szpinak - 15265 przepisów (strona:322/1018)

Ryba w szpinaku 114

Ryba, rybka, rybcia :) Dziś ryba w wydaniu prawie klasycznym – klasycznie z ryżem. Tylko ryż dla odmiany czerwony, a ryba zielona, bo zawinięta w szpinak. Na folii aluminiowej wykładamy liście szpinaku. Na nie kładziemy rybę doprawioną pieprzem cytrynowym. Na wierzch także kładziemy liście szpinaku. Zawijamy szczelnie folię i pieczemy w piekarniku przez ok. 15-20 minut w temp

Kucharzyca
Szpinakowy zielony koktajl 113

początek tygodnia to pyszny i oczyszczający zielony koktajl. Koktajl szpinakowy idealny na śniadanie. Pobudzi, oczyści. Będziecie po nim czuć się lekko a zarazem syto. Mój mąż nie przepada za szpinakiem, dlatego po koktajl sięgał niechętnie, jednak jego smak miło go zaskoczył. Dzięki dodatkowi jabłek i pomarańczy, w smaku nie czuć szpinaku. Sam koktajl jest istną bomba witaminową i przebogatym źródłem(...)środka 1 łyżkę siemienia czy 2 łyżki otrębów owsianych. Taki koktajl da Wam energię na dobrych kilka godzin. Drukuj Szpinakowy zielony koktajl window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 garść szpinaku pół banana 1/2 szkl. soku z jabłek tłoczonego tradycyjnie pół pomarańczy kiwi Wykonanie Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/fit/szpinakowy-zielony-koktajl/ BosowKuchni   Artykuł Szpinakowy zielony koktajl pochodzi

Mieszam w Garnku
Kokosowe curry z bakłażanów 150

dokładnie tyle czasu ile gotuje się ryż, gdyż to danie właśnie najlepiej z nim smakuje. Składniki na 4 porcje: 2 małe cukinie 1 duży bakłażan 100-150 g świeżego szpinaku 2 cm świeżego imbiru (można zastąpić 1 łyżeczką suszonego lub łyżką soku z cytryny-w ostateczności) 400 ml puszka mleka kokosowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego(...)wszystko uprzednio oczywiście obierz ze skórek. Cukinie przetnij wzdłuż i pokrój w półplasterki. Bakłażana pokrój na 4 części a potem w plasterki grubości około 1 cm (tak jak cukinię) Szpinak dokładnie umyj i osusz (jak wiecie byłam w Ikei i dzięki temu jestem nareszcie szczęśliwą posiadaczką wirówki do sałaty za całe 9,90 W ganku rozgrzej olej i wrzuć cebulę

greenscarf
Pieczona pierś kaczki 243

oraz dipem z rukoli oraz pieczonymi młodymi ziemniakami. Przepisy na wszystkie dodatki znajdziesz na moim blogu! Przepis na ciasto przypominam poniżej.   Do przygotowania ciasta szpinakowego potrzebujemy: 400g. mrożonego szpinaku 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki krupczatki 1 szklanka mąki tortowej 3 duże jajka 250g. cukru 1 i 1/3 szklanki oleju Rozmrażamy szpinak. Do miski wbijamy jajka(...)wsypujemy cukier. Miksujemy do momentu, gdy cukier nam się całkiem rozpuści. Nie przestajemy miksować – dodajemy olej. Następnie przesiane dwa rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Ze szpinaku odlewamy nadmiar wody. Dodajemy do ciasta dokładnie mieszając. Przekładamy do tortownicy nasmarowanej margaryną bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest

MarcinChef
Kurczak po włosku - przepis. 1511

kule mozzarella  sól  sok z 1 cytryny  szpinak 3 garście lub mrożony 4 baryłki   gałązkę pomidorów koktajlowych sos   1 dużą marchew  1 korzeń pietruszki  1 cebule średnią  1 ząbek czosnku  2-3 łyżki oleju  0,5 szklanki wina czerwonego  słodka papryka do smaku  pieprz cayenne(...)obsmażamy na rozgrzanej patelni z każdej strony. Podsmażone wkładamy do brytfanki, zalewamy sosem, dusimy na wolnych ogniu do miękkości mięsa. Do tak przygotowanego kurczaka dodajemy w plastrach ser mozzarella, szpinak oraz pomidorki koktajlowe. Całość zapiekamy bez przykrycia w piekarniku ok. 15 minut w 180 stopniach. Ser pięknie się rozpuści, skórka zrobi się chrupiąca, a szpinak pięknie nam połączy się

Basia w kuchni
Sałatka ze świeżego szpinaku, z pomidorami, jajkiem i kurczakiem 177

dość pikantny i kwaskowaty. Proporcje można jednak dopasować do swojego smaku. Można również podać sos na bazie śmietany lub naturalnego jogurtu, co kto lubi. Składniki: spora garść świeżego, młodego szpinaku 1 jajko pomidorki koktajlowe szczypiorek niewielka pierś z kurczaka sól do smaku 1 łyżka masła Pierś z kurczaka opłukać i dokładnie osuszyć. Pokroić w średniej wielkości kawałki, przyprawić solą. Odstawić(...)lodówki na 15-20 minut. Jajko ugotować na twardo, obrać i pokroić w cząstki. Szpinak opłukać i dokładnie odsączyć z wody. Pomidorki opłukać i pokroić na połówki lub ćwiartki. Szczypiorek opłukać, osuszyć i posiekać. Pierś z kurczaka delikatnie udusić na maśle, powinna tylko minimalnie zarumienić się. Na szpinaku układać pomidorki, jajko i przestudzone lekko kawałki piersi z kurczaka. Posypać szczypiorkiem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Nocna owsianka ze szpinakiem 176

Nocna /lodówkowa/ owsianka ze szpinakiem , podana z wiórkami kokosowymi i truskawką zakochałam się w kolorze tej owsianki! :)  Przepis: własny / 1 porcja /   120 g jogurtu naturalnego 80 ml mleka 25 g szpinaku coś do posłodzenia - np. banan, cukier puder, syrop klonowy, miód, namoczone daktyle etc. 40 g płatków owsianych Jogurt, mleko, szpinak i wybrane przez Ciebie "słodzidło" dokładnie

tost z dżemem
W domu: babcine pierogi 224

zrobię pierogi według przepisu babci i dzisiaj właśnie nadszedł ten dzień. Ciasto jest oryginalne według proporcji podanych przez babcię, ale farsz tym razem zmieniłam. Będą to pierogi ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i wędzonym twarogiem. Zapraszam! SKŁADNIKI: na ciasto (z podanych proporcji ciasta starcza na ok. 70 pierogów): 4 szklanki mąki 1 jajko 1,5 cm pasek masła (z dużej kostki(...)farsz (z tej proporcji farszu starcza na ok. 30 pierogów): 0,5 opakowania wędzonego twarogu (ja kupuję go w lidlu) 0,5 kostki twarogu półtłustego duża garść świeżego szpinaku baby 10 suszonych pomidorów (suchych, nie z zalewy) pieprz, sól PRZYGOTOWANIE: Ciasto wyrabiamy z podanych składników – do mąki dodajemy łyżeczkę soli, masło pokrojone na kawałki oraz jajko i wyrabiamy ręcznie

Kuchnia w biegu
Pierś z kurczaka w sosie szpinakowo-serowym 122

Połączenie idealne - spróbujecie i z pewnością przypadnie Wam do gustu :) Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 mała cebulka 20 dag szpinaku (świeży lub mrożony) 3 ząbki czosnku 150 ml śmietanki (12,18 lub 30%) 50 g serka topionego śmietankowego sól, pieprz estragon gałka muszkatołowa 1 łyżka soku z cytryny olej lub masło Sposób wykonania: 1. Jeśli używamy mrożonego szpinaku(...)kwadrans. 3. Cebulę posiekać, zrumienić na oleju na patelni, jak się zarumieni dorzucić mięso, zrumienić mięso z obu stron. Następnie do mięsa dodać rozgniecione ząbki czosnku, a następnie szpinak. 4. Wlać śmietankę, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i estragonem. Dodać ser topiony. Gotować wszystko 2-3 minuty bez przykrycia by sos lekko zgęstniał. 5. Podawać wedle uznania, u nas akurat

Kuchnia domowa Ani
Tarta ze szpinakiem i gorgonzolą. 131

najbardziej!!! Tak bardzo różni się w smaku od sklepowego. Jest bardzo delikatne, maślane i co dla mnie najważniejsze - zdrowsze! Namawiam do podjęcia tej próby. Nadzienie do tarty wybrałam sprawdzone - szpinak, gorgonzola i czosnek. Dla mnie klasyk, do którego zawsze chętnie wracam. Bardzo wyraziste w smaku i zapachu ;) Smakuje na ciepło i na zimno. Polecam, zwłaszcza o tej porze roku :) Składniki(...)wymiarach ok. 12x36 cm. Złożyć na trzy części, obrócić o 90°, rozwałkować, schładzać w lodówce przez 30 minut. I gotowe :) Ciasto przed pieczeniem powinno być schłodzone. Nadzienie: 250 g szpinaku (użyłam świeżego) 2 ząbki czosnku cebula papryka chili sól (opcjonalnie) oliwa Masa jajeczna: 2-3 jajka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki jogurtu naturalnego sól (opcjonalnie) ser gorgonzola Wykonanie

zadanie-gotowanie
Ciasto Leśny Mech 132

Rating: Przepis na Ciasto Leśny Mech otrzymałam od znajomej, która na jedno ze spotkań towarzyskich przyniosła to ciasto. Nigdy nie spodziewałam się, że połączenie szpinaku ze słodyczą będzie tak smaczne. Kilka razy przygotowywałam to ciasto i za każdym razem wychodzi idealne i bardzo smaczne. Składniki na: Ciasto Leśny Mech jedno opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku, tj. 450g […] The post Ciasto

Magiczny Garnek
Roladki drobiowe ze szpinakiem i wędzonym serem w sosie cebulowo-śmietanowym 194

Składniki na 6 roladek: 3 duże filety z kurczaka bez polędwiczek ok 250 g szpinaku rozdrobnionego mrożonego  2 duże cebule 2-3 ząbki czosnku ok 50 g rolady ustrzyckiej lub innego dobrego wędzonego sera  łyżeczka posiekanej świeżej natki pietruszki, opcjonalnie suszonej przyprawy: sól ziołowa, pieprz mielony i ziołowy, majeranek, zioła prowansalskie opcjonalnie: 3 plastry boczku wędzonego surowego(...)tylko oleju. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojoną drobno cebulkę i zeszklij na średnim ogniu. Gdy się zezłoci, przełóż ją na talerz, nie zbieraj całego tłuszczu. Wrzuć na patelnię bryłki szpinaku i na małym ogniu rozmróź je. Co jakiś czas przemieszaj. Gdy się rozpuści, dodaj trochę soli ziołowej, pieprzów i cebulkę. Po przestudzeniu szpinaku dodaj do niego starty ser, połącz

Anioszek w kuchni
Spanakopita 149

porcji:    1 opakowanie ciasta filo (7 płatów)    2 łyżki oliwy z oliwek    1 duża cebula    ok 500 g mrożonego szpinaku (rozmrożonego)    4 łyżki natki pietruszki    2 łyżki koperku    2 jaja    270 g sera feta    3 ząbki czosnku    sól(...)pieprz    100 g masła  Na rozgrzanym oleju szklimy drobno posiekaną cebulę. dodajemy szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek - podgrzewamy mieszając przez około 5 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Do przestudzonego szpinaku dodajemy pokruszony ser feta, jaja, natkę pietruszki i koperek - mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Masło rozpuszczamy i smarujemy blachę. Ciasto filo rozwijamy

peggiwkuchni
Błyskawiczny obiad, zapiekanka z tortellini 240

Przygotowanie tego dania jest bardzo proste. Błyskawicznie jest gotowe. Można użyć tortellini o dowolnym ulubionym smaku. Ja mam ze szpinakiem i serem Do garnka wlać wodę, osolić. Do wrzątku wrzucić tortellini i gotować 3 minuty. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą. Odcedzone tortellini wrzucić do żaroodpornego naczynia. Na patelni rozgrzać oliwe i wrzucić szpinak. Smażyć, aż szpinak zmięknie, następnie wlać

Kuchnia Pokoleń
Pierogi ruskie ze szpinakiem 136

kraju kwitnącej wiśni nikt pewnie nie słyszał, jak o fasolce po bretońsku w Bretanii, a pierogi ruskie w Rosji nazywane są "pierogami polskimi". A tradycyjne ruskie wzbogacone o szpinak czy dalej są ruskimi? Na to pytanie odpowiedzcie sobie sami. Smakują rewelacyjnie, a to najważniejsze. Składniki: Ciasto na pierogi: 600 g mąki pszennej typ 500 400 ml gorącej wody Farsz(...)ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu 1 cebula 200 g mrożonego szpinaku 1 łyżka oleju 1/2 łyżki masła sól pieprz Dodatkowo: 2 cebule 1 łyżka oleju 1 łyżka masła sól Przygotowanie: Ciasto na pierogi:  Do miski wsypujemy mąkę i wlewamy gorącą wodę, mieszamy aby składniki połączyły się, a następnie zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy

Smakowity Blog Kulinarny