tych podawanych z oliwą :) Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej tortowej 3 jajka ciepła woda łyżka oliwy szczypta soli Farsz: 1/2 kostki sera feta opakowanie baby szpinaku pieprz świeżo zmielony ząbek czosnku Oliwa + bazylia do podania Przygotowanie: Mąkę przesiać i połączyć z solą. Dodać jajka i delikatnie wyrabiać do połączenia się składników. Dodać oliwę oraz ewentualnie(...)ciasto powinno być zbite). W folii aluminiowej włożyć ciasto do lodówki na około 15 minut. W tym czasie pokroić czosnek i delikatnie go zeszklić na patelni. Dodać umyte liście szpinaku i dusić do zmiękczenia liści. Przestudzić. Szpinak wymieszać z rozdrobnionym szpinakiem i świeżo zmielonym pieprzem. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy cienko. Przecinamy je na pół. Farsz układamy na jednej
ChilliJemyJeśli lubicie ciekawe ciasta to leśny mech jest dla Was ... wygląda intrygująco, jest bardzo smaczne (wbrew pozorom nie czuć szpinaku) i bardzo proste. Gdy przekopywałam interent w poszukiwaniu przepisu na to ciasto zauważyłam, że generalnie przepis na samo ciasto jest jeden, z rozróżnieniem na sposób przygotowania szpinaku - jedni blendują go z częścią masy jajecznej i ciasto(...)bitej śmietany i galaretki więc następnym razem spróbuję też tej opcji. Składniki na tortownicę 24 cm : na ciasto: 3 jajka 2 szklanki mąki 1 paczka mrożonego szpinaku mielonego (450 g) 320 ml cukru 320 ml oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia' na przełożenie: 300 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru *dodałam odrobinę czerwonego barwnika
cucinareKolejny przepis na wykorzystanie dyni. A mianowicie pyszna sałatka pieczona z dynią, szpinakiem i serem feta. Do tego pyszny własnego wykonania dressing na bazie miodu i octu winnego. Polecam ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka ze szpinakiem i pieczoną dynią składniki: 1/2 dyni piżmowej 2 duże garści szpinaku typu baby 100 g sera feta 1 łyżka siemienia lnianego 1 mała szalotka(...)większej mały ząbek czosnku 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu od 100 - 200 ml oleju słonecznikowego Sałatka ze szpinakiem i pieczoną dynią wykonanie: Wydrążamy dynię, kładziemy na blaszce, skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut aż będzie miękka. Cebulę i czosnek drobno siekamy
Delusional Trineowoce i warzywa, a także zielenina. Właśnie tak. Dlatego starajmy, aby nasze koktajle nie składały się z samych owoców, a przynajmniej nie zawsze. Ja szczególnie cenię zielone dodatki: szpinak, jarmuż, rukolę. Często też dodaję nieocenione awokado czy seler naciowy. Na pewno złym pomysłem będzie miksowanie tych samych składników codziennie. Pamiętajmy, że sekret udanego miksowania tkwi w różnorodności, dzięki temu unikniemy(...)zamknięciem, wypełnić ją po brzegi i całość odstawić do lodówki. Smacznego miksowania! Po więcej przepisów zapraszam tutaj -> KOKTAJLE A jakie są Wasze ulubione koktajle? Zielony koktajl jabłko-gruszka-szpinak Składniki: 1 duże jabłko 1 duża dobrze dojrzała gruszka 1 pomarańcza 1 duża garść szpinaku garść orzechów nerkowca Przygotowanie: 1) Orzechy dobrze jest wcześniej namoczyć i odsączyć. 2) Jabłko oraz
Fitsweet.meZapiekanka z naleśników ze szpinakiem, to dobry sposób na szybki obiad, pod warunkiem, że dzień wcześniej usmażymy duuuuuużo naleśników Ilość składników na naleśniki i nadzienie zależy od tego, jakiego rozmiaru formy użyjecie do wypiekania zapiekanki. U mnie zostało około 20 naleśników średniej wielkości. Nie podaję Wam przepisu na naleśniki, ponieważ każdy ma jakiś swój ulubiony i sprawdzony przepis. Składniki(...)nadzienie: – 500g szpinaku mrożonego – 1 duża cebula czerwona – 4 ząbki czosnku – 1 łyżeczka kurkumy – sól i pieprz wg smaku – opcjonalnie 200 g sera feta (ja tym razem nie dodawałam) – 2 łyżki miękkiego masła Składniki na sos: – 1/2 szklanki mleka – 2 jajka – 200g sera żółtego (u mnie gouda) – zioła
Smaki Arminewykorzystałam mięso z rosołu. Tak, tak dobrze czytacie ;) Dodatek odpowiednich przypraw i tartego sera Gouda okazał się strzałem w dziesiątkę i mężowi bardzo smakowało to danie. Przemyciłam tutaj również szpinak którego zazwyczaj nie je ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kaszotto ze szpinakiem i klopsikami składniki: około 1,5 szklanki ugotowanego mięsa z kurczaka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki tartego(...)sera Gouda 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej kujawskiej 1 cebula kilka pieczarek dwie garści świeżego szpinaku 2 - 3 szklanek bulionu Kaszotto ze szpinakiem i klopsikami wykonanie: Mięso drobno kroimy lub mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajko bułkę tartą, ser gouda. Doprawiamy curry, kurkumą, ostrą i słodką papryką, suszoną bazylią, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, formujemy małe klopsiki i obsmażamy
Delusional Trinemodne ostatnio kaszotto. Kusi zapachem korzennych przypraw, dlatego lubię robić go, gdy jesień za oknem. Dziś przygotowałam dla Was przepis na pilaw z kaszy bulgur z dodatkiem marchewki, szpinaku, aromatycznych ziół oraz chrupiących paluszków rybnych. To świetny pomysł na obiad w tygodniu, bo naprawdę szybko się go robi. Paluszki rybne kojarzą nam się z pewnego rodzaju zamiennikiem(...)papierze do pieczenia i piekę bez dodatku tłuszczu, dzięki czemu oszczędzam na kaloriach. ➤ Zobacz także: Pilaw z dynią i suszoną śliwką. Aromatyczny pilaw z kaszy bulgur z marchewką i szpinakiem oraz paluszkami rybnymi Składniki / na 4 porcje: 2 łyżki oliwy 2 cebule pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki
Chilli Czosnek i OliwaDzisiaj Światowy Dzień Makaronu, a więc zapraszam na bardzo szybkie, proste i pożywne danie obiadowe. Składniki: 500 gram makaronu tagliatelle 500 gram świeżego szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól do smaku pieprz do smaku 15 dkg sera feta 1. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie z oliwek, pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojony czosnek. Następnie(...)dodajemy pokrojony szpinak. 2. Mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, i smażymy aż woda ze szpinaku odparuje. 3. Gotujemy makaron tagliatelle w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy razem ze szpinakiem. Makaron ze szpinakiem wykładamy na talerze i posypujemy serem feta pokrojonym w kostkę. SMACZNEGO
Kuchnia u BietkiPewnie wszystkim jest już znane zielone ciasto ze szpinakiem o wdzięcznej nazwie "Leśny mech". Sama piekłam je kilkukrotnie, ale jakoś nigdy nie było okazji by wrzucić tu przepis, więc to teraz czynię, bo ciasto jest pyszne i jeśli jeszcze ktoś nie próbował to zachęcam :) Składniki na tortownicę o śr. 24 cm: Ciasto: 3 jajka 320 ml cukru(...)oleju 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 450 g mrożonego szpinaku (wcześniej rozmrożonego) Krem: ok. 200 ml śmietanki 30 % 4 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 1 opakowanie śmietan-fix Dodatkowo: pestki granatu Rozmrożony szpinak odcisnąć z nadmiaru wody i odłożyć do miseczki. W dużej misce zmiksować całe jajka z cukrem na puszystą jasną masę
Simply Foodprzesadzić z kaloriami. Składniki: 1 kg ziemniaków 300 g boczku wędzonego 1 duża biała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki wytrawnego wina 250 ml śmietany 18 proc. Duża garść szpinaku Mała główka brokuła 2 łyżki masła 150 g sera camembert Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Obierz ziemniaki i pokrój w talarki. Wstaw do garnka, zalej zimną wodą, doprowadź(...)wrzenia i gotuj przez 3 minuty. W międzyczasie umyj brokuła i podziel na różyczki. Razem z garścią szpinaku umieść w ganku. Odcedź ziemniaki wprost do naczynia z brokułami i szpinakiem, tak żeby wrzątek zmiękczył warzywa. Blanszuj je w gorącej wodzie przez 2 minuty, potem odcedź. Ziemniaki odstaw do przestygnięcia. Krok 2 Pokrój w kostkę boczek. Rozgrzej patelnię i wysyp
Niedzielny kucharzKolejne danie ze szpinaku i to znów rolada. Stanowi doskonałą przekąskę, można przygotować na przyjęcie dla gości, na wielkanocne danie, jak również na taką codzienną, dla domowników. Pięknie wyglądająca, dietetyczna, a co ważne - w lodówce, zawinięta w folię spożywczą może sobie leżeć i nabiera smaku....szybko się przygotowuje, świetnie się kroi w plastry, no i oczywiście doskonale smakuje!! Składniki(...)jaja paczka mrożonego szpinaku (najlepszy brykiecik); olej - 3/4 szklanki Nadzienie: 6 jaj ugotowanych; musztarda; serek topiony (2 trójkąciki); puszka tuńczyka we własnym sosie; sól, pieprz, koperek Wykonanie: Ubić białka z odrobiną soli. do rozmrożonego, wyciśniętego szpinaku dodać żółtka, wymieszać szpinak z żółtkami, dołożyć pianę z białek, delikatnie ją wmieszać w szpinak, połączyć olejem. Papierem do pieczenia wyścielić blaszkę oryginalną
kgwjanczewomięsa. Każdy płat rozbić i doprawić solą, pieprzem, papryką, bazylią. Oczywiście z obydwu stron. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić oczyszczone i posiekane drobno ząbki czosnku. Po chwili dodać szpinak i smażyć wszystko aż szpinak zmięknie i utworzy się tzw, papka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na każdym płacie rozłożyć masę ze szpinaku. Ser pokroić w słupki o grubości
Kuchnia PokoleńPożywne śniadanie, które da nam energii na dobrych kilka godzin. Omlet z przesmażonym na maśle szpinakiem z dodatkiem czosnku, a do tego pokrojone w paseczki suszone pomidory i starty ser parmezan... To brzmi i jest pyszne! Składniki: 3 jajka 3 łyżki mleka pół cebuli 100 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku kilka suszonych pomidorów z zalewy 2 czubate łyżki startego(...)parmezanu sól, pieprz 2 łyżki masła Cebulę pokroić w drobną kostkę, pomidory w paski. Czosnek posiekać. Na patelni roztopić łyżkę masła, podsmażyć krótko czosnek i wrzucić liście szpinaku. Smażyć przez około 2 minuty, aż szpinak zwiędnie. Jajka roztrzepać w misce, dodać mleko, sól, pieprz, starty parmezan i przesmażony szpinak. Wymieszać całość. Ponownie na tej samej patelni rozpuścić łyżkę masła
wyzwania kuchennelekki obiad jak i pożywną kolację. Spód tarty zrobiony jest z mąk pełnoziarnistych, bez dodatku masła. Jest to zdrowsza alternatywa dla klasycznego ciasta kruchego. Wypełnienie tarty to cukinia, szpinak oraz masa serowo-jajeczna. Tarta jest smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno, więc sprawdzi się świetnie także jako przekąska na większy głód. TARTA Z CUKINIĄ I SZPINAKIEM(...)mąki kukurydzianej 30 g mąki kokosowej 1 jajko Łyżka serka naturalnego (np. President) Ćwierć kostki twarogu Woda Farsz Średnia cukinia Pół czerwonej cebuli Ząbek czosnku Pół paczki szpinaku baby Ćwierć kostki twarogu 2 jajka 2 łyżki serka naturalnego Składniki na ciasto zagnieść do uzyskania elastycznego ciasta Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na odrobinie oleju Cukinię zetrzeć na grubych oczkach
HealthyCreationspesto #szpinak #słonecznik #olejrzepakowy #pastakanapkowa #czosnek Pesto ze szpinaku, a także z innych zielonych liści takich jak rukola, czy jarmuż to świetna propozycja na "smarowidło" na kanapkę zamiast masła. Jest to też dobry sposób na niemarnowanie żywności. Wykorzystaj te liście, które już za długo leżą u Ciebie w lodówce. Dodatek odrobiny soku z cytryny, zwiększa przyswajalność żelaza ze szpinaku. Jednak(...)pamiętaj, że szpinak nie jest najlepszym źródłem żelaza z pożywienia, o wiele lepszym jest na pewno kwasu foliowego. Dodatkowo sok z cytryny powoduje, że pesto nie ciemnieje z czasem. Składniki na 500 ml słoiczek: 100 g słonecznika łuskanego podprażonego 5 garści szpinaku 2 ząbki czosnku kilka kropel soku z cytryny pół szklanki oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku Przygotowanie
Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny