szpinak - 15265 przepisów (strona:322/1018)

Spaghetti ze szpinakiem 187

Spaghetti pełnoziarniste ze szpinakiem i liśćmi białej rzepy 1,5 opakowania szpinaku liście z trzech białych rzep 2 łyżki stołowe masła 1 średnia cebula  3 ząbki czosnku 1 mały jogurt grecki sól  pieprz pół paczki makaronu razowego Makaron wrzucić na osolony wrzątek. Gotować ok 7-9 minut. W tym czasie na patelni rozpuścić masło i delikatnie zeszklić(...)jedną pokrojoną w piórka cebulę.Dodać posiekany czosnek. Następnie umyte i pokrojone liście białej rzepy i szpinak. Gdy liście nam ładnie zmiękną a ich wielkość zdecydowanie się zmniejszy doprawić solą i pieprzem. Na sam koniec dodać zahartowany wodą z makronu jogurt.  Połączyć wszystkie składniki. Dodać ugotowany al dente makaron.  Na talerzu posypać parmezanem

Jemy Pijemy
Łosoś na szpinaku w cieście francuskim 189

zadaniem choć sama za łososiem nie przepadam. Bardzo proste w wykonaniu. Ku mojemu zdziwieniu wyszło bardzo smaczne danie :) Składniki: 300-400 g fileta łososia  1 opakowanie szpinaku 3 ząbki czosnku  4 łyżki twarogu 1 łyżka masła 1 łyżeczka oliwy z chilli 1 płat ciasta francuskiego ( kupiłam gotowe ) sól pieprz ćwiartka cytryny 1 jajko Szpinak umyć i odsączyć(...)objętość. Doprawić solą, pieprzem i chilli. Na koniec dodać twaróg ( może być też np. ser typu lazur ). Pozostawić do ostygnięcia. Ciasto rozłożyć na papierze do pieczenia. Na środku ułożyć szpinak, na nim położyć kawałki osolonego i popieprzonego łososia. Skropić lekko sokiem z cytryny. Ciasto naciąć po bokach na grube paski i "zapleść" je na rybie. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem. Włożyć

Jemy Pijemy
Pierogi z pieca ze szpinakiem i ricottą 351

czosnkowym. Składniki: Ciasto 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko całe 1 żółtko 40 ml oleju 40 g drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru   Farsz 450 g szpinaku (mrożony) łyżka masła 200 g sera ricotta 2 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo białko do posmarowania sezam Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy(...)stanie się gładkie, elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Łyżkę masła roztapiamy na patelni, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i szpinak. Smażymy, aż nadmiar wody odparuje. Przyprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Lekko przesmażamy i odstawiamy do ostudzenia. Następnie szpinak mieszamy z ricottą. Blat oprószamy mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wycinamy

e-PrzepisyKulinarne
Makaron spaghetti w zielonym sosie śmietanowym z warzywami 175

sosie śmietanowym z warzywami Składniki: - 150 g makaronu spaghetti - 2 ząbki czosnku - 100 g mrożonego zielonego groszku - 140 g mrożonej brukselki - 240 g karczochów z puszki - 120 g mrożonego szpinaku - 1 łyżka masła - 200 g śmietanki 18% - 2 łyżeczki mrożonych ziół - sól, pieprz P orcja dla 2 osób. Najpierw zalewamy wrzątkiem brukselkę żeby nam zmiękła i dała się pokroić(...)garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy posiekany czosnek oraz szpinak. Gdy szpinak nam zmięknie dodajemy zielony groszek, brukselkę odsączoną i pokrojoną w ćwiartki, karczochy odsączone i pokrojone. Po chwili dorzucamy zioła, przyprawiamy i dodajemy śmietankę. Gdy śmietanka się zagotuje mamy sos gotowy. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Na talerz nakładamy ugotowany makaron, a na wierzch nasz zielony warzywny

Kuchenne Wariacje
Sałatka z truskawkami i mozzarellą 212

Lekka sałatka z truskawkami, mozzarellą, liśćmi szpinaku i prażonymi migdałami - idealna na upalne dni :) Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 2 osób: 4 liście sałaty lodowej, poszarpane 2 garści liści świeżego szpinaku 125 g małych kulek mozzarelli (waga po odsączeniu) 16 małych truskawek bez szypułek sos balsamiczny oliwa z oliwek 20 g płatków migdałów CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY(...)Przygotowanie: W dwóch miseczkach rozkładamy kawałki sałaty lodowej, po jednej garści liści szpinaku, kulki mozzarelli i truskawki. Całość polewamy sosem balsamicznym i skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek. Migdały prażymy do zarumienienia na suchej patelni, posypujemy przygotowane sałatki. Najlepiej smakuje z chrupiącą bagietką. Smacznego

My Culinary Art
Pierogi z botwinką 168

gorącej wody 400-500g mąki pszennej, u mnie typ 00 od Cabas.pl 1/2 łyżeczki soli Farsz: 500g młodych ziemniaków 2 duże cebule 1 pęczek botwiny 1 pęczek świeżego szpinaku (około 400g) 250g białego twarogu półtłustego sól, pieprz olej   1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę. Buraczki z botwinki obieramy i ścieramy(...)grubych oczkach tarki. Wraz z cebulą podsmażamy na rozgrzanym oleju przez 5 minut, po czym dodajemy 1/4 szklanki wody. Dusimy do odparowania.  2. Liście botwiny i szpinaku siekamy. Dodajemy do cebuli i buraków. Smażymy do momentu aż liście zmniejszą objętość a woda wyparuje. Studzimy. 3. Ziemniaki i twaróg przeciskamy przez praskę. Mieszamy z cebulą, botwiną i szpinakiem. Doprawiamy solą

Szefowa kuchni
Sałatka z wstążkami z cukinii 220

sałatkę.  Zapewne większość moich czytelników ucieszy ten wpis, bo prosicie mnie o więcej i więcej przepisów tego typu.  Bon appetit!  Składniki: 1 średnia cukinia garść liści szpinaku garść orzechów laskowych ser feta oliwa z oliwek do smażenia Składniki na sos (na prezentowaną ilość): 3 łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu winnego z białego wina 1/2 łyżeczki(...)musztardy Dijon 1/2 łyżeczki oregano 1 średni ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę szczypta soli szczypta pieprzu Przed podaniem: świeżo zmielony kolorowy pieprz (młynek) Wykonanie: Cukinię oraz szpinak należy dokładnie umyć, następnie osuszyć. Odciąć końcówki cukinii, następnie ściąć wstążki obieraczką do jarzyn. Podsmażyć wstążki na kilku kroplach oliwy z oliwek na patelni grillowej, tylko do utraty surowości - pamiętajmy, że zbyt długo

Garniec Magalie
KOKTAJL MULTIWITAMINOWY Z MLEKIEM KOKOSOWYM I MIĘTĄ 240

zdrowo. Taka multiwitamina! W jego skład wchodzą borówki , które jak wiemy mają największą zawartość przeciwutleniaczy (antyoksydantów) ze wszystkich świeżych owoców deserowych. Wspomagają odporność organizmu i zapobiegają infekcjom. Do tego szpinak , zawierający dużo żelaza, witaminy C, potasu i kwasu foliowego. Wszystko to przełamane słodkim smakiem truskawek , mleka kokosowego i miodu. Kropka nad I to herbatka z melisy ( Posti ) , który dodaje niesamowitego(...)orzeźwienia i sprawia, że koktajl jest idealnym pomysłem nawet na upalny dzień! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * herbata z Melisy ( Posti ) – 250 ml * borówki – 1 szkl * szpinak baby – 1 garść * mleko kokosowe – 200 ml * cukier puder – 1 łyżka * truskawki – 1 garść * miód – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Borówki miksujemy z połową naparu z melisy ( Posti

Ostra na Słodko
Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowo-serowym 361

bywa. Porcja okazała się trzy osobowa, więc można było odgrzać sobie makaron jeszcze na kolację. Porcja na 3 osoby. SKŁADNIKI 2 małe piersi z kurczaka 450 g mrożonego (rozdrobnionego) szpinaku 1 duża śmietana 18% (330 g) 3-4 ząbki czosnku 400 g makaronu (u mnie wstążki, ale może być inny np. długi do spaghetti) 130 g żółtego sera 1 łyżka(...)głębokiego talerza lub miski, polać oliwą i przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, po czym wymieszać. Mięso przysmażyć na rozgrzanej patelni. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać odmrożony szpinak, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przyprawić solą i pieprzem. Smażyć jakiś czas żeby odparował nadmiar wody. Następnie dodać śmietanę i ser starty na tarce, wymieszać i zostawić na wolnym ogniu

Passions hobbies life
Tarta razowa z bietolą / lub szpinakiem/ i ricottą 238

Kruche  ciasto  razowe,  świeże liście botwiny /lub szpinaku/ zapieczone w  delikatnej  serowo śmietankowej  masie..................pyszna kolacja lub obiad, na ciepło i na zimno........ Składniki : / foremka ok. 26 cm/ ciasto: 200 g mąki razowej 100  g  zimnego  masła 1 jajko szczypta soli nadzienie: 250 g  liści  bietoli lub świeżego szpinaku(...)widelcem. -Foremkę wstawić do lodówki na ok. 30 minut. -Schłodzone ciasto podpiec w gorącym piekarnika na złoty kolor /ok.10 min/ -W międzyczasie  przygotować  nadzienie. -Liście bietoli /lub szpinaku/ ugotować na parze, dobrze odsączyć i pokroić. -Ricottę ,  śmietanę  i jajka wymieszać w misce. -Dodać pokrojone liście, suszone pomidory,  zmiażdżony ząbek czosnku, starty żółty

Zakamarki mojej kuchni
Makaron ze szpinakiem i sadzonym jajkiem 193

Idzie lato, co widać również w kuchni, bo obiady są coraz lżejsze. Często nie mam ochoty na mięso a na szpinak ochotę mam zawsze. :-) Zwłaszcza z makaronem i sadzonym jajkiem, do tego kubek maślanki... najlepsze połączenie jakie może być! To danie jest potwierdzeniem, że proste rozwiązania są najlepsze, również w kuchni. 100g suchego makaronu spaghetti pęczek świeżego szpinaku 1 duża(...)łyżki startego sera długodojrzewającego olej sól, pieprz, papryka ostra 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy posiekany szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dusimy do wyparowania wody, po czym łączymy z ugotowanym makaronem. Wykładamy na talerz. 3. Na patelni rozgrzewamy olej, wbijamy jajko, posypujemy solą, pieprzem, ostrą

Szefowa kuchni
Pieczone kotlety mielone ze szpinakiem (106 kcal) 187

mięciutkie w środku. Jeśli wykorzystamy dość chude mięso wieprzowe to jeden kotlecik będzie miał jakieś 100 kcal. Składniki (na ok 10 sztuk): 500 g mięsa mielonego (wieprzowe) 100 g szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku jajko 3-4 łyżki bułki tartej łyżeczka masła pieprz, sól, papryka ostra, papryka wędzona Przygotowanie Masło rozpuszczamy na patelni. Wrzucamy zmrożony szpinak i smażymy aż stanie(...)się miękki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy jeszcze dwie minuty. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy szpinak, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z mięsa formujemy kotleciki wielkości mandarynki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok pół godziny

e-PrzepisyKulinarne
Tarta francuska ze szpinakiem i trzema rodzajami serów 248

fantastyczny. Szczerze polecamy! Przepis jest zainspirowanym i przerobionym daniem z KwestiiSmaku. Potrawa wolna od glutenu.  *   Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 40 minut Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 200g szpinaku 6-7 suszonych pomidorów 1 duży pomidor (fajną promocję na pomidory znajdziecie TUTAJ ) 200g serka śmietankowego (np. puszystego) 150g sera feta 125g sera Brie 1 jajko 2 duże gałązki szczypiorku(...)stopni na jakieś 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 5 minut bez obciążenia z góry (czyli zdejmujemy naczynie żaroodporne lub blachę). W międzyczasie przygotowujemy farsz. Szpinak przelewamy dwu, trzykrotnie gorącą wodą. Pozostawiamy do obcieknięcia.  W misce umieszczamy biały ser, pokruszoną fetę oraz pokrojony ser brie, jajko, posiekany szczypiorek, otartą skórkę z cytryny, chili, pokrojone suszone

Kolizje Smaków
Szejk your mind :-) 166

Mój pierwszy owocowo-warzywny szejk! Rewelacja! Mix 2 moreli, 1 banana, 1,5 łyżki jogurtu naturalnego 0% i garści szpinaku (no wiem wiem, przeginam już czasem z tym szpinakiem, ale po pierwsze uwielbiam tą zieleninę, a po drugie jak kupiłam tyle świeżyzny toż to nie wyrzucę w kubeł, nie? :) Jeśli chodzi o punktacje w diecie to całościowo wychodzi 2,5pkt(...)morelki 1pkt 1 banan 1pkt szpinak 0 pkt 1,5 łyżki jogurtu naturalnego 0%  0,5pkt

upichcona
Szpinakowe babeczki z serem bałkańskim i boczkiem/ bez miksera 172

preferujecie babeczki w wydaniu wytrawnym, nie na słodko, to polecam takie cacuszka Są przepyszne, puszyste, proste w wykonaniu - bez użycia miksera. Skład: ( na 15 babeczek) - 270g mąki - 1 opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego 450g - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 80ml oleju czyli około 1/3 szklanki - pieprz mielony - 2 jajka - 200 g sera bałkańskiego (Ja użyłam Ser bałkański z mleka owczego 200g(...)Temar, dostępny w Tesco oraz Carrefour) - 2/3 szklanki wędzonego boczku pokrojonego w kostkę - 250g jogurtu naturalnego - szczypta soli Szpinak rozmrażamy podduszając na patelni lub w garnuszku, odciskamy nadmiar wody i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Podsmażamy boczek. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, jajka, jogurt, olej, dodajemy pokruszony ser bałkański, szpinak, boczek i szczyptę soli. Mieszamy całość. Rozgrzewamy piekarnik

upichcona