wariację na temat klasycznego dania dla kuchni tunezyjskiej – szakszuki. W wersji oryginalnej to danie mięsne z pomidorami i papryką, natomiast w wersji dzisiejszej to danie wegetariańskie na bazie szpinaku. Wykonanie nie zajmie specjalnie dużo czasu, składników też niewiele – miłego gotowania i smacznego! I love eggs in every way, as I’ve wrote before when writing about omelette(...)much time and there are only few ingredients – have fun cooking and bon appetite! SKŁADNIKI (2 porcje): 4 jajka 1/2 średniej cebuli (opcjonalnie) 150 g (pół opakowania) świeżego szpinaku 70 g kostki fety 2-3 łyżki jogurtu greckiego pieprz, zioła INGREDIENTS (2 portions): 4 eggs 1/2 medium onion (option) 150 g fresh spinach 70 g feta cheese
Martyna Cookspory dnia. Wiem, że to brzydko, ale cóż... Nad pewnymi rzeczami nie da się zapanować. Na pocieszenie mam wiosenną tartę. Na pełnoziarnistym, cudownie chrupiącym spodzie, z kremową ricottą, zielonym szpinakiem, czerwonymi pomidorkami i płatkami orzechów laskowych, które miło zaskakują i sprawiają, że tarta nabiera oryginalnej nuty. Świetna na obiad i kolację; sprawdzi się też na lunch do pracy. Kolory zdecydowanie(...)dodają energii, a smak przywodzi na myśl zieloniutką, słoneczną wiosnę... Skusicie się...? Tarta ze szpinakiem i ricottą Składniki: (na formę do tarty o średnicy 28 cm) spód: 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 1 łyżeczka soli 1 jajko nadzienie: 250 g szpinaku 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 100 ml śmietany kremówki
Pożeraczka, czyli raz adobrzepasuje zarówno do słodkich deserów, jak i wytrawnych dań. Kotleciki w sumie powstały z resztek. Z ostatniej porcji kaszy, z ostatniej puszki łososia w oleju, z rozmrożonego wcześniej szpinaku i z dwóch żółtek pozostałych po porannym omlecie. Także nic skomplikowanego, ale jak mawiają, smak tkwi w prostocie. Czy coś w tym stylu. Kotleciki są lekkie, ale pożywne. Świetnie komponują się(...)jogurtem, natką pietruszki i sałatką. A najlepiej smakują na zimno. Składniki: ok. 150 g komosy ryżowej ok. 150 g mrożonego szpinaku, u mnie w liściach niewielki ząbek czosnku + odrobina masła/oleju 50 g mąki orkiszowej* puszka łososia w oleju/ wodzie dwa żółtka dwie czubate łyżki nasion słonecznika sól i pieprz * zmielone płatki orkiszowe Przygotowanie: Komosę ugotować według wskazówek
Kuchnia Ellieidealna dla alergików, ponieważ nie zawiera glutenu. Do jej zrobienia potrzebujecie jedynie dwóch jajek, kilku marchewek, mąki ryżowej oraz odrobiny soli i pieprzu. Moja propozycja dodatków to : passata pomidorowa, szpinak w liściach, ser feta i pomidory. To wszystko posypane dużą ilością suszonej bazylii. Ciasto jest cieniutkie, łatwo się kroi, a z tymi wszystkimi dodatkami przebija tradycyjną wersję. ;) Składniki(...)nadmiaru wody. Wymieszać w misce z mąką ryżową i jajkami. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Ciasto powinno bez problemu przyjmować postać niewielkiej kuli. dodatki 200 g mrożonego szpinaku w liściach łyżka jogurtu greckiego ząbek czosnku odrobina masła i oleju ser feta koncentrat pomidorowy passata pomidorowa z czosnkiem (niewiele) kilka pomidorów sól, pieprz, bazylia Na niewielkiej ilości masła
Kuchnia Ellieintensywności. Już niedługo, kiedy słońce przygrzeje mocniej, wyjdę na taras i tam zjem śniadanie. Takie jak to poniżej. Przyłączycie się?? Składniki na 1 porcję: 1 jajko spora garść świeżego szpinaku 3 spore ząbki czosnku 2 pieczarki 3-4 pomidorki koktajlowe 1/3 papryczki chili 2-3 łyżki oleju sól i pieprz do smaku szczypiorek Papryczkę chili rozkroić, usunąć nasionka i posiekać(...)niebyt drobno. Czosnek obrać i każdy ząbek przekroić wzdłuż na 3-4 części. Pieczarki oczyścić i pokroić na grube plastry. Szpinak opłukać i osuszyć. Pomidorki Na patelni rozgrzać olej i na większym ogniu przesmażyć krótko pieczarki, papryczkę chili, pomidorki i czosnek. Wrzucić szpinak, zdjąć patelnię z ognia i przemieszać całość. Szpinak powinien być tylko częściowo sparzony. Wyłożyć wszystko na talerz
Codzienna kuchnia niecodziennajest piątek. Słyszysz jak ptaki pięknie śpiewają? - Piątek!, weekendu początek! :) Jeszcze tylko kilka drobnych oznak niezadowolenia niewyspanej czterolatki i dzień wejdzie na właściwe tory :) Wczoraj przygotowałam pierogi ze szpinakiem. Niektórzy uważają, że jeśli już je lepić to w ilościach hurtowych. Nie mam tyle cierpliwości i pierogów przygotowuję na jeden, góra dwa obiady. Te z farszem szpinakowym bardzo mi smakowały(...)mąż jeszcze nie próbował, a dzieciaki uznały farsz za co najmniej kontrowersyjny (cytowanie ich sobie daruję ;) Jeżeli lubicie szpinak, to na pewno będziecie zadowoleni, polecam. Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej - 0,80 zł 125 ml wody 1 jajko - 0,70 zł sól Farsz: 400 g szpinaku świeżego lub mrożonego - 4 zł 200 g twarogu półtłustego - 3 zł cebula
zadanie-gotowanieKlasyczne połączenie kurczaka ze szpinakiem i serem. Wszystko otoczone ciastem francuskim i upieczone w piekarniku. Polecam na obiad :) 4 piersi z kurczaka 2 małe opakowania ciasta francuskiego olej rzepakowy do smażenia jajko ziarna sezamu MARYNATA: 2 łyżki suszonych pomidorów w proszku 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka czosnku granulowanego NADZIENIE: 1 cebula(...)ząbki czosnku 450 g szpinaku mrożonego sól pieprz czarny 200 g sera żółtego Piersi kurczaka naciąć w połowie, aby utworzyły się kieszonki. Składniki marynaty połączyć i oprószyć z każdej strony mięso. Odstawić. W tym czasie można przygotować nadzienie. Czosnek roznieść i wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem, po chwili dołożyć pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodać rozmrożony szpinak
https:KKuchniaMniamRolada ze szpinakiem to danie, które powstało w wyniku chęci poczucia atmosfery Świąt Wielkanocnych. Uwielbiam pieczony schab, kocham szpinak. Postanowiłam połączyć obie te rzeczy. Tak właśnie powstał przepis na to świąteczne danie. Rolada ze szpinakiem to potrawa, którą szczerze polecam na Wielkanoc. Chcecie zachwycić gości nie tylko ładnie wyglądającym, ale i smacznym daniem? To przepis dla Was. Składniki(...)schabu 25 dag mielonego 45 dag mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) 4 jajka kromka chleba 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: 3 jajka gotujemy na twardo. Schab nacinamy wzdłuż tak, żeby po rozłożeniu powstał prostokąt. Rozbijamy mocno tłuczkiem do mięsa. Chleb moczymy w wodzie. Dodajemy do mielonego razem z jajkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy
Pobite gary BarbaryNaleśniki na wytrawnie: ze szpinakiem, mozzarellą, pieczarkami, serem żółtym, szynką i jajkiem z sosem czosnkowo-koperkowym Składniki i przygotowanie (ok. 8 naleśników): Ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki pszennej typ 650 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 jajka szczypta soli Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy kilka minut do uzyskania jednolitej konsystencji i powstania pęcherzyków powietrza. Odstawiamy(...)odpoczęło, tak z 15-30 minut. Ja robiłam ciasto, jak już miałam przygotowaną prawie całą resztę. Nadzienie ok. pół opakowania mrożonego szpinaku w bryłkach 4 ugotowane na twardo jajka 1 op. mozzarelli (125g po odcieku) ok 150 g sera żółtego w kawałku 8 plastrów ulubionej szynki ok 250 g pieczarek 2 łyżki masła i 1 łyżka oleju rzepakowego sól
Anioszek w kuchniPesto ze szpinakiem to dodatek idealny do makaronu jak i chleba. Proste połączenie składników, banalne wykonanie :) Wystarczy wszystkie składniki zmiksować za pomocą blendera. Jeżeli macie ochotę na inne pasty to zachęcam do przygotowania pesto z rukoli lub z jarmużu . Składniki na 1 mały słoik: 150 g świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 niepełna(...)łyżeczka soli gruboziarnistej 3 łyżki pestek dyni Szpinak umyć, osuszyć. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Przesypać do miseczki. Na tą samą patelnię wlać łyżkę oliwy z oliwek. Przesmażyć plasterki czosnku. Na sam koniec dodać szpinak. Całość chwilę smażyć. Do kielicha blendera dodać lekko podsmażony szpinak, dodać pestki dyni oraz niepełną łyżeczkę soli. Całość zmiksować na gładką masę. Ewentualnie
UgotowaćSzpinak w pomidorowym sosie. Porcja dla 2 osób. Smacznego! Składniki 700 g szpinaku 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 średnie pomidory 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki bulguru lub ryżu 4 łyżki oliwy 3 szklanki wrzącej wody sól Przygotowanie Umyć szpinak dokładnie i pokroić go na około 2 cm kawałki. Pokroić cebulę i czosnek w kostkę. Rozgrzać oliwę. Najpierw(...)potem czosnek. Zeszklić i dodać pomidory pokrojone w kostkę (1×1 cm). Przykryć i dusić około 5 min. na średnim ogniu. Potem dodać koncentrat i zmieszać. Następnie stopniowo dodawać szpinak, za każdym razem mieszając. Przykryć i dusić 10min. Wlać wrzącą wodę, gotować 5min. i wrzucić do garnka umyty bulgur/ryż. Posolić i przykryć z powrotem. Gotować aż bulgur/ryć zmięknie
Tureckie PrzepisyBörek z mięsem i szpinakiem — najbardziej popularny börek w Turcji. Smacznego! Składniki 5 razy yufka (cienki placek) Składniki (farsz) 300 g mielonego mięsa wołowego 500 g szpinaku 1 duża cebula sól czarny pieprz 3 łyżki oleju Składniki (sos I) 1 jajko + 1 białko 5 łyżek mleka 10 łyżek oleju Składniki (sos II) 1 żółtko 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka(...)oleju Przygotowanie Farsz: Obrać i umyć cebulę. Pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać olej i zeszklić cebulę. Dodać mięso i zrumienić. Jeśli szpinak jest zamrożony, rozmrozić go na patelni i odcedzić dokładnie z wody . Jeśli szpinak jest świeży, umyć dokładnie, pokroić i odcedzić. Dodać do mięsa. Smażyć przez chwilę wszystkie składniki i przyprawić. Posmarować blachę olejem. Rozłożyć jedną
Tureckie PrzepisySchab pieczony ze szpinakiem i beszamelem podbił moje serce. To całkiem inny sposób na klasycznego schabowego, który jest warty wypróbowania. Składniki: cztery kotlety schabowe 200g szpinaku 250ml mleka 2 łyżki mąki 4 łyżki masła 2 ząbki czosnku 100g sera gouda od Mlekoma szczypta gałki muszkatołowej sól himalajska pieprz papryka słodka oliwa Kotlety rozbijamy, doprawiamy i podsmażamy(...)stron na oliwie. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Szpinak smażymy na patelni z dodatkiem szczypty soli, dwóch rozgniecionych ząbków czosnku i 50ml mleka. Schab przykrywamy szpinakiem. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i do otrzymanej zasmażki dodajemy mleko. Sos doprawiamy gałką muszkatołową, a gdy zgęstnieje przelewamy go na szpinak. Ser ścieramy na tarce i wsypujemy do naczynia żaroodpornego
Gotowanie i blogowaniedzisiejszy obiad zrobiłam swoje ulubione danie, czyli lasagne mięsne, a że również uwielbiam szpinak, to też znalazł się w potrawie :-) Pamiętam do dziś jak robiłam swoją pierwszą lasagne. Była tylko z mięsem mielonym, a ja i tak nie potrafiłam sobie z nią poradzić, a to za sprawą tego, że wszystko robiłam na raz. Teraz zawsze jak robię lasagne, czy też(...)mnie z łopatki) oliwa 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 duża puszka krojonych pomidorów (400 g) sól, pieprz, zioła prowansalskie Na warstwę szpinakową 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz Na beszamel 2 duże łyżki masła 2 kopiaste łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) 400 ml mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Na sos pomidorowy
Passions hobbies lifeSpaghetti z sosem szpinakowo - pieczarkowym z kurczakiem Składniki: 350 g piersi z kurczaka 3/4 szklanki mleka ryżowego 450 g pieczarek 150 g świeżego szpinaku 2 cebule 4 ząbki czosnku tymianek majeranek sól pieprz oliwa z oliwek ocet jabłkowy (2 łyżki) makaron spaghetti z brązowego ryżu Pieczarki obrałam i pokroiłam w kostkę. Cebulkę obrałam i pokroiłam w plasterki. Czosnek obrałam(...)przecisnęłam przez praskę. Szpinak umyłam i oderwałam ogonki. Na rozgrzanej patelni podsmażyłam cebulkę, pieczarki i czosnek. Dodałam sól, pieprz, tymianek i majeranek. Kurczaka pokroiłam na małe kawałki i podsmażyłam na rozgrzanej oliwie. Do woka (można użyć rondelka/garnka) wlałam mleko i dodałam szpinak, dodałam ocet jabłkowy i wszystko dusiłam pod przykryciem ok 10 min. Podsmażone pieczarki z cebulką i czosnkiem
nietadieta