szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:324/407)

Pulpeciki w sosie pieczarkowym 412

pieczarek, 500 g mielonego mięsa (np. z indyka lub szynki wieprzowej), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, 1 łyżka sosu sojowego, 3 łyżki bułki tartej, 1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego, 1/2 łyżeczki papryki w proszku. Dodatkowo: mąka pszenna,  mąka ziemniaczana,  2-3 łyżki śmietanki 30%, oliwa,  sól, pieprz i papryka. Dzisiejszą moją propozycją na danie(...)około 8 pulpecików. Obtoczyć je delikatnie w mące pszennej i obsmażyć na oliwie (na patelni lub w garnku). Po podsmażeniu wlać do pulpecików gorący bulion i zagotować. Przykryć i gotować 20 minut, w międzyczasie 2 - 3 razy przewrócić pulpeciki. Dodać podsmażone pieczarki, wymieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia przez ok. 5 minut. Na koniec dodać około 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Świat Domowej Kuchni
Faszerowane pieczarki na grilla 256

pieczarek mogą być istotnym składnikiem leczenia wielu nowotworów. O bniżają także poziom trójglicerydów i wspomagają pracę układu odpornościowego. Warto też wspomnieć, że neutralizują przykry zapach czosnku. Wartość odżywcza  gotowanych pieczarek (w  100 g) Wartość energetyczna (kcal) 28 Tłuszcz 0,5 g       Kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g           Kwasy(...)blogu znajdziecie również inne pomysły na dania z grilla: Faszerowane pieczarki na grilla Grillowany ser halloumi z cukinią Grillowany ser halloumi z warzywami Grillowana ośmiornica Grillowany ananas z szynką parmeńską Kiełbaski na grilla Pljeskavica czyli serbskie mielone Grillowane bakłażany z fetą Soulvaki z grillowanymi warzywami ------------------------------------------------------------- Faszerowane pieczarki na grilla Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 6 dużych pieczarek 2 ząbki czosnku

Kulinarne przygody Gatity
Zupa a'la meksykańska 147

tylko na co dzień, ale również na jakąś uroczystość rodzinną czy obiad w gronie znajomych. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 600-700g mięsa wieprzowego np. szynka, łopatka 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 2-3 ząbki czosnku 1 większa cebula 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego 0,5 łyżeczki pieprzu(...)przez praskę obrane ząbki czosnku. Dodałam majeranek i zioła prowansalskie. Posoliłam do smaku. Zupę ustawiłam na ogniu i zagotowałam. Zmniejszyłam ogień i dodałam koncentrat pomidorowy. Zupę od tego momentu gotowałam jakieś 40 minut. Na koniec zupę można jeszcze doprawić brakującymi przyprawami. Zupę oczywiście podajemy na gorąco. Można ją posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Można ją podać z dodatkiem pieczywa

Waniliowe Improwizacje
Pieczeń rzymska z jajkiem 155

Pieczeń rzymska z jajkiem Rolada z mięsa mielonego faszerowana i pieczona z gotowanymi na twardo jajkami to bardzo smaczne oraz proste w przygotowaniu danie. Zazwyczaj potrawę taką przygotowuje się na Wielkanoc, ale można też podać ją na ciepło jako danie obiadowe lub jako zimną przekąskę na przyjęciu. Pieczeń zarówno wygląda jak i smakuje rewelacyjnie.     Składniki: 1 kg wieprzowego mięsa(...)ciepło jako danie obiadowe lub jako zimną przekąskę. U mnie pieczeń została podana jako przekąska razem z roladą schabową – PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: DOMOWA SZYNKA NA KANAPKI PRZEPIS TUTAJ SCHAB Z PIEKARNIKA – WĘDLINA NA KANAPKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY

Blog z Apetytem
Włoski klops w sosie pomidorowym – pieczeń rzymska na obiad lub na kanapkę 251

smażymy do momentu aż straci swój surowy zapach. Wrzucamy pomidory z puszki, dodajemy suszone zioła i płatki chili. Puszką odmierzamy potrzebną ilość wody i wlewamy ją do rondla. Gotujemy wszystko na małym ogniu przez 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli pomidory jeszcze same się nie rozpadły, sos blendujemy blenderem-łapką. Próbujemy, dosalamy do smaku. Sos przelewamy do ceramicznej(...)takiej formie można podać go na półmisku wędlin – będzie idealny do kanapek! KLOPS, forma keksówka długości 25cm 500g mielonej wołowiny (mieszanka: udziec, łata, łopatka, antrykot) 500g mielonej wieprzowiny (mieszanka: szynka, karkówka, łopatka) 1 kulka mozzarelli z bawolego mleka 100g czerwonej papryki (waga po obraniu) 130g czerstwego chleba (u mnie chleb żytni z chia na zakwasie) ½ dużej cebuli (120g) 2 ząbki

Karo in the Kitchen
Duszony jeleń w czerwonym winie 196

się co wybierzemy! Jaki rodzaj mięsa i co z niego zrobimy! W MAKRO znajdziemy karkówkę, udziec i comber z jelenia; comber i udziec z sarny, a ponadto łopatkę, gulasz, szynkę i schab z dzika! My następnym razem wybierzemy coś z sarny! Dzisiejsza propozycja to duszone mięso z udźca jelenia, z warzywami w czerwonym winie. Idealnie smakuje z ziemniaczanym puree(...)następnie dusimy na wolnym ogniu około 30 minut. Po tym czasie przesmażamy wszystkie warzywa z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na patelni, przyprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem i dorzucamy do gotującego się mięsa. Całość dusimy dalej około godziny, do czasu aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawiamy do smaku, a jeśli zajdzie taka potrzeba zagęszczamy sos przy pomocy wody i mąki

Plate of Joy
Pulpeciki w sosie pieczarkowym 109

się już przejadły. W kilka chwil zamieniłam mięso i pieczarki w pyszne, aromatyczne danie. Kto się skusi? Składniki dla ok 6 osób: 700g mielonego mięsa z szynki 1 jajko 2 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki zimnej wody sól, pieprz do smaku 3 łyżki oleju Sos: 3 łyżki oleju 1 cebula 500g pieczarek 700ml wody 100g kwaśnej śmietany(...)której opiekały się pulpety i podgrzewamy, tak by pozostały tłuszcz się rozpuścił. Gdy się zagotuje zbieramy ze ścianek patelni pozostałości z pieczenia i przelewamy do mięsa i pieczarek. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. W 50ml zimnej wody mieszamy mąkę i śmietanę. Gdy nie będzie już grudek, dolewamy wywaru z gotowania, mieszamy i przelewamy do całości. Mieszamy do lekkiego

Kuchnia w czekoladzie
Kuchnia włoska usystematyzowana. 187

tytuł wksazuje oprócz dużej liczby przepisów - szkoła gotowania. Wystarczyło się dokładniej przyjrzeć aby bloczek z karteczkami do odznaczania przepisów, które chcę wykorzystać - zniknął. Tak jak wspomniałam jest to szkoła gotowania, a więc i struktura książki będzie trochę inna. W pierwszej kolejności książka dzieli się na: Ciasta i przygotowania wstępne (ciasto słone, ciasto słodkie, ryż i zboża, jajka) Sosy (buliony, wywary(...)znajdziemy po ręką, po takie których musimy się naszukać. :) Na pewno książka to dobra podstawa na temat kuchni włoskiej. Smażona polenta ze słoniną i truflą. Ravioli z ziemniakami i szynką. Lasagne z kozim serem, cukinią i orzechami. Homarce z koniakiem. Dział: ryby. Konfitura z czerwonej cebuli. Koreczki owocowe na słono

Brzuszki Łakomczuszki
Zapiekana jajecznica pomysłem na inne śniadanie 88

najpopularniejszych dań przygotowywanych na śniadanie. Przepis na jej wykonanie znają chyba wszyscy, można ją zjeść niemal na całym świecie. To danie uniwersalne, które można przyrządzić z ulubionymi dodatkami najczęściej szynką, boczkiem cebulką, szczypiorkiem ale też grzybami a nawet pomidorami. Sposobów na wykonanie i podanie jajecznicy jest mnóstwo warto wypróbować wszystkich i sprawdzić, który rodzaj jajecznicy smakuje nam najbardziej. Jajecznica sama(...)świetny sposób nie tylko na śniadanie ale też na pyszną kolację. Prosta w wykonaniu a całkowicie odmienna. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 6 dużych jajek 100 g wędzonego boczku gotowanego (polecam w plastrach) szczypiorek bądź natka pietruszki sól i pieprz do smaku Opcjonalnie 4 plasterki pomidora 4 plasterki sera tostowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Przygotuj naczynia do zapiekania: dokładnie

ProstePesto.pl
Placki ziemniaczane po węgiersku 88

placki z gulaszem węgierskim. Pyszne danie obiadowe, które zachwyci każdego z Was. Zapraszam na przepis. PRZEPIS NA PLACKI ZIEMNIACZANE PO WĘGIERSKU Składniki na gulasz węgierski 500 g szynki lub łopatki wieprzowej 1 duża cebula 1 czerwona papryka 1 marchewka 300 g pieczarek 2 ząbki czosnku 250 ml wody 1 łyżka mąki przennej 1 łyżka sosu sojowego(...)Następnie dolewamy szklankę wody oraz wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy. Całość dusimy pod przykryciem przez 60 minut na małym ogniu. Mąkę rozpuszczamy w 80 ml wody, dolewamy do gotującego się gulaszu. Całość mieszamy i gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wykonanie – placki ziemniaczane Ziemniaki ścieramy na tarce, odstawiamy na kilka minut

Alle Dobre!
Mięsiwo w słoiku 9499

przyprawami ale też wielkością kawałków mięsa w składzie. Smaczne, aromatyczne mięsko otoczone pyszną galaretką. Składniki: U mnie 6kg mięsa od łopatki wieprzowej ale może to być mięso mieszane ( łopatka, szynka, boczek surowy) = 14 słoiczków 500ml Na każdy kilogram mięsa po : 19g soli peklującej ( można również zastąpić ją zwykłą solą kuchenną, niejodowaną ale mięso nie będzie już tak ładnie różowe(...)zrobi. Do każdego słoiczka włożyć dodatkowo po 1 kulce ziela angielskiego oraz po listku laurowym. Układać mięso ciasno zostawiając wolny margines około 2 cm od góry. Słoiki zakręcić i gotować w 24godzinnych odstępach : pierwszego dnia 60minut, wystudzić, drugiego dnia   kolejne 45 minut, wystudzić i trzeciego dnia 30 minut. Takie gotowanie przedłuża okres przydatności do spożycia ( nawet do kilku

W garach u Gosi
Makaron ze szpinakiem i szparagami w sosie śmietanowym 145

Makaron ze szpinakiem i szparagami w sosie śmietanowym to idealne połączenie delikatnego smaku szparagów, śmietany, szpinaku i makaronu. Wbrew pozorom jest to bardzo lekkie i pożywne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gulasz kozacki 157

pysznym sosie. Jeżeli nie chcemy używać alkoholu możemy zamiennie dodać więcej bulionu. Gulasz podajemy z kaszą, ziemniaczkami lub kluskami i ulubioną surówką.     Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego: szynki lub łopatki 20 dkg pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 pomidory 1 szklanka piwa pszenicznego (opcjonalnie) 1 – 1,5 szklanki bulionu lub wody 1 łyżka sosu sojowego przyprawy(...)liść laurowy. Całość dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem przez około 1 godzinę *** *** Po tym czasie sos zagęszczamy: 1 łyżkę mąki mieszamy w 1/4 szklanki wody i wlewamy do gotującego się gulaszu, mieszamy i gotujemy do czasu, aż sos zgęstnieje. Na koniec potrawę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i obsypujemy posiekaną natką pietruszki *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY

Blog z Apetytem
Szybka pizza na dużą blachę 204

Szybka pizza na dużą blachę. Kto lubi domową pizze? My uwielbiamy, a już w szczególności mój mąż. Jak tylko jest w weekend lub ma jakieś wolne

Słodkie okruszki