Pyszna, gęsta i sycąca zupa na mleczku kokosowym, z czerwoną pastą curry, kurczakiem, pieczarkami, groszkiem i szpinakiem. Z pewnością zaspokoi apetyt nawet największego głodomora. Ponadto dodatek dalekowschodnich, rozgrzewających przypraw jak kolendra, kurkuma czy curry, idealnie wkomponowują się w tą chłodną porę roku. Ekspresowy posiłek w pracowitym tygodniu. Polecam! Scroll down for recipe in English Kokosowa zupa z curry, kurczakiem(...)pieczarek, pokrojonych w plasterki ½ szklanki posiekanej dymki 2 łyżki cukru 2 łyżki sosu rybnego sól i mielony czarny pieprz do smaku 150 g mrożonego groszku 3 garście świeżych liści szpinaku 150 g suchego makaronu ryżowego posiekanej świeżej kolendry do podania limonka do podania Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzej na średnim ogniu oliwę, dodaj cebulę, czerwoną pastę curry, curry w proszku
karmelowyakcji pt. „rozmrażamy lodówkę na święta”. I mnie nie ominęło czyszczenie zawartości lodówki/zamrażarki. Dlatego dzisiaj przygotowałam zupę z tego, co akurat miałam pod ręka, tj. z brokułów, szpinaku i sera pleśniowego. K ocham sery, w tym gorgonzolę, ale nie każdemu musi smakować ten specyficzny smak, dlatego radzę nie przesadzać z jej ilością J Zupy nie polecam kobietom(...)problemu, wręcz przeciwnie – bardzo go lubię), radzę dodać do wody szczyptę gałki muszkatołowej. Czego potrzebujemy? (2 porcje) 1 brokuł, podzielony na różyczki garść liści szpinaku kilka kostek gorgonzoli 2-3 szklanki wywaru warzywnego jogurt naturalny 125g sól, pieprz Wykonanie: Brokuły zalewamy wywarem, gotujemy al dente, zdejmujemy z gazu, dodajemy umyty szpinak (ja użyłam młodych liści
Powiedz dietom nieWczoraj po powrocie z uczelni postanowiłam zrobić coś szybkiego i dobrego na obiad. W lodówce miałam szpinak i awokado, a w szafce makaron. Tak narodziło się zielone tagliatelle – danie tak proste, że nie da się go zepsuć (może dlatego tak lubię proste potrawy:)). Składniki na 1 porcję: makaron tagliatelle 60 g – mniej więcej 2 „zawijasy” (oczywiście możecie użyć każdego innego(...)makaronu, panuje dowolność) 1/3 awokado garść szpinaku jogurt naturalny typu greckiego– 2 łyżki łosoś wędzony – około 20 g, kilka małych kawałeczków dla smaku papryczka chili – dosłownie odrobina, chyba że ktoś lubi naprawdę ostre potrawy Makaron gotujemy al dente w dużej ilości soli (około 7-10 minut we wrzątku). Umyte awokado, liście szpinaku, papryczkę i jogurt blendujemy. Dosłownie chwilkę podgrzewamy
Powiedz dietom nieGrasz w zielone ? Masz zielone ? Ja mam :D Mam zdrowy, odżywczy shake z banana, awokado i szpinaku. Połączenie zaskakujące, ale bardzo smaczne. To porcja energii w jednej szklance. Składniki: 1 banan 1/3 dojrzałego awokadu garść liści szpinaku 150 ml mleka 2% kilka kropli soku z limonki lub cytryny Wykonanie: Banana i awokado obrać, pokroić w mniejsze kawałki. Szpinak umyć. Wszystkie
kolorowotorcikowoOstatnio robię na kolację różne sałatki. W szczególności zasmakował mi szpinak baby. Tym razem na kolacyjkę zaserwowałam sobie taką sałateczke: Składniki: około 100 g sera feta garść szpinaku baby pierś z kurczaka zioła (jakie lubimy) sól pomidor sos: łyżeczka miodu łyżka musztardy 1 ząbek czosnku szczypta soli 3 łyżki oliwy (oleju) 2 łyżki wody sól Przygotowanie: Pierś kurczaka kroimy(...)praskę solimy szczyptą soli (ja dałam sól morską) i ucieramy czosnek z solą. Następnie dodajemy musztardę, miód, oliwę i wodę dokładnie mieszamy. Odstawiamy aby smaki przeszły. Na talerz układamy szpinak baby. Na to pokrojony w kostkę pomidor i fetę również pokrojoną w kosteczkę. Na samą górę naszą usmażoną pierś z kurczaka (gorącą). Wszystko polewamy sosem w takiej ilości jaką lubimy
Amatorka kuchennaczasu! Zdjęcia do tego dania zrobiłam już dawno, miałam umieścić przepis chyba 5 dni temu i po prostu się nie dało... Nadrabiam :) Składniki: 1 opakowanie rozdrobnionego, mrożonego szpinaku (450 gramów) 3 garści ciemnego makaronu (np. razowy) 8 trójkącików topionego sera FIT śmietankowego 1 ząbek czosnku - ja nie dałam, bo niestety, nie miałam sól i pieprz do smaku Makaron ugotować(...)osolonej wodzie Szpinak rozmrozić, a następnie na maśle poddusić Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, serki topione i doprawić solą i pieprzem Szpinak zdjąć z gazu i dodać do niego makaron - wymieszać Podawać i zjadać :) Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDelikatne naleśnikowe płaty przełożone warstwami szpinaku i ricotty oraz sosem pomidorowym z czosnkiem i mozzarellą. Moja alternatywa dla klasycznej, makaronowej wersji lasagne. :) Składniki (na 6-8 porcji): naleśniki (wychodzi ok. 6-8 dużych placków) - 200 g mąki (u mnie pół na pół tortowa z pełnoziarnistą) - szklanka mleka - 1,5 szklanki wody - 2 jajka klasy M - szczypta soli - łyżka oleju(...)minut. Naleśniki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej (na jeden naleśnik przypada jedna chochla ciasta). farsz szpinakowo-serowy - 450 g mrożonego szpinaku - 250 g sera ricotta - 125 g sera mozzarella - 2 duże lub 3 mniejsze ząbki czosnku - odrobina oliwy - sól i pieprz Czosnek drobno posiekać/przecisnąć przez praskę i podsmażyć na oliwie, dodać
Kuchnia Elliezdrowe i równie smaczne. Nie wierzycie? Polecam chociaż spróbować, bo może się okazać, że tak jak ja na stałe włączycie je do swojego menu ;) Kremowy, zielony koktajl owocowy ze szpinakiem porcja dla dwóch osób Należy przygotować: dojrzałe awokado banana kiwi sok z 1 cytryny dużą garść szpinaku wodę do rozcieńczenia Banana oraz kiwi obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Awokado(...)przekrawamy wzdłuż, wyjmujemy pestkę i wydrążamy miąższ. Pokrojone owoce, umyty szpinak oraz wyciśnięty sok z cytryny blendujemy dokładnie, aż koktajl będzie miał jednolity kolor i kremową konsystencję. Dodajemy tyle wody, by uzyskać pożądaną gęstość (ja dodałam ok. 150 ml, ale można dodać trochę więcej). Podajemy w wysokich szklankach :) Na zdrowie
Ratunku obiadSzpinak, czyli zmora dzieciństwa stała się dla mnie wykwintnym warzywem do przygotowania szybkich dań. Można i na ciepło i na zimno. Mnóstwo pomysłów, niezliczona ilość przepisów. Dzisiaj przygotowałam sałatkę ze świeżego szpinaku.Jednym z ważniejszych składników, który dodaje to "coś" do smaku jest ocet balsamiczny Polecam!! Sałatka smakuje najlepiej z ciepłą bułeczką. Składniki: torebka świeżego szpinaku kiść białego winogronu(...)koktajlowych pomidorków garść prażonych pestek dyni oliwa ocet balsamiczny ugotowana pierś z kurczaka (opcjonalnie) ser sałatkowy typu feta Sposób przyrządzenia: Szpinak dokładnie wypłukać, usunąć ogonki, wysuszyć. Pomidorki przekroić na pół.Ser pokroić w kostkę. Wszystko razem połączyć, delikatnie mieszając. Doprawić pieprzem, solą, ziołami. Smacznego
pieprzny smaczekspotkała się z ciastem pod pięknie brzmiącą nazwą Leśny Mech. Ja postanowiłam zamiast jednej wielkiej blachy tego pysznego ciasta zrobić babeczki. Dla nie poinformowanych ich głównym składnikiem jest - uwaga - szpinak. Tak nie pomyliłam się;) To bardzo znienawidzone przez wielu z nas warzywko. Babeczki są bardzo dobre, proste w przygotowaniu i delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. Nie tylko efektownie(...)robiliście, wypróbujcie bo naprawdę warto;) Składniki: szklanka mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 2 jajka 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 230 gramów szpinaku rozmrożonego i rozdrobnionego Ponadto: granat do przystrojenia Wykonanie: Jajka zmiksować z cukrem, następnie stopniowo dodawać olej cały czas miksując. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Na sam koniec dodać
Krakowskie smaki Anisolone :) tak Basia w kuchni je chipsy solone :))) czy ja to napisałam głośno?? :)) Więc postanowiłam, że zrobię domowe chipsy warzywne, moim największym zaskoczeniem smakowym okazały się chipsy ze szpinaku. Piekę je w głębokim tłuszczu przez ok 1 minuty są chrupiące, mają cudowny zielony kolor jak zjem jeden to zaraz sięgam po następny. Chipsy z buraka i marchwi są słodkawe(...)rozmarynem i odrobiną oliwy w piekarniku .....pychota. Jak przygotowywałam chipsy do zdjęcia miałam problem co nasmażyłam to schrupałam ... więc robiłam nowe SKŁADNIKI : 1 burak 1 marchew garść szpinaku oliwa lub olej do głębokiego smażenia tymianek świeży opcjonalnie SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : - warzywa myjemy, obieramy, szatkujemy na tarce na cienkie równe plastry - szpinak myjemy osuszamy i odrywamy
Basia w kuchnigołąbków/ liście botwinki - u mnie z jednego dużego pęczka dorodnej botwinki (wybierajcie taką, która ma duże, ładne liście) woreczek ryżu pół kostki fety 1 ugotowana marchewka szpinak (u mnie mrożony - 4 kostki) czosnek sól, pieprz oliwa z oliwek 1 cytryna i sok z jednej cytryny czarne oliwki Liście botwinki umyć. W garnku zagotować wodę i zahartować w niej(...)bardzo delikatne. Liście wyjąć i osączyć np. na ręczniku papierowym. W garnku zagotować wodę i ugotować w niej ryż. Ja w tym samym garnku ugotowałam też marchewkę. Szpinak rozmrozić i odparować. Doprawić do smaku czosnkiem, solą i pieprzem. Ryż odcedzić. Dodać do niego roztartą, ugotowaną marchewkę, przygotowany wcześniej szpinak, pokruszoną fetę i jedną łyżkę oliwy. Dokładnie
KUCHARNIAjeśli chcecie nas zaskoczyć pysznym śniadaniem do łóżka POLECAM. Przecież nasze szczęście jest bezcenne :))) SKŁADNIKI :składniki na 6 mini 4 jajka 3 pieczarki średnie garść świeżego szpinaku 3 łyżki mleka 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz do smaku szczypiorek, tymianek świeży wedle uznania SPOSÓB WYKONANIA : - pieczarki, szpinak myjemy osuszamy - rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni(...)plastry doprawiamy do smaku - rozmącamy jajko z mlekiem doprawiamy solą - do foremek silikonowych (można do tego celu użyć blaszki na muffiny wcześniej smarując je masłem) wkładamy pieczarki oraz liście szpinaku (bez łodygi) - zalewamy masą jajeczną do 2/3 objętości - pieczemy w piekarniku ok 10-12 minut do ścięcia jajek (pilnujemy wedle naszego piekarnika) Podajemy np z pyszną domową kromką chleba Szybko
Basia w kuchniSKŁADNIKI - --Ciasto: 450 g mrożonego szpinaku 250 g cukru 3 duże jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Ciasto : Szpinak rozmrażamy i odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody.Do miski wybijamy jajka,dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Dodajemy pomału olej,nie przerywając miksowania.Następnie dodajemy przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.Na koniec dodajemy szpinak,delikatnie mieszamy.Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 25 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy
w mojej kuchniwłoskich oraz oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, na którego bazie przygotowałam dressing z dodatkiem czosnku i musztardy francuskiej. Wyszła bardzo przyjemna w smaku, pożywna sałatka. Polecam wypróbować! Sałatka ze szpinakiem i soczewicą Składniki na 2 porcje (na oko): 100 g ugotowanej soczewicy zielonej lub brązowej* 4 garści liści szpinaku baby 1/2 czerwonej cebuli garść orzechów włoskich kilka listków świeżej melisy(...)słoiczku umieść wszystkie składniki dressingu, dopraw solą i pieprzem, zakręć i energicznie wstrząśnij. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Orzechy grubo posiekaj. Na dwóch talerzach rozłóż liście umytego i wysuszonego szpinaku, rozłóż ugotowaną soczewicę i piórka cebuli. Polej dressingiem, posyp orzechami i listkami melisy. Podawaj ze świeżym pieczywem, np. bagietką. * Aby ugotować soczewicę, przepłucz ją pod bieżącą wodą, następnie wrzuć
Chilli Czosnek i Oliwa