szpinak - 15265 przepisów (strona:135/1018)

Zapiekanka Sorrento 1471

wstążki 2 małe cukinie 500 g piersi z indyka (można zastąpić piersiami z kurczaka) 300 ml śmietany 30% 2 łyżki masła 120 g żółtego sera 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 3 duże ząbki czosnku 1 kulka mozzarelli 3 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) 300 ml mleka potrzebne przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, curry, gałka muszkatołowa WYKONANIE(...)garnku zagotować wodę, osolić ją lekko, wrzucić makaron i gotować 3 minuty, po czym odcedzić i polać zimną wodą żeby się nie sklejał. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić lekko solą i pieprzem. Smażyć do momentu odparowania nadmiaru wody ze szpinaku. Mięso umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiego talerza i dobrze doprawić solą

Passions hobbies life
Pierogi piemonckie z ricottą, szpinakiem i palonym masłem rozmarynowym 146

które rozpływa się na talerzu po rozcięciu pieroga tworząc wraz z farszem niesamowicie aksamitny sos do pieroga. We Włoszech nazywa się je agnolotti piemontesi . Delikatny farsz z ricotty i szpinaku z palonym masłem z dodatkiem rozmarynu o orzechowym posmaku łączy się z kremowym żółtkiem tworząc na talerzu coś, czego trzeba spróbować przynajmniej raz w życiu. Składniki: ciasto: – 250g mąki(...)200ml śmietany 18% – sól – szczypta curry farsz: – 250 g ricotty – 200-300 g szpinaku (jeśli jest sezon to świeży, poza sezonem można także znaleźć pakowany świeży szpinak baby) – 1 żółtko na każdego pieroga – opcjonalnie: garść suszonych grzybów – sól, pieprz masło palone: – 100 g masła – kilka listków świeżego rozmarynu – opcjonalnie tarty

Pociąg Do Kuchni
Makaron ze szpinakiem 123

Składniki: świeży szpinak (mała wiązka) czarne oliwki (15 szt.) czosnek (2 ząbki) tofu (3 dag) makaron np. muszelki (15 dag) woda oliwa z oliwek sól Czas przygotowania: 35 min. Liczba porcji: 1 duża Przygotowanie: Szpinak myjemy i kroimy liście. Dusimy na patelni w odrobinie wody. Kroimy oliwki i wyciskamy czosnek. Dodajemy do szpinaku, kiedy ten zmniejszy swoją objętość. Solimy(...)gotującej się posolonej wody dodajemy odrobinę oliwy i wsypujemy makaron. Gotujemy, aż będzie miękki. Tofu kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do szpinaku, z którego wyparowała już woda. Ugotowany makaron odcedzamy i wykładamy na talerz. Na wierzch dajemy szpinak

Weganka gotuje
Ziemniaki ze szpinakiem 119

Szpinak, suszone pomidory, feta równa się połączenie idealne. Na szczęście w dzieciństwie nikt mnie nie zraził do szpinaku ;) Te ziemniaki przyrządzałam trzy razy w minionym tygodniu i za każdym razem wszyscy byli zadowoleni. Polecam na grilla lub z piekarnika jako dodatek do jakiegoś smażonego mięska. Składniki: -7 dużych ziemniaków -paczka/pęczek szpinaku -pół słoika suszonych pomidorów -3/4 opakowania fety(...)sól, pieprz, czosnek granulowany, chili cayenne, bazylia, papryka słodka Ziemniaki dokładnie wyczyścić szczotką. Gotować tak długo, aż będą półtwarde. Ziemniaki ostudzić pod zimną wodą. Przygotować farsz: podsmażyć cebulkę, dodać szpinak, suszone pomidory. Poczekać aż szpinak się poddusi, następnie dodać fetę i rozgnieść ją. Na koniec mocno przyprawić, koniecznie czosnkiem. Z ziemniaków odciąć górę jak czapeczkę i zostawić, wyciąć wnętrze

Corner With Recipes
Makaron ryżowy ze szpinakiem 130

Znowu czas na... szpinak ;D Jednak należy pamiętać, że nie jest on wskazany dla chorych na reumatyzm, nerki, wątrobę oraz ludzi cierpiących na dolegliwości przewodu pokarmowego, z powodu kwasu szczawiowego, który w połączeniu z wapniem tworzy nierozpuszczalny związek - szczawian wapnia , który jest  nieprzyswajalny przez organizm. Składniki (3 porcje): - 150 g świeżego szpinaku - 200 g makaronu ryżowego wstążki - kilka pomidorów(...)kilkanaście czarnych oliwek - feta 270 g  - oliwa - sól, pieprz, przyprawy: oregano, bazylia, papryka słodka, chili cayenne, czosnek Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidory, oliwki, cebulę pokroić. Szpinak bardzo dokładnie opłukać. Na oliwie podsmażyć cebulkę, dodać liście szpinaku (można je pokroić/porwać na mniejsze części wcześniej), poddusić kilka minut, mieszając co jakiś czas, kiedy szpinak zmniejszy objętość

Corner With Recipes
Burek z mięsem, szpinakiem i botwinką. 176

obiadowe ze szklaneczką orzeźwiającego jogurtu. Jeśli komuś się marzy urlop na Bałkanach lub w Turcji zapraszam na kulinarną podróż w tamte strony :-) Składniki na burek z mięsem, szpinakiem i botwinką 500 g ciasta filo  z tego przepisu 250 g ugotowanego mięsa 300 g szpinaku lub liści botwinki (ja pomieszałam w proporcji 50:50) 2 ząbki czosnku sól(...)pieprz ewentualnie garść twarogu lub sera feta olej      Szpinak lub botwinkę gotujemy. Szpinak około 1-2 minut, botwinkę około 7-8 minut (ja jako że przygotowałam farsz i z jednego, i z drugiego do wrzątku włożyłam botwinkę, a po 6 minutach dołożyłam szpinak. Po kolejnych 2 minutach całość odcedziłam). Odcedzone liście dobrze odciskamy. W maszynce do mielenia

Rozpustne gotowanie
Szpinakowe ciasto "Leśny Mech" 149

ciasto na innych blogach kulinarnych. Pomyślałam, że w końcu przyszedł czas na moją wersję "Leśnego Mchu" :) Nigdy wcześniej nie odważyłam się na jego przygotowanie, bo nie przepadam za szpinakiem. Ciasto bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło - ma wyjątkowy delikatny smak, zachwycający zielony kolor, a szpinak nie jest tu dominujący :) Z przygotowanych składników przygotujecie ciasto o średnicy 23 cm . Zapraszam do przygotowań! Składniki(...)tortownicę o średnicy 23 cm: 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 200 g drobnego cukru do wypieków 3 duże jajka 3/4 szklanki oleju 180 g mąki tortowej 220 g mąki krupczatki (można zastąpić tortową) 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia nasionka z 1/2 laski wanilii lub odrobina aromatu Składniki na masę mascarpone: 250 g serka mascarpone 2 płaskie łyżki cukru

My Culinary Art
Weekend u Mamy: Spaghetti ze szpinakiem i fetą 212

Dziś przedstawiam przepis na smaczny, a zarazem prosty i szybki w wykonaniu makaron ze świeżym szpinakiem (możemy zastąpić mrożonym), pomidorami i serem feta. Przepis został opracowany wspólnie z moją ukochaną młodszą Siostrą :) Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 4 osób: 2 łyżki oliwy z oliwek +odrobina 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3 pomidory, drobno posiekane 2 opakowania świeżego szpinaku(...)dużej głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez chwilę. Dodajemy pomidory i smażymy 10 minut, aż pomidory całkowicie się rozpadną. Dodajemy szpinak i smażymy, aż szpinak znacznie zmniejszy objętość Wlewamy śmietankę, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. 3. Na talerze wykładamy makaron, a na niego duszony szpinak

My Culinary Art
Makaron ze szpinakiem i czerwoną cebulką 213

Świeży szpinak smakuje dużo lepiej niż mrożony. Warto korzystać z niego kiedy jest dostępny na bazarach. W tej prostej wersji smakuje doskonale a przepis obrazuje, że nie trzeba wymyślnych składników by było pysznie a przy okazji zdrowo. To moja ulubiona, kolacyjna wersja makaronu ze szpinakiem, w której więcej szpinaku niż makaronu. ;-) 200g makaronu 1 pęczek świeżego szpinaku 1 średniej wielkości(...)czosnku sól, pieprz oliwa do smażenia 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażymy kilka minut. 3. Szpinak myjemy, odrywamy twarde łodygi, siekamy niezbyt drobno, dorzucamy na patelnię. Dusimy kilka minut aż zmniejszy objętość, po czym doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 4. Na patelnię dodajemy

Szefowa kuchni
Tagliatelle z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami 267

Makaron w towarzystwie szpinaku, kurczaka i pieczarek - propozycja na  pyszny obiad :) SKŁADNIKI (na 4 duże porcje) 400g makaronu tagliatelle 1 duża podwójna pierś kurczaka 6 średnich pieczarek 300 g świeżego szpinaku (może być też mrożony) 2 ząbki czosnku 100 g serka ricotta 50 ml śmietanki 30% sól pieprz 1 łyżeczka gałki muszkatołowej olej lub oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE Makaron(...)gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurczaka pozbawiamy tłuszczu i błon. Kroimy w kostkę.Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Szpinak myjemy i siekamy na mniejsze kawałki.  Na dużej patelni (a najlepiej w woku) rozgrzewamy olej.  Dodajemy kurczaka, przyprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na złoto. Dorzucamy pieczarki, szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy jeszcze

Moje Kuchenne Rewelacje
Naleśniki nadziewane szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta. 190

Naleśników ciąg dalszy :) Tym razem w wersji wytrawnej z dużą ilością szpinaku i dodatkiem suszonych pomidorów oraz fety. Naleśniki świetnie smakują z jogurtowo- serowym sosem. Nadzienia z tych naleśników, bardzo często używam też do wypieku tarty albo łączę z makaronem. Myślę, że świetnie sprawdziłoby się również w pierogach. Koniecznie wypróbujcie! SKłADNIKI : (około 15 naleśników)* ciasto na naleśniki : 1 jajko(...)łyżek mąki 200 ml wody gazowanej 150 ml mleka szczypta soli łyżka oleju słonecznikowego nadzienie: dwa duże pęczki szpinaku ( po obróbce cieplnej bardzo mocno zmniejszy objętość) 8 suszonych pomidorów pół kostki sera feta 2 ząbki czosnku sos: 150 ml jogurtu naturalnego 1 opakowanie sera z niebieską pleśnią SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1.  1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć za pomocą miksera

DefinicjaSmaku
Rolada szpinakowa z łososiem 198

smakowała. Próba udana. Mogę powtórzyć ją w piątek na moich imieninach. Będzie garden party. Kto może wpaść - tego zapraszam ! :D  Składniki: 2 opakowania świeżego lub mrożonego szpinaku  w liściach 250 g wędzonego łososia 4 jajka 3 łyżki mąki 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowa  3 ząbki czosnku 2 śmietankowe serki 150 g gładkiego twarogu(...)pęczek koperku sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku Żółtka i przesianą mąkę dodajemy do szpinaku.  Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.  Pianę delikatnie łączymy ze szpinakiem.  Blachę wykładamy papierem do pieczenia.  Na blaszce równomiernie rozsmarowujemy masę szpianakową.  Pieczemy w 180 C przez ok. 15 minut. Gotowy placek szpinakowy

Bon Appetit Małgorzaty
Roladki cukiniowe z serkiem i szpinakiem 100

Zapraszamy na cukiniowe roladki z serkiem i szpinakiem Składniki: - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 cukinia - 125 g szpinaku - 1 łyżka masła - 1 serek Almette ze szczypiorkiem i cebulą - szczypiorek do dekoracji - sól, pieprz W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną cebulkę w piórka. Potem dodajemy szpinak, przyprawiamy i dusimy do miękkości. Gdy szpinak mamy gotowy studzimy(...)następnie łączymy z serkiem. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy plastry cukinii, lekko solimy i podsmażamy z obu stron i pozostawiamy do wystygnięcia. Na każdy plaster cukinii dajemy gotowy serek ze szpinakiem i zawijamy roladki a następnie przewiązujemy je szczypiorkiem. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Polędwica z patelni ze świeżym szpinakiem, chutneyem z szalotki i chipsem z szynki parmeńskiej 166

Dzisiejsza propozycja to pierwsza z potraw przygotowana ze Szromem podczas projektu 40 Jest to: Polędwica z patelni aromatyzowana rozmarynem / świeży szpinak z czosnkiem / chutney z szalotki z fiołkową nutą / chips z szynki parmeńskiej Składniki: - 400 g polędwicy wołowej - 3 szt szalotki - syrop fiołkowy - 2 ząbki czosnku - 150 g świeżego szpinaku - 4 plasterki szynki parmeńskiej - 60 g masła - sól, czarny pieprz(...)rozmarynu i łyżkę masła. Gdy masło się rozpuści to ciągle polewamy nim polędwicę. Następnie wkładamy polędwicę do folii i pozostawiamy na boku aby doszła w środku. W międzyczasie robimy szpinak. Na patelni rozpuszczamy masło (40 g), dodajemy szpinak, i posiekany drobno czosnek. Smażymy kilka minut. Następnie robimy chipsy z czosnku, kilka plasterków wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do uzyskania

Kuchenne Wariacje
Zupa krem ze szpinaku 99

Uwielbiam szpinak! Inne zdanie na jego temat, wynika prawdopodobnie z nieumiejętności jego przyrządzenia, bądź oglądania zbyt często amerykańskich filmów. :P Składniki: 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g) 3 ziemniaki 1 marchewka 1 małe kwaśne jabłko 3 ząbki czosnku 1 cebula pół puszki groszku konserwowego Przyprawy: 4 łyżki soku z cytryny 2 kostki rosołowe przyprawa warzywna, pieprz maggi 2 łyżki masła świeże(...)grzanki chlebowe 1 litr wody Szpinak wkładamy do rondelka i rozmrażamy go na bardzo niewielkim ogniu, by się nie przypalił. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek grubo siekamy. Podsmażamy je razem na maśle, aż cebula się zeszkli, po czym wrzucamy do nich rozmrożony szpinak i razem przesmażamy przez kilka minut. Ziemniaki i marchew obieramy, jabłko pozostawiamy ze skórką. Pokrojone warzywa

Kuchenna Kontrrewolucya