Szybki i prosty w wykonaniu pomysł na bezmięsny obiad – łosoś ze szpinakiem. Składniki: filet z łososia 250 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 180 g śmietany 18% sól pieprz olej mąka cytryna Przygotowanie: Myjemy i osuszamy łososia oraz szpinak. Przyprawiamy filet solą, pieprzem i obtaczamy w mące. Kładziemy rybę na rozgrzaną patelnię skórą do dołu. Smażymy po 8 minut(...)każdej strony. W międzyczasie kroimy czosnek w plasterki, wrzucamy do gorącego rondelka, cały czas mieszamy. Po minucie dodajemy szpinak, mieszamy od czasu do czasu. Po około 2-3 minutach dodajemy śmietanę i dusimy przez minutę. Wskazówka: Łosoś smakuje najlepiej po skropieniu go cytryną. Jeżeli podobał Ci się ten przepis i chcesz być na bieżąco, to koniecznie zostaw lajka na naszym
CityTaste - Przepisywakacjach ni zostało śladu. Niedługo lekkie, orzeźwiające potrawy zamienimy na cięższe zupy czy gulasze. Nie przeszkadza jednak przygotować jeszcze zupy typowo letniej. Przygotowałam więc zupę z dodatkiem szpinaku. marchewką ale zamiast grzanek czy makaronu dodałam ravioli z mięsem Arc Pol . Zupa wyszła lekka, delikatna, aromatyczna i pyszna. Mąż stwierdził, że chciałby więcej mimo że nie jest miłośnikiem szpinaku. Marchewka posiada(...)przeciwutleniacze i minerały. Najważniejszy jej składnik to beta-karoten, który odpowiada za prawidłowy wzrok i wzmacnia organizm a także opóźnia powstawanie zmarszczek i likwiduje trądzik. Wspomaga również opalanie. Szpinak za to chroni przed miażdżycą oraz jest antynowotworowy. Posiada również jak marchewka beta-karoten oraz dodatkowo witaminę C i luteinę. Jest bogatym źródłem magnezu. Wspaniale, prawda? Dodatkowo przygotowanie jest szybkie
Kuchnia w oparachbiałym serem. Jeśli tego czasu mamy ciutkę więcej możemy przygotować makaron w sosie pomidorowym i uzupełniać go o dowolne dodatki – u mnie takim dodatkiem są dziś liście świeżego szpinaku. 400 g makaronu penne 150 g świeżego szpinaku około 3 łyżki tartego sera: parmezanu, grana padano lub corregio 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 2 puszki rozdrobnionych pomidorów(...)Jeśli chcemy możemy sos zmiksować na gładko za pomocą blendera. Doprawiamy do smaku większą ilością cukru (mniej więcej 1- 1 i 1/2 łyżeczki), oregano, bazylią oraz solą i pieprzem. Szpinak myjemy, przebieramy, usuwamy twarde łodyżki. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. Gorący makaron łączymy z sosem, dodajemy szpinak, mieszamy (pod wpływem temperatury sosu i makaronu szpinak powinien lekko
Smaki Na Talerzupuszki pomidorów z puszki – świeża bazylia lub suszona – ząbek czosnku – sól, pieprz, zioła prowansalskie – łyżka oliwy – 1 kulka mozzarelli – szynka parmeńska – świeży szpinak Przygotowanie: Do ciepłej wody (ok. 100 ml) wsypać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na chwilę na bok. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy sól a następnie drożdże i oliwę. Wyrabiamy(...)kilka minut aż wszystko zmięknie. Jeśli lubimy czuć cząstki pomidorów zostawiamy taki sos bez miksowania. Jeśli natomiast chcemy uzyskać gładki sos – zawartość garnka miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Szpinak płukamy, skrapiamy cytryną i smażymy na oleju aż liście zwiędną. Pizzę smarujemy sosem i układamy szynkę parmeńską, szpinak oraz mozzarellę. Pizze wkładamy do nagrzanego do maksymalnej temperatury piekarnika
I LOVE LIFEMiałam zamysł żeby coś zrobić fileta z kurczak na parze ale z jakimś dodatkiem. I tak padło na szpinak, a jak wiadomo szpinak jest dobry do wszystkiego J . Lepiej wyjść nie mogło. Zdecydowanie częściej będę robiła kurczaka w takiej formie. Mięso pozostało soczyste, a to ważne. Polecam. Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka ½ opakowania mrożonego szpinaku 150 g twarogu chudego(...)ząbki czosnku ½ średniej cebuli 1 jajko Sól Pieprz Łyżeczka oleju Gaza Wykonanie: Rozmrażamy szpinak ( Ja robię to mikrofalówce, dzięki temu od razu go odparowujemy. Nastawiam na gotowanie, kilka minut ). Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i szklimy drobno posiekaną cebulę i przepuszczony przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy szpinak i odparowujemy resztę płynu. Pozostawiamy do przestygnięcia. Filety z kurczaka rozbijamy
Smaki Ewytrudne i nawet nie chciałam przyglądać się przepisom na nie. Pamiętam, że ile razy przeglądając książkę „102 ciasta z owocami Siostry Anastazji” widziałam zieloną roladę z dodatkiem szpinaku… wertowałam kartki dalej. Choćby jak mnie kusiła, zawsze w głowie pojawiała się myśl: „nie uda się”. Któregoś razu jednak przełamałam się i postanowiłam spróbować ją zrobić. Właśnie(...)stanie;):) Co do samej rolady jest smaczna i szybka w przygotowaniu. Ja niezmiennie jestem przyjemnie usatysfakcjonowana tym smakiem, jest taki inny;) Ciasto to w zasadzie biszkopt z dodatkiem rozmrożonego szpinaku, a masa… każdy wie jak smakuje i ile czasu zajmuje ubicie kremówki i wymieszanie jej z mascarpone. Dodajmy do tego minutkę na wmieszanie jeszcze konfitury morelowej i voila
Smaki Na TalerzuKolejny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego – pierożki ze szpinakiem i ricottą. Będzie pysznie jeśli odpowiednio wyraziście doprawicie farsz, więc nie żałujcie przypraw (aczkolwiek polecam dodawać je z umiarem i próbować, próbować, próbować…);) 1 op. ciasta francuskiego xl 250 g świeżego szpinaku 250 g serka Ricotta czosnek granulowany sól, pieprz Szpinak myjemy, przebieramy. Przelewamy na sicie wrzącą wodą(...)liście „zwiędną” – wody wystarczy nalać do połowy czajnika). Pozostawiamy na sicie. Gdy szpinak przestygnie ponownie odciskamy go z nadmiaru wody po czym przekładamy na deskę i drobno siekamy. Szpinak łączymy z ricottą. Doprawiamy do smaku sporą ilością granulowanego czosnku, soli oraz pieprzu – farsz ma być wyrazisty. Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy go wzdłuż na pół, a następnie
Smaki Na TalerzuRoladki są fenomenalne w smaku! Kruche mięso, aromatyczny szpinak z czosnkiem i fetą oraz ciągnący żółty ser. A atutem tego dania jest pomidorowy sos, który jest przepyszny! Jest gęsty bez grama mąki! 600 g fileta z piersi kurczaka Sól Pieprz 1 łyżka masła 300 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 100 g sera feta 10 czarnych oliwek 300 g żółtego(...)sera (np. parmezan) 100 g szynki szwarcwaldzkiej 1 puszka krojonych pomidorów 2 cebule Odrobina oleju rzepakowego Oregano W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy na wolnym ogniu do momentu odparowania wody. Do szpinaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony w drobną kosteczkę ser feta. Szpinak odstawiamy do przestudzenia. Filet z kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem (jak na kotlety
VioletoweKucharzenieCzas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 2-3 porcje Drukuj Zielone naleśniki szpinakowe z serkiem, zieleniną i wędzonym łososiem By Piotr 16 lipca 2018 Składniki: Sok szpinakowy: szpinak - ok. 100-150g Zielone naleśniki: jajka - 2 woda - 1 szklanka mleko - 1 szklanka oliwa - 2-3 łyżki mąka - 200-230g sok ze szpinaku - ok. 1/2 szklanki Dodatkowo: serek typu allmette(...)200g rukola - dwie duże garści salata - dwie duże garści łosoś wędzony - ok. 200g koperek - 1 garść, pokrojonego lub podzielonego na mniejsze części Do podania: sos czosnkowy lub jogurtowy. Wykonanie: Szpinak umieszczamy w misie wyciskarki o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok. Jajka mieszamy z mlekiem i wodą. Dodajemy przesianą mąkę, oliwę oraz wyciśnięty sok. Ciasto bardzo
Pogotujmy.plCześć, czołem! Ostatnio wraz z Bogusławem i Krzysiem nieco poszaleliśmy w kuchni mieszając smaki i kolory. Z nielubianego przez większość z nas szpinaku stworzyliśmy danie obok którego nie da się przejść obojętnie (nos na to Wam nie pozwoli)! Śmiało możemy stwierdzić, że szpinak od teraz jest jednym z ulubionych zielonych warzyw w naszym ośrodku. Zabawcie się w kuchni(...)efekt przerośnie Wasze oczekiwania! Penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym Składniki: • makaron penne • mrożony szpinak • cebula, czosnek • śmietana 30% • pierś z kurczaka • przyprawy: sól czosnkowa, pieprz ziołowy Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, najlepiej al dente, odcedzamy. Cebulę Bogusław pokroił w kostkę, a obrany czosnek starł na tarce. W tym samym czasie Krzysiek kładł kurczaka na łopatki, również krojąc
Sprawni w smakuSamo zdrowie na talerzu! Najzdrowsza z kasz, kasza gryczana biała, podana w towarzystwie zielonych warzyw: bobu, cukinii i szpinaku, zaakcentowana charakternym serem feta. Przyznam się Wam, że za kaszą gryczaną nie przepadam, jednak w takim wydaniu mi smakowała. Oczywiście najlepsza tuż po przygotowaniu. Na ok. 7-8 porcji: około 300 g kaszy gryczanej (u mnie biała) 1,5 szkl. mleka(...)łyżeczka masła 400-500 g świeżego, młodego bobu 2 cukinie 250 g świeżego szpinaku baby pęczek dymki 2 ząbki czosnku szczypta suszonego oregano ser feta opcjonalnie ser kozi sól, pieprz Do garnka z grubym dnem wlewamy półtorej szklanki mleka oraz półtorej szklanki wody. Stawiamy na palniku i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy około 1 łyżeczki soli oraz 1 łyżeczkę masła
Smaki Na TalerzuDrożdżowe pampuchy są bardziej znane w wersji na słodko. Tym razem proponuję pampuchy ze szpinakiem, nadziewane pieczarkami. Można podać z gulaszem mięsnym, ze śmietaną, jogurtem, sosem czosnkowym, lub z masłem czosnkowym. 600 g mąki pszennej około 300 ml mleka 15 g drożdży świeżych 5 dag masła 1 jajko sól, pieprz szczypta cukru 200 g mrożonego szpinaku 400 g pieczarek(...)mała cebula 1 większy ząbek czosnku kilka łyżek oleju Mleko lekko podgrzać, masło roztopić. Szpinak rozmrozić, przelać na sicie ciepłą wodą. Mąkę wsypać do większego naczynia, dodać pół łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu, wymieszać. Zrobić wgłębienie, a następnie pokruszyć tam drożdże, posypać je odrobiną cukru,dodać kilka łyżek letniego mleka. Gdy drożdże ruszą
Praktyczna plkilka godzin są godne uwagi, powinien spróbować tego dania. Jak dla mnie jest to banalna potrawa o niebanalnym smaku. Przygotowuje się ją bardzo szybko, a kogoś kto zna połączenie szpinaku i suszonych pomidorów nie muszę przekonywać o trafności tego duetu. 2-3 pojedyncze piersi kurczaka 450-500 g świeżego szpinaku baby kilka-kilkanaście suszonych pomidorów (u mnie mały słoiczek(...)około 140g) 2 cebule 4-5 ząbków czosnku (zależy od wielkości i od preferencji smakowych) 400 ml kremówki sól, pieprz gałka muszkatołowa Umyte i oczyszczone mięso kroimy w kostkę. Szpinak myjemy, osuszamy, a następnie przebieramy (można usunąć większe łodyżki, czy posiekać liście na mniejsze części). Cebulę drobno siekamy. Osączone z zalewy suszone pomidory kroimy w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy
Smaki Na TalerzuUwielbiam naleśniki ze szpinakiem. To było danie, którym mąż mnie w sobie rozkochał :). Tym razem ja zrobiłam je samodzielnie i wyszły super, a on miał wielką niespodziankę. Nie było tak trudno jak myślałam, nawet z przewracaniem placków dałam radę. To świetny pomysł na pyszny obiad na dwa dni. Kolejnego dnia można zrobić tylko inny farsz. Polecam. Składniki: 3 jajka(...)szklanki mąki szklanka mleka pół szklanki wody 2 łyżki oleju szczypta soli opakowanie mrożonego szpinaku (może być też świeży) 5 ząbków czosnku 150 g sera gorgonzola lub serek topiony z ziołami sól Wykonanie: 1.Składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy żeby „odpoczęło” 30 min. 2. Szpinak rozmrażamy, doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ser kroimy w kostkę i wrzucamy
Mama z miasta