wariację na temat klasycznego dania dla kuchni tunezyjskiej – szakszuki. W wersji oryginalnej to danie mięsne z pomidorami i papryką, natomiast w wersji dzisiejszej to danie wegetariańskie na bazie szpinaku. Wykonanie nie zajmie specjalnie dużo czasu, składników też niewiele – miłego gotowania i smacznego! I love eggs in every way, as I’ve wrote before when writing about omelette(...)much time and there are only few ingredients – have fun cooking and bon appetite! SKŁADNIKI (2 porcje): 4 jajka 1/2 średniej cebuli (opcjonalnie) 150 g (pół opakowania) świeżego szpinaku 70 g kostki fety 2-3 łyżki jogurtu greckiego pieprz, zioła INGREDIENTS (2 portions): 4 eggs 1/2 medium onion (option) 150 g fresh spinach 70 g feta cheese
Martyna CooksBardzo lubię szpinak, w różnych wersjach, na ciepło, na zimno. W kanapkach stosuje go zamiennie z sałatą – niestety nie wszyscy domownicy popierają moją słabość do szpinaku, chyba, że jest w koktajlu. Pomyślałam więc, że muszę go gdzieś przemycić, miałam piersi z kurczaka, ale nie miałam ochoty na makaron, chociaż uwielbiam makaron z sosem szpinakowo-serowym . Nie miałam ochoty(...)czasu na lepienie pierogów. I po chwili namysłu wymyśliłam, że nafaszeruje kurczaka szpinakiem, dodam suszone pomidory z oleju i tak je przygotuję. Wyszły pyszne – za pierwszym razem wszyscy podeszli do nich niepewnie, a teraz coraz częściej słyszę, żeby zrobiła ten obiad Składniki: duża podwójna pierś z kurczaka 6 suszonych pomidorów z oleju 3 duże garści świeżego szpinaku 1 duża
dom-agi.plRolada wieprzowa z ryżem i szpinakiem , coś w rodzaju klopsa, ale zwijanego jak rolada, nadziana szpinakiem. 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka), 150 g ryżu (u mnie długoziarnisty), 2 jajka, 500 g szpinaku już przebranego i umytego, 3 łyżki masła, 2 – 3 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, sól, pieprz świeżo zmielony, 1 łyżka oleju Ryż wypłukać, wsypać do garnka, zalać(...)gotować pod przykryciem 15 minut. Ugotowany ryż odstawić do ostygnięcia. Na głębokiej patelni (może być w garnku) rozpuścić masło, dodać rozgnieciony czosnek i startą gałkę muszkatołową a następnie wrzucić szpinak. Chwilę dusić tak, aby wszystkie listki „złapały” masło. Lekko posolić i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Mięso zemleć. Wymieszać z ryżem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka rozbełtać
królestwo garówdlatego tak bardzo ją uwielbiam! Jej wykonanie jest banalnie proste, a w smaku… jest boska! Czy to z pomidorami, czy to po meksykańsku, czy właśnie na zielono ze szpinakiem, jeśli mamy płynne żółtko – to mamy do czynienia z najlepszym śniadaniem świata! Koniecznie spróbujcie również: – szakszuki z soczewicą – szakszuki po meksykańsku z chorizo Składniki(...)porcje: – 150g szpinaku baby – 4 jajka – 1/3 papryki czerwonej – 20g twarogu półtłustego lub fety – 1-2 ząbki czosnku – 1/2 łyżki oliwy – sól, pieprz Szpinak płuczemy i osuszamy. Na patelni szklimy na oliwie pokrojony w plastry czosnek. Porcjami dodajemy szpinak, mieszając, aż zmięknie, doprawiamy. Wbijamy po jednym jajku. Zmniejszamy ogień i smażymy (można
Be Fit Be Strongzaczynamy ? Makaron z białą kiełbasą ( dla 4 osób ) 40 dkg makaronu 3 białe kiełbasy surowe 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 kostki „brykietu” czyli mrożonego szpinaku ( wyjmij go z zamrażarki chwilę wcześniej) 1 szklanka wody sól, pieprz do smaku olej rzepakowy No to stawiamy garnek z wodą na gazie – aby zagotować wodę na makaron. Ja wody(...)czosnek, drobno kroimy. Rozgrzewamy patelnię, gdy już jest nagrzana nalewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy cebulę i czosnek, podsmażamy aż dadzą zapach ( 1 – 2 minuty ) dodajemy zamrożony szpinak, mieszamy, dolewamy wodę około 1/2 szklanki, przykrywamy pokrywką. Szpinak będzie się w tym cieple rozmrażał a my zajmiemy się naszą kiełbasą. Kiełbasę kładziemy na desce, kroimy ją wzdłuż nożem, tak żeby
Kuchnia na wzgórzuprzepadają za słodkim smakiem i raczej go unikają. A i słodkolubnym od czasu do czasu przyda się przecież jakaś odmiana 😉 Dlatego dziś pokażę Wam przepis na tort wytrawny ze szpinakiem - świetnie się sprawdzi chociażby jako tort urodziny dla solenizantów nie lubiących słodyczy 😄 Wytrawny tort szpinakowy - przepis Do przygotowania tortu będziesz potrzebować: 60g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego), 5 jaj, żurawinę w słoiku(...)400g twarogu półtłustego, mały kubek jogurtu, 200g orzechów włoskich, 100g suszonej żurawiny, czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej, sól i pieprz do smaku. 1. Na suchą patelnię wyłóż szpinak, rozmroź go, po czym odparuj wodę i ostudź. 2. Białka oddziel od żółtek. Z białek i szczypty soli ubij pianę dodając do niej po jednym żółtku i dalej ubijając. 3. Do piany
Z notatnika dietetykaPomysł na szybki i łatwy do przygotowania obiad - spaghetti ze szpinakiem, pieczarkami i wędzonym łososiem pokryte sosem śmietanowym. Prosto i smacznie. Pieczarki należy smażyć na dużym ogniu, aby się zbyt mocno nie skurczyły. Składniki na 2-3 porcje: 200 g makaronu spaghetti 100 g wędzonego łososia 200 g pieczarek 150 g mrożonego szpinaku 1 mała cebula 1 ząbek(...)pieczarki (najlepiej smażyć na dużym ogniu, aby się zarumieniły) . Podczas smażenia przyprawić je pieprzem. Usmażone pieczarki przełożyć na talerz. Ponownie rozgrzać patelnię i chwilę smażyć czosnek. Dodać do niego szpinak i całość przykryć pokrywką. Dusić, aż do rozmrożenia szpinaku. W międzyczasie makron ugotować al dente. Ugotowany przelać zimną wodą. Do szpinaku dodać podsmażoną cebulkę, pieczarki, pokrojonego łososia. Całość wymieszać. Wlać
UgotowaćWykorzystuję zapasy z zamrażarki. Znalazł się zmielony indyk, szpinak oraz piersi drobiowe z których powstały mi takie zawijańce. Część zniknęła na obiad zanim zrobiłam zdjęcie a reszta jako wędlina na kanapkę. składniki: 4 pojedyńcze piersi z kurczaka ( moje miały po 300 g) 400 g mięsa mielonego z indyka, u mnie zmielony udziec 150 g szpinaku, u mnie mrożony pół(...)bułki kajzerki namoczonej w mleku sól,pieprz Szpinak wrzucić na patelnię i odparować nadmiar wody. Do mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę namoczoną wcześniej w mleku oraz szpinak. Masę dobrze wyrobić, do smaku doprawić solą i pieprzem. Odstawić. Każdą pierś rozciąć na dwa płaty mięsa. Następnie rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą. Rozbity płat mięsa ułożyć na desce. Oprószyć solą i pieprzem
Monia miesza i gotujeserniczki z patelni zazwyczaj jadane są na słodko. Ale skoro owsiankę można jeść na słono, np z pieczarkami , to z pewnością syrniki również. Zdecydowałam, że przygotuje je ze szpinakiem i nie zawiodłam się: wyszły bardzo smaczne, sycące, ale przy tym lekkie. Czyli śniadanie jak marzenie:) Polecam także inne przepisy na serniczki z patelni: Syrniki z mąką ryżową Syrniki(...)czekoladowym nadzieniem Syrniki z mascarpone Syrniki bananowe Syrniki z patelni Syrniki owsiane Syrniki ze szpinakiem Składniki (na 8 sztuk): 200g twarogu 1 jajko 5 łyżek płatków owsianych 2 łyżki tartego sera garść szpinaku (dałam mrożony) 2-3 listki czosnku niedźwiedziego szczypta soli mąką do obtoczenia olej do smażenia do podania: jogurt, sos Szpinak porwać lub pokroić
Obiad gotowyRolada szpinakowa na słodko... z masą sernikową o smaku cytrynowym. Ciasto biszkoptowe o pięknym, zielonym kolorze z dodatkiem rozmrożonego i rozdrobnionego szpinaku, nadziane masą serową z półtłustego sera twarogowego z dodatkiem soku oraz skórki z cytryny. Pyszne ciacho o orzeźwiającym smaku, które je się z przyjemnością. Szpinak nie jest w ogóle wyczuwalny, a całość smakuje jak cytrynowy sernik na zimno(...)Taka rolada świetnie się prezentuje się na stole i przyciąga uwagę gości... Składniki: Ciasto: 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 5 jajek 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie: 500 g sera białego półtłustego (w kostce) 70 g masła 1/2 - 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią sok z 1 cytryny
Kuchnia MagdaLenyRolada szpinakowa na słodko... z masą sernikową o smaku cytrynowym. Ciasto biszkoptowe o pięknym, zielonym kolorze z dodatkiem rozmrożonego i rozdrobnionego szpinaku, nadziane masą serową z półtłustego sera twarogowego z dodatkiem soku oraz skórki z cytryny. Pyszne ciacho o orzeźwiającym smaku, które je się z przyjemnością. Szpinak nie jest w ogóle wyczuwalny, a całość smakuje jak cytrynowy sernik na zimno(...)Taka rolada świetnie się prezentuje się na stole i przyciąga uwagę gości... Składniki: Ciasto: 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 5 jajek 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie: 500 g sera białego półtłustego (w kostce) 70 g masła 1/2 - 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią sok z 1 cytryny
Kuchnia MagdaLenywiosenny deserek. To ciasto znane jest także pod nazwą "Truskawkowe pole". Ciasto na spodzie wykonane jest tak samo jak to które przygotowuje się do "Leśnego mchu", z dodatkiem szpinaku który nadaje wspaniałego zielonego koloru. Użyłam nieco lżejszych i zdrowszych składników, dzięki czemu kawałek takiego ciasta nie jest bardo kaloryczny. Mus truskawkowy jest delikatny, o lekko piankowej konsystencji, pięknie komponuje się(...)zielonym ciastem i oczywiście smakuje przepysznie :) Składniki (forma 21 x 21 cm): Ciasto szpinakowe: 450 g opakowanie mrożonego szpinaku (liście) lub 400 g świeżego 2/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 3/4 szklanka ksylitolu/erytrytolu 3 jajka 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mus truskawkowy: 650 g truskawek, świeżych lub mrożonych 2 łyżki ksylitolu (lub więcej jeśli używamy galaretki
Healthy food explorerjest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BABKA SZPINAKOWA Z LUKREM SKŁADNIKI: Ciasto: listki szpinaku świeżego (130 g) olej roślinny (110 ml) jajka (2 szt.) mąka pszenna (170 g) cukier (200 g) proszek do pieczenia (2 łyżeczki) ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) sok z cytryny(...)mleko (1- 2 łyżki) motylki cukrowe ( garść) posypka cukrowa (wg. uznania) Potrzebne gadżety: mikser papier do pieczenia keksówka 11 x 30 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.) Ciasto. Szpinak blendujemy z oliwą na gładką papkę. Jajka wraz z cukrem miksujemy na jasną masę, dodajemy ekstrakt waniliowy, sok z cytryny oraz zblendowany szpinak. Dodajemy przesianą mąkę, proszek
RITA food channel