szpinaku mrożonego 1 łyżka masła pieprz ziołowy 1 ząbek czosnku sól 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej szczypta proszku do pieczenia 250 g serka kremowego lub zmielonego twarogu 1 łyżka tartego chrzanu 100 g wędzonego łososia Szpinak należy rozmrozić na sitku. Na patelni przysmażamy czosnek i dodajemy szpinak Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Smażymy(...)odparowania, studzimy. Ostudzony szpinak i żółtka przekładamy do blendera i krótko miksujemy, następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy ze szpinakiem. Formę o wymiarach 20 x 30 cm Wykładamy papierem do pieczenia. Masę szpinakową wykładamy do formy i delikatnie równomiernie rozsmarowujemy po całej powierzchni dna. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Gotowanie jest łatweWytrawna tarta ze szpinakiem to jeden z naszych ulubionych pomysłów na obiad. Przygotowanie jej jest bardzo proste i szybkie, a takie przepisy lubimy najbardziej. Składniki na kruchy spód: 2 żółtka, 200g masła, 1/2 łyżeczki soli, szczypta gałki muszkatołowej, 2 szklanki mąki żytniej (ująć 2 łyżki), 2 łyżki gęstej śmietany 18%. Składniki: 450 g szpinaku mrożonego, 3 ząbki czosnku(...)Następnie rozwałkować, wylepić nim formę do tarty, podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20 minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia. Szpinak rozmrażamy na sitku. Na patelnię wkładamy masło, podsmażamy na nim szpinak i czosnek. Obficie doprawiamy (zwłaszcza czosnkiem). Gdy szpinak już zwiotczeje, dodajemy śmietankę i serek. Całość dusimy cały czas mieszając
Słodki Zakątekklasyczna szakszuka – szakszuka z boczkiem – szakszuka z dynią – szakszuka z kurkami – szakszuka z fasolą – zielona szakszuka – szakszuka z fetą – szakszuka ze szpinakiem – pikantna szakszuka z ziemniakami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację Polecam Wa też inne przepisy na śniadania: – placki serowe – placki jogurtowe z owocami – omlet z białek(...)omlet z pomidorami – pasta jajeczna – tost z jajkiem i szynką FRITTATA ZE SZPINAKIEM I FETĄ PRZYGOTOWANIE: 20 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 5 jajek – 2-3 łyżki mleka – 2 garści świeżych liści szpinaku – 100-150 g sera feta – sól, pieprz, słodka papryka – 1 ząbek czosnku – 2 łyżki oliwy z oliwek – 2-3 pomidory
nietylkopasta.plnajłatwiejsze danie pod słońcem, nie wymaga dużo przygotowań od nas. Składniki u mnie na 12 szt: 12 szt jajek sól ok 100 g sera zółtego pół opakowania żywego szpinaku lub 1 rozmrożonego (wcześniej musimy go odcedzić lub stać dłużej przy patelni żeby odparowała woda 2 ząbki czosnku pół cebuli 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego Foremki papierowe(...)mufinek Przygotowanie: Szpinak smażymy na patelni dodajemy po chwili czosnek przesiany przez praskę lub starty na tarce. Jak szpinak się robi na małym ogniu na patelni, oddzielamy żółtka i białka jajek. Białka roztrzepujemy na pianę z dodatkiem soli. Ser ścieramy na tarce. W miedzy czasie zdejmujemy z patelni szpinak. Do metalowej blaszki na muffinki wkładamy papierowe foremki. Białka mieszamy
Keto - Meto Przepisyrobię frittatę z cukinią bo zawsze jest jej nadmiar w ogródku. Moja dzisiejsza wersja to frittata z cukinią, ziemniakami ( to idealny sposób na wykorzystanie resztek) i szpinakiem -ale możecie tu poszaleć i dodać to co macie w lodówce - brokuły, kalafior, oliwki, suszone pomidory... a do tego obowiązkowo jajka ze śmietaną i mnóstwo ziół. Ja zawsze robię(...)też do niej sałatkę z pomidora. Lato już powoli się kończy... ale frittata może mieć swoje jesienne wydania - np z dynią i serem kozim:) Frittata z cukinią i szpinakiem SAŁATKA 3-4 pomidory pół pęczka natki pietruszki mały ząbek czosnku trzy łyżki oliwy łyżeczka octu balsamicznego sól , pieprz FRITTATA 2 średnie cukinie 3 ząbki czosnku
Smaczny zeszytDziś na drugie śniadanie, imprezowy stół bądź kolację sałatka ze świeżym szpinakiem, gotowanym burakiem, serem typu śródziemnomorskiego, suszonymi pomidorami, papryką i pestkami słonecznika. Oj dzieje się na talerzu, jest zdrowo, kolorowo, dużo witamin, smacznie i na bogato. Sałatkę podaję z ciemnym pieczywem, grzankami lub ot tak – bez dodatków. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do obiadu, np. pieczonych ziemniaków(...)białych mięs, duszonych, pieczonych lub smażonych. Sałatka ze szpinakiem, burakiem i pestkami słonecznika SKŁADNIKI: 100 g świeżego, umytego szpinaku, u mnie baby 1 ugotowany burak posiekany w kostkę 3 łyżki posiekanej czerwonej papryki 100 g sera białego typu śródziemnomorskiego w zalewie olejowej z ziołami “Apetina” 3 suszone pomidory w zalewie z oleju + 4 łyżki tej zalewy czubata łyżka
Zasmakuj KuchniSkładniki: pstrąg świeży 1 sztuka większa, masło miękkie 2 łyżki, sól ziołowa 1 łyżeczka masło 2 łyżki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 2 sztuki, cukier 1/2 łyżeczki szpinak mrożony 1 opakowanie, kucharek 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, mozzarella kulka 2 opakowania ziemniaki 1 kg Ziemniaki obrane pokroić w 0,5 cm talarki, zalać wodą i gotować na lekko twarde(...)odlać z wody. Z pstrąga pincetą pousuwać ości, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na maśle podsmażyć cebulę, czosnek pokrojone drobno z cukrem na złocisto, dodać odmrożony szpinak, kucharka, pieprz mielony i podsmażać na średnim ogniu do odparowania wody, co jakiś czas zamieszać. Szpinak wymieszać z pokrojoną mozzarellą i włożyć połowę do pstrąga, wierzch pstrąga natrzeć masłem z solą i zawinąć
W Mojej Kuchni LubięCiasto naleśnikowe: 200 g mąki, 2 jajka, 30 g masła, 300 – 350 ml mleka, nadzienie: 500 g szpinaku świeżego, sól, gałka muszkatołowa, 2 ząbki czosnku, kulka (125 g) mozzarelli na 3 naleśniki, 3 średniej wielkości pomidory na 6 naleśników, olej słonecznikowy lub rzepakowy, Szpinak przebrać, dokładnie umyć. Na głębokiej patelni (może być w garnku) rozgrzać masło, dodać rozgnieciony czosnek(...)startą gałkę muszkatołową, a następnie wrzucić szpinak. Chwilę dusić tak, aby wszystkie listki „złapały” masło. Lekko posolić i dokładnie wymieszać. Jajka ubijać dodając mąkę i mleko, szczyptę soli i rozpuszczone masło. W razie potrzeby dolać trochę wody gazowanej lub dosypać mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Odstawić na minimum 15 minut. Pomidory obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki. Wyjąć pestki
królestwo garówPyszna makaronowa zapiekanka, która swój zielony kolor zawdzięcza szpinakowi. Dodatkowo dla wzbogacenia smaku mamy tutaj groszek oraz kukurydzę z puszki. Natomiast żeby całość była nieco bardziej syta i miała mięsny element, dodałam kiełbasę krakowską oraz szynkę. 1 op. makaronu świderki 450 g mrożonego szpinaku 2-3 ząbki czosnku puszka groszku puszka kukurydzy 300 g szynki 200 g kiełbasy krakowskiej suchej(...)łyżką oliwy z oliwek, mieszamy. Szynkę kroimy w kostkę, kiełbasę na cienkie paseczki. Kiełbasę podsmażamy na rozgrzanej patelni, aż nieco się przyrumieni. Studzimy. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy szpinak. Gdy się rozmrozi dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Zdejmujemy z palnika. Makaron mieszamy w dużym garnku razem ze szpinakiem, groszkiem i kukurydzą. Dodajemy szynkę
Smaki Na Talerzudużą mocą urządzenia podwoi nasz efekt i uzyskamy dzięki temu pysznie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku przekąski :) A co jeżeli postanowimy zagrać w zielone i dodać szpinaku do ciasta? Składniki (ok 20 niedużych lub 14 dużych gofrów): 2 szklanki maki pszennej tortowej szczypta soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mleka(...)duże jajka garść świeżego szpinaku 80 ml oleju rzepakowego Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, olej oraz mleko (pozostawiając 2 łyżki mleka w wysokim naczyniu) wkładamy do jednej miski i miksujemy na średnich obrotach. Szpinak dorzucamy do pozostałego mleka i blendujemy. Po tej czynności mieszamy szpinak z pozostałymi składnikami. W tym czasie włączamy gofrownicę, aby się rozgrzała. Oddzielamy
ChilliJemyCiasto leśny mech to pyszne ciasto ze szpinakiem, przełożone delikatnym kremem na bazie kremówki i serka mascarpone. Leśny mech zdecydowanie smakuje tak jak wygląda, czyli pysznie i idealnie. Składniki: Ciasto: 200g świeżego szpinaku 4 jajka 0.5 szklanki cukru 200ml oleju 1op. cukru waniliowego (16g) 1.5 łyżki soku z cytryny 2 szklanki mąki pszennej 1op. budyniu waniliowego 1.5 łyżeczki proszku(...)Krem: 1op. galaretki przezroczystej, lub cytrynowej 330ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 1op. cukru waniliowego (16g) 250g serka mascarpone Przygotowanie: Ciasto: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Świeży, umyty szpinak, rozdrabniamy w wysokim naczyniu, za pomocą blendera. Mikserem ucieramy jajka z cukrami na jasną, puszystą masę. Nie przerywając miksowania, cienkim strumieniem wlewamy do masy olej i dodajemy szpinak. Mąkę dokładnie
NiePieprz.plRóżne przepisy człowiekowi wpadają w ręce. Ten akurat jest bardzo prosty i zarazem oryginalny. Wystarczy nam ryż i szpinak. I mamy przystawkę. POTRZEBUJEMY 200 g ryżu długoziarnistego 300 g świeżych liści szpinaku (możemy tez użyć mrożonego) 2 łyżki masła Sól i pieprz PRZYGOTOWANIE Ryż ugotować w osolonej wodzie. Liście szpinaku umyć i odsączyć, odciąć ogonki. Następnie wrzucić szpinak do osolonej(...)wrzącej wody i gotować przez 5 minut. Odsączyć i pokroić. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić szpinak, a po chwili ryż. Całość dobrze wymieszać. Przełożyć zawartość do kubeczków. Danie można jeść na gorąco lub chłodne. Artykuł Przystawka szpinakowa pochodzi z serwisu Fleksitarianizm.pl
Fleksitarianizm.plmłodzież i co powiem to to, że wcinali aż uszy im się trzęsły! :D Składniki: * 4 placki tortilli * 50 dkg mięsa z kurczaka (np. z uda) * 15 dkg szpinaku * 30 dkg żółtego sera * 3/4 szklanki passaty pomidorowej * 2 ząbki czosnku * przyprawa gyros * 1,5 szklanki mleka * gałka muszkatołowa * sól * masło * olej * mąka * bazylia, oregano Zrobiłam sos beszamelowy. Masło(...)soli i 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej. Wymieszałam i odstawiłam. Usmażyłam mięso z kurczaka. Mięso z kurczaka pokroiłam w drobne kawałki, pokropiłam olejem i posypałam przyprawą gyros. Wymieszałam. Usmażyłam szpinak. Na patelni rozpuściłam 1 łyżkę masła i wyłożyłam liście szpinaku. Odrobinę posoliłam i dodałam przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Smażyłam szpinak dotąd aż zmniejszył objętość na patelni. Zaczęłam układać
Pieprzyć z Fantazjąsłyszała o tym daniu a też zapewne duża część z Was jadła. I jak ? Smakowało Wam ? Dla nas to jedno z lepszych dań kuchni indyjskiej. Uwielbiamy to ostre połączenie szpinaku i ziemniaków. Taka jest wersja klasyczna. Tylko ziemniaki i szpinak plus przyprawy. Ale Saag Aloo ma wiele wersji. Zależy to od regionu a, że w Indiach ich nie brakuje(...)niezwykle smaczne danie i Warto, abyście sprobowali naszej wersji. Nasza propozycja to autorska wersja no chyba, że jest gdzieś w Indiach taka. Poczytajcie i wypróbujcie. Składniki: 500 g szpinaku (mrożony brykiet) 500 g ziemniaków 2 marchewki (średniej wielkości) 1/2 papryki słodkiej 1 mała cebula 4 ząbki czosnku pasta curry Tikka masala 2 łyżki Bombay Sandwich spread (ostra pasta z kolendry
vegetanie