Makaron ze szpinakiem, czosnkiem, jogurtem greckim i gałką muszkatołową musiał pojawić się na stole , tak dawno nie było! Danie, które zawsze wychodzi, zawsze się sprawdzi, smakuje, syci, no prosto i smacznie jakby to ująć. Jeśli chcecie zjeść coś na szybko to wszelakie propozycje makaronowe się nadają. Można użyć dowolnego rodzaju makaronu, choć bardziej polecam te krótkie, wtedy łyżka w dłoń(...)smacznego:) Dodatkami mogą być ser feta, parmezan, suszone pomidory. Wersja wege, którą polecam wręcz o każdej porze dnia, nawet na śniadanie! praktykowałam z dodatkiem jajka, pycha! Makaron ze szpinakiem SKŁADNIKI: 340 g szpinaku liście (mrożonego) 2 łyżki oleju 1 łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz, gałka muszkatołowa 2 ząbki czosnku do podania makaron świderki, kolanka, penne, gwiazdki, tagliatelle, spaghetti PRZYGOTOWANIE
Zasmakuj KuchniKuchnia włoska jest zdecydowanie jedną z moich ulubionych. Zachwyca swoimi smakami i różnorodnością dań. Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na włoskie ravioli ze szpinakiem i ricottą. Ciasto jest bardzo delikatne, ponieważ w przygotowaniu zwraca się uwagę, aby było bardzo cienkie. Całość polałam sosem pomidorowym, który świetnie dopełnia smaki. Przepis jest dość wymagający, ale zdecydowanie warto poświęcić czas na przygotowanie tego(...)dania . Ravioli ze szpinakiem i ricottą Farsz 400 g świeżego szpinaku 250 g sera ricotta 20 g tartego parmezanu Przyprawy: pieprz, sól, czosnek, gałka muszkatołowa Ciasto 250 g mąki pszennej ((2 szklanki)) 2 jajka 1 białko jajka ((do posmarowania ciasta)) 1 łyżka oliwy z oliwek Przyprawy: sól Sos 250 g przecieru pomidorowego Przyprawy: świeża bazylia, czosnek, sól, pieprz Farsz Szpinak
Przepisy na widelcuRewelacyjne ciasto, w którym ukryty smak szpinaku idealnie komponuje się z orzeźwiającymi, słodkimi truskawkami. Warstwa galaretki z dodatkiem truskawek, kremu śmietanowego tworzy ze szpinakiem paletę barw i smaków. Ciasto jest świetnym pomysłem na owocowy deser w okresie sezonu truskawkowego. Składniki: Ciasto szpinakowe: 450g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 150g mąki pszennej 180g mąki krupczatki 200g cukru 250ml oleju 4 jajka 3 łyżeczki(...)wysmarowania formy Krem śmietanowy: 500g śmietany 36% 250g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Warstwa truskawkowa: 500g świeżych truskawek 2 galaretki truskawkowe 600ml wrzątku Wykonanie: 1. Ciasto szpinakowe: Szpinak rozmrozić, odcisnąć wodę i zmiksować blenderem żeby jeszcze bardziej go rozdrobnić. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać olej, mąkę wymieszaną
Szalona Kuchnia EwelinyCiasto jak arbuz to nic innego jak pyszny biszkopt ze szpinakiem, przełożony masą z bitej śmietany i mascarpone oraz galaretką. Bardzo smaczne i efektowne. cieszy oczy i podniebienie :) polecam przepis. BISZKOPT : 200 g mąki pszennej 3 jajka 2 garście szpinaku 1/2 szklanka oleju 1/2 szklanka cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)PRZYGOTOWANIE : Szpinak należy zmielić na papkę, najlepiej blenderem. Do szpinaku wlewamy olej i on lepiej się mieli. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy żółtka, cukier, chwilkę miksujemy. Dodajemy cały szpinak z olejem, mieszamy i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Biszkopt pieczemy w tortownicy o średnicy 24 cm, w temperaturze około 180 % C, przez
Kulinarne Fantazje MarioliWytrawne babeczki z dużą dozą szpinaku i sera feta. Jak każde muffiny te są również szybkie w przygotowaniu i myślę, że każdy sobie z nimi poradzi. Są wilgotne i sycące. Moi domownicy je pokochali. Składniki: 400g świeżego lub mrożonego szpinaku 100g masła lub oliwy z oliwek + 1 łyżka do smażenia szpinaku 500ml jogurtu naturalnego 4 jaja 250g sera feta(...)łyżeczki gałki muszkatołowej Masło roztopić i odstawić do wystygnięcia. Ser feta pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć. Wyłożyć szpinak, smażyć na małym ogniu do momentu, aż się odmrozi i cała woda odparuje. Całość doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wystudzić. Jaja, jogurt, roztopione masło lub oliwę umieścić w naczyniu, dokładnie
Słodki ZakątekPolędwiczka wieprzowa ze szpinakiem i serem z niebieską pleśnią, można ją przygotować w całości, lub mniejszymi porcjami. 2 polędwiczki wieprzowe (każda po około 500 g), 400 g świeżego oczyszczonego szpinaku, 150 g sera z niebieską pleśnią, sól, 3 – 4 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, masło, olej, Szpinak porządnie umyć i wyłożyć na sito, aby chwilę obciekł. Na głębokiej patelni (może być(...)garnku) rozpuścić masło, dodać rozgnieciony czosnek i startą gałkę muszkatołową, a następnie wrzucić szpinak. Chwilę dusić tak, aby wszystkie listki „złapały” masło. Lekko posolić i dokładnie wymieszać. Polędwiczki oczyścić z błon. Rozciąć wzdłuż na wysokości 1/3 nie docinając do końca i z drugiej strony również na wysokości 1/3 naciąć wzdłuż nie docinając do końca, rozłożyć. Powinniśmy otrzymać prostokątny płat
królestwo garówindyjską kuchnią dahl to chyba moje ulubione danie z soczewicy. Jest to pyszny, gęsty, wege gulasz z aromatycznymi przyprawami, do podania z ryżem. Wersja z dynią, soczystymi pomidorkami i szpinakiem powstała tak naprawdę trochę z przypadku – kawałek dyni został po zupie, pomidorki kupuje w ilościach hurtowych i zawsze są w kuchni a szpinak ostał się po koktajlach. Jeśli(...)połówka małej dyni piżmowej 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 centymetrowy kawałek imbiru łyżeczka kurkumy 3 szklanki bulionu warzywnego 100g pomidorków koktajlowych – użyłam truskawkowych 2 garście świeżego szpinaku 200ml śmietanki kremówki 2 łyżki oleju szczypta chili – opcjonalnie Przygotowujemy składniki – cebulę drobno siekamy, czosnek obieramy i ścieramy na tarce, to samo robimy z imbirem. Dynię obieramy
Smaczna StronaWiosenna zupa z czosnku niedźwiedziego i szpinaku 2019-04-23 21:01:57 Porcje 3 Kocham ten zapach wiosny, który unosi się już w powietrzu! Ziemia pachnie taką świeżością, a drzewa obficie kwitną pięknymi barwami. Cieplejsze promienie słońca coraz częściej zaglądają nam w okna, wprawiając nas w optymistyczny nastrój. Wiosna wróciła na dobre i czas najwyższy, by wprosiła się także(...)naszych kuchni! Powiew wiosennej świeżości z pewnością wniesie nam ta niezwykle lekka i smaczna zupa w iście wiosennym kolorze. Szpinak i czosnek niedźwiedzi - ten duet Was zachwyci! Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 40 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 40 min Ingredients 100 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
Wędrówki po kuchniczęsto nam brakuje. Poza tym, po co stać godzinami przy kuchni, jeśli można otrzymać smaczny efekt znacznie mniejszym nakładem czasowym Obiad w 15 minut – makaron z tuńczykiem i szpinakiem to moja propozycja na zabiegany dzień. To także danie, które możecie przygotować wieczorem, przełożyć do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy. To propozycja dla wegetarian, ale także mięsożerców. Wszystkich(...)lubią bałaganu w kuchni – to danie nie wymaga miliona miseczek, talerzyków i tysiąca różnych garnków). To co, smacznego Obiad w 15 minut – makaron z tuńczykiem i szpinakiem przepis dla dwóch osób 160 g makaronu pełnoziarnistego o dowolnym kształcie puszka tuńczyka w sosie własnym średnia cebula 300 g szpinaku baby 100 g ajwaru lub sosu pomidorowego oliwa ulubione zioła
365 dni dookoła kuchnimnie dziś wiosennie. Moja córcia w tamtym tygodniu miała urodzinki i musiał być tort, koniecznie z różowym. Więc mama myślała i myślała i wymyśliła taki oto ;-) Ciasto z dodatkiem szpinaku, środek to mus truskawkowy i do tego świeże truskawki. Tort wyszedł pyszny, córci smakował bardzo, nawet ciasto ze szpinakiem było pyszne ;-) Tort przyozdobiony truskawkami i kwiatuszkami cukrowymi, które kupiłam(...)Lidlu.Miłego piątku kochani Wam życzę :-) Tortownica średnica 26 cm Składniki ciasto: 550 g mrożonego szpinaku 6 jajek L 3 szklanki mąki krupczatki 1 i 1/2 szklanki oleju 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Szpinak rozmrażamy. Po rozmrożeniu przekładamy na sitko i odciskamy z nadmiaru wody. Przekładamy do miski, dodajemy połowę oleju i miksujemy blenderem
kruche babeczkiGofry bubble to gofry o strukturze bąbelków, zwinięte w rożek, z pewnością zachwycą Waszych gości i będą hitem domowego stołu. Chrupiące, lekkie gofry z nutą szpinaku, białym kozim serem i aromatycznym łososiem to świetny pomysł na wspólne śniadanie w gronie najbliższych. Składniki: Gofry szpinakowe: 3 jajka 100g szpinaku rozdrobnionego Hortex 50ml mleka 130g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)sól pieprz olej do wysmarowania gofrownicy Dodatkowo: 200g kremowego sera koziego 240g wędzonego łososia garść świeżego szpinaku garść świeżego posiekanego koperku 4 rzodkiewki kilka plasterków zielonego ogórka 100%Sok Pomarańczowy Hortex Wykonanie: 1. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę (nie musi być sztywna). Następnie dodać żółtka, odciśnięty z nadmiaru wody szpinak, mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem i zmiksować mikserem
Szalona Kuchnia EwelinyZapraszam na pyszne ciasto szpinakowe z pianką śmietanowo-truskawkową. Ciasto wychodzi bardzo delikatne, lekko słodkie i aromatyczne. Idealne na podwieczorek do kawy lub herbaty. Ja użyłam mrożonego szpinaku Hortex-ma on więcej witamin niż świeży o tej porze roku, podobnie inne mrożone warzywa i owoce mają więcej witamin niż świeże wczesną wiosną. #durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury Składniki(...)mrożonego szpinaku od Hortex 2 jajka 3/4 szkl mąki z płaskurki (pszennej) 4 łyżki ksylitolu (cukru) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml oleju 250 ml śmietanki 30% 1 galaretka truskawkowa (na 500 ml wody) 1 galaretka truskawkowo-malinowa (na 375 ml wody) oraz tortownica o śr. 16 cm Przygotowanie: Dzień wcześniej przekładamy szpinak na durszlak i odstawiamy do rozmrożenia
słodkie i nie tylko historie kulinarneSałatka z brokułem gotowanym na parze, szpinakiem, świeżą kolendrą i sosem z pieczonej papryki, przygotowana zgodnie z regułami postu leczniczego dr Dąbrowskiej / postem Daniela. Danie wegańskie, bezglutenowe, bez tłuszczu, bez nabiału, lekkostrawne, bogate w błonnik. Osoby nie będące na poście warzywno – owocowym mogą wzbogacić swoją sałatkę skrapiając ją oliwą z oliwek lub ulubionym olejem. Po więcej przepisów na postne dania(...)zapraszam do podstrony Przepisy Dieta Dr Dąbrowskiej . PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z BROKUŁEM Składni na sałatkę z brokułem: 1 papryka czerwona 1 brokuł 2-3 garście szpinaku listki świeżej kolendry przyprawa do sałatek bio – przepis na domową przyprawę szczypta czosnku granulowanego Jak zrobić sałatkę z brokułem: Paprykę pieczemy (zobacz wpis Jak upiec paprykę ), studzimy, obieramy ze skórki i miksujemy
Dorota SmakujePrzepis na szybkie, ale bardzo pyszne i zdrowe naleśniki! Nie tylko smaczne, ale także zachęcające soczystym zielonym kolorem farszu. A to za sprawą szpinaku i zielonego groszku, które są głównymi składnikami wypełnienia naleśników. Lekko przebija się w nim nutka mięty, całość jest lekka i świeża. Idealne na przywołanie wiosny! ;) Naleśniki zrobiłam niemal bez użycia mąki. W takiej wersji wychodzą(...)FARSZEM Czas przygotowania 20 minut Z podanych składników wyszły 4 duże naleśniki Naleśniki 2 jajka Łyżka mąki amarantusowej Pół szklanki wody Farsz Szklanka zielonego groszku (mrożonego) 200 g szpinaku 2 łyżki serka wiejskiego Ząbek czosnku Oregano, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, mięta Naleśniki Jajka roztrzepać z wodą, dodać mąkę i połączyć dokładnie Smażyć na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oleju Farsz
HealthyCreationsZapraszam na pyszną surówkę ze świeżym szpinakiem, pomidorkami, mini korniszonami oraz rzodkiewkami. Surówka będzie świetnym dodatkiem do obiadu. Polecam Składniki: 2 spore garście szpinaku 1 pęczek rzodkiewek garść pomidorków koktajlowych 10 mini korniszonów sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny pieprz, sól do smaku Przygotowanie: Szpinak, rzodkiewki i pomidorki myjemy i osuszamy. Do miski przekładamy szpinak. Pomidorki kroimy(...)połówki a rzodkiewki w plasterki i dodajemy do szpinaku. Korniszony kroimy w plastry i dodajemy do pozostałych składników, mieszamy. Sos: do małego słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny oraz dodajemy sól i pieprz, zakręcamy i chwilę potrząsamy. Sosem polewamy surówkę przed podaniem. Smacznego Moją surówkę podałam na pięknym talerzu od Galeria Cuda Świata
słodkie i nie tylko historie kulinarne