Składniki (na 1 porcję) - mięso z piersi kurczaka (ok. 150 g), - łyżeczka oleju (ok. 5 g), - 4 garście świeżego szpinaku (ok. 100 g), - ząbek czosnku, - 1/3 opakowania sera feta (ok. 89 g), - jajko (ok. 50 g), - 1/2 szklanki mleka 2% (ok. 125 ml), - 1/4 szklanki mąki pszennej typ 500 (ok. 39 g), - 1/4 szklanki mąki pszennej(...)przyprawy: pieprz. Sposób przygotowania 1. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w oleju, pieprzu i podsmażamy na patelni. 2. Do mięsa dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i dusimy kilka minut (aż szpinak zmięknie). 3. Do kurczaka i szpinaku dodajemy pokruszony ser feta. 4 . Miksujemy jajko z mlekiem. 5. Dodajemy do masy mąkę i miksujemy przez chwilę
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachbędą powtórki, bo mnie to danie nie powaliło, ale być może znajdą się tacy, którym ta tarta bardziej zasmakuje;) 1 op. ciasta francuskiego xl 250-300 g świeżego szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła około 150 g sera feta około 150 g żółtego sera w kawałku (u mnie kawałek goudy i kawałek sera cheddar) 50 g tartego(...)łyżeczki słodkiej papryki mielonej 4 łyżki bułki tartej sól i pieprz Ciasto francuskie rozwijamy, wykładamy dno formy do zapiekania (około 20x30cm). Odstające boki odkrawamy, kroimy na paski. Szpinak myjemy, usuwamy twarde łodyżki. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy cebulę, a po chwili również czosnek. Na koniec dodajemy szpinak, smażymy jeszcze 1-2 minuty
Smaki Na TalerzuCzęsto u mnie pojawia się szpinak w potrawach. Jest on bardzo zdrowy i łatwy w przygotowaniu. Pasuje do niego praktycznie wszystko, dziś do sosu dodałam również ser gorgonzola, który nadaje dość charakterystycznego i wyrazistego smaku daniu. Polecam spróbować. Kurczak ze szpinakiem i kaszą składniki: 1 pierś z kurczaka 250 ml bulionu 1/2 szklanki kaszy pęczak duża garść szpinaku(...)łyżka sera gorgonzola (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczak ze szpinakiem i kaszą wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy papryką ostrą i słodką, mielonym imbirem i curry. Podsmażamy na oliwie z oliwek. Smażymy około 4 minut. Przekładamy na talerz. Na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, podsmażamy kaszę przez około 30 sekund. zalewamy bulionem, dodajemy ser gorgonzola i gotujemy aż kasza będzie
Delusional Trinerzadko gości w moich przepisach. Jest zdrowa, rozgrzewająca i bardzo prosta w przygotowaniu. Z powodzeniem może zastąpić ziemniaki, makaron czy ryż. Na dzisiejszy obiad przygotowałam kaszę jaglaną ze szpinakiem i jajkiem sadzonym, które doskonale smakuje z czarnuszką i twardym włoskim serem jak parmezan czy grana padano. Bardzo syty obiad i kolorowy, jak na zimową porę roku. Kasza jaglana(...)szpinakiem i jajkiem sadzonym Składniki: 4 garście szpinaku baby 1 jajko 1/3 szklanki kaszy jaglanej 2 ząbki czosnku sol do smaku 1 garść czarnuszki 2 łyżki startego grana padano lub parmezanu 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki masła Przygotowanie: Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą, aby pozbyć się goryczki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą w ilości trzy razy większej
Moja smaczna kuchniadzisiaj mam dla was danie z serii tych szybkich i jednogarnkowych. Szpinak do tego tortellini u klopsiki i nie trzeba nic więcej na obiad w zimowy dzień ;) Tortellini z klopsikami i szpinakiem składniki: 200 g wieprzowego mięsa mielonego 1 opakowanie tortellini 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki sera gorgonzola dwie duże garści szpinaku 700 ml bulionu (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Tortellini z klopsikami i szpinakiem wykonanie: Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, doprawiamy solą, pieprzem, słodką, ostrą papryką i curry. Na głębokiej patelni podgrzewamy bulion, dodajemy ser gorgonzola. Z mięsa formujemy małe klopsiki i wrzucamy na gotujący się bulion. Gotujemy 2 minuty, następnie dodajemy tortellini. Gotujemy kolejne 4 minuty. Dodajemy szpinak i 2 łyżki mąki rozrobione
Delusional Trinewspaniałe danie gotowe. Opcji smakowych jest niezliczona ilość. Dla tych co chcą odejść od bolońskiej klasyki polecam zieloną rewolucję – warstwa groszku, niekoniecznie muszą być z boczkiem, kolejna ze szpinakiem i płaty cukinii, które działają zapiekankę co oszczędza ilość zużytych makaronowych płatów. Wszystko scala oczywiście kremowy beszamel i ciągnąca się mozzarella. Takiemu zestawieniu nie można się oprzeć. Składniki(...)porcje): 9 płatów lazanii 1 średnia cukinia – moja była długości naczynia 400g szpinaku – u mnie duże liście, posiekane w średniej wielkości paski 200g mrożonego groszku 200g boczku lub szynki – można pominąć i zrobić wersję wege 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 kulka mozzarelli sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju Sos beszamelowy: 2 łyżki masła
Smaczna Stronadawno nie smażyłam naleśników, a Wy? Wczoraj na obiad przygotowałam najlepsze naleśniki w wytrawnej wersji. Nie z kapusta kiszona czy mięsem, ale z kaszą kuskus, szpinakiem i czarnymi oliwkami. Idealna jako przekąska na zimno lub na ciepło. Bardzo szybkie w przygotowaniu, niedrogie i ciekawe danie. Ciasto na naleśniki , moje ulubione znajdziecie na blogu. Placki są cienkie jak chusteczka(...)przepyszne! Naleśniki z kaszą kuskus, szpinakiem i czarnymi oliwkami / 10 naleśników Składniki: ciasto na naleśniki 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 1 szklanka mleka 3/4 szklanki zimnej wody 3 łyżki oleju. może być np. rzepakowy farsz 100 g kaszy kuskus 200 g szpinaku baby 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 2 łyżki oleju rzepakowego 1/3 szklanki czarnych
Moja smaczna kuchniaFrittata ze szpinakiem i mozzarellą to smaczne i sycące danie, które sprawdzi się na lekkie śniadanie lub kolację. Samo przygotowanie jest bardzo proste i warto czasami zrobić przyjemność bliskiej osobie, serwując jej pyszny posiłek. Frittata to włoskie danie z jajek z dodatkiem mięsa, serów i warzyw, przypomina dużego i bardziej bogatego omleta. Powinno się ją smażyć cały czas na małej(...)trafiają do niej jeszcze dobre końcówki warzyw, mięsa lub serów. Tym razem u mnie frittata była bez mięsa. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki na frittatę ze szpinakiem i mozzarellą: średnia cukinia papryka 4 - 5 mięsistych pomidorów duża czerwona cebula 4 ząbki czosnku 100 - 150 g świeżego szpinaku 8 - 9 jajek 200 ml mleka kulka mozzarelli
Kuchcik gotujeDynia czyli jesień. Ostatnio bardzo często gości na moim stole. Dynia sama w sobie ma dość wyrazisty smak i dlatego nie potrzebuje zbyt dużo dodatków. Dzisiaj połączyłam ją ze szpinakiem i serem ricotta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Spaghetti z dynią i szpinakiem składniki: 1/4 dyni piżmowej 2 duże garści szpinaku 2 łyżki sera ricotta 1/2 papryczki chili Spaghetti z dynią(...)szpinakiem wykonanie: Dynię obieramy, kroimy w grubą kostkę, solimy, pieprzymy, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, aż dynia będzie miękka. Następnie pozostawiamy do przestygnięcia. Wrzucamy do robota kuchennego razem z serkiem ricotta i papryczką chili aż będzie całkowicie kremowa. Gotujemy makaron spaghetti. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek dodajemy dynię
Delusional TrineSzybki i prosty w wykonaniu pomysł na bezmięsny obiad – łosoś ze szpinakiem. Składniki: filet z łososia 250 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 180 g śmietany 18% sól pieprz olej mąka cytryna Przygotowanie: Myjemy i osuszamy łososia oraz szpinak. Przyprawiamy filet solą, pieprzem i obtaczamy w mące. Kładziemy rybę na rozgrzaną patelnię skórą do dołu. Smażymy po 8 minut(...)każdej strony. W międzyczasie kroimy czosnek w plasterki, wrzucamy do gorącego rondelka, cały czas mieszamy. Po minucie dodajemy szpinak, mieszamy od czasu do czasu. Po około 2-3 minutach dodajemy śmietanę i dusimy przez minutę. Wskazówka: Łosoś smakuje najlepiej po skropieniu go cytryną. Jeżeli podobał Ci się ten przepis i chcesz być na bieżąco, to koniecznie zostaw lajka na naszym
CityTaste - Przepisywakacjach ni zostało śladu. Niedługo lekkie, orzeźwiające potrawy zamienimy na cięższe zupy czy gulasze. Nie przeszkadza jednak przygotować jeszcze zupy typowo letniej. Przygotowałam więc zupę z dodatkiem szpinaku. marchewką ale zamiast grzanek czy makaronu dodałam ravioli z mięsem Arc Pol . Zupa wyszła lekka, delikatna, aromatyczna i pyszna. Mąż stwierdził, że chciałby więcej mimo że nie jest miłośnikiem szpinaku. Marchewka posiada(...)przeciwutleniacze i minerały. Najważniejszy jej składnik to beta-karoten, który odpowiada za prawidłowy wzrok i wzmacnia organizm a także opóźnia powstawanie zmarszczek i likwiduje trądzik. Wspomaga również opalanie. Szpinak za to chroni przed miażdżycą oraz jest antynowotworowy. Posiada również jak marchewka beta-karoten oraz dodatkowo witaminę C i luteinę. Jest bogatym źródłem magnezu. Wspaniale, prawda? Dodatkowo przygotowanie jest szybkie
Kuchnia w oparachbiałym serem. Jeśli tego czasu mamy ciutkę więcej możemy przygotować makaron w sosie pomidorowym i uzupełniać go o dowolne dodatki – u mnie takim dodatkiem są dziś liście świeżego szpinaku. 400 g makaronu penne 150 g świeżego szpinaku około 3 łyżki tartego sera: parmezanu, grana padano lub corregio 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 2 puszki rozdrobnionych pomidorów(...)Jeśli chcemy możemy sos zmiksować na gładko za pomocą blendera. Doprawiamy do smaku większą ilością cukru (mniej więcej 1- 1 i 1/2 łyżeczki), oregano, bazylią oraz solą i pieprzem. Szpinak myjemy, przebieramy, usuwamy twarde łodyżki. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. Gorący makaron łączymy z sosem, dodajemy szpinak, mieszamy (pod wpływem temperatury sosu i makaronu szpinak powinien lekko
Smaki Na Talerzupuszki pomidorów z puszki – świeża bazylia lub suszona – ząbek czosnku – sól, pieprz, zioła prowansalskie – łyżka oliwy – 1 kulka mozzarelli – szynka parmeńska – świeży szpinak Przygotowanie: Do ciepłej wody (ok. 100 ml) wsypać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na chwilę na bok. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy sól a następnie drożdże i oliwę. Wyrabiamy(...)kilka minut aż wszystko zmięknie. Jeśli lubimy czuć cząstki pomidorów zostawiamy taki sos bez miksowania. Jeśli natomiast chcemy uzyskać gładki sos – zawartość garnka miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Szpinak płukamy, skrapiamy cytryną i smażymy na oleju aż liście zwiędną. Pizzę smarujemy sosem i układamy szynkę parmeńską, szpinak oraz mozzarellę. Pizze wkładamy do nagrzanego do maksymalnej temperatury piekarnika
I LOVE LIFE