porcje to około 200-300 g suchego ryżu) 500 g szparagów (pęczek) 2 cukinie puszka groszku (około 200 g- ideałem byłby świeży cukrowy) kilka ząbków czosnku 200 g szpinaku łyżeczka soli pieprz Przygotowanie: Na dużej patelni podgrzej 2-3 łyżki oliwy i podsmaż na niej przepuszczone przez praskę 2-4 ząbki czosnku. Po 2 minutach dodaj pokrojone(...)półplasterki cukinie i pokrojone na 2-3 cm kawałki szparagi. Po 5 minutach dodaj groszek, i duś około 1 minuty. Na samym końcu dodaj szpinak, wymieszaj dokładnie, dopraw . Wystarczy minuta aby szpinak był gotowy. Smacznego
greenscarfSałatka z truskawkami i szpinakiem jest jedną z najprostszych sałatek jakie znam. Składniki, które na co dzień jem oddzielnie tutaj doskonale się uzupełniły, połączone pysznym octem balsamicznym z dodatkiem miodu. Za nutkę pikanterii odpowiada grubo zmielony czarny pieprz. Skusicie się? Składniki /2 porcje/: 2 garście szpinaku baby kilkanaście truskawek 1 łyżeczka oliwy 1 łyżeczka octu balsamicznego z miodem(...)dodatkowo 1/2 łyżeczki miodu grubo zmielony czarny pieprz Wykonanie: Czytaj dalej... Artykuł Sałatka z truskawkami i szpinakiem pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuPotrzebujemy: 5 sznycli z indyka, 200 g bryndzy 5 łyżek mrożonego szpinaku ząbek czosnku pół cebuli sól pieprz odrobina ulubionej przyprawy do drobiu tłuszcz do smażenia. Szpinak rozmrażamy, odciskamy nadmiar wody i przesmażamy z posiekaną drobno cebulką i czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Sznycle z indyka(...)lekko rozmijamy i doprawiamy ziołami do drobiu. Na sznyclu kładziemy łyżkę szpinaku i plasterek sera. Spinamy wykałaczkami i smażymy około 10 min z każdej strony. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAtrzeba obierać ich przed gotowaniem, mają dzięki temu najwięcej prozdrowotnych właściwości. Otwieram więc sezon szparagowy w mojej kuchni zupą, w której poza zielonymi szparagami znalazł się też młody szpinak. Składniki: 2 pęczki zielonych szparagów 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 garści liści młodego szpinaku 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego sól pieprz Przygotowanie(...)tego samego garnka wrzucamy posiekane szalotki i łodygi szparagów, smażymy około 5 minut. Dodajemy posiekany czosnek, smażymy jeszcze 5 minut, aby szparagi nie straciły koloru. Wrzucamy liście szpinaku, wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia. Miksujemy na gładki krem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po rozlaniu do miseczek do każdej porcji wkładamy szparagowe główki. Podajemy z grzankami
Smakowity Blog Kulinarnysosów. O książce z autografem Josepha i fajnych gadżetach do kuchni nie wspomnę. Konkurs jednak trwa, więc dodaje kolejny przepis. Tym razem w roli głównej, obok ryżu pełnoziarnistego, świeży szpinak i truskawki. Składniki na 6-8 sztuk: naleśniki: 2-3 spore garście młodego szpinaku 2 jajka 200 ml mleka 100 ml wody spora szczypta soli 1 łyżeczka cukru mąka - ilość(...)taka, aby uzyskać konsystencję średnio gęstej śmietany olej do smażenia Szpinak opłukać i osuszyć. Przełożyć do malaksera razem z jajkami - zmiksować. Dodać wodę, mleko, sól, cukier i kilka łyżek mąki (ilość mąki powinna być taka, aby ciasto nabrało konsystencji średnio gęstej śmietany). Zmiksować wszystko razem. Odstawić na 10-15 minut, aby ciasto "odpoczęło". Smażyć z obu stron
Codzienna kuchnia niecodziennawiecie uwielbiam szpinak i wykorzystuję go w swojej kuchni bardzo często. Dodaję go do makaronów, mięs, a także wykorzystuję jako farsz do naleśników i krokietów. Dziś postawiłam na zdrowe placuszki szpinakowe , które są świetnym pomysłem na lekki, ale sycący, jesienny obiad. Przygotowane z dodatkiem mąki ryżowej oraz nasion lnu, które tak dobrze wpływają na nasz układ trawienny. Można je zajadać(...)solo, albo z ulubionymi dodatkami – świetnie sprawdzi się tutaj sos czosnkowy na bazie jogurtu. Danie lekkie, smaczne, dietetyczne! Polecam! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 10 szt ) * świeży szpinak – 2 duże garście * nasiona lnu – 1 łyżeczka * jajko – 1 szt * mąka ryżowa – ok. 80 g * soda oczyszczona – 1 szczypta * sól, pieprz, czosnek – do smaku * oliwa
Ostra na SłodkoDzisiejszym pomysłem na fit obiad jest roladka z piersi kurczaka. Wypełnimy ją jakże zdrowym i pysznym szpinakiem. Zainteresowani? Jeśli tak to zapraszam do przeczytania przepisu. Czas przygotowania i ilość porcji 15 minut + 20 minut pieczenia, 4 porcje. Produkty 1 x pierś z kurczaka, 350 dag mrożonego szpinaku rozdrobnionego, 200 dag sera kolumb dojrzewający, 2 x łyżeczki masła, sól, pieprz(...)Przygotowanie Pierś z kurczaka umyj i podziel na cztery kotlety. Następnie rozbij je uważając by nie porozrywały się. Na tarce zetrzyj ser i zmieszaj go z szpinakiem. Kotlety posyp odrobiną soli i pieprzu, a następnie połóż na nie cieniutki plasterek masła i dwie łyżki farszu. Kotlety zwiń w roladkę. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem i ułóż na nim roladki. Piecz
Fit&Fast Kitchenjuż masz pomysł! Taką muffinkę zabierz ze sobą gdzie tylko chcesz. Świetnie się sprawdzi na drugie śniadanie :) porcja 12 muffin Składniki: 100 g wędzonego boczku 200 g świeżego szpinaku 250 g mąki 100 g sera żółtego startego 250 ml kefiru 2 jajka 80 g roztopionego masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj(...)Przygotowanie: Boczek pokrój na małą kostkę i obsmaż na patelni, na złoty kolor i ostudź. Szpinak włóż do cedzaka i spłucz wrzątkiem, następnie zimną wodą. Osusz i grubo posiekaj. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, ser, sól, proszek do pieczenia. W oddzielnej miseczce ubij jajka, dodaj kefir oraz roztopione masło, wszystko wymieszaj. Następnie mieszankę mokrą wlej do mieszanki suchej
Niezły MłynekPiękna wiosna za oknem, a na talerzu ravioli z bardzo klasycznym nadzieniem z sera ricotta i szpinaku. Macie ochotę? Ja mam ochotę na spędzenie popołudnia w ogrodzie, będę sadzić zioła. Kiepski ze mnie ogrodnik (muszę się przyznać), moje rośliny w doniczkach muszą wykazać się sporą wolą życia, bo na mnie nie zawsze mogą liczyć. Lepiej radzą sobie zioła na grządkach(...)uroków wiosny. Pięknej pogody Wam życzę! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 2 żółtka 6 łyżek ciepłej wody 1 łyżka oliwy 1/4 łyżeczki soli Farsz: 500 g szpinaku (może być mrożony) 200 g ricotty 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz Do podania: oliwa tarty parmezan świeżo mielony pieprz listki szałwii Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: Ciasto: 500g mąki pełnoziarnistej pszennej letnia woda jajko sól 1 łyżka oleju rzepakowego Farsz: 300g szpinaku mrożonego 200-250g sera białego chudego 2 średnie cebule 1 ząbek czosnku olej rzepakowy sól pieprz koperek Sposób przygotowania: Ciasto: Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek, bić całe jajko, dodać olej i sól. Małymi strumieniami wlewać wodę wyrabiając ciasto. Ciasto(...)Farsz: Jedną cebulę i czosnek obrać, pokroić na drobną kostkę i smażyć na rozgrzanym oleju ( uważać aby czosnek nie przypalił się). Gdy cebula zeszkli się wrzucamy mrożony szpinak i dusimy do momentu, aż woda odparuje i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia. Na koniec łączymy szpinak z twarogiem i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto
Prosto i Smacznie z Anetąjest obowiązkowe, ale nie ukrywam, że dzięki niemu znacznie łatwiej się je smaży. To, co w nie zawiniecie, to już Wasza sprawa. Ja postawiłem na moje ulubione trio — łososia, szpinak i awokado. A i oczywiście nie mogło zabraknąć kremowego serka z odrobiną chrzanu, który często zastępuję wasabi dla podkręcenia smaku. Na deser solidna porcja zielonego smoothie, bez którego nie wyobrażam(...)Naleśniki gryczane: 100 g mąki gryczanej ¼ łyżeczki soli morskiej 250 ml wody 1 jajko olej kokosowy do smażenia Nadzienie: 200 g wędzonego łososia w plastrach 100 g liści świeżego szpinaku 200 g kremowego serka typu Philadelphia 1 łyżeczka otartego chrzanu 1 dojrzałe awokado Smoothie: 2 dojrzałe banany 1 pomarańcza 50 g jarmużu 2 łyżeczki młodego jęczmienia 300 ml wody
Food SquareMakaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem w kremowym sosie czyli klasyk pachnący ziołami prowansalskimi. Danie można wykonać w trakcie gotowania makaronu więc dość często gości ono na moim stole. Jednak krótki czas przygotowania nie wyklucza wyśmienitego smaku. SKŁADNIKI / 4 porcje: * 6 suszonych pomidorów * 2 ząbki czosnku czosnku * 1 łyżka oliwy po suszonych pomidorach * 200 g szpinaku (świeży lub mrożony(...)Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Czosnek kroimy w drobną kostkę lub przeciskamy przez praskę. Następnie podsmażamy do delikatnego zrumienienia na łyżce oliwy z suszonych pomidorów. Dodajemy pomidorki i szpinak. Całość smażymy 2-3 minuty a następnie dodajemy serek philadelphia i 3 łyżki wody np. z gotowania makaronu. Gotowy sos doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia. Jeżeli sos jest
Mohiellatłuczkiem do ziemniaków. Druga wersja równie smaczna jak pierwsza, idealna dla tych, którzy za zupami kremami nie przepadają. Składniki ok 30g liści czosnku niedźwiedziego 100 g szpinaku 360 g ziemniaków, pokrojone w kostkę 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę 5 -6 ząbków czosnku 20 g masła 600 ml wywaru warzywnego lub z kurczaka(...)mleka Świeżo zmielony pieprz i sól morska do podania grzankami (opcjonalnie) Przygotowanie Umyć liście czosnku i szpinak. Liście czosnku pokroić w paski. Ząbki czosnku obrać i przepuścić przez praskę. Rozpuść masło na patelni, dodać cebulę i ziemniaki, podsmażać przez parę minut - 5 -7 aż lekko zmiękną ale nie zrobią się brązowe. Wywar wlać do garnka
Stare GaryZapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: około 300 g płatów lasagne 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 450 g mrożonego szpinaku 275 g sera feta kilka listków bazylii, drobno posiekanych 125 g (1 kulka) mozzarelli, pokrojonej w plastry 1 pomidor, pokrojony w plastry odrobina parmezanu do posypania 1/2 łyżeczki ostrej papryki(...)świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA; 75 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy cebulkę i czosnek, szklimy przez 5 minut. Dodajemy mrożony szpinak i przesmażamy, aż ten całkowicie się rozmrozi. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszoną fetę, posiekane listki bazylii, doprawiamy ostrą papryką, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy
My Culinary Artplastry schabu 200 g szpinaku pół małej cebuli 1-2 ząbki czosnku 50 g sera feta sól pieprz majeranek oregano bazylia mąka do panierowania Szpinak rozmrożony przysmażamy na patelni na łyżce oleju z cebulą i czosnkiem, do momentu aż odparuje. Kiedy przestygnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem a następnie mieszamy z rozgniecionym serem. Schab rozklepujemy jak na schabowe(...)nakładamy szpinak z serem, spinamy w kształcie pierożków wykałaczkami. Mąkę mieszamy z solą i ziołami, panierujemy i smażymy na złoty kolor na tłuszczu. Podajemy z ziemniakami i sałatą
Gotowanie jest łatwe