Czekałam na nie od pierwszych wiosennych promieni słońca, które zapowiadały nadejście cieplejszych dni, a wraz z nimi świeże warzywa i owoce z ogródka. Czekałam na młode listki szpinaku, na aromatyczną pietruszkę, na słodkie truskawki. Wreszcie są! Zajadam wiec do woli solo i w sałatkach, miksuję koktajle, by nacieszyć się ich smakiem. Na śniadanie zmiksowałam smoothie w pięknym wiosennym kolorze. Pełno(...)zdrowia - domowy jogurt, płatki owsiane, szpinak, banan, pietruszka i kiwi, a na wierzchu ekspandowane ziarna gryki i jęczmienia, migdały, truskawki oraz płatki kokosowe. Pycha! Składniki: 1 dojrzały banan garść liści szpinaku 2-3 gałązki pietruszki 1 kiwi 2 łyżki płatków owsianych 100ml naturalnego jogurtu do dekoracji: 4-5 truskawek kilka migdałów łyżka wiórków kokosowych 2 łyżki ekspandowanych zbóż kilka plastrów
Obiad gotowykanapek. Zaletą domowego sera jest fakt, że zanim go wystudzimy możemy zrobić z nim co chcemy Tym razem postanowiłam przedstawić Wam przepis na roladę z sera żółtego ze szpinakiem. Wygląda naprawdę efektownie! Jeśli przygotujecie ją na przyjęcie na pewno Wasi goście będą zdziwieni i zaskoczeni Waszą pomysłowością i kreatywnością. Musicie koniecznie spróbować Rolada z domowego sera żółtego i szpinaku(...)rolady Składniki: 1 porcja domowego sera żółtego przygotowana wg tego przepisu około 100 g szpinaku około 15 dag szynki konserwowej 4 łyżki chrzanu ( najlepiej tego domowego ) Ser żółty przygotowujemy według przepisu . Kiedy nasz ser jest gotowy dzielimy go na dwie części. Jedną z nich przekładamy na mokry blat kuchenny (ważne jest aby był mokry, żeby nasza rolada się do niego
PatiGotujeSkładniki: makaron tagliatelle 150 g wędzonego łososia w kawałku duża garść szpinaku 2 łyżki masła 2 łyżki białego serka (może być Almette lub inny) sól świeżo zmielony pieprz parmezan Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy zostawiając kila łyżek wody. Do makaronu dodajemy serek i mieszamy. Powstanie coś na zasadzie sosu. Na patelni rozpuszczamy masło. Dusimy opłukany i posiekany(...)grubo szpinak ( od liści szpinaku odrywam łodyżki, by zostały same listki). Gdy szpinak zmięknie dodaję pokrojonego w grubą kostkę łososia. Chwilę mieszamy, dodajemy do makaronu. Solimy do smaku. Dodajemy świeżo zmielony pieprz. Wykładamy na talerz i posypujemy startym parmezanem. Mega pyszne. Artykuł Makaron z łososiem i szpinakiem pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plblogu jest wiele przepisów na różniaste roladki ale głównie smażone. Dla odmiany więc proponuje roladki z piekarnika nadziane szpinakiem i ricottą. Oczywiście jeśli ktoś woli wersję smażoną to śmiało też można takie zrobić. Roladki podałam z kuskusem i surówką z rzodkiewki . składniki: 2 średnie podwójne piersi z kurczaka ( ok 1 kg ) 350 g świeżego szpinaku 1 łyżka masła klarowanego(...)smażenia 125 g ricotty sól ziołowa pieprz gałka muszkatołowa olej lub masło do posmarowania naczynia Szpinak dokładnie umyć, osączyć i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło klarowne i wrzucić pokrojony szpinak. Smażyć aż szpinak zmięknie i odparuje nadmiar wody. Następnie zestawić z ognia i dodać ricottę. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Gotowy farsz odstawić. Piersi kurczaka
Monia miesza i gotujeweekend pod hasłem świętowania mojego sukcesu, ale zamiast tortu przygotowałam ciasto „leśny mech” w wersji LCHF. Idealnie pasuje do aktualnej pogody i wszechobecnej zieleni Dodatkowo dzięki szpinakowi, którego oczywiście w ogóle nie czuć ciasto jest pełne witamin oraz minerałów a do tego ma świetne makro ( B 7 g, T 21,5 g , W 2,7 g.) Składniki na ciasto (forma(...)szpinaku świeżego lub mrożonego 12 jajek o temperaturze pokojowej 180 g mąki kokosowej 240 g roztopionego oleju kokosowego (LCHF, keto, paleo) lub masła (LCHF, keto, optymalna) 2 łyżeczki sproszkowanej wanilii 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu lub sody szczypta soli himalajskiej 6 łyżek wody opcjonalnie słodzik np. stewia (keto, LCHF)/ksylitol/cukier dla osób, które ich używają Składniki na krem
Ola la LCHFZielono mi! Zielono za oknem, zielono na talerzu. Pierogi ze szpinakiem i serem korycińskim to dobry pomysł na wiosenny obiad. Wykorzystałam ostatnie zapasy sera korycińskiego od Agnieszki i Marcina Bielec i już ślinka mi leci na myśl o jego smaku. Składniki (na 30 pierogów): ciasto: 1,5 szklanki mąki (+ do podsypywania) 150ml gorącej wody 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka(...)oleju nadzienie: 400g szpinaku 1 ząbek czosnku 200g sera korycińskiego (np. z ziołami prowansalskimi) 4-5 listków czosnku niedźwiedziego 3 suszone pomidory 1 cebula sól pieprz 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów Ciasto: mąkę przesiać z solą, zalać gorącą wodą i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać olej. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, lekko twardawe, ale po leżakowaniu zmięknie
Obiad gotowyoknem coraz bardziej zielono, więc i w kuchni podobnie :) Przyznam, że nigdy nie byłam wielką fanką zieleniny. Owszem, mam swoje ulubione potrawy ze szpinakiem, czy swoje ulubione sałatki, ale jako dodatek do dań zdecydowanie preferuję inne warzywa. Mimo wszystko zawsze starałam się przemycać gdzieś szpinak, jarmuż czy inne zielsko ;) Nie miałam sprzętu który dobrze rozdrobni świeży szpinak, więc zazwyczaj traktowałam(...)połowy cytryny szklanka wody pół szklanki płatków owsianych bezglutenowych łyżeczka młodego jęczmienia 1/4 łyżeczki kurkumy szczypta cynamonu łyżeczka miodu ze spadzi iglastej (lub innego) 2 garści młodego szpinaku Ananasa, pomarańczę i limonkę obieramy ze skórki. Przekładamy do blendera wraz z dokładnie umytym szpinakiem, pokrojonym selerem naciowym, sokiem z cytryny, przyprawami i miodem. Wsypujemy płatki, wlewamy wodę i miksujemy na gładki
Mienta blogDziś zapraszam na naleśniki razowe ze szpinakiem i białym serem. Przepis banalnie prosty i przez większość znany, a ci co nie znają to zapraszam do wypróbowania. Są naprawdę pyszne, pod warunkiem że się lubi szpinak :) Składniki: ciasto tu farsz: 400 g mrożonego szpinaku 300 g białego sera 2 ząbki czosnku 1 cebula masło gałka(...)muszkatołowa sól, pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać szpinak, dusić do momentu aż odparuje woda. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy 3 minuty, wystudzić. Do szpinaku dodać pokruszony twaróg, wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dokładnie wymieszać. Na usmażone naleśniki nakładamy farsz i składamy jak krokiety. Przed podani em podsmażyć
magiczna kuchnia KasiPiersi kurczaka, szpinak, ser, czosnek wszystko zapieczone we francuskim cieście podany z mixem sałat to idealny pomysł na obiad. Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem w cieście francuskim Dania Danie główne Porcje 4 osoby Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 40 minut Czas oczekiwania 60 minut Składniki 4 szt pierś kurczaka 300-400 gram szpinak mrożony 2 łyżki kwaśna śmietana(...)opakowania ciasto francuskie 4 plastry ser cheddar lub inny 3 ząbki czosnek 1 łyżka masło klarowane 1 łyżka pieprz zielony marynowany sól 1 szt jajko Sposób przygotowania Rozmrożony szpinak smażymy na maśle, dodajemy przeciśnięty czosnek, rozdrobniony zielony pieprz i doprawiamy solą. Pod koniec smażenia dodajemy śmietanę. Pierś nacinamy tworząc kieszonkę, wypełniamy farszem i wkładamy plaster sera. Pierś doprawiamy solą
lysygotuje.plMakaron z cukinią, szpinakiem, suszonymi pomidorami i czosnkiem. Z delikatnym sosem na bazie parmezanu i wody z gotowania makaronu. Dzięki temu, że taka woda zawiera skrobię sos przygotowany na jej bazie będzie miał odpowiednią konsystencję, bez konieczności dodawania śmietany. Polecam dla wszystkich zapracowanych, na szybką i ciepłą kolację po pracy. SKŁADNIKI / 2 porcje 120 g makaronu jajecznego tagliatelle 1/2 małej(...)cukinii 3-4 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki oleju ze słoiczka z pomidorami 6 kawałków suszonych pomidorów 2 garści listków szpinaku 1/4 papryczki chili 60 g tartego parmezanu ćwiartka cytryny do wyciśnięcia sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Makaron gotujemy al dente w dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Odcedzamy, zachowujemy 1/2 szklanki wody z gotowania. Cebulę i suszone pomidory
cool and mintyBoczniaki w sosie sojowym ze szpinakiem i nerkowcami – coś szybkiego na pyszny wege obiad. Przy dobrej organizacji przygotujemy go w 15 minut! Grzyby w takiej wersji są nie tylko sycące, ale i bardzo aromatyczne. Limonka i imbir nadają im orzeźwiającego smaku, zaś nerkowce przyjemnej chrupkości. Do dania najlepiej pasuje sypki ryż, lecz boczniaki można podać także same(...)ulubioną kaszą. Boczniaki w sosie sojowym: 400 – 500 g boczniaków 50 g świeżego szpinaku (2 duże garści) 3 łyżki sosu sojowego 2 cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soku wyciśniętego z limonki 1/3 łyżeczki chilli w proszku 2-3 łyżki oleju arachidowego lub rzepakowego garść orzechów nerkowca do podania: ryż np.: jaśminowy
Poezja smakuSkładniki: 1 opakowanie tortilli pszennych (4 sztuki); 1/2 opakowania liści świeżego szpinaku baby (waga 1/2 opakowania - 150 g); 2 prostokątne serki topione śmietankowe (u mnie Hochland , 2 x 100 g); Wersja z szynką: 4 duże plastry szynki wieprzowej (u mnie Babuni, Sokołów ); 6 plastrów żółtego sera (u mnie Gouda); 1/2 średniej, czerwonej cebuli, drobno posiekanej. Wersja z łososiem(...)opakowanie łososia wędzonego w plastrach (100 g). Dodatkowo: 20 wykałaczek. Sposób przygotowania: Liście szpinaku umyć i dokładnie osuszyć. Wszystkie placki tortilli posmarować dokładnie serkiem topionym. Na serku topionym ułożyć dość szczelnie liście szpinaku. W przypadku wersji z szynką: na liściach szpinaku ułożyć plastry szynki (po 2 na 1 tortillę), na szynkę plastry sera (po 3 na 1 tortillę
Gospodyni Miejskapierogi to jedne z moich ulubionych. Najlepsze tylko ze świeżego szpinaku. Smaczne bezmięsne danie obiadowe,doskonałe o każdej porze roku. ciasto: 400 g mąki pszennej 1 szkl. gorącej wody 1 żółtko 1 łyżka oliwy sól nadzienie: 250 g świeżego szpinaku 250 g półtłustego twarogu 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka masła sól świeżo mielony pieprz(...)Mąkę zalać gorącą wodą,wymieszać łyżką,dodać żółtko,oliwę,osolić do smaku i zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić co najmniej na 15 minut. Szpinak pozbawić ogonków i posiekać. Na patelni roztopić masło,dodać drobno posiekaną cebulę,lekko podsmażyć i dodać rozgnieciony czosnek. Następnie dodać szpinak i smażyć przez kilka minut. Na koniec doprawić solą
Kolorowa kuchnia ElkiOstatnio upodobałam sobie szpinak..mogę go jeść codziennie, Dziś postawiałam na cieniutkie naleśniki faszerowane szpinakiem, zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą. SKŁADNIKI: (4-5 głodnych osób) Przepis na francuskie naleśniki znajdziecie tutaj : http://kopystkapogarach.blogspot.com/search/label/Nale%C5%9Bniki FARSZ: 2 opakowania szpinaku 3-4 duże ząbki czosnku 1/2 niewielkiej cebuli 2 łyżki ricotty lub pleśniowego (opcjonalnie) sól pieprz gałka(...)muszkatołowa odrobina tłuszczu SOS POMIDOROWY: przepis znajdziecie tutaj : http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/klasyczny-sos-pomidorowy.html PRZYGOTOWANIE: Smażymy naleśniki, przygotowujemy sos pomidorowy. Szpinak rozmrażamy. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodajemy szpinak, z którego całkowicie należy odparować wodę. Doprawiamy gałką,sola,pieprzem, na koniec dodajemy ricottę. Nagrzewamy piekarnik do 120 stopni, naleśniki smarujemy nadzieniem i zawijamy w roladki. Żaroodporne
Kopystką po garach