wstążki 2 małe cukinie 500 g piersi z indyka (można zastąpić piersiami z kurczaka) 300 ml śmietany 30% 2 łyżki masła 120 g żółtego sera 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 3 duże ząbki czosnku 1 kulka mozzarelli 3 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) 300 ml mleka potrzebne przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, curry, gałka muszkatołowa WYKONANIE(...)garnku zagotować wodę, osolić ją lekko, wrzucić makaron i gotować 3 minuty, po czym odcedzić i polać zimną wodą żeby się nie sklejał. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić lekko solą i pieprzem. Smażyć do momentu odparowania nadmiaru wody ze szpinaku. Mięso umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiego talerza i dobrze doprawić solą
Passions hobbies lifektóre rozpływa się na talerzu po rozcięciu pieroga tworząc wraz z farszem niesamowicie aksamitny sos do pieroga. We Włoszech nazywa się je agnolotti piemontesi . Delikatny farsz z ricotty i szpinaku z palonym masłem z dodatkiem rozmarynu o orzechowym posmaku łączy się z kremowym żółtkiem tworząc na talerzu coś, czego trzeba spróbować przynajmniej raz w życiu. Składniki: ciasto: – 250g mąki(...)200ml śmietany 18% – sól – szczypta curry farsz: – 250 g ricotty – 200-300 g szpinaku (jeśli jest sezon to świeży, poza sezonem można także znaleźć pakowany świeży szpinak baby) – 1 żółtko na każdego pieroga – opcjonalnie: garść suszonych grzybów – sól, pieprz masło palone: – 100 g masła – kilka listków świeżego rozmarynu – opcjonalnie tarty
Pociąg Do KuchniSkładniki: świeży szpinak (mała wiązka) czarne oliwki (15 szt.) czosnek (2 ząbki) tofu (3 dag) makaron np. muszelki (15 dag) woda oliwa z oliwek sól Czas przygotowania: 35 min. Liczba porcji: 1 duża Przygotowanie: Szpinak myjemy i kroimy liście. Dusimy na patelni w odrobinie wody. Kroimy oliwki i wyciskamy czosnek. Dodajemy do szpinaku, kiedy ten zmniejszy swoją objętość. Solimy(...)gotującej się posolonej wody dodajemy odrobinę oliwy i wsypujemy makaron. Gotujemy, aż będzie miękki. Tofu kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do szpinaku, z którego wyparowała już woda. Ugotowany makaron odcedzamy i wykładamy na talerz. Na wierzch dajemy szpinak
Weganka gotujeSzpinak, suszone pomidory, feta równa się połączenie idealne. Na szczęście w dzieciństwie nikt mnie nie zraził do szpinaku ;) Te ziemniaki przyrządzałam trzy razy w minionym tygodniu i za każdym razem wszyscy byli zadowoleni. Polecam na grilla lub z piekarnika jako dodatek do jakiegoś smażonego mięska. Składniki: -7 dużych ziemniaków -paczka/pęczek szpinaku -pół słoika suszonych pomidorów -3/4 opakowania fety(...)sól, pieprz, czosnek granulowany, chili cayenne, bazylia, papryka słodka Ziemniaki dokładnie wyczyścić szczotką. Gotować tak długo, aż będą półtwarde. Ziemniaki ostudzić pod zimną wodą. Przygotować farsz: podsmażyć cebulkę, dodać szpinak, suszone pomidory. Poczekać aż szpinak się poddusi, następnie dodać fetę i rozgnieść ją. Na koniec mocno przyprawić, koniecznie czosnkiem. Z ziemniaków odciąć górę jak czapeczkę i zostawić, wyciąć wnętrze
Corner With RecipesZnowu czas na... szpinak ;D Jednak należy pamiętać, że nie jest on wskazany dla chorych na reumatyzm, nerki, wątrobę oraz ludzi cierpiących na dolegliwości przewodu pokarmowego, z powodu kwasu szczawiowego, który w połączeniu z wapniem tworzy nierozpuszczalny związek - szczawian wapnia , który jest nieprzyswajalny przez organizm. Składniki (3 porcje): - 150 g świeżego szpinaku - 200 g makaronu ryżowego wstążki - kilka pomidorów(...)kilkanaście czarnych oliwek - feta 270 g - oliwa - sól, pieprz, przyprawy: oregano, bazylia, papryka słodka, chili cayenne, czosnek Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidory, oliwki, cebulę pokroić. Szpinak bardzo dokładnie opłukać. Na oliwie podsmażyć cebulkę, dodać liście szpinaku (można je pokroić/porwać na mniejsze części wcześniej), poddusić kilka minut, mieszając co jakiś czas, kiedy szpinak zmniejszy objętość
Corner With Recipesobiadowe ze szklaneczką orzeźwiającego jogurtu. Jeśli komuś się marzy urlop na Bałkanach lub w Turcji zapraszam na kulinarną podróż w tamte strony :-) Składniki na burek z mięsem, szpinakiem i botwinką 500 g ciasta filo z tego przepisu 250 g ugotowanego mięsa 300 g szpinaku lub liści botwinki (ja pomieszałam w proporcji 50:50) 2 ząbki czosnku sól(...)pieprz ewentualnie garść twarogu lub sera feta olej Szpinak lub botwinkę gotujemy. Szpinak około 1-2 minut, botwinkę około 7-8 minut (ja jako że przygotowałam farsz i z jednego, i z drugiego do wrzątku włożyłam botwinkę, a po 6 minutach dołożyłam szpinak. Po kolejnych 2 minutach całość odcedziłam). Odcedzone liście dobrze odciskamy. W maszynce do mielenia
Rozpustne gotowanieciasto na innych blogach kulinarnych. Pomyślałam, że w końcu przyszedł czas na moją wersję "Leśnego Mchu" :) Nigdy wcześniej nie odważyłam się na jego przygotowanie, bo nie przepadam za szpinakiem. Ciasto bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło - ma wyjątkowy delikatny smak, zachwycający zielony kolor, a szpinak nie jest tu dominujący :) Z przygotowanych składników przygotujecie ciasto o średnicy 23 cm . Zapraszam do przygotowań! Składniki(...)tortownicę o średnicy 23 cm: 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 200 g drobnego cukru do wypieków 3 duże jajka 3/4 szklanki oleju 180 g mąki tortowej 220 g mąki krupczatki (można zastąpić tortową) 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia nasionka z 1/2 laski wanilii lub odrobina aromatu Składniki na masę mascarpone: 250 g serka mascarpone 2 płaskie łyżki cukru
My Culinary ArtDziś przedstawiam przepis na smaczny, a zarazem prosty i szybki w wykonaniu makaron ze świeżym szpinakiem (możemy zastąpić mrożonym), pomidorami i serem feta. Przepis został opracowany wspólnie z moją ukochaną młodszą Siostrą :) Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 4 osób: 2 łyżki oliwy z oliwek +odrobina 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3 pomidory, drobno posiekane 2 opakowania świeżego szpinaku(...)dużej głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez chwilę. Dodajemy pomidory i smażymy 10 minut, aż pomidory całkowicie się rozpadną. Dodajemy szpinak i smażymy, aż szpinak znacznie zmniejszy objętość Wlewamy śmietankę, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. 3. Na talerze wykładamy makaron, a na niego duszony szpinak
My Culinary ArtŚwieży szpinak smakuje dużo lepiej niż mrożony. Warto korzystać z niego kiedy jest dostępny na bazarach. W tej prostej wersji smakuje doskonale a przepis obrazuje, że nie trzeba wymyślnych składników by było pysznie a przy okazji zdrowo. To moja ulubiona, kolacyjna wersja makaronu ze szpinakiem, w której więcej szpinaku niż makaronu. ;-) 200g makaronu 1 pęczek świeżego szpinaku 1 średniej wielkości(...)czosnku sól, pieprz oliwa do smażenia 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażymy kilka minut. 3. Szpinak myjemy, odrywamy twarde łodygi, siekamy niezbyt drobno, dorzucamy na patelnię. Dusimy kilka minut aż zmniejszy objętość, po czym doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 4. Na patelnię dodajemy
Szefowa kuchniMakaron w towarzystwie szpinaku, kurczaka i pieczarek - propozycja na pyszny obiad :) SKŁADNIKI (na 4 duże porcje) 400g makaronu tagliatelle 1 duża podwójna pierś kurczaka 6 średnich pieczarek 300 g świeżego szpinaku (może być też mrożony) 2 ząbki czosnku 100 g serka ricotta 50 ml śmietanki 30% sól pieprz 1 łyżeczka gałki muszkatołowej olej lub oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE Makaron(...)gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurczaka pozbawiamy tłuszczu i błon. Kroimy w kostkę.Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Szpinak myjemy i siekamy na mniejsze kawałki. Na dużej patelni (a najlepiej w woku) rozgrzewamy olej. Dodajemy kurczaka, przyprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na złoto. Dorzucamy pieczarki, szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy jeszcze
Moje Kuchenne RewelacjeNaleśników ciąg dalszy :) Tym razem w wersji wytrawnej z dużą ilością szpinaku i dodatkiem suszonych pomidorów oraz fety. Naleśniki świetnie smakują z jogurtowo- serowym sosem. Nadzienia z tych naleśników, bardzo często używam też do wypieku tarty albo łączę z makaronem. Myślę, że świetnie sprawdziłoby się również w pierogach. Koniecznie wypróbujcie! SKłADNIKI : (około 15 naleśników)* ciasto na naleśniki : 1 jajko(...)łyżek mąki 200 ml wody gazowanej 150 ml mleka szczypta soli łyżka oleju słonecznikowego nadzienie: dwa duże pęczki szpinaku ( po obróbce cieplnej bardzo mocno zmniejszy objętość) 8 suszonych pomidorów pół kostki sera feta 2 ząbki czosnku sos: 150 ml jogurtu naturalnego 1 opakowanie sera z niebieską pleśnią SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. 1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć za pomocą miksera
DefinicjaSmakusmakowała. Próba udana. Mogę powtórzyć ją w piątek na moich imieninach. Będzie garden party. Kto może wpaść - tego zapraszam ! :D Składniki: 2 opakowania świeżego lub mrożonego szpinaku w liściach 250 g wędzonego łososia 4 jajka 3 łyżki mąki 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowa 3 ząbki czosnku 2 śmietankowe serki 150 g gładkiego twarogu(...)pęczek koperku sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku Żółtka i przesianą mąkę dodajemy do szpinaku. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pianę delikatnie łączymy ze szpinakiem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce równomiernie rozsmarowujemy masę szpianakową. Pieczemy w 180 C przez ok. 15 minut. Gotowy placek szpinakowy
Bon Appetit MałgorzatyZapraszamy na cukiniowe roladki z serkiem i szpinakiem Składniki: - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 cukinia - 125 g szpinaku - 1 łyżka masła - 1 serek Almette ze szczypiorkiem i cebulą - szczypiorek do dekoracji - sól, pieprz W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną cebulkę w piórka. Potem dodajemy szpinak, przyprawiamy i dusimy do miękkości. Gdy szpinak mamy gotowy studzimy(...)następnie łączymy z serkiem. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy plastry cukinii, lekko solimy i podsmażamy z obu stron i pozostawiamy do wystygnięcia. Na każdy plaster cukinii dajemy gotowy serek ze szpinakiem i zawijamy roladki a następnie przewiązujemy je szczypiorkiem. Smacznego
Kuchenne WariacjeDzisiejsza propozycja to pierwsza z potraw przygotowana ze Szromem podczas projektu 40 Jest to: Polędwica z patelni aromatyzowana rozmarynem / świeży szpinak z czosnkiem / chutney z szalotki z fiołkową nutą / chips z szynki parmeńskiej Składniki: - 400 g polędwicy wołowej - 3 szt szalotki - syrop fiołkowy - 2 ząbki czosnku - 150 g świeżego szpinaku - 4 plasterki szynki parmeńskiej - 60 g masła - sól, czarny pieprz(...)rozmarynu i łyżkę masła. Gdy masło się rozpuści to ciągle polewamy nim polędwicę. Następnie wkładamy polędwicę do folii i pozostawiamy na boku aby doszła w środku. W międzyczasie robimy szpinak. Na patelni rozpuszczamy masło (40 g), dodajemy szpinak, i posiekany drobno czosnek. Smażymy kilka minut. Następnie robimy chipsy z czosnku, kilka plasterków wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do uzyskania
Kuchenne WariacjeUwielbiam szpinak! Inne zdanie na jego temat, wynika prawdopodobnie z nieumiejętności jego przyrządzenia, bądź oglądania zbyt często amerykańskich filmów. :P Składniki: 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g) 3 ziemniaki 1 marchewka 1 małe kwaśne jabłko 3 ząbki czosnku 1 cebula pół puszki groszku konserwowego Przyprawy: 4 łyżki soku z cytryny 2 kostki rosołowe przyprawa warzywna, pieprz maggi 2 łyżki masła świeże(...)grzanki chlebowe 1 litr wody Szpinak wkładamy do rondelka i rozmrażamy go na bardzo niewielkim ogniu, by się nie przypalił. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek grubo siekamy. Podsmażamy je razem na maśle, aż cebula się zeszkli, po czym wrzucamy do nich rozmrożony szpinak i razem przesmażamy przez kilka minut. Ziemniaki i marchew obieramy, jabłko pozostawiamy ze skórką. Pokrojone warzywa
Kuchenna Kontrrewolucya