1 cm) otarta skórka z limonki  łyżka sosu sojowego  łyżka oleju sezamowego  szczypta chili  Pozostałe składniki: 60 g makaronu ryżowego  garść szpinaku  1/2 szklanki mleczka kokosowego  1/3 szklanki groszku mrożonego  1/3 papryki czerwonej  2 plastry ananasa z puszki  1/3 szklanki syropu po ananasie z puszki  2 łyżki

Mango Papaja
Gofry ze szpinakiem, serkiem grani i tuńczykiem 138

tylko niżej do wypróbowanie przepisu ale również do wiosennego wydania magazynu Aromat! <klik>  gdzie znajdziecie również ten wpis ;) Składniki na zielone gofry:  100 g liści szpinaku  1 łyżka soku z cytryny  1 łyżka miodu/cukru  1 szklanka mleka  2 łyżki oleju rzepakowego  1 jajko  1 szklanka mąki pszennej  1 łyżeczka(...)opakowanie serka grani  1/3 papryki czerwonej  4 pomidorki koktajlowe  1 łyżka koperku  sól, pieprz  Przygotowanie: Do misy blendera przekładamy umyte i dobrze osuszone liście szpinaku,  bądź odsączony na sicie szpinak mrożony.  W misce blendera lub zwykłej mieszamy mleko, olej, sok z cytryny, miód i żółtko.  Blendujemy całość na papkę. Białko ubijamy osobno

Życie zaczyna się w kuchni
Jajka z kolorowymi pastami 134

łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 / 2 wędzonej papryki 1 szczypta chili Żółta pasta: 1 łyżeczka musztardy 1 / 2 łyżeczki curry Zielona pasta: 2 bryłki mrożonego szpinaku 1 łyżeczka chrzanu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Jajka ugotować na twardo, odcedzić i zalać zimną wodą, odstawić do wystygnięcia. Zimne jajka obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka(...)żółtek dodać majonez, pognieść widelcem lub zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę z żółtek podzielić na 3 części. Mrożony szpinak włożyć na patelnię, podgrzewać na małym ogniu, aż się rozmrozi i nadmiar wody odparuje. Odstawić do wystygnięcia. Do pierwszej części żółtek wmieszać koncentrat pomidorowy oraz słodką paprykę, wędzoną paprykę i chili. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do drugiej części

niecodziennikpary
Kurczak w sosie kokosowym ze szpinakiem 106

piersią z kurczaka. Obiad który zrobicie szybko, warto tylko zamarynować mięso dzień wcześniej będzie lepsze. 1 pierś z kurczaka 150 g makaronu ryżowego 400 ml mleczka kokosowego 30 dkg szpinaku mrożonego liściastego 7 pomidorów suszonych sól, pieprz papryczka chili 1/2 łyżeczka rozmarynu 1/2 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 3 ząbki czosnku 1 cebula olej rzepakowy Pierś z kurczaka przekładam(...)smażę pierś z kurczaka z dwóch stron po 3 minuty. Mięso odkładam na talerz. Będzie się dusiło w sosie jeszcze. Na oleju przesmażam pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Dodaję szpinak, wlewam 50 ml wody i duszę aż szpinak się rozmrozi. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję papryczkę chili, wlewam mleczko kokosowe, dodaję pokrojone pomidory suszone, dodaję pierś z kurczaka i duszę jeszcze

wesoła kuchnia
Rolada z piersi kurczaka ze szpinakiem w majonezie 112

Rolada z piersi kurczaka ze szpinakiem w majonezie to pyszny pomysł na obiad dla rodziny czy gości. Mięso z piersi kurczaka nie jest łatwym do pieczenia, ponieważ łatwo je wysuszyć. To w jaki sposób je przygotowałam spowodowało, że mięso było soczyste i nie suche! To była rewelacja w smaku i w konsystencji. Niby tak proste … Czytaj dalej Rolada(...)piersi kurczaka ze szpinakiem w majonezie Artykuł Rolada z piersi kurczaka ze szpinakiem w majonezie pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Pasztet ze szpinakiem, ciecierzycą i suszonymi pomidorami (Paté di ceci con spinaci e pomodori secchi) 160

ADNIKI 400 g ugotowanej ciecierzycy 200 g szpinaku 2 ugotowane ziemniaki 10 suszonych pomidorów 4  łyżki   m ą ki 2  łyżeczki zi ó ł  prowansalskich 2 ząbki czosnku sól, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 400 g di ceci lessati 200 g di spinaci 2 patate lessate 10 pomodori secchi 4 cucchiai di farina 2 cucchiaini(...)erbe di provenza 2 spicchi d'aglio sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, następnie wrzucamy szpinak, który podsmażamy ok. 3-4 minuty. Do blendera wrzucamy ciecierzycę, ziemniaki i szpinak.  Całość blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy dodajemy 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę oraz posiekane suszone pomidory; doprawiamy solą, pieprzem

La grande e la piccola cuoca
Sałatka szpinakowa z mozzarellą i suszonymi pomidorami 102

różnych nieco zmienionych wariantach. Po spróbowaniu kilku wersji i małych modyfikacjach, doszłam do tego, jaka kompozycja jest dla mnie najsmaczniejsza :) Składniki: 80g suchego makaronu farfalle (kokardki) 200g szpinaku baby (1 opakowanie) 1 słoiczek suszonych pomidorów 1/2 szklanki pestek słonecznika 2 opakowania mozzarelli w zalewie 2 łyżki zielonego pesto 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron(...)według instrukcji na opakowaniu). Zostawiamy do ostygnięcia. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Mozzarellę kroimy w kostkę. Pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. W dużej misce umieszczamy: szpinak, mozzarellę, pomidory, makaron i pestki słonecznika. W miseczce mieszamy ze sobą pesto i oliwę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do miski ze szpinakiem wlewamy sos z pesto i dokładnie

Prosto z Kotła
Dorsz z posypką z bulki tartej z limonkowym puree z batata na sosie ze szpinaku i śmietany oraz duszonymi z szałwią warzywami 69

przydaje się to postanowienie w dobie kryzysu, bowiem o mięso ciężko, a o homara i krewetki łatwo. Rybie, dorszowi, towarzyszy limonkowe puree z batata, sos na bazie śmietany i szpinaku oraz duszone z szałwią warzywa. Oczywiście całość jest obłędnie smaczna, głównie za sprawą posypki z kopru i bułki tartej, lub za sprawą wszystkiego co jest na tym talerzu. W każdym(...)skórka oraz sok z 1/3 limonki  oliwa z oliwek i masło do smażenia  1/5 szklanki bułki tartej, koperek, skórka otarta z połowy limonki  Sos szpinakowy: garść szpinaku  ząbek czosnku  masło do smażenia  sól i gałka muszkatołowa śmietana 36% 1.2 szklanki  Limonkowe puree: 1 mały batat (200 g) mleko do gotowania  masło

Mango Papaja
KASZOTTO ZE SZPINAKIEM, BOCZKIEM, POMIDORAMI I FETĄ 108

Kaszotto ze szpinakiem, boczkiem, suszonymi pomidorami i fetą, to idealna propozycja na jednogarnkowy obiad. Warto wykorzystać ugotowaną wcześniej kaszę, np. pozostającą z poprzedniego dnia. U mnie tak właśnie było, dlatego przepis zmodyfikowałam, dodając do niego kaszę (grubą jęczmienną), która pozostała z poprzedniego obiadu. Zaskakująca kompozycja smakowa, ale z każdym kolejnym widelcem- coraz bardziej wciągająca. U nas zauroczeni tym daniem byli(...)perłowa jęczmienna) - 100g wędzonego boczku - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 1,5 łyżeczki oregano - 1,5 łyżeczki kurkumy - 1,5 łyżeczki słodkiej papryki - 1,5 łyżeczki ostrej papryki - 200g szpinaku - 8-10 kawałków suszonych pomidorów (lub więcej, gdy lubimy) - 6 łyżek oliwy z zalewy od pomidorów (lub oliwy z oliwek) - sól, świeżo mielony pieprz - 160g fety (u mnie z zalewy

Smaczne Zdrowe
Soczysty vege burger z halloumi na przedwiośnie i domowe bułki 128

plasterki słodkiej cukinii, a na niej wyrazisty, przepyszny smażony ser halloumi. Czy to nie brzmi zachęcająco? A to jeszcze nie koniec! Bo oto wiosenny akcent w postaci świeżego, młodego szpinaku zachwycającego zielenią, krążki młodej dymki kuszącej chrupkością, świeżością i wspaniałym zapachem nowalijki oraz garstka kiełków rzodkiewki. Ta-dam! Oto pyszny burger, bez grama mięsa, a sycący i rozbrajający nie tylko(...)szczypty suszonego tymianku 1 łyżka octy balsamicznego sól do smaku Do tego: 1/2 małej cukinii 1 ser halloumi 1 słoiczek zielonego pesto kiełki rzodkiewki biała część dymki świeży szpinak baby Sposób przyrządzenia: Bułki: 1. Drożdże i cukier rozpuść w letnim mleku - odstaw mieszaninę na 10min. 2. Do zaczynu drożdżowego dodaj mąkę, sól i żółtka - zagnieć na jednolitą masę. 3. Rozpuść

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Koktajl szpinakowy z kumkwatami 73

Zielony koktajl to bomba witamin i składników mineralnych. Zawarte w tym koktajlu owoce i szpinak to doskonałe źródło witaminy C, która wzmacnia odporność. Żeby uzyskać gładki w konsystencji napój na początku miksowania wlewamy niewielką ilość wody i kostki lodu. Dzięki temu uzyskamy dobrze zmiksowaną pulpę, którą w drugim etapie miksowania uzupełniamy wodą. Składniki 100 g świeżego szpinaku 50 g kumkwatów(...)kostek lodu 100 ml soku z pomarańczy (lub miąższu pomarańczy) Wykonanie Wszystkie składniki myjemy i obsuszamy. Owoce kumkwata przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Do kielicha miksującego wkładamy liście szpinaku, kumkwaty razem ze skórką, miąższ awokado, kostki lodu i wlewamy 200 ml wody.  Całość miksujemy na gładki koktajl.  Dolewamy pozostałe 200 ml wody, sok z pomarańczy

Tajemnice Smaku
Tort Leśny mech 135

mascarpone. Tort mojemu solenizantowi bardzo smakował, mam nadzieję że i Wam posmakuje. Zapraszam 😊 Składniki blaszka 26 cm: ciasto: mąka krupczatka 250 g, mąka pszenna 390 g, jajka 8 szt, szpinak mrożony rozdrobniony 900 g, cukier 450 g, olej 2 szklanki, proszek do pieczenia 3 łyżeczki, pianka z galaretką: śmietana 18% 1 szklanka, galaretka wiśniowa 2 szt, woda gorąca 1 szklanka(...)cukier puder 4 łyżki, krem: śmietanka 36% 500 ml, mascarpone 400 g, cukier puder 7 łyżek, borówki 70 g, dodatkowo: maliny 100 g, borówki 100 g, Sposób przygotowania: Szpinak rozmrażamy na sitku, a następnie delikatnie odsączamy z nadmiaru wody. Jajka miksujemy z cukrem, następnie powoli wlewamy olej i dodajemy stopniowo szpinak nie przerywając miksowania. Na koniec wsypujemy przesiane mąki oraz

kulinarne odsłony pati
Przepis dnia: Kaszotto z boczniakami i marchewką 165

minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 Składniki: 200 g boczniaków lub pieczarek 1/2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej lub pęczaku 1/2 szklanki tartego parmezanu 1 średnia marchew Duża garść szpinaku 1/2 małej cebuli 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki masła Sól Pieprz Siekana zielenina do przybrania Przygotowanie: Krok 1 Drobno posiekaj cebulę i czosnek, grzyby pokrój na grubsze(...)wody. Przykryj i wstaw do piekarnika. Krok 3 Piecz około 30 minut, do momentu aż kasza wchłonie wilgoć. Wyjmij z piekarnika, odkryj, dodaj 2 łyżki masła, tarty parmezan, umyty szpinak. Wymieszaj. Przykryj na chwilę, żeby szpinak zwiotczał. Posyp zieleniną. Podawaj. Smacznego! Artykuł Przepis dnia: Kaszotto z boczniakami i marchewką pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz