szpinak - 15265 przepisów (strona:322/1018)

Szpinakowe spaghetti 169

Szpinakowe spaghetti to miła odmiana od tradycyjnej wersji. Nie dość, że smaczne to jeszcze tanie i błyskawiczne w przygotowaniu. Szpinak jest intensywnie wyczuwalny, nie jest więc nic nie znaczącym dodatkiem. Potrawę koniecznie należy posypać dużą ilością sera żółtego i sera feta, smakuje wtedy doskonale! :-) 500g mięsa mielonego 400g mrożonego szpinaku 2 cebule 2 ząbki czosnku 200ml śmietanki 12% 100g sera(...)feta 50g żółtego sera sól, pieprz olej 1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso mielone, smażymy do zarumienienia. 2. Szpinak rozmrażamy, dodajemy do smażenia wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kiedy woda wyparuje dodajemy rozgnieciony ser feta i starty na tarce żółty ser. Wlewamy śmietankę. Dusimy aż całość zgęstnieje.  3. Podajemy z makaronem spaghetti, przed

Szefowa kuchni
Makaron z łososiem w sosie szpinakowym 219

zawsze wszystko jakoś się ułoży... Szkoda, że tylko łatwo się tak mówi MAKARON Z ŁOSOSIEM W SOSIE SZPINAKOWYM ok 30 minut dla 2 - 3 osób Składniki duża garść liści szpinaku 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek 250 ml śmietany 10 dag łososia (do takich sosów używam skrawków łososiowych) cebula ulubiony makaron sól, pieprz łyżka parmezanu Do dzieła!!! Na oliwę wrzucamy(...)posiekaną cebulę i czosnek i chwilę dusimy - dodajemy szpinak pozbawiony łodyżek i twardych części. Dusimy aż szpinak zmięknie. Zalewamy śmietaną i dodajemy parmezan. Chwilę razem dusimy (nie doprowadzamy do wrzenia), dodajemy łososia. Makaron gotujemy łączymy z sosem. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Tagliatelle z kurkami i boczkiem 209

jego przedstawia się w jego prostocie -najprostszy makaron i prosty sos - jestem w niebie... Tagliatelle w sosie kurkowo-boczkowym Składniki: makaron - u mnie tagliatelle garść świeżych liści szpinaku (można pominąć) ok 250 ml śmietanki 30% boczek pokrojony w kostkę - dałam jedną garstkę 2 garści kurek 2 ząbki czosnku kilka listków świeżego tymianku Do dzieła!!! Makaron gotujemy w osolonej wodzie według(...)jednak ja wolę zlać je porządnie wodą i pozwolić im następnie dobrze ociec na sitku inaczej zawsze czuję zgrzytanie w zębach a za tym nie przepadam :-/. Szypułkujemy listki szpinaku i dokładnie myjemy. Na patelnię z boczkiem wrzucamy kurki i szpinak i smażymy ok 2 minut - następnie zalewamy wszystko śmietaną i dusimy ok 10 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem

sierotka maRysia w kuchni
Zielona rolada z łososiem 200

Rolada ta spodobała mi się od razu - jest idealna jako przystawka i pięknie wyglądała na świątecznym stole Rolada ze szpinakiem i łososiem Składniki:   opakowanie mrożonego szpinaku ok 400 g 4 jajka (oddzielnie żółtka od białek) opakowanie wędzonego łososia w kawałkach (ok 150 g) łyżka masła serek chrzanowy lub czosnkowy ale fajnie też się sprawdzi naturalny czosnek (ilość według upodobania(...)sól, pieprz opcjonalnie łyżka śmietany Do dzieła! Rozmrożony szpinak wrzucamy na patelnię i mieszając czekamy aż nadmiar wody odparuje. Dodajemy czosnek, sól, pieprz i (opcjonalnie) śmietanę. Studzimy. Miksujemy z żółtkami. Ubijamy białka na sztywno i delikatnie dodajemy je do masy szpinakowej. Powstałą masę wylewamy na blaszkę o wymiarach ok 30/20 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 minut

sierotka maRysia w kuchni
ROLADKI Z INDYKA ZE SZPINAKIEM 163

szpinaku już pisałam. Pora roku sprzyja do jedzenia jego jak najwięcej. A na inne roladki zapraszam poniżej: ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA Z OLIWKAMI KAPARAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI ROLADKI Z KURCZAKA Z JARMUŻEM I KAPARAMI ROLADKI Z ROKPOLEM,SUSZONYMI POMIDORAMI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Składniki: 0,5 kg świeżego szpinaku 5 ząbków czosnku piersi z indyka bryndza olej,masło pieprz,sól słodka(...)czosnku, sól,pieprz i chwilę jeszcze smażyłam go na patelni. Piersi indyka pokroiłam na plastry i cieniutko  rozklepałam. Posoliłam je,posypałam pieprzem,czosnkiem i słodką papryką. Nakładałam szpinak na mięso ale nie na całe, tylko na środku. Na niego ułożyłam po dwa plasterki bryndzy. Zwinęłam je i spięłam wykałaczkami. Smażyłam na grillowej patelni skropionej olejem. Prawda ,że proste

potrawyregionalne
SAŁATKA Z KURCZAKIEM SZPINAKIEM I ROSZPONKĄ 312

Zdrowo i kolorowo. Sałatka ze świeżymi liśćmi szpinaku i roszponką w roli głównej. Można ją podawać jako przystawkę, albo samodzielne danie. Kawałki kurczaka dopełniają dzieła ;-) Składniki: Ilość w zależności od upodobań pierś z kurczaka curry imbir czosnek granulowany zioła prowansalskie czarny pieprz  sól oliwa z oliwek świeże liście szpinaku roszponka czarne oliwki czerwona cebula świeża czerwona papryka pomidor(...)przyprawami i polałam oliwą. Odstawiłam. Kurczaka usmażyłam na patelni. Nie kroiłam piersi,żeby były soczyste.   Po usmażeniu wystudziłam je i zajęłam się sałatką. Do miski wkładałam kolejno. Liście szpinaku. Roszponkę Pokrojone w paseczki piersi z kurczaka. Obranego ze skórki pomidora. Pokroiłam go i wydrążyłam z niego pestki.   Pokrojone czarne oliwki. Plasterki czerwonej cebuli. Paseczki czerwonej papryki. Składniki

potrawyregionalne
ROLADKI ZE SZPINAKIEM, WĘDZONYM ŁOSOSIEM I MASCARPONE 236

Roladki z naleśników nadziewane kremowym serkiem mascarpone,  wędzonym łososiem i świeżymi listkami szpinaku   są prostą w przygotowaniu przystawką. Podaje się je w temperaturze pokojowej. Idealne na lunch, szybką przekąskę lub spotkanie ze znajomymi. Składniki na farsz: 250 g serka mascarpone 200 g wędzonego łososia dowolna ilość świeżych liści szpinaku ząbek czosnku sól do smaku świeżo zmielony czarny pieprz(...)ząbek czosnku. sól i pieprz.  Wymieszałam. Pora na wędzonego łososia. Pokroiłam go na mniejsze kawałki. Placki naleśnikowe smarowałam serkiem. Na nim układałam kawałki łososia. Kolej na umyte liście szpinaku. Oderwałam z nich grubsze łodyżki i ułożyłam na łososiu. Można na nie jeszcze ułożyć kiełki np.pora. Ja na kiełki ułożyłam roladki. Zwinęłam naleśniki w rulony i pokroiłam pod kątem

potrawyregionalne
Buraczkowe pierogi ze szpinakiem i serem feta 189

ciasto 800 g mąki 1 burak ćwikłowy pieczony 1 jajko sól 1 łyżka oleju woda nadzienie 800 g szpinaku 200 g sera feta 3-4 ząbki czosnku olej do smażenia sól pieprz Burak przekroić na mniejsze kawałki, dodać odrobinę wody i zmiksować przy pomocy blendera, dodać jeszcze wody by masy buraczanej było 400 ml Mąkę przesiać , dodać jajko, sól, olej(...)masę buraczaną, początkowo mieszać łyżką , następnie zagnieść ciasto pierogowe. Szpinak rozmrozić, na patelni przysmażyć czosnek , dodać szpinak i smażyć aż odparuje cały płyn, doprawić solą i pieprzem,, wystudzić, dodać pokruszony ser , wymieszać. Ciasto wałkować cienko, wykrawać szklanką krążki i nadziewać nadzieniem. Uformować pierogi. Ugotować pierogi we wrzątku. (do wody warto dodać 2 łyżki octu jabłkowego by pierogi nie straciły koloru

Gotowanie jest łatwe
Szpinakowa tarta - kisz 159

szkl mąki 150 g masła 1 jajko szczypta soli szczypta suszonej papryki szczypta pieprzu nadzienie 400-500 g szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku olej do smażenia 250 g białego sera sól pieprz pieprz ziołowy staropolski kołderka śmietanowa 200 ml śmietany 18% 1 jajko sól pieprz szczypta oregano Z podanych składników zagnieść dość twarde ciasto, formę do tarty posmarować tłuszczem(...)wylepić ciastem, nakłuć widelcem. Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć cebulę i czosnek włożyć rozmrożony szpinak i smażyć aż odparuje płyn. Przestudzić, dodać ser i wymieszać , przyprawić smaku. Śmietanę wymieszać z jajkiem i przyprawić do smaku, dodać oregano. Piekarnik nagrzać do 180 st, podpiec spód do tarty ok 10- 12 min Wyłożyć szpinak z serem, wygładzić i polać śmietaną wymieszaną

Gotowanie jest łatwe
Pierożki ze szpinakiem i serem 166

ciasto 450 gr mąki 1 łyżka oleju 300 ml wrzątku nadzienie 300 gr sera białego 300 gr szpinaku mrożonego 1/4 cebuli łyżka oleju do smażenia 1 jajko pieprz sól szczypta oregano szczypta bazylii Szpinak rozmrozić, cebulę przyrumienić na tłuszczu dodać szpinak, przyprawy, sól i pieprz do smaku, odparować. Kiedy wystygnie wymieszać z serem i jajkiem. Przygotować ciasto; Mąkę  wymieszać

Gotowanie jest łatwe
Jaskółcze gniazdeczka 172

jajek ugotowanych na twardo 200 g szpinaku świeżego oregano bazylia majeranek szczypta mięty 500 g mięsa mielonego sól pieprz jajko 2 ząbki czosnku bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia Szpinak świeży umyć pokroić i wrzucić na rozgrzany tłuszcz, przysmażyć dodając przyprawy do smaku i odparować. Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami. Podzielić na 6 części, każdą rozpłaszczyć najlepiej przy(...)pomocy dwóch folii , nakładać warstwę szpinaku, i pomagając sobie folią owinąć każde ugotowane jajko. Panierować w bułce tartej i smażyć ze wszystkich stron

Gotowanie jest łatwe
Koktajl na poprawę nastroju 300

Składniki na 3 porcje: 3 słodkie pomarańcze 2 banany garść liści szpinaku baby garść liści jarmużu CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Z pomarańczy wyciskamy sok, wlewamy do misy blendera. Dodajemy banany, szpinak i jarmuż. Miksujemy kilka minut do uzyskania jednolitego zielonego koktajlu. Na zdrowie! :) ________________________ DLACZEGO TO DZIAŁA? POMARAŃCZE  obfitują w błonnik pokarmowy, który usprawnia przemianę materii(...)wspomaga pozbywanie się szkodliwych substancji z organizmu, przez które często czujemy się ociężali i bez życia. Dodatkowo zawierają mnóstwo witamin, takich jak witamina C, B i potas. LIŚCIE SZPINAKU mają właściwości antynowotworowe, antystresowe i przeciwbólowe. Są bogate w potas, żelazo, witaminy z grupy B, witaminę K (która wspomaga gojenie się ran) i E. JARMUŻ zawiera witaminy

My Culinary Art
Intrygująca przekąska z białej rzodkwi z farszem groszkowo-miętowym 177

dużo, także każdy zjadł tyle, na ile miał ochotę.  Składniki: - 1 biała rzodkiew - czarny sezam lub nasiona chia do posypania - 250g groszku świeżego, mrożonego lub 1 puszka - 30g szpinaku - garść liści mięty - 1 łyżka oliwy - sok z połowy cytryny - 1-2 ząbki czosnku - sól, pieprz  *wykałaczki Rzodkiew myjemy, obieramy i za pomocą obieraczki kroimy w długie, cienkie plastry(...)Szpinak płuczemy, możemy wrzucić go na patelnię - ja tego nie zrobiłam. Groszek mrożony gotujemy/z puszki odcedzamy/świeży obieramy i umieszczamy w misie blendera wraz ze szpinakiem, miętą, oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny. Wszystkie składniki miksujemy, aż do połączenia się składników. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Za pomocą łyżeczki nakładamy farsz na końcówkę plastra i zawijamy go. Delikatnie nakłuwamy

Be Fit Be Strong
SAŁATKA SZPINAKOWA 151

różnego rodzaju mięs, choć nam bardzo smakowała jako dodatek do pizzy, może także stanowić samodzielne danie (lunch) nie tylko dla fanów zieleniny i wegetarian.   pół paczki świeżego szpinaku 2 surowe marchewki starte na grubej tarce 3-4 łyżki octu balsamicznego 2-3 łyżki płynnego miodu garść migdałów w płatkach Szpinak wypłukać i dobrze odsączyć. Na suchej patelni uprażyć migdały(...)wymieszać ocet balsamiczny i miód. Proporcje miodu i octu mogą być różne w zależności od upodobań, czy sałatka ma być słodsza i delikatna czy bardziej kwaśna i nieco ostrzejsza. Szpinak przełożyć do dużej miski, dodać startą marchewkę, wlać sos, dodać migdały i delikatnie wymieszać. Podawać. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Sałatka truskawkowa ze szpinakiem 116

Najpierw był szpinak i paczka truskawek. Zastanawiałam się co można przygotować z tych produktów, początkowo ich nie łączyłam. Przeglądałam różne przepisy aż natknęłam się na ten, na jednym z moich ulubionych blogów Kwestia Smaku , który stanowił dla mnie inspirację kuchennej działalności oraz założenia własnego, skromnego bloga o tych poczynaniach. Bardzo lubię ten blog ze względu na mnogość oryginalnych i nietuzinkowych(...)przepisów oraz fantastyczne zdjęcia, które bardziej przyciągają wzrok i stymulują żołądek niż cokolwiek innego;)  2 garście szpinaku lub tyle ile potrzeba do wyłożenia płaskiej miski w której będziemy podawać sałatkę 50 dkg truskawek 1 kulka mozarrelli garstka migdałow w płatkach 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka miodu 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka kakao sól, pieprz

Codzienne Gotowanie