Pieczarki portobello nadziewane kaszą kuskus ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, zapieczone z żółtym serem. Pyszna przekąska, którą można przygotować w piekarniku lub na grillu. Suszone pomidory, które są wyraziste w smaku i bardzo aromatyczne świetnie komponują się z delikatnymi i łagodnymi w smaku składnikami, jak np. kasza kuskus czy pieczarki. I to one nadają charakter potrawie. Takie pieczarki mogą pełnić(...)kawałka mięsa i/lub sałatki. Składniki: 5-6 dużych pieczarek (portobello) 100 g kaszy kuskus 1 cebula 2 ząbki czosnku 10 szt. pomidorów suszonych spora garść liści szpinaku ok. 30 g sera żółtego sól, pieprz olej z suszonych pomidorów Wykonanie: Kuskus wsypujemy do garnka, zalewamy wrzącą wodą tak, aby przykrywała kaszę centymetrową warstwą i lekko solimy. Przykrywamy i odstawiamy
Kuchnia MagdaLenyPieczarki portobello nadziewane kaszą kuskus ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, zapieczone z żółtym serem. Pyszna przekąska, którą można przygotować w piekarniku lub na grillu. Suszone pomidory, które są wyraziste w smaku i bardzo aromatyczne świetnie komponują się z delikatnymi i łagodnymi w smaku składnikami, jak np. kasza kuskus czy pieczarki. I to one nadają charakter potrawie. Takie pieczarki mogą pełnić(...)kawałka mięsa i/lub sałatki. Składniki: 5-6 dużych pieczarek (portobello) 100 g kaszy kuskus 1 cebula 2 ząbki czosnku 10 szt. pomidorów suszonych spora garść liści szpinaku ok. 30 g sera żółtego sól, pieprz olej z suszonych pomidorów Wykonanie: Kuskus wsypujemy do garnka, zalewamy wrzącą wodą tak, aby przykrywała kaszę centymetrową warstwą i lekko solimy. Przykrywamy i odstawiamy
Kuchnia MagdaLenyrazem buddha bowl z kaszą gryczaną i szpinakiem, podkreślone sosem z tahini. Bardzo fajne i sycące połączenie, które świetnie sprawdzi się jako lunch w pracy. Do tego prezentuje się bardzo ładnie. Buddha bowl to w dosłownym tłumaczeniu miska Buddy. Inne przepisy na buddha bowl znajdziecie TUTAJ . Składniki: 50 g ugotowanej kaszy gryczanej 1 marchewka ½ batata Kilka pomidorków koktajlowych(...)czarne oliwki Garść szpinaku ½ łyżeczki czarnuszki Sos: 1 łyżka tahini 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Batat pokroić w kostkę, a marchewkę w grube słupki. Polać oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C na ok. 25 minut. Piec do miękkości. Następnie wyjąć i ostudzić. Składniki sosu dobrze wymieszać, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
Pasja SmakuSałatka z grillowanym kurczakiem i szpinakiem to genialne połączenie smaków. Lekka, bardzo smaczna i błyskawiczna przekąska, idealna na upalne dni, może stanowić pyszną przystawkę na domowych imprezach. składniki na 2 porcje 2 pojedyncze filety z kurczaka 150 g szpinaku baby 10-12 pomidorków papryczkowych lub koktajlowych 125 g sera mozzarella pieprz cytrynowy sól sos 2 łyżki musztardy(...)czym wystudzamy. Wystudzoną pierś kroimy w paski. Umyte pomidorki papryczkowe lub koktajlowe przekrawamy na pół. Ser mozzarella kroimy w większą kostkę. Na płaskich talerzach układamy umyty i osuszony szpinak, na szpinaku umieszczamy kawałki kurczaka, połówki pomidorków oraz pokrojoną mozzarellę. Sałatkę polewamy wcześniej przygotowanym sosem i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Artykuł Sałatka z grillowanym kurczakiem i szpinakiem + film
Smakowite DaniaMielone z indyka w nowej odsłonie. Rozpływają się w ustach. Idealne na obiad. Gorąco polecam!!! Składniki: 400 g fileta z indyka lub mięsa mielonego z indyka 150 g mrożonego szpinaku 1 łyżeczka musztardy 1 marchewka 1 cebula Papryka słodka mielona Sól Pieprz cytrynowy Kurkuma Bazylia suszona mielona Gorczyca Garść posiekanej natki pietruszki Ziele angielskie Liść laurowy 1 jajko(...)marchew i ½ cebuli zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Jeśli mamy gotowe mięso mielone z indyka to marchew oraz ½ cebuli zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić do miski. Szpinak odmrozić i odcisnąć z wody. Dodać do pozostałych składników, dodać posiekaną natkę pietruszki, musztardę, jajko i posypać przyprawami (oprócz ziela i liścia laurowego). Dokładnie wyrobić. Formować klopsiki i układać
Przepisy Babciwyobrażam sobie jeść rosół Dlatego w lecie przerzucam się na kremy. Tym bardziej, że w tym okresie mamy duży wybór pysznych i świeżych warzyw. Krem z brokuła i szpinaku z serowymi grzankami to prawdziwa bomba witaminowa! I ten kolor… odrazu poprawia humor. Krem z brokuła i szpinaku z serowymi grzankami Składniki: 1 brokuł 2 średnie ziemniaki 100 g świeżego szpinaku(...)kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą/bulionem. Gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy brokuła podzielonego na małe różyczki. Gotujemy kilka minut, aż brokuł będzie miękki. Pod koniec dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze 5 minut. Później doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy na gładki krem. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta dodajemy wodę i całość zagotowujemy, natomiast jeśli jest zbyt wodnista stawiamy
PatiGotujeNaleśniki szpinakowe zapiekane z indykiem i warzywami Delikatne, smaczne i kolorowe naleśniki ze szpinakiem, zapiekane z żółtym serem, wędliną z indyka oraz warzywami to świetny pomysł na pyszny obiad z piekarnika. Naprawdę warto spróbować! Składniki: CIASTO NA NALEŚNIKI: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 łyżka oleju szczypta soli 100g(...)szpinaku (świeży lub mrożony) + olej do smażenia FARSZ: ok 10dkg żółtego sera ok 10dkg szynki z indyka pół czerwonej papryki pół młodej cukinii ok 10dkg podsmażonych na maśle pieczarek – w plasterkach DODATKOWO: 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki startego żółtego sera 1 łyżka posiekanego szczypiorku sos czosnkowy – do podania PRZEPIS TUTAJ *** Szpinak myjemy, osuszamy
Blog z Apetytemdorsza, morszczuka) przyprawa do ryb 1 łyżeczka kurkumy 0,5 łyżeczki papryki słodkiej sól 2-3 łyżki mąki pszennej oliwa z oliwek do smażenia sos szpinakowy 250 g rozmrożonego szpinaku (najlepiej w liściach) 1/2 opakowania małej śmietany 30% (100 ml) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku sól, pieprz Rybę i szpinak wcześniej rozmrozić. Filety opłukać(...)filety. W międzyczasie przygotować sos szpinakowo-śmietanowy. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. W niewielkim garnku roztopić masło, dodać czosnek. Całość przesmażyć. Następnie dodać odmrożony (i odsączony z wody!) szpinak. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować kilka minut, co jakiś czas mieszając. Następnie do miękkiego szpinaku wlać śmietanę i całość zagotować. Na sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Szpinak wymieszać
Ugotowaćczasu na smażenie. Polecamy Wam i ten przepis i danie, bo jest autentycznie pyszne, kremowe, rozpływające się w ustach. Przepis wzorowany na Skinnytaste.com Składniki: 250 g ricotty 200 g szpinaku 1 duże jajko Szczypta gałki muszkatołowej 1/2 szklanki parmezanu 100 g mozzarelli 2 szklanki sosu marinara (np. według przepisu, który znajdziesz tutaj ) lub sosu pomidorowego lub passaty 12 makronów rurki(...)makaronu, zmnijesz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu 5 minut. Odcedź makaron i zalej zimną wodą, żeby powstrzymać proces gotowania. Krok 2 W czasie, gdy makaron się gotuje, umyj szpinak i odsącz z wody. Rozgrzej patelnię i wyłóż na niego szpinak. Mieszaj aż liście zmiękną. Przełóż na sito i dobrze odciśnij z wody. Krok 3 Przełóż do misy malaksera ricottę
Niedzielny kucharzMakaron z mięsem mielonym to typowo polska wersja klasycznych dań wywodzących się z Włoch. To danie przygotujemy dość szybko, a dwa będzie pożywne i smaczne. Kluczem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tagliatelle z sosem bolońskim to typowo włoska potrawa. Bardzo szybko i bardzo prosta w przygotowaniu. Danie to charakteryzuje się wyjątkowo aromatycznym sosem bolońskim. Przepis i lista
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!któż nie kocha pierogów?! To tradycyjne, polskie danie, które uwielbiają wszyscy - mali, i duzi... 💕 Zapraszam Was dziś więc na moją popisową wersję - pierogi pomidorowe... nadziane śmietankową ricottą oraz świeżym szpinakiem i bazylią, z dodatkiem czosnku i cebuli oraz odrobiny gałki muszkatołowej... 🍅 Sekretem ich cudnego, intensywnie pomarańczowego koloru jest Koncentrat Pomidorowy Pudliszki - soczysty, przygotowywany z najlepszych pomidorów długo dojrzewających w słońcu(...)ciasta na pierogi, nadaje im nie tylko cudnego koloru, lecz przede wszystkim pysznego aromatu! Pierogi smakują genialnie: wyrazisty, pomidorowy smak łączy się idealnie z delikatną ricottą i dobrze doprawionym szpinakiem z bazylią oraz czosnkiem... Mówię Wam, niebo w gębie! 😋👌 Spróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI NA CIASTO: 2,25 szklanki mąki 1 jajko 100 g koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 łyżeczki oleju 1 łyżeczka
Słodko-Słony Świat IlonyDrobiowe mini pulpeciki z mięsa indyczego w śmietanowym sosie z suszonymi pomidorami oraz świeżym szpinakiem. Dzięki suszonym pomidorom sos jest bardzo wyrazisty i intensywny w smaku, a do tego niezwykle aromatyczny. Danie to idealnie komponuje się z delikatnymi pulpecikami drobiowymi, które są łagodne w smaku. Całość dopełniają liście świeżego szpinaku. Jest to jeden z lepszych sosów jakie jadłam - smakuje naprawdę(...)łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz mąka ( do obtoczenia) olej z suszonych pomidorów Sos: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 słoik suszonych pomidorów w oleju 2 duże garście liści szpinaku 200 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej sól, pieprz Wykonanie: Pulpeciki: Bułkę tartą zalewamy wodą i odstawiamy, aby napęczniała. Musi mieć konsystencję budyniu - jeżeli
Kuchnia MagdaLenyDrobiowe mini pulpeciki z mięsa indyczego w śmietanowym sosie z suszonymi pomidorami oraz świeżym szpinakiem. Dzięki suszonym pomidorom sos jest bardzo wyrazisty i intensywny w smaku, a do tego niezwykle aromatyczny. Danie to idealnie komponuje się z delikatnymi pulpecikami drobiowymi, które są łagodne w smaku. Całość dopełniają liście świeżego szpinaku. Jest to jeden z lepszych sosów jakie jadłam - smakuje naprawdę(...)łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz mąka ( do obtoczenia) olej z suszonych pomidorów Sos: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 słoik suszonych pomidorów w oleju 2 duże garście liści szpinaku 200 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej sól, pieprz Wykonanie: Pulpeciki: Bułkę tartą zalewamy wodą i odstawiamy, aby napęczniała. Musi mieć konsystencję budyniu - jeżeli
Kuchnia MagdaLeny