Składniki: makaron kukurydziany (100 g) szpinak (jeśli świeży to 1/2 pęczka, a mrożonego 100 g) mleczko kokosowe (1/2 puszki) pieczarki (3 duże) płatki drożdżowe (1 łyżka) oliwa z oliwek sól pieprz woda Czas przygotowania: 40 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Gotujemy przez chwilę makaron. Wyjmujemy jeszcze twardy. Odcedzamy. Rozdrobniony szpinak smażymy na odrobinie oliwy. Dodajemy sól i pieprz. Kroimy pieczarki(...)małego naczynia żaroodpornego przekładamy makaron. Na nim układamy pieczarki, później szpinak. Zalewamy mleczkiem kokosowym. Pilnujemy, żeby cały makaron był przykryty, bo inaczej wyschnie. Posypujemy łatkami drożdżowymi. Pieczemy przez ok. 15 min. w temperaturze
Weganka gotujeMoże niezbyt atrakcyjnie wyglądający, ale za to bardzo zdrowy koktajl z jagodami, roszponką, kiwi, szpinakiem i melonem :-) SKŁADNIKI 80 g roszponki 1/2 żółtego melona 40 g szpinaku 80 g jagód 1 kiwi 500 ml wody WYKONANIE Kiwi obrać ze skóry, roszponkę, szpinak i jagody umyć, melon przekroić na pół i nożem wyciągnąć nasiona. Wszystkie powyższe składniki wrzucić do misy
Passions hobbies lifeSAŁATKA Z GRUSZKĄ, SZPINAKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM to szybka do... Artykuł Sałatka z gruszką, szpinakiem i serem pleśniowym pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEZielony koktajl o smaku bananowym. Pyszny i prosty w obsłudze. Proporcje na jedną dużą porcję - więcej niż standardowa szklanka. 1 banan 1 szklanka mocno ubitych liści szpinaku 2 łyżeczki suszonej żurawiny 130 gram jogurtu naturalnego Szpinak umyć, banana obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Do naczynia włożyć połowę szpinaku i jogurt naturalny, przetrzeć. Potem partiami dodawać resztę składników i przetrzeć
Czerwony GupikBrak pomysłu na obiad i szybki przegląd lodówki, zaowocował dzisiejszym makaronem. Było trochę sera, śmietanka i szpinak, więc aż samo prosiło się o makaron w sosie serowym. Szybko i smacznie, czyli tak jak większość z nas lubi najbardziej. Składniki na makaron: 330ml śmietanki 30% 250ml mleka 125g mozzarelli 150g sera żółtego 100g serka topionego 3 spore garście świeżego szpinaku(...)około 10 minut, aż sery się roztopią, płyny trochę odparują i powstanie gęsty, jednolity sos. Do sosu wrzucamy wcześniej ugotowany makaron, mieszamy i zestawiamy z ognia. Na końcu dodajemy szpinak, który łączymy z gotowym już daniem, aż liście znacząco zmniejszą swoją objętość. Artykuł Makaron w sosie serowym pochodzi z serwisu
NiePieprz.plPropozycja dania obiadowego, prosta, zdrowa i smaczna - zapraszam! :-) SKŁADNIKI (2 porcje): - ok. 250 gram szpinaku - ryż biały - 4 plastry sera żółtego - ok. 3 łyżki mleka - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 2 jaja - sól - pieprz kolorowy - garść pestek dyni - 2 łyżki oleju - pomidorki cherry do dekoracji, a później do degustacji ;-) Gotuję ryż zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Czosnek i cebulę drobno(...)kroję, wrzucam do garnka z odrobiną oleju, duszę przez chwilę i dodaję szpinak. Następnie dodaję trochę mleka, solę i pieprzę. Pozostawiam na wolnym ogniu przez kilka minut. Pod koniec dodaję kawałki żółtego sera. Mieszam i duszę do momentu, aż ser się rozpuści. Wykładam na ryż rozłożony na talerzach. W małym garnku gotuję niewielką ilość wody. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejszam ogień
Wielopokoleniowoszkl cukru 1 szkl oleju 2 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy (16 g) 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku Masa jagodowa: 750 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 500 g serka mascarpone 1 szkl cukru pudru (dałam mniej) 2 galaretki jagodowe (2x44 g) 2 szkl gorącej wody 1 i 3/4 szkl jagód(...)Dodatkowo: 2 galaretki jagodowe (2x44 g) jagody do dekoracji tortu Przygotowanie: Ciasto szpinakowe: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej! Szpinak rozmrozić na sicie, dobrze odcisnąć z nadmiaru wody, a następnie wymieszać z 1/2 szkl oleju. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały
Nastoletnie Wypiekaniełyżki sosu sojowego, 4 łyżki sosu ostrygowego, 2 łyżki oleju, suszone płatki chili Warzywa: 3 małe kolorowe cukinie, 100 g zielonego groszku, 4 kolorowe marchewki, 30 g świeżego szpinaku, 1 papryczka chili, dymka, 2-3 łyżki sosu ostrygowego, 2-3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka sosu hoisin, 1 łyżka sosu sriracha, 1 łyżka sosu rybnego, 2 łyżki oleju dodatkowo(...)kolendra, czarny sezam W miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie sosy i chili, dodaj wcześniej umytego i osuszonego łososia, a następnie obtocz go w marynacie. Warzywa pokrój w słupki, szpinak umyj i osusz, a dymkę drobno posiekaj. Szczypior pokrój w cienkie skośne paseczki. Przygotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni i piecz
Plate of Joyudka/ćwiartki kurczaka 300g. mrożonego szpinaku w liściach 2 średnie cebule 1-2 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych 2 łyżki oliwy z oliwek bazylia, oregano, rozmaryn, sól, pieprz, suszone płatki czili bawełniany sznurek Z udek zdjąć skórę, a mięso oddzielić od kości uważając aby go nie podziurawić. Oprószyć mięso rozmarynem, oregano, solą i pieprzem, skropić oliwą i odstawić(...)cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie, następnie dodać osączony szpinak i dusić przez chwilę, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Nakładać szpinak na mięso i zwijać roladki, następnie obwiązać sznurkiem tak aby się nie rozpadły. Posiekać w piórka cebulkę i poddusić ją na kilku kroplach oliwy, wlać pomidory i ok. puszki wody, zagotować
Lubię to gotujęskładniki: 300 g świeżych liści szpinaku 1000 ml wody (lub 500 ml wody + 500 ml bulionu) 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 1-2 łyżki mąki 2 łyżki masła 120 ml słodkiej śmietany sól, pieprz dodatkowo: grzanki do podania wykonanie: Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy w osolonej wodzie (500 ml) z odrobiną masła. Cebulę obieramy, kroimy(...)kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy do cebuli liście szpinaku i dusimy przez chwilkę podlewając wywarem z jarzyn. Ugotowany szpinak i jarzyny wkładamy do bulionu lub wody i miksujemy blenderem. Doprawiamy śmietaną wymieszaną z mąką. Całość doprawiamy do smaku. Podajemy z grzankami. (inspiracja z przepisu s. Anastazji) Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniasuszonych pomidorów jeśli jest dobrej jakości lub po prostu smaczna) łyżka soku z cytryny sól pieprz czerwona papryka w proszku- słodka (2 łyżeczki) i pikantna (pół łyżeczki) no i szpinak (jedno opakowanie świeżego, paczkowanego lub 3 naprawdę duże garści) dwie łyżki startego parmezanu lub grana padano. Szpinak myję i osuszam kładąc na papierowy ręcznik, wrzucam do miski. Dodaję pomidory; koktajlowe(...)jeszcze czarnym pieprzem. Oliwa, papryka, sok z cytryny, parmezan i kawałki jajek, które, nie ma siły, po prostu lekko rozpadną się przy mieszaniu, tworzą miksturę, która smakowicie oblepi liście szpinaki i połączy wszystko w całość. Nie potrzeba już innych sosów, majonezów- jeśli wyjdzie zbyt sucha, dolejcie jeszcze trochę oliwy. Smacznego
PichceniomaniaTarta ze szpinakiem i wędzonym twarogiem [PRZEPIS] – ZOBACZ JAK JĄ ZROBIĆ: SKŁADNIKI, PRZEPIS, ZDJĘCIA Tarta ze szpinakiem i wędzonym twarogiem
Jakugotujesz.plznajdą. Do tego sos beszamelowy z mleka i mąki... czyli wszystko co większość z Was ma w swojej kuchni. Składniki: Makaron 1 opakowanie (ja zmieszałam makaron szpinakowy z pełnoziarnistym) szpinak mrożony lub świeży około 300 gram 15 dag sera mozzarella 2 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz Sos beszamelowy: 300 ml mleka 20 gram mąki 2 łyżki masła przyprawy: sól, pieprz(...)push({}); Wykonanie: Sos: Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, podsmażamy i wlewamy mleko. Całość energicznie mieszamy i gotujemy przez kilka minut. Doprawiamy. Zapiekanka: Makaron ugotować al-dente. W między czasie poddusić szpinak z odrobiną soli, pieprzu i zmiażdżonego czosnku. Wszystko razem mieszamy: do makaronu dodajemy szpinak, zalewamy sosem i wsypujemy startą mozzarelle. Zmieszane składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy około 50 minut
Tradycyjna KuchniaSkładniki na 12 plastrów: 350 g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 3 duże jajka (ok. 225 g ze skorupką) 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 200 g wędzonego łososia w plastrach 1 opakowanie serka twarogowego (200 g) Szpinak rozmrozić i mocno odcisnąć z nadmiaru wody. Połączyć z żółtkami, solą, gałką i przeciśniętym czosnkiem. Białka ubić, delikatnie wymieszać(...)szpinakiem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, lekko natłuścić, wylać masę, wyrównać do grubości około 0,5 cm, piec 20 min w temp. 190 st. C. Zostawić do wystygnięcia. Wystudzony blat smarujemy serkiem twarogowym (można użyć serka w lekkiej wersji np. tego dostępnego w Biedronce to oszczędzimy sobie nasyconych kwasów tłuszczowych), przed posmarowaniem też można wymieszać serek z ulubionymi ziołami
Vroblewska-fitlifeintensywny. Częste wyjazdy nie pomagają w regularnym prowadzenia bloga. Jest Was coraz więcej na Facebooku i to sprawia, mi przeogromną radość i motywacje! :) Dziś chcę Wam zaproponować cannelloni ze szpinakiem i ricottą. Jest to dość pracochłonne danie, ale opłaca się stać tę chwilkę w kuchni, bo jest przepyszne! Składniki: -500g szpinaku (u mnie mrożony) -250g sera ricotta(...)wrzucamy cebule i smażymy, aż się zeszkli. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy czosnek, i pomidory. Dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, przez 20 minut . Nadzienie: Szpinak siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu razem z czosnkiem, aż większość wody wyparuje. Następnie wrzucamy całość do miski i czekamy, by ostygło. Dodajemy ser ricotta i dokładnie
Smakuj życie!