jajko przypada 80-90 gram gotowego purèe z warzyw, dobrze odsączonego z wody. Zielony makaron - możemy przygotować dodając do niego purèe ze szpinaku, pokrzywy, bazylii, szałwii lub mięty . Składniki: 500 g maki 250 g świeżego szpinaku 4 jajka szczypta soli Przygotowanie: Szpinak obieramy, myjemy i gotujemy ok. 6 minut(...)małym ogniu w bardzo małej ilości wody. Szpinak odsączamy, drobno siekamy lub mielimy. Szpinak nie powinien być zbyt wodnisty. Możemy go odsączyć na sitku, gdy jest taka potrzeba. Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy z solą. Usypujemy górkę i pośrodku robimy dołek, do którego wbijamy jajka i dodajemy szpinak. Wyrabiamy
La grande e la piccola cuocasię mieni, a ten co zdrowie swoje ceni, polubi go za smak i cenne właściwości, a oprócz tego, po wypiciu będzie pełen radości, bo ............... . jedzenie surowego szpinaku poprawia humor. Jest on źródłem tryptofanu - obojętnego elektrycznie aminokwasu, który obniża negatywne emocje. Składniki: 2 duże garście świeżego szpinaku, 2 dojrzałe kiwi, 1 duży dojrzały banan(...)wody i ponownie miksujemy. Rada: ilość wody jaką dodacie zależy od was, ja lubię żeby był gęstszy i bardziej syty. Smacznego :) Uwaga, kto nie powinien jeść szpinaku? Osoby z kamieniami nerkowymi lub skłonnościami do ich odkładania . Zawiera on bowiem szczawiany, które wraz z wapniem mogą wytrącać się w nerkach. Szczególnie jest to istotne w przypadkach kamicy szczawianowo
Moniki Smakołykifont:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Lekka a zarazem sycąca idealna na spotkania ze znajomymi 16.00 Składniki: 300 g świeżych liści szpinaku (lub mrożonych liści szpinaku) 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 3 jaja 1 opakowanie mieszanki meksykańskiej Hortex 2 opakowania serka(...)śmietankowego Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180′C. Liście szpinaku opłukać, zalać wrzątkiem, odsączyć nadmiar wody dociskając ręcznik papierowy (mrożony szpinak rozmrozić, odsączyć). Szpinak zmiksować z czosnkiem, gałką muszkatołową, solą, pieprzem i 3 żółtkami (białka przełożyć do miski). Białka ubić na sztywną pianę i połączyć ze szpinakiem. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę szpinakową. Rozsmarować na całej
W garach u Gosizdecydowanie moje smaki Farsz do tarty składa się z sera mascarpone, jogurtu greckiego, wędzonego łososia, szpinaku i parmezanu. Proste, wypróbowane połączenie, które wspaniale nadaje się aby wypełnić kruchy spód. Spód: 150 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli Dodatkowo: masło do wysmarowania formy, mąką do podsypywania Masło pokroić na mniejsze kawałki i z podanych składników zagnieść(...)obciążeniem i piec jeszcze ok. 10 minut. (Czasem nie używam obciążenia i piekę ok. 20 minut. Jest wtedy jednak ryzyko że tarta nadmiernie urośnie.) Farsz: 250 g mrożonego szpinaku 100 g wędzonego łososia 250 g sera mascarpone 3 łyżki jogurtu greckiego szczypta soli 50 g drobno startego parmezanu kilka ziaren czerwonego pieprzu łyżka oleju do smażenia Szpinak podsmażyć na rozgrzanym
BullioSKŁADNIKI na 20 sztuk: 20 arkuszy na wontony (odmrożone) 150 g chudego mielonego mięsa np. szynka wieprzowa lub pierś z kurczaka 150 g świeżego szpinaku 1 cebulka dymka ze szczypiorem 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżka wina ryżowego Shaohsing lub innego dobrego białego wina 1/4 łyżeczki mąki biały pieprz sól olej arachidowy lub inny do smażenia(...)łyżeczka ciemnego octu balsamicznego lub chińskiego ciemnego octu 1 łyżeczka ziaren sezamu Zamiast powyższego sosu można wontony podać z gotowym chińskim słodkim sosem chili (jak na zdjęciach). Wykonanie: Szpinak zanurzyć w gotującej się wodzie blanszując przez ok. 10 sekund. Wylać następnie szpinak na sito od razu przelewając dużą ilością zimnej wody, lub wyjąć z wrzątku i zanurzyć w misce
Sztuka gotowania w/g Samiryzdecydowanie moje smaki Farsz do tarty składa się z sera mascarpone, jogurtu greckiego, wędzonego łososia, szpinaku i parmezanu. Proste, wypróbowane połączenie, które wspaniale nadaje się aby wypełnić kruchy spód. Spód: 150 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli Dodatkowo: masło do wysmarowania formy, mąką do podsypywania Masło pokroić na mniejsze kawałki i z podanych składników zagnieść(...)obciążeniem i piec jeszcze ok. 10 minut. (Czasem nie używam obciążenia i piekę ok. 20 minut. Jest wtedy jednak ryzyko że tarta nadmiernie urośnie.) Farsz: 250 g mrożonego szpinaku 100 g wędzonego łososia 250 g sera mascarpone 3 łyżki jogurtu greckiego szczypta soli 50 g drobno startego parmezanu kilka ziaren czerwonego pieprzu łyżka oleju do smażenia Szpinak podsmażyć na rozgrzanym
Bullioascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pieczarki faszerowane szpinakiem Składniki – 10 sztuk: Pieczarki portobello lub zwykłe duże pieczarki – 10 sztuk Szpinak świeży w liściach – 250g Ser gorgonzola – 200g Suszone pomidory – 20 sztuk Czosnek – 3 ząbki Sól, pieprz Oliwa z oliwek(...)smażenia szpinaku Wykonanie: Szpinak myjemy, osuszamy a następnie podsmażamy na oliwie z oliwek. Gdy szpinak „zwiędnie” dodajemy do niego 10 drobno posiekanych (można także zmiksować) suszonych pomidorów, drobno posiekany czosnek i ser gorgonzola. Całość smażymy, aż odparuje woda, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pieczarki obieramy lub myjemy, usuwamy z nich nóżki i faszerujemy szpinakiem. Następnie układamy
Kuchnia Bon AppetitJakiś spory czas temu spróbowałam pierwszy raz szpinaku, po prostu się w nim zasmakowałam , więc tym razem zapraszam na bardzo fajne roladki schabowe ze szpinakiem , bardzo fajnie sprawdzają się na niedzielne obiady z rodzinną , zapraszam do wypróbowania i życzę miłego gotowania . Składniki ( dla 6 osób ) 8 plasterków schabu 1 czerwona cebula 3 ząbek czosnku sól(...)pieprz 2 garście szpinaku 5 łyżek sosu teriyaki bułka tarta ( do panierowania ) 2 jajka 5 łyżek mleka Wykonanie Plastry schabu rozbijam tłuczkiem , każdy kotlet smaruje sosem teriyaki , przyprawiam solą , pieprzem , oraz rozgniecionym czosnkiem , jak mamy wszystkie nasze kotlety przyprawione to odstawiamy na całą noc do lodówki . Na następny dzień , wyjmuję mięso
Mój SmakSzpinak ,super pyszny zdrowy ,doskonale smakuje do dań na gorąco i na zimno ,do koktajli i do sałatek ,a ja zapraszam spróbować na ciepło z makaronem ,a jak zostaje z obiadu wsuwam go na zimno .Choć się przyznam że szpinak posmakowałam dość niedawno ,ale bardzo się polubiliśmy i ta znajomość cały czas trwa i rozkwita coraz bardziej . Składniki(...)paczka makaronu penne 1 duża cebula 2 ząbki czosnku paczka szpinaku ,może być mrożony 5 łyżek śmietany 18 % serek topiony ziołowy sól pieprz czarny Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy ,następnie dodajemy czosnek starty na tarce o drobnych
Mój Smakogródku :) Wówczas wystarczy wybrać odpowiednie kwiatki, jeżeli wybierzemy męskie kwiaty, nie musimy się bać, ze nie będzie owoców. Cukinia wyrasta tylko z kwiatów żeńskich. Kwiaty cukinii, rukiew wodną, szpinak, szczypiorek czosnkowy sama zerwałam. Przepis wykonany w ramach konkursu Europejskiego Festiwalu Smaku * „zerwane”. Kwiaty cukinii: 4 kwiaty cukinii (męskie, na gałązce), 60 g szpinaku, 1/2 ząbka czosnku, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta(...)głębokiego smażenia (u mnie ryżowy), sałatka: garść listków rukwi wodnej, kilkanaście malin, 1 łyżka miodu (u mnie faceliowy), 3 łyżki octu owocowego (u mnie malinowy), szczypta soli, oliwa Szpinak oczyścić, umyć. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek, szpinak, gałkę muszkatołową i sól. Mieszając przesmażyć, tak aby wszystkie liście „złapały” masło. Odstawić do ostudzenia. Mąkę pszenną i kukurydzianą wymieszać, posolić
królestwo garówSkładniki: szpinak świeży 4 pęczki, masło do smażenia 2 łyżki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, kucharek 1,5 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 1 łyżka, mleko 3/4 szklanki szpinak dobrze opłukać pod zimną wodą i osuszyć z nadmiaru wody i liście porwać na mniejsze kawałki na maśle w większym rondlu podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę(...)pokrojony czosnek, dodać kucharka, pieprz porcjami dodawać szpinak, mieszać co jakiś czas, gdy użyjemy cały szpinak to dusić na średnim ogniu z 10 minut co jakiś czas mieszając do odparowania wody mąkę wymieszać z mlekiem i wlać do szpinaku, mieszać do zagęszczenia taki szpinak lubimy z jajkiem sadzonym i tostami............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięWitam serdecznie Propozycja na pyszną i zdrową sałatkę z kalarepą, szpinakiem oraz rzodkiewką. Sałatka jest pełna witamin i mikroelementów, idealnie nadaje się na drugie śniadanie do pracy lub jako lekka kolacja. Sałatka jest bardzo smaczna więc polecam wypróbować przepis. Dodam jeszcze tylko że jeżeli mamy kalarepkę z młodymi listkami to możemy również je wkroić do sałatki razem z łodyżkami, sałatka(...)będzie wtedy jeszcze zdrowsza. Do przygotowania sałatki z kalarepą będziemy potrzebować: 150 g świeżego szpinaku 1 kalarepa (około 400 g) 2 pęczki rzodkiewki 1 opakowanie sera feta (około 250 g) 4 jajka ugotowane na twardo na sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 2 ząbki czosnku sok wyciśnięty z jednej cytryny (około 50 ml) duża szczypta imbiru
Uwaga Babcia GotujePYZY Z KASZY JAGLANEJ ZE SZPINAKIEM Aby przyrządzić pyzy z kaszy jaglanej będzie Ci potrzebne: Szpinak liście ok 500 gram 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 180 gram serka mascarpone Oliwa z oliwek 1 szklanka kaszy jaglanej 4 łyżki płatków jaglanych błyskawicznych 1 jajko Sól Pieprz Curry Suszone pomidory Pyzy z kaszy jaglanej ze szpinakiem to proste. Szpinak oczyszczamy, płuczemy(...)patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy do niej pokrojona w drobna kostkę cebulkę. Ścieramy czosnek i dodajemy do cebuli. Do lekko podsmażonej cebuli dodajemy zblanszowane i posiekane liście szpinaku. Mieszamy, chwilę dusimy pod przykryciem a następnie dodajemy serek mascarpone i znów całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem po czym odstawimy do ostygnięcia. Kaszę jaglaną gotujemy w lekko
Markowy smakCannelloni nadziewane szpinakiem i serem to pyszne danie makaronowe. Zapieczone z sosem beszamelowym i posypane parmezanem zasmakuje nie jednej osobie która nie przepada za szpinakiem(...)Składniki : 1 opakowanie rurek 250 g cannelloni Lubella 700 g świeżego szpinaku 300 g twarogu ( można pomieszać z fetą ) 1 szklanka bulionu 3 ząbki czosnku 2 łyżki mąki wymieszane w odrobinie wody sól, pieprz do smaku olej do wysmarowania formy
Kulinarne Fantazje MarioliPyszne bułeczki drożdżowe ze szpinakiem będą smakowały zarówno na śniadanie jaki i jako przekąska w ciągu dnia. DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI ze SZPINAKIEM Składniki: 4 g suchych drożdży 300 g mąki 1 łyżeczka cukru 3/4 łyżeczki soli 50 ml roztopionego masła 230 ml mleka farsz: 150 g świeżego szpinaku 100 g sera feta 2 ząbki czosnku oliwa sól i pierz do smaku(...)trochę mąki. Ciasto dzielimy na 12 porcji. Porcje odstawiamy na blaszce przykryte ścierką, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz farsz: Szpinak myjemy i siekamy. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku oraz szpinak. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy. Z przestudzonego szpinaku można odcisnąć nadmiar soku/wody. Dodajemy pokruszoną fetę
Bon appetit mon amie