solone :) tak Basia w kuchni je chipsy solone :))) czy ja to napisałam głośno?? :)) Więc postanowiłam, że zrobię domowe chipsy warzywne, moim największym zaskoczeniem smakowym okazały się chipsy ze szpinaku. Piekę je w głębokim tłuszczu przez ok 1 minuty są chrupiące, mają cudowny zielony kolor jak zjem jeden to zaraz sięgam po następny. Chipsy z buraka i marchwi są słodkawe(...)rozmarynem i odrobiną oliwy w piekarniku .....pychota. Jak przygotowywałam chipsy do zdjęcia miałam problem co nasmażyłam to schrupałam ... więc robiłam nowe SKŁADNIKI : 1 burak 1 marchew garść szpinaku oliwa lub olej do głębokiego smażenia tymianek świeży opcjonalnie SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : - warzywa myjemy, obieramy, szatkujemy na tarce na cienkie równe plastry - szpinak myjemy osuszamy i odrywamy
Basia w kuchnigołąbków/ liście botwinki - u mnie z jednego dużego pęczka dorodnej botwinki (wybierajcie taką, która ma duże, ładne liście) woreczek ryżu pół kostki fety 1 ugotowana marchewka szpinak (u mnie mrożony - 4 kostki) czosnek sól, pieprz oliwa z oliwek 1 cytryna i sok z jednej cytryny czarne oliwki Liście botwinki umyć. W garnku zagotować wodę i zahartować w niej(...)bardzo delikatne. Liście wyjąć i osączyć np. na ręczniku papierowym. W garnku zagotować wodę i ugotować w niej ryż. Ja w tym samym garnku ugotowałam też marchewkę. Szpinak rozmrozić i odparować. Doprawić do smaku czosnkiem, solą i pieprzem. Ryż odcedzić. Dodać do niego roztartą, ugotowaną marchewkę, przygotowany wcześniej szpinak, pokruszoną fetę i jedną łyżkę oliwy. Dokładnie
KUCHARNIAjeśli chcecie nas zaskoczyć pysznym śniadaniem do łóżka POLECAM. Przecież nasze szczęście jest bezcenne :))) SKŁADNIKI :składniki na 6 mini 4 jajka 3 pieczarki średnie garść świeżego szpinaku 3 łyżki mleka 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz do smaku szczypiorek, tymianek świeży wedle uznania SPOSÓB WYKONANIA : - pieczarki, szpinak myjemy osuszamy - rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni(...)plastry doprawiamy do smaku - rozmącamy jajko z mlekiem doprawiamy solą - do foremek silikonowych (można do tego celu użyć blaszki na muffiny wcześniej smarując je masłem) wkładamy pieczarki oraz liście szpinaku (bez łodygi) - zalewamy masą jajeczną do 2/3 objętości - pieczemy w piekarniku ok 10-12 minut do ścięcia jajek (pilnujemy wedle naszego piekarnika) Podajemy np z pyszną domową kromką chleba Szybko
Basia w kuchniSKŁADNIKI - --Ciasto: 450 g mrożonego szpinaku 250 g cukru 3 duże jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Ciasto : Szpinak rozmrażamy i odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody.Do miski wybijamy jajka,dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Dodajemy pomału olej,nie przerywając miksowania.Następnie dodajemy przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.Na koniec dodajemy szpinak,delikatnie mieszamy.Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 25 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy
w mojej kuchniwłoskich oraz oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, na którego bazie przygotowałam dressing z dodatkiem czosnku i musztardy francuskiej. Wyszła bardzo przyjemna w smaku, pożywna sałatka. Polecam wypróbować! Sałatka ze szpinakiem i soczewicą Składniki na 2 porcje (na oko): 100 g ugotowanej soczewicy zielonej lub brązowej* 4 garści liści szpinaku baby 1/2 czerwonej cebuli garść orzechów włoskich kilka listków świeżej melisy(...)słoiczku umieść wszystkie składniki dressingu, dopraw solą i pieprzem, zakręć i energicznie wstrząśnij. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Orzechy grubo posiekaj. Na dwóch talerzach rozłóż liście umytego i wysuszonego szpinaku, rozłóż ugotowaną soczewicę i piórka cebuli. Polej dressingiem, posyp orzechami i listkami melisy. Podawaj ze świeżym pieczywem, np. bagietką. * Aby ugotować soczewicę, przepłucz ją pod bieżącą wodą, następnie wrzuć
Chilli Czosnek i OliwaDziś chciałem wam zaprezentować pyszne pizzerinki, które można wykonać z ulubionymi składnikami. Ja wykorzystałem dziś szpinak, salami czosnkowe, cebulę i paprykę. Oczywiście nie zabrakło sporej ilości żółtego sera. Składniki ciasto: 2 szkl. mąki płaska łyżeczka cukru 3-5 dag świeżych drożdży 0,5 szkl. mleka 2 łyżki oleju 1 jajko 0,5 łyżeczki soli Przygotować rozczyn z drożdży roztartych(...)wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części ( lub więcej, w zależności od preferowanej wielkości pizzerinek). Uformować cienkie placki. Wyłożyć na blaszce posmarowanej olejem. Pasta szpinakowa: 450 g rozdrobnionego szpinaku 3 - 4 ząbki czosnku 3 łyżki śmietanki 12% sól, pieprz oregano Szpinak pogotować chwilę do odparowania nadmiaru wody. Dodać wyciśnięte praską ząbki czosnku. Dodać przyprawy i śmietankę. Moje dodatki: salami
Konrad GotujeDzisiaj wpis super szybki tak jak ta sałatka - prosta, efektowna, no i pyszna - i o takie nam chodzi :) Potrzebne: - szpinak - najlepiej młody - pomarańcze - słodkie i soczyste - nerkowce + orzechy włoskie (najlepiej połówki, wyglądają elegancko) = coś na ząb i do ozdoby - sos makowy = 3 łyżki oliwy + 1 łyżka soku z cytryny + trochę soli + 1 łyżka maku - wymieszać i odstawić 1. Szpinak myjemy(...)łodyg a większe liście rwiemy na kawałki i wrzucamy od razu do miski. 2. Pomarańcze obieramy ze skóry, kroimy na kawałki w sam raz do jedzenia, dorzucamy do szpinaku. 3. Nerkowce i orzechy włoskie wcześniej moczymy (dlaczego? zapraszam tutaj ), odsączamy, osuszamy; włoskie prażymy chwilę na suchej patelni i tak przygotowane wsypujemy wszystkie do miski. 4. Teraz wlewamy sos makowy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEkilka zżarłam od razu, na sucho :D Teraz zaczynamy zmierzać do wyprodukowania tytułowego dania. Każdy naleśnik smarujemy hummusem - gruuuuubo :) Następnie na połowę układamy SUROWY, porządnie umyty wcześniej szpinak (całe liście, tylko łodygi odcięłam). Składamy na pół i ściskamy brzegi jak w pierogach. Mając gotowe 2 sztuki układamy je na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju i rumienimy chwileczkę(...)tylko żałuję i zrobię to następnym razem - z ugotowanej ciecierzycy warto zostawić porcyjkę całych groszków i włożyć je potem do środka naleśników; byłoby coś do chrupania pomiędzy hummusem i szpinakiem. Ale i tak bardzo fajnie się to jadło, surowy szpinak w ciepłym naleśniku - super
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEdwie porcje: 1. Makaron penne – proponuje zawsze zwracać uwagę by by wykonany ze 100% pszenicy durum 2. Szpinak – proponuję brykiet, bez problemu da się podzielić – 6 kulek 3. Suszone pomidory – 6 sztuk 4. Szynka prosciutto(...)Sposób przygotowania: 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. 2. Na odrobinie oliwy z oliwek smażymy szpinak do momentu aż się rozmrozi. Dodajemy pokrojony czosnek. Przyprawiamy solą, pieprzem, szczyptą gałki oraz ziołami. Nie żałujmy przypraw;) 3. Następnie pomidory i szynkę kroimy
Mój Smak na ŻycieMoże zdziwi Was to połączenie, ale jest naprawdę pyszne! Delikatne, z niewielką ilością szpinaku oraz oraz ciekawą słodyczą pomidorów i żurawiny marynowanych w oleju. Do tego ser i możemy rozpoczynać ucztę! Smacznego! Składniki: 200 g ryżu arborio 1 słoik suszonych pomidorów z żurawiną (potrzebne są 4 pomidory i łyżka żurawiny) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 garście szpinaku(...)bulionu, poczekać aż ryż w całości ją wchłonie, wówczas dodać następną. Czynność powtarzać do wyczerpania bulionu, jednocześnie sprawdzając co jakiś czas miękkość risotto. Pod koniec dodać pokrojony w paski szpinak i pomidory oraz żurawinę. Podgrzać i wymieszać. Gdy ryż będzie idealny, a risotto kremowe, pozostaje dodać pozostałe masło i starty na tarce o drobnych oczkach
Pasja SmakuPomysł na szybki obiad? Zdecydowanie makaron! U mnie ostatnio króluje szpinak - w każdej postaci. Niedługo dodam jeszcze pomysł na jajecznicę z jego dodatkiem. Dzisiaj jednak zdecydowałam się na makaron z pomidorkami koktajlowymi i sosem na bazie śmietany i jogurtu naturalnego. Danie można uzupełnić dowolnym serem, ale ja najchętniej wybrałabym pokruszony ser kozi. Składniki /dla 2 osób/: 1/2 opakowania makaronu penne(...)garście świeżych liści szpinaku (u mnie baby) 8 pomidorków koktajlowych 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 100 ml śmietany 18% 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i poddusić na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać posiekane ząbki czosnku. Dodać opłukany i osuszony szpinak
Pasja Smakuręką:) u mnie: Przecier pomidorowy duży 4 plasterki szynki plaser wędzonego łososia 1/3 puszki kukurydzy czerwona cebula sery po kawałku: mozarella feta tofu pleśniowy złółty 1/2 opakowania szpinaku jogurt grecki pieprz PRZYGOTOWANIE: W miseczce mieszam przecier pomidorowy ze świeżo zmielonym pieprzem. Przecierem smaruję trzy krążki tortilli. Jeden krążek posypuje mozarellą, następnie nakładam pokrojoną w paseczki szynkę, posypuję pokrojoną czerwoną cebulą(...)kukurydzą i startym żółtym serem. Drugi i trzeci krążek smaruję rozmrożonym na patelni szpinakiem zmieszanym z łyżką jogurtu. Na jeden krążek nakładam wędzonego łososia i pare kawałków sera feta, całość posypuję pokrojoną czerwoną cebulą i serem mozarellą. Trzeci krążek smaruję szpinakiem i układam pozostałe sery: pleśniowy, feta, tofu oraz pozostałym żółtym serem. Pizze układam na blaszkach i wkładam
Magiczna kuchnia Dariimąka do podsypania 200 gram masła 150 ml jogurtu naturalnego 3 żółtka 200 gram startego żółtego sera (u mnie gouda) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli farsz opakowanie szpinaku mrożonego 200 gram białego sera 3 ząbki czosnku pieprz i sól do smaku PRZYGOTOWANIE Najpierw łącze wszystkie suche składniki ciasta a następnie dodaję masło jogurt ser i żółtka - zagniatam ciasto(...)którego formuję kulę zawijam w folię i wkładam na godzinę do lodówki. Na suchej patelni rozmrażam szpinak i odparowuje aby pozbyć się nadmiaru wody. Do misy blendera wkładam biały ser i i miksuję aż powstanie gładka masa, następnie dodaję szpinak i przeciśnięty czosnek. Blenduję aż do połączenia się składników następnie dosmaczam sola i pieprzem. Schłodzone ciasto dzielę na pół
Magiczna kuchnia Dariiskładników i podawany jako danie główne, kolacja lub przekąska. Równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Polecam Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 450 g mrożonego szpinaku 15 pomidorków truskawkowych 4 jajka 300 ml śmietanki 30 % 1 łyżka startego parmezanu 2 plasterki szynki serrano 100 g sera feta 3 ząbki czosnku szczypta oregano sól pieprz Przygotowanie(...)obciążony grochem lub ryżem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut. Następnie zdjąć papier z obciążeniem i piec kolejne 5 minut w 180°C. Rozmrożony szpinak przełożyć do większego rondelka, dodać szczyptę soli, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować na średnim ogniu, aż woda odparuje. Ostudzić. Do ostudzonego szpinaku dodać jajka, śmietankę, parmezan, szczyptę oregano
Oryginalny smakjednej strony łagodna, a z drugiej strony bogata w charakterystyczne smaki kompozycja. Dynia z imbirem, słodki burak i specyficzny w smaku kozi ser. To wszystko podane ze szpinakiem, który stanowił inspirację dla muszkatołowego dressingu. Składniki: sałatka 2 garście świeżych liści szpinaku 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni 2 szklanki pokrojonych w kostkę buraków 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę koziego sera(...)układamy między nimi 4 ząbki czosnku. Pieczemy 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę, zdejmujemy dynię i skrapiamy sokiem z limonki. Buraki dopiekamy dodatkowe 10 minut. W misce układamy szpinak, kozi ser, cebulę, dynię i buraki. Wszystkie składniki dressingu dokładnie mieszamy. Na koniec jeszcze kilka zdjęć samej dyni, od której od kilku dni nie mogę oderwać wzroku
W kuchni wieczorem