obiadowe jednogarnkowe – co kto lubi. Jak zwał tak zwał, ale na pewno jest to danie bardzo zdrowe, pełne witamin i smaku. Chrupiąca quinoa, delikatne mięso łososia i cytrynowy szpinak to moja propozycja na pyszną kolację. Komosa ryżowa , inaczej quinoa ma wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze. Quinoa jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin(...)gotować aż do wchłonięcia wody, ok. 15-20 minut. ? Łososia posolić, posypać pieprzem cytrynowym i gotować na parze przez 20 minut. ? Rozgrzać oliwę i podsmażyć odciśnięty i posiekany szpinak. ? Kaszę wymieszać z rozdrobnionym łososiem i szpinakiem. ? Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny
To co kochamPieczarki nafaszerowane ryżem ze szpinakiem to moja propozycja na lekką kolację. Składniki: ? 8 większych pieczarek ? 3 brykiety szpinaku mrożonego lub 2 garści świeżego ? 1 szklanka ryżu ugotowanego ? 1 cebula ? sól, pieprz do smaku ? 2 plastry sera żółtego ? 8 łyżeczek kwaśnej, gęstej śmietany ? posiekany szczypiorek ? 3 łyżki oliwy Wykonanie: ? Pieczarki umyć i odciąć korzonki. Korzonki pokroić drobno, cebulę w kostkę. ? Cebulę(...)podsmażyć na oliwie, dodać korzenie pieczarek i odciśnięty, pokrojony szpinak. ? Ryż wymieszać z podsmażonymi warzywami, doprawić solą i pieprzem. ? Nafaszerować kapelusze pieczarek przygotowanym farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Mnie zostało trochę farszu i włożyłam go do wydrążonej papryki. ? Na wierzch położyć po kawałku sera żółtego. ? Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 30 minut. ? Na każdą pieczarkę położyć
To co kochamZawsze mam w zamrażalniku zapas, bo można z niej przygotować szybki obiad i to na wiele sposobów. Tym razem pokrojona w kostkę w sosie śmietanowym ze szpinakiem. Świetnie pasuje do ryżu, makaronu i ziemniaków. Podałam z ryżem, a Ty? Z czym podasz? Składniki: 2 większe piersi z kurczaka 100 g. szpinaku świeżego kawałek pora, (biała cześć(...)pokrojony w drobną kostkę. Smażyć jeszcze kilka sekund i wlać śmietankę, a następnie bulion. Przyprawić delikatnie solą i pieprzem. Gotować około 10 minut na wolnym gazie. Dodać szpinak, kiedy zmniejszy objętość, dodać pokrojony serek topiony. Co jakiś czas zamieszać, żeby serek się rozpuścił. Na koniec dodać mięso. Gotować jeszcze 5 minut
Agusiowe smakołykiprzekąska. Właściwie można ją jeść cały czas. Print Tortilla śniadaniowa z omletem i bekonem Course Danie główne, Lunch, Przekąska, Śniadanie Cuisine Europejska Keyword bekon, chrzan, jajko, omlet, papryka, proste, szpinak, szybkie, tortilla Prep Time 10 minutes Cook Time 10 minutes Total Time 20 minutes Servings 1 tortilla Calories 360 kcal Ingredients 1 placek tortilli pszennej 4 plastry bekonu 2 jajka(...)czerwonej papryki ⅛ czerwonej cebuli kilka liści świeżego szpinaku sól pieprz Sos chrzanowy (starczy na kilka tortilli) 4 łyżki śmietany 18% 1 łyżka majonezu 1,5 łyżki chrzanu ze słoika ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu ¼ łyżeczki cukru Instructions Sos chrzanowy do tortilli Wszystkie składniki przekładamy do naczynia i mieszamy dokładnie, aż do połączenia się, W razie potrzeby doprawiamy większą ilością soli
PanGotujedość proste. Uwielbiam proste posiłki, dlatego też makaron zagościł w moim menu na stałe. Zapraszam do wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250 g mascarpone 250 g tortellini ze szpinakiem i ricottą 450 g mrożonego szpinaku ( liście) 200 ml bulionu warzywnego lub rosołu- 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Tortellini gotujemy(...)solonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu. Przygotowujemy patelnie i podsmażamy czosnek na oleju. ( tak około 30 sekund) Następnie do patelni dorzucamy szpinak i smażymy razem tak długo, aż się rozmrozi. Wówczas dodajemy mascarpone i bulion. Mieszamy. Czekamy chwilę aż woda nieco odparuje. Dodajemy makaron tortellini. Dusimy około 5 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł
Olcia gotuje!Jeśli chcesz zobaczyć inne moje dania obiadowe przygotowywane na jednej patelni? Zajrzyj do: Makaron z cukinią i bakłażanem Ryba w cieście z sosem feta Kurczak w sosie cytrynowym ze szpinakiem Dorsz z kaszą bulgur i oliwkami Kurczak w sosie dijon Kurczak z papryką Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem Kurczak w sosie cytrynowym Łosoś z suszonymi pomidorami i szpinakiem RYŻ
nietylkopasta.plduża pierś z kurczaka 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego czosnku sól do smaku 2 łyżeczki naturalnej jarzynki 1 paczka szpinaku mrożonego w liściach 450 g 2 szklanki wody 100 g serka toponego - gouda pieprz do smaku 100 ml śmietany 30 % 2 łyżki mąki wymieszanej z wodą(...)około 1 łyżeczka suszonego czosnku. Kurczaka podsmażamy. Kurczaka przyprawiam solą do smaku. Oraz dodaję naturalną jarzynkę, około 2 łyżeczek. Do kurczaka dodaję paczkę mrożonego szpinaku w liściach, porcjowany - 450 g. Do tego 2 szklanki wody. Mięso przykrywamy i pozostawiamy na 15 minut. Szpinak już się rozmraża tak więc możemy już go mieszać.Jego
Kulinarne Fantazje MarioliOrientalne smaki którym się nie oprzecie.Łosoś i dorsz w duecie. Podałam je w pysznym sosie mango ze szpinakiem. Oczywiście ostra nuta jest zwieńczeniem . składniki: 200 g filetu z dorsza 200 g filetu z łososia 1 cebula 3 ząbki czosnku 200 ml pulpy mango 1 łyżeczka przyprawy curry 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1 kawałek imbiru, papryczka chili sól, pieprz(...)czarny i czerwony, limonka olej Curry 100 g szpinaku baby 300 ml mleczka kokosowego 1/2 szklanki ryżu czarnego Rybę kroję na kawałki, posypuję solą, pieprzem. Ryż gotuję według instrukcji opakowania. Cebulę i czosnek drobno siekam i przesmażam na rozgrzanym oleju curry. Dodaję starty imbir, paprykę wędzoną, papryczką chili pokrojoną, przyprawę curry i przesmażam chwilę. Wlewam pulpę mango, zagotowuję, dodaję mleczko
wesoła kuchniaZupa na bulionie domowym dodatkiem krojonych warzyw, chili, imbiru, soczewicy i liści szpinaku doprawiona octem winnym. ZUPA WARZYWNA ZE SZPINAKIEM SKŁADNIKI 1200 ml domowego bulionu drobiowego lub warzywnego; 150 gramów czerwonej soczewicy; marchewka; łodyga selera naciowego; cebula; 1-2 ząbki czosnku; mały kawałek świeżego imbiru; 1 czerwona papryczka chilli; około 10 sztuk pomidorków koktajlowych; 100 gramów... Artykuł Zupa warzywna(...)szpinakiem i soczewicą pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaDoskonałe naleśniki szpinakowe posmarowane serkiem śmietankowym i wyłożone plasterkiem łososia wędzonego. NALEŚNIKI Z ŁOSOSIEM SKŁADNIKI 100 gramów łososia wędzonego na zimno; serek śmietankowy o smaku chrzanowym; 250 gramów świeżego szpinaku; mąka pszenna; 1 wiejskie jajko; mleko; gałka muszkatołowa; sól, pieprz; przepis na naleśniki z łososiem i szpinakiem Artykuł Naleśniki z łososiem i szpinakiem pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaSzybka, prosta i bardzo pożywna sałatka na wszelkiego rodzaju imprezy i przyjęcia oraz na lunch do pracy. Wykorzystałam świeże tortellini z szynką dojrzewającą, do tego garść młodych listków szpinaku, suszone pomidory, pestki słonecznika i dyni, dymka - choć równie dobrze sprawdzi się drobno posiekana czerwona cebulka. Sporo pieprzu oraz dressing z oliwy, miodu, musztardy francuskiej i cytryny. Składniki: 1 opakowanie(...)tortellini z prosciutto i serem garść młodego szpinaku kilka suszonych pomidorów pestki dyni i słonecznika dymka albo czerwona cebula 1 łyżka oliwy (może być zalewa z suszonych pomidorów) 1 łyżeczka musztardy francuskiej 0,5 łyżeczki miodu odrobina soku z cytryny sól, sporo pieprzu Przygotowanie: Prosciutto gotować przez minutkę w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą i odrobiną oleju, żeby się
Kulinarne InspiracjeKALAREPA FASZEROWANA SKŁADNIKI Trzy duże, młode kalarepki, każda o wadze około 400 gramów; 1 kg świeżego, młodego szpinaku; 130 gramów fety; 20-30 gramów orzeszków piniowych; 1 cebula; 1-2 ząbki czosnku; oliwa; masło; gałka muszkatołowa; słodka śmietanka; natka pietruszka; sól, pieprz; przepis na kalarepę faszerowaną szpinakiem i fetą Artykuł Kalarepa faszerowana szpinakiem i fetą pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaPODPŁOMYK ZE SZPINAKIEM I FETĄ SKŁADNIKI 250 gramów mąki pszennej płaska łyżeczka suszonych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli 200 ml letniej wody 400 gramów mrożonych liści szpinaku 100 gramów sera feta creme fraiche lub kwaśna śmietana ostry sos np. sriratcha pasta z karczochów (opcja) gałka muszkatołowa sól, pieprz przepis na podpłomyk ze... Artykuł Podpłomyk ze szpinakiem
Kuchnia Tomkakeksy, ciasta drożdżowe, pięknie wyglądające makowce i udekorowane pierniczki. Znajdziesz tu także pięknie prezentujące się ciasto Leśny mech oraz Milky way, tradycyjne szarlotki, ciasto marchewkowe lub zielone ciasto ze szpinakiem. Z kilkunastu propozycji wybierz coś dla siebie. Na Święta Bożego Narodzenia, Sylwester oraz inne uroczyste okazje. Zapraszam po sprawdzone przepisy na smaczne i dość łatwe przygotowaniu ciasta. Pierniki Pyszne, proste(...)Keks z dużą ilością kakao, przepełniony słodyczą bananów i bakalii. Wilgotny, delikatny, pachnący nadchodącymi świętami i rodzinną atmosferą. Ciasto leśny mech Ciasto Leśny mech to idealny tort z dodatkiem szpinaku o pięknym zielonym kolorze. Przełóż je pysznym kremem i udekoruj ziarenkami granatu. To ciasto na wszelakie uroczyste okazje, rodzinne spotkania, wspólne świętowanie. Polecam kolejne ciasto o trawiastym, zielonym kolorze, bardzo
Zasmakuj KuchniCIASTO: szpinak mrożony - 35 dag cukier drobny - 20 dag jajka - 4 szt olej - 1 szkl mąka pszenna - 1 szkl mąka krupczatka - 1 szkl proszek do pieczenia - 3,5 łyżeczki MASA: śmietana 36% - 500 ml śmietan - fin - 3 szt cukier puder - 3 łyżki Szpinak odmrozić i odcisnąć. Do miski wbić jajka i wsypać cukier, zmiksować(...)wysokich obrotach na puszysta masę. Następnie dalej miksując powoli wlewamy olej i wsypujemy przesiane mąki z proszkiem. Na końcu dodajemy szpinak i razem mieszamy. Teraz gotowe ciasto nalewamy np łyżką do papilotek na babeczki. Pieczemy 20-25 minut w 180stC, (najlepiej sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając
Camilla w kuchni