szpinak - 15265 przepisów (strona:143/1018)

Pierogi ze szpinakiem i twarogiem. 82

Zapraszam na pierogi. Kto lubi?  Ja bardzo i chyba właśnie ze szpinakiem lubię najbardziej. Do moich pierogów  użyłam szpinaku mrożonego. Akurat miałam w zamrażalniku.  Świeży oczywiście jest lepszy, ale mrożony  jest wygodniejszy w użyciu i tak samo  zachowuje właściwości odżywcze. Ciasto zawsze robię tak samo. Tylko mąka, gorącą woda i trochę oleju(...)robimy? Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 4 łyżki oleju duża szczypta soli Farsz: 1 opakowanie szpinaku mrożonego (450 g.) 250 g. twarogu 1 duży ząbek czosnku (jeśli małe to 2) 1 łyżka masła sól, pieprz Wykonanie: Na patelni roztopić masło, dodać zamrożony szpinak. Smażyć aż się rozmrozi.  Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawić

Agusiowe smakołyki
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem 109

święta i sylwestra. Ladnie się prezentuje i pysznie smakuje. Zapraszam do wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem – składniki: Składniki na omlet szpinakowy: 450 gram szpinaku mrożonego rozdrobnionego 1 czubata gęstej kwasnej gęstej smietany 18% 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżka masła 4 jajka rozmiar M 4 czubate łyżki mąki pszennej tortowej ( typ 450) sol, pieprz(...)siekamy. Rrzyvotowujemy patelnię dodajemy łyżkę masła i topimy na małym palniku. Dokladamy siekamy czosnek i tak podsmażamy cały czas mieszajac około 30 sekund. Po tym czasie do patelni dokładamy szpinak i smażymy tak długo, aż szpinak się rozmrozi. Smażymy tak długo aż woda odparuje. Nastepnie dokładamy 1 łyżkę gęstej śmietany, sól i pieprz do smaku.Dalej smazymy około 2 minuty

Olcia gotuje!
,,Ciasto francuskie ze szpinakiem’’ 55

francuskie to niezastąpiony składnik w naszej kuchni. Z jego udziałem można wyczarować naprawdę fajne potrawy, a najlepszym dowodem jest nasza dzisiejsza propozycja. Tym razem zapraszam kultowe ciasto połączone ze szpinakiem i serem fetą. Dzięki uprzejmości oraz zaufaniu firmy Polskie Młyny otrzymałam przesyłkę pełną znakomitych produktów z których powstało pyszne ciasto francuskie ze szpinakiem. Składniki na ciasto francuskie: 2 szklanki mąki(...)Polskie Młyny 1/4 łyżeczki soli 250 g zimnego masła 2/3 szklanki zimnej wody Składniki na farsz szpinakowy: 250 g świeżego szpinaku 4 ząbki czosnku 100 g sera feta 2 cebule Oliwa, masło do smażenia sól, pieprz parmezan do posypania Przygotowanie ciasta francuskiego: W szklance zimnej wody rozpuszczamy łyżeczkę soli. Mieszamy, aż do całkowitego rozrobienia. W tym czasie rozpuszczamy 3/4 kostki

Podróż w kulinaria
Naleśniki ze szpinakiem i orzechami 70

jajko – 200 ml mleka bez laktozy  – 250 g mąki pszennej lub orkiszowej – 1 łyżeczka oleju  – szczypta soli Farsz – 250 g szpinaku – 1 mała cebula – 5 suszonych pomidorów – 4 duże orzechy włoskie – 60 sera camembert – 1 ząbek czosnku – sól i czarny pieprz do smaku – 1 łyżka masła(...)ciasto ( Jeśli ciasto będzie za grube dodać trochę mleka, jeśli za luźne dodać trochę mąki ). Naleśniki usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Z podanego przepisu wychodzi ok. 6 małych naleśników. Szpinak dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Cebulę obieramy, drobno kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju. Dodajemy umyty szpinak i podlewamy wodą. Dusimy pod przykryciem do miękkości

I LOVE LIFE
Polędwica z dorsza w sosie szpinakowym 58

sposób. Pokażę Wam prosty przepis. Składniki polędwica z dorsza (najlepiej świeża) sól biały pieprz, ewentualnie pieprz cytrynowy odrobina cytryny oliwa z oliwy łyżka masła Składniki na sos opakowanie świeżego szpinaku – 250g 2 ząbki czosnku sól pieprz gałka muszkatołowa 200ml śmietany 18% łyżka masła Polędwica z dorsza w sosie szpinakowym – przepis Polędwicę z dorsza dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem(...)większym rondelku na maśle szklimy pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek (tak, tak może być później widoczny w sosie – doda mu charakteru), szklimy czosnek dosłownie 15 sekund i dodajemy szpinak. Doprawiamy go sporą ilością soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Musimy pamiętać, że szpinak bez odpowiedniego doprawienia jest sam w sobie bardzo mdły i nijaki. Jak tylko liście szpinaku zmiękną, zmniejszamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z ricottą i szpinakiem w sosie pomidorowym 88

ciasto. Wyrabiamy 8-10 minut. Po wyrobieniu odstawiamy na 30 minut i przykrywamy aby nie wyschło. Farsz: opakowanie sera ricotta cebula ząbek czosnku 3-4 kostki mrożonego siekanego szpinaku sól i pieprz do smaku 2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka oliwy Sos: 2 puszki krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 szczypta papryczki pepperoncino   1 łyżeczka(...)soli 2 garście szpinaku baby bazylia Przygotowanie Farsz: rozmrozić szpinak i wycisnąć nadmiar wody. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać szpinak i krótko poddusić, odstawić. Następnie dodać sery i wymieszać. Pierogi:Ciasto rozwałkować i wyciąć kółka. Rozkładać na środek farsz i zlepić ( użyłam formy do pierogów). Ugotować w osolonym wrzątku. Wyjmować

AZgotuj!
dorsz czarny z jajkiem, szpinakiem na obiad... 74

Składniki: dorsz czarny filety 3 sztuki duże, olej rzepakowy 1/2 litra, mąka pszenna 2 szklanki, sól ziołowa 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, szpinak 2 pęczki, masło 1 łyżeczka, cebula 1 mała, ząbki czosnku 3 sztuki, sól i pierz do smaku, jajka "M" i masło do smażenia - ile potrzeba, ziemniaki 1 kg, koperek 1 pęczek Duże filety czarnego dorsza opłukać(...)pociąć na 3-4 porcje każdy filet, panierować w mące pszennej wymieszanej z solą ziołową i pieprzem mielonym. Filety smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym oleju. Liście szpinaku opłukać, pokroić na drobno, cebulę pokrojoną z czosnkiem w kosteczkę podsmażyć na maśle, dodać szpinak, sól, pieprz mielony i smażyć do odparowania soku na dużym ogniu mieszając. Usmażyć na maśle

W Mojej Kuchni Lubię
MAKARON Z KREWETKAMI, SZPINAKIEM I POMIDORKAMI 43

sceptycznie nastawiona. Jednak trzeba otwierać się na różne smaki i odkąd spróbowałam to przyrządzam krewetki co jakiś czas na przeróżne sposoby. Tym razem postawiłam na połączenie makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami no i oczywiście nie mogło zabraknąć czosnku. Taki szybki, ale jakże wykwintny obiad . Co powiecie na takie połączenie? Składniki na makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami : * około(...)makaronu tagliatelle * około 200 g krewetek (użyłam mrożonych) * 120 g świeżego szpinaku * 170 g pomidorków koktajlowych * 2 łyżki masła * 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego (użyłam  Skworcu ) * pół łyżeczki soli cebulowej (użyłam  Skworcu ) * około 80 ml śmietany 30% * odrobina pieprzu czarnego do smaku Wykonanie: W garnku zagotować wodę z solą, ugotować makaron według instrukcji

Zrób to smacznie
Tortellini w sosie szpinakowym 70

całej rodzinie, to gorąco zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. PRZEPIS NA TORTELLINI W SOSIE SZPINAKOWYM Składniki 1 opakowanie tortellini prosciutto 1 garść suszonych pomidorów w oliwie 250 g mrożonego szpinaku 150 g sera feta 150 ml śmietanki 30% łyżka masła 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku pieprz Wykonanie 1. Tortellini gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu(...)ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy na bok. 2 Na patelni roztapiamy masło, dodajemy dwie łyżki oliwy z suszonych pomidorów oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy i dodajemy szpinak. 3. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do szpinaku. 4. Smażymy do momentu, aż szpinak odparuje wodę. Następnie wlewamy śmietankę. Dodajemy pokruszony ser feta. Doprawiamy pieprzem. Smażymy do momentu

Alle Dobre!