/uploads\/2023\/08\/salatka-z-lososiem-i-pomidorkami-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/08\/salatka-z-lososiem-i-pomidorkami-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["filet z \u0142ososia lub pstr\u0105ga \u0142ososiowego,\r","du\u017co pomidork\u00f3w koktajlowych,\r","3 gar\u015bci szpinaku,\r","troch\u0119 ziaren s\u0142onecznika,\r","oliwa"],"name":"Sa\u0142atka z \u0142ososiem i pomidorkami","recipeCategory":"ryby, sa\u0142atki, warzywa","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Szpinak umy\u0107 i osuszy(...)patelni.\r","Pomidorki koktajlowe umy\u0107 i pokroi\u0107 na po\u0142owy.\r","Wszystkie sk\u0142adniki wymiesza\u0107. Skropi\u0107 oliw\u0105."],"keywords":"\u0142oso\u015b,pomidorki,sa\u0142atka,szpinak"} Drukuj Sałatka z łososiem i pomidorkami Składniki: filet z łososia lub pstrąga łososiowego, dużo pomidorków koktajlowych, 3 garści szpinaku, trochę ziaren słonecznika, oliwa Przygotowanie: Szpinak umyć i osuszyć. Z fileta
Bardzo Gruby Smokdość. Dziś klasyczne ciasto szpinakowe z dodatkiem truskawek w galaretce i bitej śmietany. Zapewniam Was, że ten niezwykle oryginalnie wyglądający deser posmakuje nawet tym co szpinaku do ust nie wezmą (przetestowałam na własnym Mężu, spróbował dość nieufnie zielonego ciasta, a jak już spróbował to pomógł mu zniknąć dość szybko). Jeśli szukacie czegoś ciekawego, lekkiego i pysznego to polecam bardzo(...)Ciasto szpinakowe: 3 jajka, temp. pokojowa 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju 250 g świeżego szpinaku lub mrożonego Szpinak miksujemy z odrobiną oleju na jednolitą masę (mrożony lekko odsączamy z nadmiaru wody, można go odparować na suchej patelni). Mąkę przesiewamy z proszkiem. Jajka miksujemy razem
Cynamonowe szczęścieMakaron ze szpinakiem, pieczarkami i serem sałatkowym Dziś mam dla Was pomysł na szybki obiad. Makaron ze szpinakiem, pieczarkami i serem sałatkowym. Pysznie, prosto i sycąco. Tak przygotowany makaron możecie też śmiało zabrać ze sobą np. do pracy. Polecam Składniki: 200-250 g pełnoziarnistego makaronu penne 3 duże pieczarki 2 duże garście świeżych liści szpinaku 3 łyżki oliwy z oliwek(...)czasie przygotowujemy resztę składników. Pieczarki kroimy i smażymy chwilę na 2 łyżkach oliwy doprawiając je pod koniec pieprzem i solą. Następnie dodajemy kolejną łyżkę oliwy, wrzucamy nasz szpinak, pokrojoną w kostkę paprykę i doprawiamy całość granulowanym czosnkiem. Mieszamy, chwilę smażymy. Dodajemy nasz ugotowany makaron, całość mieszamy. Dodajemy pokruszony ser sałatkowy, wszystko znów mieszamy i od razu podajemy. Smacznego *wpis
Słodkie okruszkiDziś zebrałam miseczkę szpinaku, pierwszego w tym sezonie. A szpinak lubi się z makaronem więc na obiad powstało danie makaronowe. Jeśli lubicie szpinak jak ja to zapraszam do wypróbowania tego prostego dania a po więcej szpinakowych pyszności do mojej galerii tutaj . składniki: 400 g makaronu, u mnie rurki 500 g piersi z kurczaka 250 g świeżego szpinaku (całe liście(...)drobną kostkę. Pomidory suszone pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wrzucić pokrojone mięso. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Delikatnie doprawić solą i pieprzem. Nastepnie dodać szpinak, smażyć aż zmnieszy swoją objętość co jakiś czas mieszając. Potem wlać śmietankę i dodać pokrojne suszone pomidory. Całość gotować aż sos delikatnie zgęstnieje. Doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Makaron
Monia miesza i gotujedrugą opcję, bo jak wiecie nie lubię smażyć na oleju , a akurat skończył mi się olej kokosowy , który zdecydowanie jest zdrowszy do smażenia. Zielone kebaby przyrządziłam z zielonego groszku, szpinaku i ziemniaków. To jakby ziemniaczane krokiety ale w orientalnym stylu. Zielone mini kebaby 20 sztuk Składniki: 250 g świeżego szpinaku 500 g zielonego groszku, mrożonego lub świeżego 1 duży pęczek(...)ugotowanych ziemniaków w mundurkach 1 łyżka garam masala 6 łyżek mąki z ciecierzycy 5 łyżek zmielonych migdałów 4 łyżki skrobii ziemniaczanej 4 łyżki oliwy 20 orzechów cashew Pokroić szpinak na drobno i razem z mrożonym groszkiem gotować przez 6 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzić i opłukać zimną wodą. Odstawić groszek i szpinak na sicie. Pokroić imbir, czosnek
codojedzeniawielkanocne ciasto szpinakowe SKŁADNIKI: *foremka 24x24 cm. Biszkopt szpinakowy: jajka (3 szt. średnie) cukier ( 1 szklanka) mąka krupczatka (2 szklanki) proszek do pieczenia (2,5 łyżeczki) olej (3/4 szkl) szpinak świeży bez łodyżek (130 g) (najlepiej się sprawdzi szpinak baby) Poncz: woda (1/4 szklanki) * ewentualnie sok po brzoskwiniach cukier puder (1 łyżeczka) sok z cytryny (4 łyżki) Krem śmietankowy(...)minut na puszysto, dolewamy stopniowo pół szklanki oleju, przesianą mąką i przesiany proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy po łyżce (dość szybkimi ruchami) zblendowany szpinak i miksujemy do połączenia składników.. P rzelewamy do foremki 24x24 cm wyłożonej na dnie pergaminem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180℃ przez około
Rita creativeTortellini w sosie śmietankowym z boczkiem i szpinakiem Pyszny i sycący obiad jednogarnkowy. Szybkie i aromatyczne danie z makaronem i pierożkami tortellini zanurzonymi w delikatnym i niezwykle kremowym sosie. Całą potrawę wykonamy z zaledwie kilku podstawowych składników, w około pół godzinki. Polecam! Składniki: 1 opakowanie tortellini z nadzieniem prosciutto (250g) 100g makaronu np kokardki 100g boczku wędzonego(...)ząbki czosnku 2-3 garści świeżego szpinaku 250ml śmietanki 30% Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie 2-3 łyżki startego żółtego sera *** Tortellini razem z makaronem gotujemy według przepisu na opakowaniu *** *** Boczek drobno kroimy i wytapiamy na patelni. Gdy się zrumieni dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i całość jeszcze chwilką podsmażamy *** *** Na patelnie dodajemy
Blog z Apetytempodbiciu tłuszczu, także na adaptacji i stabilizacji wagi. Polecam także roladę szpinakową z łososiem oraz z szynką . Składniki – rolada szpinakowa z tuńczykiem Ciasto 200 g świeżego szpinaku (można też użyć mrożonego, ale kolor nie będzie tak ładny) 2 ząbki czosnku 4 jajka sól kłodawska pieprz czarny świeżo starta gałka muszkatołowa 1 łyżeczka soku(...)kawałkach w sosie własnym (waga po odsączeniu) 40 g majonezu 75 g papryki kolorowej ( żółtej , czerwonej i zielonej) 1 łyżeczka szczypiorku sól kłodawska , pieprz czarny Przygotowanie Ciasto Używając świeżego szpinaku należy go umyć pod bieżącą, zimną wodą, odsączyć i dokładnie wysuszyć. Przy szpinaku mrożonym należy go rozmrozić i odsączyć dokładnie wyciskając na sitku. Osobiście zdecydowanie polecam jednak świeży szpinak
Ola la LCHFMakaron z boczkiem i szpinakiem w sosie śmietanowym Pomysł na szybkie, aromatyczne i sycące danie obiadowe. Potrzebujemy zaledwie kilku podstawowych składników, a całe przygotowanie zajmie nam dosłownie parę chwil. Polecam! Składniki: ok 200g makaronu (u mnie kokardki) 200g boczku wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku ok 100g świeżego szpinaku 250ml śmietanki 30% Przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka(...)opakowaniu *** *** Boczek drobno kroimy i wytapiamy na patelni. Gdy się zrumieni dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty czosnek, mieszamy i całość jeszcze chwilką podsmażamy *** *** Na patelnie dodajemy świeży szpinak *** *** Mieszamy i smażymy przez chwilę, aż szpinak zwiędnie *** *** Całość zalewamy śmietanką, dodajemy około 1-2 łyżeczki kurkumy i zagotowujemy *** *** Potrawę gotujemy ciągle mieszając, aż śmietanka zacznie gęstnięć *** *** Całość doprawiamy
Blog z ApetytemCiasto pszenne stosunkowo łatwo zabarwić naturalnymi produktami. Wystarczy trochę soku z buraka, aby otrzymać czerwone naleśniki ( Buraczane naleśniki ) czy trochę szpinaku, aby przygotować zielone kopytka ( Kopytka Shreka ). W przypadku pierogów jest to równie proste - ciastu możemy łatwo nadać barwę dodając np. przygotowany wcześniej szpinak. Zielone pierogi z serem - przepis na Do przygotowania pierogów będą Ci potrzebne: 400g mąki semoliny(...)zwykłej pszennej typ 550) + do posypania blatu, łyżka oleju rzepakowego, 100g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 200g twarogu półtłustego, 100g fety, 50g suszonych pomidorów, żółtko, sól i pieprz do smaku. 1. Czosnek obierz i posiekaj. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości . 2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek, szpinak i sól, smaż do odparowania
Z notatnika dietetykaimprezowy stół. Zatem jeśli szukasz czegoś nowego, przekąski, którą zaskoczysz swoich gości to jest ten przepis! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na roladę szpinakową z łososiem: 450 g mrożonego szpinaku sól, pieprz 1 ząbek czosnku 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej 200 g łososia wędzonego na zimno 150 g serka śmietankowego (np. Almette) o smaku chrzanowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie(...)patelni rozgrzać łyżkę masła. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przemieszać i podsmażać minutę. Dodać mrożony szpinak i podsmażać, aż odparuje nadmiar wody. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Patelnię zdjąć z ognia, a szpinak przełożyć do miski i zostawić do przestudzenia. 2. Do przestudzonego szpinaku wbić 3 żółtka. Białka oddzielić i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do szpinaku dodać
Gotuj z Prezesemkromek chleba tostowego + ewentualnie dodatkowe kromki na tzw okienko serek philadelphia / koncentrat pomidorowy zioła prowansalskie 1 mała cebula 4 pieczarki 1/3 czerwonej papryki 1/3 żółtej papryki kilka listków szpinaku – 2 garście – część do zapieczenia, część do posypania 150 g szynki 125 g mozzarelli z zalewy, np light około 150 g żółtej mozzarelli Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki (najlepiej(...)były małe i białe) kroimy na jak najcieńsze plasterki. Obie papryki kroimy w drobną kostkę. Szpinak siekamy na mniejsze kawałki. Szynkę kroimy w kostkę. Mozzarellę z zalewy osączamy, kroimy na cienkie plasterki. Żółtą mozzarellę trzemy na tarce. Chleb tostowy rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika. Smarujemy cienko serkiem kanapkowym lub koncentratem pomidorowym. Oprószamy ziołami prowansalskimi. Następnie
Smaki Na TalerzuKurczak ze szpinakiem w cieście francuskim to pomysł na pyszny i szybki obiad. Kurczak w cieście francuskim po upieczeniu jest soczysty i delikatny, po prostu rozpływa się w ustach. Pięknie prezentuje się na stole. Rolada nadziewana jest szpinakiem oraz serem feta, całość tworzy naprawdę świetne połączenie. Kurczak w cieście francuskim jest doskonały na ciepło, ale równie smaczny na zimno(...)kurczaka w cieście francuskim można pokroić na mniejsze kawałki i podawać w formie przekąski. To idealne danie na imprezę! Zapraszam po przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim: 2 mniejsze filety z kurczaka – ok. 400 g 125 g sera feta 200 g mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 opakowanie ciasta francuskiego 1/2 łyżeczki
Gotuj z Prezesemopamiętania, jak palce w pulchnym cieście drożdżowym, z którego powstały rozpustne rogale. W objęciach cienkiego ciasta tulą się do siebie same pyszności. Tu drobno siekany łosoś łączy się ze szpinakiem w kremowej rozkoszy podbitej smakiem wyrazistego żółtego sera. Drożdżowe księżyce w kolorze jesiennego złota, wypełnione po same końce treściwym i pysznym nadzieniem to wspaniała opcja na ciepłą kolację, drugie śniadanie(...)biesiadą pod jesiennym niebem. Proste, sycące, smakują wspaniale na ciepło i na zimno, z jogurtowym dipem i bez niego także :) Chodźcie zwinąć kilka złocistych rogalików z łososiem i szpinakiem i niech ta jesień obfituje w samo dobro! Rogale drożdżowe z łososiem na 6-7 sztuk Potrzebujesz Na rogale: 300g mąki 10g świeżych drożdży ( lub 1 płaska łyżeczka suchych) 1/2 łyżeczki
Kuchnia w Słońcu SkąpanaBardzo tęsknimy za tym smakiem, więc takie danie nauczyliśmy się przygotowywać w naszej kuchni. Z jedną zasadniczą zmianą, a więc blitwę, rodzaj botwiny, warzywo praktycznie niedostępne w Polsce, zastąpiliśmy szpinakiem. Smakuje właściwie identycznie. Świetny sposób na podanie ryby, przekonajcie się sami i wypróbujcie nasz przepis. Przepis na rybę sposobem chorwackim Składniki: Około kilograma ziemniaków , opakowanie szpinaku mrożonego w liściach (450g(...)przez kilka minut aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekany czosnek, smaż przez około 30 sekund (nie może się zrumienić), dodaj rozmrożony szpinak, trzymaj na ogniu, często mieszając, aż odparuje. Do szpinaku dodaj ziemniaki, dopraw solą i pieprzem, delikatnie wymieszaj, duś przez minutę. Osuszone filety oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące, następnie
Kulinarna Polska