szpinak - 15265 przepisów (strona:116/1018)

Domowe lody z maszynki w dwóch odsłonach 109

podstawowej wersji śmietankowej można dodawać zmiksowane owoce, ekstrakty soków owocowych czy warzywnych. Soki powinny być użyte najlepiej tego samego dnia. Tu klik więcej na temat przygotowywania lodów. Sok ze szpinaku pięknie zabarwi lody na zielono. W zależności od ilości soku można uzyskać mniej lub bardziej intensywny kolor. Aby uzyskać aksamitne o jednolitym kolorze lody powinno się używać surowych soków wyciśniętych(...)danej chwili z owoców czy warzyw barwiących, takich jak szpinak czy czerwony burak. Z owoców pięknie barwi surowy sok z malin, truskawki czy wiśni. Lody truskawkowo-miętowe Potrzebujemy • 500 ml śmietany kremówki, • 4 żółtka, • 100g cukru pudru, • 300g truskawek, • garść mięty, same listki. W misce ubijamy żółtka z cukrem pudrem na puszysty krem. Do garnka z grubym dnem wlewamy śmietanę

Leśny Zakątek
Leśny Mech z Truskawkami 79

znajomi ciągle zachęcają się nie tylko jego smakiem, ale także jego cudownym wyglądem. Nie da się ukryć, że ciasto wygląda naprawdę nietuzinkowo, a to wszystko dzięki dodatkowi zielonego szpinaku. Czerwone truskawki, pięknie się od niego odbijają, dzięki czemu całość prezentuje się naprawdę świetnie. Przepis na leśny mech jest bardzo prosty, myślę, że nie będziecie mieć żadnych trudności, podczas jego przygotowania(...)Całe ciasto składa się z biszkopta szpinak owego, masy śmietanowej na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone oraz świeżych truskawek. Połączenie tych wszystkich warstw tworzy bardzo ciekawą kompozycję smakową, która z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Serdecznie polecam Wam przepis na pyszne ciasto leśny mech z truskawkami. Korzystajcie, póki sezon w pełni. Polecam Wam także inną wersję tego ciasta z musem

Przepiski.pl
Zupa z tortellini ze szpinakiem 135

Bardzo prosta w przygotowaniu zupa z pierożkami tortellini ze szpinakiem, to pomysł na doskonały rodzinny obiad. Tę pyszną, pożywną zupę przygotujesz w nie więcej, niż 30 minut. To nasz sprawdzony przepis na to, aby zaskoczyć rodzinę świetnym obiadem bezmięsnym. Jeśli szukasz więc pomysłu na obiad z tortellini, lub na to, co zrobić z tortellini na obiad, zainspiruj się tym prostym(...)przepisem. Przepis na zupę pomidorową z tortellini polecamy nie tylko fanom tych pysznych pierożków. Zupę przygotowaliśmy w wersji wegetariańskiej, dodając bulion warzywny oraz tortellini ze szpinakiem. Rzecz jasna, jeśli wolisz, możesz ją ugotować np. na rosole drobiowym i dodać pierożki z farszem miesnym. Przepis jest bardzo uniwersalny, dzięki czemu każdy może go dopasować do własnych upodobań. Zupa z pierożkami tortellini

Kuchnia Na Wypasie
Makaron ze szpinakiem i czosnkiem niedźwiedzim 103

Sezon na czosnek niedźwiedzi dobiega końca, ale ja załapałam się jeszcze na ostatnie zielone listki z mojego ogródka. Przygotowałam z nimi bardzo pyszne i szybkie danie obiadowe. Makaron ze szpinakiem i czosnkiem niedźwiedzim zrobimy w kilkanaście minut, do tego dobra oliwa z oliwek oraz świeżo starty parmezan i pyszny majowy obiad mamy gotowy. Makaron ze szpinakiem i czosnkiem niedźwiedzim Makaron(...)szpinakiem i czosnkiem niedźwiedzim  Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1/2 opakowania makaronu penne 2 ząbki czosnku 1 mała czerwona cebula opakowanie świeżego szpinaku 1/4 szklanki białego wytrawnego wina sól pieprz oliwa z oliwek EV liski czosnku niedźwiedziego parmezan Wykonanie Cebulę kroimy w piórka,  a czosnek w drobną kostkę. Na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek szklimy cebulę

Kulinarne przygody Gatity
Placki ziemniaczane ze szpinakiem 97

zatęskniłam za nieco bardziej kalorycznym i pożywnym jedzeniem. Z jednej strony wiosna w głowie, z drugiej strony nastrój podobny do zimowego, więc i jedzenie takie zimowo-wiosenne. A szpinak warto jeść ze względu na dużą zawartość luteiny, która ze szpinaku poddanego obróbce termicznej staje się dobrze przyswajalna. Składniki (na 8-10 placków):   Placki     1 kg ziemniaków(...)jajka 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Farsz 450 g mrożonego szpinaku cebula 2 ząbki czosnku czubata łyżeczka nasion kminku płaska łyżeczki nasion kolendry sól pieprz mały serek zakopiański olej do smażenia Ziemniaki obrać, wypłukać i ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Ziemniaki odcedzić, zmiażdżyć tłuczkiem, odstawić do ostudzenia, a potem przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce. W moździerzu utłuc

Weekendy w domu i ogrodzie
Rolada szpinakowa z łososiem 57

duża ilość wędzonego łososia – danie bardzo proste w wykonaniu i oryginalne. Czas wykonania: 1 h + 1 h czas chłodzenia Ilość porcji: 16 plastrów Składniki: Ciasto szpinakowe: 450 g szpinaku mrożonego 4 jajka ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczkę soku z cytryny ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 100 g łososia wędzonego 150 g serka kanapkowego 3 łyżeczki jogurtu naturalnego(...)duży ząbek czosnku ½ pęczka koperku Przygotowanie: Ciasto szpinakowe: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z solą. Szpinak podsmażyć na patelni, aby odparowała z niego woda i wymieszać go z reszką składników za pomocą łyżki. Następnie delikatnie połączyć szpinak z pianą z białek. Piec w formie (22 x 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia przez około 25 minut

KuchniaWeDwoje.pl
Korea Południowa - Japchae, czyli szklany makaron z warzywami 90

dostępny) Grzyby - 150 g świeżych grzybów shiitake - 3 łyżki sosu sojowego  - 1 łyżka cukru  - 1 łyżeczka oleju (sezamowego lub rzepakowego)  - spora szczypta świeżo zmielonego pieprzu  Szpinak - 2 spore garści szpinaku  - szczypta soli - 1 ząbek czosnku  - 1 łyżeczka oleju (sezamowego lub rzepakowego)  Pozostałe warzywa - 1 mała cebula - 1 marchewka  - opcjonalnie kawałek papryki Dodatki(...)misce przygotowujemy marynatę do grzybów - mieszamy sos sojowy, cukier, olej i pieprz. Grzyby myjemy, kroimy w paseczki i przekładamy do miski. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok.  2) Szpinak myjemy i blanszujemy - na chwilę moczymy w gorącej, a następnie w zimnej wodzie. Zblanszowany szpinak dokładnie odsączamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy sól, starty na drobnych oczkach czosnek i olej. Dokładnie

Roślinożerni urlopowicze
Roladki z tortilli ze szpinakiem, szynką i pomidorkami 105

Roladki z tortilli ze szpinakiem, szynką i pomidorkami Dziś mam dla Was przepis na szybkie i pyszne roladki ze szpinakiem, szynką i pomidorkami. To idealna przekąska na przyjęcia lub pomysł na lżejsze śniadanie czy kolację. Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Kto się skusi na taką roladkę z tortilli? Składniki: 1 tortilla 1 pomidorek 3 plasterki szynki tradycyjnej Pieczone(...)Wędzone 3 pełne łyżki serka kanapkowego sól i pieprz do smaku kilka listków szpinaku Dla ułatwienia ilości na jedną porcję (widoczna na zdjęciu), zwiększamy w zależności od potrzeb. Przygotowanie: Tortillę smarujemy serkiem kanapkowym. Układamy na całości listki szpinaku. Na środku układamy plastry szynki i pokrojonego w plasterki pomidorka. Wszystko doprawiamy delikatnie solą i pierzem. Ostrożnie zwijamy tortille. Tortille można

Słodkie okruszki
BISZKOPT SZPINAKOWY 219

jest puszysty i nieco bardziej wilgotny niż tradycyjny biszkopt bez warzywnego dodatku. Świetny do przełożenia różnego rodzaju kremami. Bardzo ładnie prezentuje się na paterze, szczególnie po przekrojeniu.  Smak szpinaku nie jest mocno wyczuwalny. Pamiętajmy o wcześniejszym wyjęciu jajek z lodówki oraz dokładnym oddzieleniu białek od żółtek. Tak jak przy pieczeniu uniwersalnego biszkoptu, tak i tu ważnym etapem jest długie(...)białek z cukrem  W większej tortownicy ciasto upiecze się szybciej i prawdopodobnie da się przekroić tylko na dwa blaty.  ______________________________________________________________   SKŁADNIKI / tortownica 22 cm 200 g świeżego szpinaku 2 łyżki oliwy/oleju 6 jaj (M) 200 g (1 szklanka) cukru  200 g (1 i 1/3 szklanki) mąki pszennej 40 g (1/4 szklanki) mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku

cool and minty
Zielona szakszuka na szpinaku z papryką FIT 87

jajka, dlatego tak bardzo ją uwielbiam! Jej wykonanie jest banalnie proste, a w smaku… jest boska! Czy to z pomidorami, czy to po meksykańsku, czy właśnie na zielono ze szpinakiem, jeśli mamy płynne żółtko – to mamy do czynienia z najlepszym śniadaniem świata! Koniecznie spróbujcie również: – szakszuki z soczewicą – szakszuki po meksykańsku z chorizo Składniki na 2-3 porcje: – 150g szpinaku(...)baby – 4 jajka – 1/3 papryki czerwonej – 20g twarogu półtłustego lub fety – 1-2 ząbki czosnku – 1/2 łyżki oliwy – sól, pieprz Szpinak płuczemy i osuszamy. Na patelni szklimy na oliwie pokrojony w plastry czosnek. Porcjami dodajemy szpinak, mieszając, aż zmięknie, doprawiamy. Wbijamy po jednym jajku. Zmniejszamy ogień i smażymy (można pod przykryciem), aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne

Be Fit Be Strong
Jajka przepiórcze ze szpinakiem 105

aura za oknami kusi,  żeby więcej czasu spędzać na świeżym powietrzu. Dlatego dziś mam dla Was pyszną propozycję, która idealnie spełnia oba te warunki. Jajka przepiórcze ze szpinakiem z dodatkiem pomidorków to doskonała propozycja na pożywne śniadanie, lub na ciepłą kolację. Przygotujemy ją w dosłownie kilkanaście minut. Będzie smacznie, zdrowo, wiosennie i kolorowo.   Jajka przepiórcze ze szpinakiem Moje(...)znajdziecie bardzo szeroką gamę elementów wyposażenia kuchni, które przydadzą się zarówno podczas gotowania, przygotowania posiłków na zimno, czy serwowania obiadów, kolacji albo słodkich deserów.   Jajka przepiórcze ze szpinakiem Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 100 g liści szpinaku  1 mały posiekany ząbek czosnku kawałek papryczki chili 1 łyżka pokrojonej szalotki olej do smażenia 5 przepiórczych jajek 4 pomidorki koktajlowe

Kulinarne przygody Gatity
Babeczki leśny mech 91

Dziś mam dla was przepis na cudowne babeczki "leśny mech". Popularne ciasto z dodatkiem szpinaku jest przepyszne, ale tym razem postanowiłam zrobić babeczki. W mojej wersji są one bardziej fit od tych tradycyjnych - cukier zastąpiłam ksylitolem, użyłam mąki orkiszowej, nierafinowanego oleju kokosowego oraz mleka kokosowego light. Takie babeczki doskonale prezentują się na talerzu, można je podać na każdej imprezie(...)bardzo dobrze ubić, inaczej może spłynąć z babeczek ;) Bardzo polecam przygotować te babeczki, zwłaszcza w sezonie na świeże owoce. Składniki (ok. 12 babeczek) Ciasto: 450 g opakowanie mrożonego szpinaku (liście) lub 400 g świeżego 2/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 3/4 szklanki erytrytolu/ksylitolu/cukru brązowego 3 jajka 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2 puszki mleka kokosowego

Healthy food explorer
Łosoś pieczony w cieście francuskim ze szpinakiem. Po prostu zachwycający. PRZEPIS 86

Chrupiące ciasto na wierzchu i aromatyczna ryba ze szpinakiem w środku – prawda, że brzmi wspaniale? Taki właśnie jest łosoś pieczony w cieście francuskim. Niezwykle efektowny i niezwykle pyszny. Przepis na łososia w cieście francuskim Składniki: arkusz gotowego ciasta francuskiego około 280 g (oczywiście możecie zrobić je sami, to jednak bardzo czasochłonne), 450 gramów szpinaku mrożonego w liściach, 1 cebula(...)pieprzem – jeśli masz filet ze skórą, najpierw należy ją ściąć. Na głębokiej patelni rozgrzej masło, wrzuć posiekaną cebulę, smaż kilka minut, dodaj posiekany czosnek, smaż jeszcze minutę, wrzuć szpinak – najlepiej go wcześniej rozmrozić. Wszystkie składniki przesmaż, dopraw solą i pieprzem, wyłącz ogień, dodaj ser ricotta, dokładnie wymieszaj. Ciasto francuskie natnij w jodełkę – zobacz, jak powinno to wyglądać

Kulinarna Polska
Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem i mozzarellą 126

Dawno nie robiłam kotletów ziemniaczanych więc musiałam to nadrobić. Powstała kolejna wersja z dodatkiem szpinaku i mozzarelli. Szpinak dodałam do masy ziemniaczanej a mozzarella trafiła do środka jako nadzienie. Polecam sycące i pyszne danie bez mięsa. Kotlety podałam z marchewką na ciepło oraz surówką ze słoika . składniki: 1 kg ugotowanych letnich ziemniaków 200 g mrożonego szpinaku, u mnie własny mrożony(...)grubosiekany 2 kulki mozzarelli (250g) sól, pieprz gałka muszkatołowa czosnek granulowany 2 jajka  3 łyżki mąki ziemniaczanej bułka tarta olej do smażenia Szpinak wrzucić na patelnię i odparować wodę, wystudzić. Ziemniaki przeciśnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać wystudzony szpinak, jajka oraz mąkę ziemniaczanę. Masę wymieszać następnie dobrze doprawić solą, pieprzem, gałką i czosnkiem. Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić

Monia miesza i gotuje
Gozleme – pyszna przekąska z patelni 87

nadzienie: 500 g mielonej wołowiny (ewentualnie wieprzowiny, a w wersji wege posiekane suszone pomidory*) 1 biała lub czerwona cebula 1 czerwona papryka 2 duże ząbki czosnku 100 g świeżego szpinaku 100 g fety lub sera typu sałatkowego 1 łyżeczka kolendry (można pominąć) 1 łyżeczka kuminu (można pominąć) 1 łyżeczka słodkiej papryki + szczypta chilli skórka otarta z cytryny olej rzepakowy(...)smażenia sól, pieprz Farsz: Cebulę i paprykę siekamy w drobną kostkę. Kumin i kolendrę rozgniatamy w moździerzu (jeśli nie macie, można zostawić w całości – będą chrupać). Szpinak siekamy. Na patelni silnie rozgrzewamy ok. 2 łyżki oleju rzepakowego. Wrzucamy cebulę i smażymy przez minutę, często mieszając. Wyciskamy czosnek i dodajemy pokrojoną paprykę. Przesmażamy razem ok. 2-3 minuty (można zmniejszyć

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania