Dziś przedstawiam przepis na jedno z moich ulubionych dań makaronowych. Szybki i łatwy w przygotowaniu makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami, pieczarkami i szpinakiem, w delikatnym sosie śmietankowym i mozzarellą. Idealne danie na obiad dla całej rodziny. Polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami (6 porcji) Składniki: 250 g ulubionego makaronu 1 łyżka masła(...)pokrojonych na mniejsze kawałki 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 3 ząbki czosnku, posiekane ½ szklanki śmietanki 30 % 1 ½ szklanki mleka ½ szklanki bulionu drobiowego 1 ½ szklanki startej mozzarelli 2 szklanki szpinaku parmezan do podania Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu masło i włóż kurczaka. Dopraw solą, pieprzem
karmelowyłyżki - kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka (dajmy mniej jeśli zupę będą jadły dzieci) - pół świeżej papryczki chilli - 2 litry bulionu warzywnego - 300 g czerwonej soczewicy - duża garść szpinaku - 10 pomidorków koktajlowych (awaryjnie sprawdzą się też pomidory z puszki) -sól i pieprz do smaku Do dużego garnka na rozgrzaną oliwę wrzucamy marchewkę pokrojoną w plasterki, pokrojonego selera, grubo(...)oraz przekrojone na pół pomidorki. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż soczewica będzie miękka. Zwykle zajmuje to około 10-15 minut. Doprawiamy zupę solą i pieprzem oraz dodajemy szpinak. Po kilkudziesięciu sekundach wyłączamy zupę, aby szpinak nie stracił swojego koloru i formy. I gotowe! Jeśli lubimy zupy-kremy, to można zupę zmiksować ( całą lub połowę
Simple Dishzdrowy początek roku, proponujemy smaczną i pożywną zupę szpinakową, która w połączeniu z kaszą gryczaną stworzy pełnowartościowy posiłek. Zaczynamy składniki: 400 g liści szpinaku 150 ml śmietany 18% 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 l bulionu drobiowego sól wykonanie: Myjemy szpinak i pozostawiamy by obsechł. Gotujemy 2 litry bulionu (tym razem użyliśmy 4 drobiowych kostek rosołowych Winniary), a następnie(...)wrzucamy do niego zielone liście. Na patelni rozgrzewamy +/- 3 łyżki masła i dodając 2 łyżki mąki tworzymy zasmażkę, którą następnie dodajemy do gotującego się wywaru ze szpinakiem. Solimy do smaku. Czekamy 10-15 min., blendujemy. Oddzielamy 2 żółtka od białek i łączymy ze śmietaną (ok. 1/2 szklanki). Dodajemy do zupy i gotujemy przez kolejne 5 minut. Używamy wszelkich znanych
Ania i Marcin gotująniespodziewanych gości lub po prostu szybki, ciepły posiłek kiedy brakuje czasu na większe gotowanie. Polecam! składniki paczka gotowego ciasta francuskiego (275 g) - nie zużyłam całego 120 świeżego szpinaku baby 125 g łososia wędzonego na gorąco 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki mały kremowy kozi serek - rolada masa: 1 jajo 100 ml śmietany 30% 100 g sera cheddar - starty łyżka(...)grochem ) piec ok 15 - 18 minut. Jeżeli ciasto nie podpiekło się wystarczająco, podpiec bez obciążenia jeszcze ok 10 minut. Składniki masy wymieszać w misce, doprawić solą i pieprzem Szpinak opłukać, wrzucić do dużego garnka, podgrzewać aż zwiędnie. Osączyć na sicie, a potem dobrze odcisnąć. Na podpieczony spód wyłożyć szpinak, plasterki czosnku, kawałki łososia, zalać masą, na wierzchu można
Stare GaryJest to idealny przepis na szybki obiad :) Potrzebujemy: 2 piersi z kurczaka 1 opakowanie szpinaku (ja użyłam mrożonego) makaron penne małe opakowanie śmietany do zup i sosów ząbek czosnku 1 łyżka masła starty żółty ser (do posypania) sól i pieprz Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy. Odstawiamy. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy(...)masło, dodajemy szpinak. Smażymy aż wszystka woda odparuje, dodajemy rozgnieciony czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie do szpinaku dodajemy śmietanę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Gdy sos jest gotowy - dorzucamy kurczaka. Na talerz nakładamy makaron i sos - posypujemy serem. Smacznego
Kolejny blog o gotowaniuSzpinakowe spaghetti to miła odmiana od tradycyjnej wersji. Nie dość, że smaczne to jeszcze tanie i błyskawiczne w przygotowaniu. Szpinak jest intensywnie wyczuwalny, nie jest więc nic nie znaczącym dodatkiem. Potrawę koniecznie należy posypać dużą ilością sera żółtego i sera feta, smakuje wtedy doskonale! :-) 500g mięsa mielonego 400g mrożonego szpinaku 2 cebule 2 ząbki czosnku 200ml śmietanki 12% 100g sera(...)feta 50g żółtego sera sól, pieprz olej 1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso mielone, smażymy do zarumienienia. 2. Szpinak rozmrażamy, dodajemy do smażenia wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kiedy woda wyparuje dodajemy rozgnieciony ser feta i starty na tarce żółty ser. Wlewamy śmietankę. Dusimy aż całość zgęstnieje. 3. Podajemy z makaronem spaghetti, przed
Szefowa kuchnizawsze wszystko jakoś się ułoży... Szkoda, że tylko łatwo się tak mówi MAKARON Z ŁOSOSIEM W SOSIE SZPINAKOWYM ok 30 minut dla 2 - 3 osób Składniki duża garść liści szpinaku 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek 250 ml śmietany 10 dag łososia (do takich sosów używam skrawków łososiowych) cebula ulubiony makaron sól, pieprz łyżka parmezanu Do dzieła!!! Na oliwę wrzucamy(...)posiekaną cebulę i czosnek i chwilę dusimy - dodajemy szpinak pozbawiony łodyżek i twardych części. Dusimy aż szpinak zmięknie. Zalewamy śmietaną i dodajemy parmezan. Chwilę razem dusimy (nie doprowadzamy do wrzenia), dodajemy łososia. Makaron gotujemy łączymy z sosem. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnijego przedstawia się w jego prostocie -najprostszy makaron i prosty sos - jestem w niebie... Tagliatelle w sosie kurkowo-boczkowym Składniki: makaron - u mnie tagliatelle garść świeżych liści szpinaku (można pominąć) ok 250 ml śmietanki 30% boczek pokrojony w kostkę - dałam jedną garstkę 2 garści kurek 2 ząbki czosnku kilka listków świeżego tymianku Do dzieła!!! Makaron gotujemy w osolonej wodzie według(...)jednak ja wolę zlać je porządnie wodą i pozwolić im następnie dobrze ociec na sitku inaczej zawsze czuję zgrzytanie w zębach a za tym nie przepadam :-/. Szypułkujemy listki szpinaku i dokładnie myjemy. Na patelnię z boczkiem wrzucamy kurki i szpinak i smażymy ok 2 minut - następnie zalewamy wszystko śmietaną i dusimy ok 10 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem
sierotka maRysia w kuchniRolada ta spodobała mi się od razu - jest idealna jako przystawka i pięknie wyglądała na świątecznym stole Rolada ze szpinakiem i łososiem Składniki: opakowanie mrożonego szpinaku ok 400 g 4 jajka (oddzielnie żółtka od białek) opakowanie wędzonego łososia w kawałkach (ok 150 g) łyżka masła serek chrzanowy lub czosnkowy ale fajnie też się sprawdzi naturalny czosnek (ilość według upodobania(...)sól, pieprz opcjonalnie łyżka śmietany Do dzieła! Rozmrożony szpinak wrzucamy na patelnię i mieszając czekamy aż nadmiar wody odparuje. Dodajemy czosnek, sól, pieprz i (opcjonalnie) śmietanę. Studzimy. Miksujemy z żółtkami. Ubijamy białka na sztywno i delikatnie dodajemy je do masy szpinakowej. Powstałą masę wylewamy na blaszkę o wymiarach ok 30/20 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 minut
sierotka maRysia w kuchniszpinaku już pisałam. Pora roku sprzyja do jedzenia jego jak najwięcej. A na inne roladki zapraszam poniżej: ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA Z OLIWKAMI KAPARAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI ROLADKI Z KURCZAKA Z JARMUŻEM I KAPARAMI ROLADKI Z ROKPOLEM,SUSZONYMI POMIDORAMI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Składniki: 0,5 kg świeżego szpinaku 5 ząbków czosnku piersi z indyka bryndza olej,masło pieprz,sól słodka(...)czosnku, sól,pieprz i chwilę jeszcze smażyłam go na patelni. Piersi indyka pokroiłam na plastry i cieniutko rozklepałam. Posoliłam je,posypałam pieprzem,czosnkiem i słodką papryką. Nakładałam szpinak na mięso ale nie na całe, tylko na środku. Na niego ułożyłam po dwa plasterki bryndzy. Zwinęłam je i spięłam wykałaczkami. Smażyłam na grillowej patelni skropionej olejem. Prawda ,że proste
potrawyregionalneZdrowo i kolorowo. Sałatka ze świeżymi liśćmi szpinaku i roszponką w roli głównej. Można ją podawać jako przystawkę, albo samodzielne danie. Kawałki kurczaka dopełniają dzieła ;-) Składniki: Ilość w zależności od upodobań pierś z kurczaka curry imbir czosnek granulowany zioła prowansalskie czarny pieprz sól oliwa z oliwek świeże liście szpinaku roszponka czarne oliwki czerwona cebula świeża czerwona papryka pomidor(...)przyprawami i polałam oliwą. Odstawiłam. Kurczaka usmażyłam na patelni. Nie kroiłam piersi,żeby były soczyste. Po usmażeniu wystudziłam je i zajęłam się sałatką. Do miski wkładałam kolejno. Liście szpinaku. Roszponkę Pokrojone w paseczki piersi z kurczaka. Obranego ze skórki pomidora. Pokroiłam go i wydrążyłam z niego pestki. Pokrojone czarne oliwki. Plasterki czerwonej cebuli. Paseczki czerwonej papryki. Składniki
potrawyregionalneRoladki z naleśników nadziewane kremowym serkiem mascarpone, wędzonym łososiem i świeżymi listkami szpinaku są prostą w przygotowaniu przystawką. Podaje się je w temperaturze pokojowej. Idealne na lunch, szybką przekąskę lub spotkanie ze znajomymi. Składniki na farsz: 250 g serka mascarpone 200 g wędzonego łososia dowolna ilość świeżych liści szpinaku ząbek czosnku sól do smaku świeżo zmielony czarny pieprz(...)ząbek czosnku. sól i pieprz. Wymieszałam. Pora na wędzonego łososia. Pokroiłam go na mniejsze kawałki. Placki naleśnikowe smarowałam serkiem. Na nim układałam kawałki łososia. Kolej na umyte liście szpinaku. Oderwałam z nich grubsze łodyżki i ułożyłam na łososiu. Można na nie jeszcze ułożyć kiełki np.pora. Ja na kiełki ułożyłam roladki. Zwinęłam naleśniki w rulony i pokroiłam pod kątem
potrawyregionalneciasto 800 g mąki 1 burak ćwikłowy pieczony 1 jajko sól 1 łyżka oleju woda nadzienie 800 g szpinaku 200 g sera feta 3-4 ząbki czosnku olej do smażenia sól pieprz Burak przekroić na mniejsze kawałki, dodać odrobinę wody i zmiksować przy pomocy blendera, dodać jeszcze wody by masy buraczanej było 400 ml Mąkę przesiać , dodać jajko, sól, olej(...)masę buraczaną, początkowo mieszać łyżką , następnie zagnieść ciasto pierogowe. Szpinak rozmrozić, na patelni przysmażyć czosnek , dodać szpinak i smażyć aż odparuje cały płyn, doprawić solą i pieprzem,, wystudzić, dodać pokruszony ser , wymieszać. Ciasto wałkować cienko, wykrawać szklanką krążki i nadziewać nadzieniem. Uformować pierogi. Ugotować pierogi we wrzątku. (do wody warto dodać 2 łyżki octu jabłkowego by pierogi nie straciły koloru
Gotowanie jest łatweszkl mąki 150 g masła 1 jajko szczypta soli szczypta suszonej papryki szczypta pieprzu nadzienie 400-500 g szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku olej do smażenia 250 g białego sera sól pieprz pieprz ziołowy staropolski kołderka śmietanowa 200 ml śmietany 18% 1 jajko sól pieprz szczypta oregano Z podanych składników zagnieść dość twarde ciasto, formę do tarty posmarować tłuszczem(...)wylepić ciastem, nakłuć widelcem. Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć cebulę i czosnek włożyć rozmrożony szpinak i smażyć aż odparuje płyn. Przestudzić, dodać ser i wymieszać , przyprawić smaku. Śmietanę wymieszać z jajkiem i przyprawić do smaku, dodać oregano. Piekarnik nagrzać do 180 st, podpiec spód do tarty ok 10- 12 min Wyłożyć szpinak z serem, wygładzić i polać śmietaną wymieszaną
Gotowanie jest łatweciasto 450 gr mąki 1 łyżka oleju 300 ml wrzątku nadzienie 300 gr sera białego 300 gr szpinaku mrożonego 1/4 cebuli łyżka oleju do smażenia 1 jajko pieprz sól szczypta oregano szczypta bazylii Szpinak rozmrozić, cebulę przyrumienić na tłuszczu dodać szpinak, przyprawy, sól i pieprz do smaku, odparować. Kiedy wystygnie wymieszać z serem i jajkiem. Przygotować ciasto; Mąkę wymieszać
Gotowanie jest łatwe