szpinak - 15265 przepisów (strona:327/1018)

Papryki faszerowane kaszą bulgur 224

szklanka kaszy bulgur - użyłam drobnej 1 i 1/2 szklanki bulionu + 1/2 szklanki do sosu 5 ząbków czosnku 1 puszka  pomidorów 1 spora cebula - drobno posiekana 100 g szpinaku pull biber lub papryka w płatkach sól. pieprz 1/3 szklanki oliwy z oliwek przygotowanie Szpinak opłukać, zalać gorącą wodą , blanszować ok 3 minut, odłożyć na sito. Kaszę opłukać, wsypać do garnka(...)cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać 1/2 puszki pomidorów, czosnek, przyprawić papryką pull biber, solą i pieprzem.  Zdjąć patelnię z ognia, wymieszać farsz z kaszą  i pokrojonym szpinakiem , jeżeli trzeba - doprawić do smaku. Farszem nadziać papryki, do każdej dolać łyżeczkę wody, przykryć odciętą częścią. Można zawiązać sznurkiem kuchennym lub szczypiorkiem. Pozostałe pomidory z sokiem  wymieszać

Stare Gary
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem 346

goście byli zadowoleni. Jako, że uwielbiam wędzonego łososia, to pewnie jeszcze nie raz przygotuję ją dla swoich gości.  Przepis wypatrzyłam u Uwielbiam gotować .  Składniki: 450 g szpinaku rozdrobnionego (mrożonego) 4 jajka sól, pieprz 1 ząbek czosnku 1 opakowanie wędzonego łososia 1 opakowanie serka kanapkowego z ziołami (ok. 200 g)  Wykonanie: Szpinak rozmrozić na patelni, doprawić do smaku(...)dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażyć aż do odparowania wody. Gdy będzie jej zbyt dużo dla pewności odcisnąć na sicie. Do szpinaku dodać żółtka - wymieszać za pomocą trzepaczki.  Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodać do masy szpinakowej i delikatnie wymieszać. Masę przelać na blaszkę (wym. dna (21 x 32,5 cm) wyłożoną papierem

Pasja Smaku
Sałatka z tuńczykiem, cieciorką i cukinią 267

Składniki: świeży młody szpinak lub sałata puszka tuńczyka w sosie własnym pół puszki cieciorki kilka plasterków grillowanej cukinii (można jeść surową) 4 jajka ugotowane na twardo 1 cebula - podsmażona na oliwie 1 ogórek zielony 4 szczypty czarnego sezamu (można pominąć).  oliwa do smażenia Cukinię grillujemy na patelni grillowej, albo podsmażamy na zwykłej. Następnie cebulę kroimy(...)piórka i też podsmażamy. Na półmisek wykładamy szpinak albo sałatę, następnie rozkładamy tuńczyka, cieciorkę, cebulę, plastry cukinii i ogórek pokrojony w kostkę. Sałatkę dekorujemy dodatkowo ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo. Całość posypujemy czarnym sezamem. Sałatkę podajemy z sosem winegret.  sałatka ze szpinakiem, tuńczykiem i cieciorką

Bon Appetit Małgorzaty
Szpinakowa z botwiną, kozim serem i kaparami 152

Pierwszy raz skusiłam się na surową botwinkę. Było warto :)  składniki: opakowanie młodego, świeżego szpinaku 100 - 150 g ulubionego koziego sera garść kaparów pęczek botwinki 1 duży pomidor (u mnie malinówka z działki) sos wnegert albo sos balsamiczny  Szpinak myjemy i suszymy. Botwinkę myjemy i porywamy. Ser kroimy w kostkę, Pomidor pozbawiamy skórki i kroimy w kostkę(...)półmisku wykładamy szpinak, botwinę, pomidory, ser, kapary i polewamy swoim ulubionym sosem. sałatka szpinakowa z botwinka, kozim serem i kaparami

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa szpinakowa z mleczkiem kokosowym i migdałami 183

Szpinak jest jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera najwięcej składników mineralnych oraz witamin. W swoim składzie ma rekordową ilość żelaza i witaminy C! :) Składniki:  1,5 litra bulionu z włoszczyzny  500 g szpinaku (u mnie mrożony rozdrobniony)  2 ząbki czosnku  pół szklanki mleczka kokosowego  garść prażonych płatków migdałowych  sól, pieprz Do gotującego się bulionu wrzucamy(...)szpinak, gotujemy około 10 minut, następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec gotowania dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze przez krótka chwilę. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni aż zmienią się na złoty kolor. Podajemy z zupą.  Rada: jeśli uznacie, że zupa ma zbyt mdły smak, można dodać do niej tarty chrzan

Bon Appetit Małgorzaty
Farfalle z sosem szpinakowo - łososiowym 176

Super szybkie, super łatwe, super smaczne danie obiadowe. Powstało z połączenia kilku przepisów z książki "Mała, Wielka Księga Makaronu" składniki (3 porcje) 250 - 300 g makarony 150 g młodego szpinaku 1 duża szalotka 3 ząbki czosnku 120 g śmietany 200 g łososia wędzonego - może być tzw. sałatkowy sól pieprz gałka muszkatołowa łyżka kaparów do posypania mały pęczek koperku przygotowanie Cebulę(...)czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Szpinak opłukać, obciąć ogonki, pokroić na duże kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać szpinak i zaczekać aż zmięknie. Wlać śmietanę, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszać. Gotować przez 5 minut na małym ogniu. Dodać pokrojonego na małe kawałki łososia. Dobrze wymieszać, doprawić cytryną i podgrzewać na niewielkim

Stare Gary
Polędwiczka wieprzowa z farszem szpinakowym i z chorizo 184

trafiłam na stronę  Eating Well . Polędwiczka wyszła bardzo smaczna i efektowna. I wbrew pozorom - szybka w przygotowaniu. Polecam! składniki 1 polędwiczka ok 600 g 250 g świeżego młodego szpinaku 100 g żółtego sera  np cheddar'a, starty na małych oczkach ok 70 g kiełbasy chorizo lub salami 4 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz przygotowanie Polędwiczkę umyć(...)końca połączony z resztą  - należy go odciąć i odłożyć na bok. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Chorizo pokroić w małą kostkę. Szpinak opłukać , włożyć do garnka, przykryć, podgrzać aż zmięknie, wyłożyć na sito, odcisnąć. W misce wymieszać  lekko posiekany szpinak, ser, chorizo, 1/4 łyżeczki soli. W małej małej miseczce wymieszać przeciśnięty przez praskę

Stare Gary
Zapiekany bakłażan 206

czerwonej papryki pokrojonej w kostkę ostra papryka chili  - wg uznania natka pietruszki 2 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżka oregano 100 g sera feta, rozdrobnione lub pokrojone w kostkę szpinak 250 g 4  - 5 łyżek jogurtu greckiego 80 g mozzarelli 80 ew cheddara oliwa z oliwek sól i świeżo zmielony pieprz szczypta słodkiej papryki (opcjonalnie) przygotowanie(...)Jeżeli wydają nam się nie dopieczone, przełożyć na blaszkę , skropić oliwą i wstawić na ok 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st.  Szpinak opłukać, obciąć ogonki, wrzucić na patelnię, posolić popieprzyć, poczekać aż puści sok i lekko zmięknie. Odcedzić na sicie. Wymieszać z jogurtem greckim.  Przygotować sos.  Pokroić świeże pomidory

Stare Gary
Chlebki nadziewane gutap 415

nadziewane gutap – składniki: Ciasto: 1/2 łyżeczki soli 150 ml ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 250 g mąki pszennej Farsz: 2 piersi z kurczaka 300 g mrożonego szpinaku 1-2 ząbki czosnku 1 cebula kawałek żółtego sera pokrojonego w małą kostkę lub startego na tarce (można użyć mozarelli) sos sojowy, sól, pieprz, papryka oliwa do smażenia 1. Kurczaka(...)godziny. Smażymy kurczaka na małej ilości tłuszczu na złoty kolor i zostawiamy do ostygnięcia. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni, dodajemy czosnek i szpinak (mój nie zdążył się rozmrozić więc trzymałam go na patelni dłużej ale na bardzo małym ogniu) i dusimy kilka minut. Następnie odciskamy nadmiar płynów. Odstawiamy do ostygnięcia. 2. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy

UgotujmyTo.pl
Ryba na parze ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 178

się np. ze szpitalnym jedzeniem ;) Rybka niesamowicie syci …a podana z ulubionymi dodatkami jest fajnym pomysłem na piątkowe drugie danie! SKŁADNIKI: - filet rybny ( np . miruna ) – 2 szt - szpinak świeży – 100 g - pomidory suszone – 4 szt - oliwa – 2 łyżki - sól – do smaku - pieprz – do smaku - gałka muszkatałowa – do smaku - czosnek – 1 ząbek(...)łyżka   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone ryby nacieramy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem cytrynowym i odstawiamy do lodówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy drobno posiekany czosnek a następnie umyty szpinak. Chwilkę razem przesmażamy a następnie doprawiamy solą i odrobiną gałki muszkatałowej. Pomidory kroimy na kilka części. Mieszamy z lekko przestudzonym szpinakiem. Przygotowanym farszem smarujemy filety rybne ( skóra do zewnątrz ) i zwijamy

Ostra na Słodko
Krokiety z fetą i szpinakiem 194

wiecie przysmaki , które goszczą u mnie najczęściej. Dziś mam dla Was jeden z najbardziej prostych , a zarazem jeden ze swoich najbardziej ulubionych przepisów na krokiety. Z dodatkiem aromatycznego szpinaku i słonej fety. To połączenie sprawia , że danie nie tylko jest niesamowicie aromatyczne , ale i niezwykle smaczne! Polecam! SKŁADNIKI : NALEŚNIKI : * mąka – 1 szkl **proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * mleko(...)szkl * jajko – 2 szt **sól – 1 szczypta **olej – 70 ml DODATKOWO : * szpinak – 500 g * feta – 150 g * sól – do smaku * pieprz – do smaku * gałka muszkatałowa – do smaku * czosnek – 2 ząbki DODATKOWO : * jajko do panierowania * bułka tarta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : NALEŚNIKI : Składniki na naleśniki dokładnie razem mieszamy , odstawiamy na 10 minut , a następnie smażymy duże , średniej

Ostra na Słodko
Kurczak w boczku ( ze szpinakiem i groszkiem ) 194

Mięsko , mięsko mięsko ! Po ostatnich słodkościach przyszła pora na jakieś mięsko. Dziś mam dla Was przepis na soczystego kurczaka , z dodatkiem chrupiącego , smażonego boczku … podanego z aromatycznym szpinakiem i zielonym groszkiem. łatwo , szybko , smacznie …. i niesamowicie sycąco! Polecam! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 2 piersi * świeży rozmaryn – garstka * wędzony boczek – 4 plastry * sól – do smaku(...)pieprz – do smaku DODATKOWO: * świeży szpinak – 200 g * mrożony groszek – 200 g * czosnek – 2 ząbki * olej do smażenia – ok. 3-4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na papierze pergaminowym układamy filety z kurczaka , posypujemy solą , pieprzem i rozmarynem. Przykrywamy drugim papierem i rozbijamy na ok. 1,5 plastry. Rozgrzewamy olej , dodajemy pokrojony w paseczki boczek , przesmażamy

Ostra na Słodko
SZPINAKOWE PIEROGI Z KURCZAKIEM 463

obiad Gwarantuję , że będą znikać błyskawicznie! Polecam! SKŁADNIKI: FARSZ: * udka lub inne części kurczaka – ok. 400g * pieczarki – 200 g * cebula – 1 szt * sól * pieprz CIASTO: * szpinak – 80 g * czosnek – 1 ząbek * klarowane masło – 2 łyżki * mąka pszenna – 550 g * jajko – 1 szt * gorąca woda – 250 ml * olej – 2 łyżki * sól(...)cebulką. Mięso obieramy z kości ( jeśli zostawimy skórę farsz nie będzie za suchy ). Mielimy przez maszynkę razem z pieczarkami. Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. CIASTO: Umyty szpinak odsączamy , oprószamy solą i pieprzem. Przesmażamy na maśle z dodatkiem posiekanego czosnku. Studzimy, mielimy. Z mąki, jajka , wody , oleju i przestudzonego szpinaku zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy

Ostra na Słodko
Domowa pizza z pieca 387

wolniutkim ogniu w celu zredukowania wody. Gdy mamy sos zaczynamy szykować wszystkie dodatki do pizzy. U mnie: sery: gorgonzola, mozarella, parmezan mięso: grillowana pierś z kurczaka, szynka szwarcwaldzka rukola, szpinak liściasty Nagrzewamy piekarnik do 200-210 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 i wałkujemy cieniutkie placki. Smarujemy 2 łyżkami sosu i nakładamy ulubione składniki. Pieczemy ok 15 minut pojedynczo(...)rukolę wykładałam na upieczoną pizze, natomiast szpinak dorzucałam w połowie pieczenia. 3 sery, kurczak grillowany, szpinak - u góry przed dopieczeniem, u dołu pizza gotowa do podania. 3 sery, szynka szwarcwaldzka, rukola

Z butelką mleczka w tle
Mój sposób na kokardki ze szpinakiem 402

jednak to właśnie na niego padł mój wybór. Sosy do makaronów robię zawsze na oko, w zależności od tego co mam właśnie w lodówce. Tym razem chciałam wykorzystać świeży szpinak w liściach. Do sosu użyłam: ok. pół litra domowego przecieru pomidorowego słoiczka czerwonego pesto 1 cebuli kilku ząbków czosnku kiełbasy kawałka gorgonzoli szpinak parmezan łyżkę ostrej pasty paprykowej zioła(...)przyprawy Cebulkę, czosnek, kiełabaskę podsmażyłam, szpinak lekko zblanszowałam, wszystkie składniki wrzuciłam do garnka i gotowałam razem mniej więcej kwadrans. Mararon ugotowałam we wrzącej, osolonej wodzie. Makaron podaję ZAWSZE wymieszany z sosem. Kilka porad: - wodę na makaron solimy dopiero wtedy gdy się zagotuje (w ten sposób gotuje się szybiej) - makaronu do sosu nigdy nie przelewamy wodą - makaron po ugotowaniu zasypujemy tartym

Z butelką mleczka w tle