Czas czytania: 3 min Pierogi można przygotować chyba ze wszystkim, bo na słodko i na słono. Dziś spróbowałam zrobić pierogi z kurkami, szpinakiem i orzechami nerkowca, które można zastąpić kaszą gryczaną. Ser ricotta sprawdzi się dla wszystkich, którzy nie są na diecie wegańskiej. Jakie wyszyły, powiem szczerze, że pierogi wyszły wspaniałe! Wszyscy, którzy lubią kurki, będą nimi zachwyceni. Połączenie kurek(...)świeżym szpinakiem jest bardzo smaczne a zioła, które zaproponowałam do przyprawienia farszu, wspaniale podkreślają smak grzybów. Oczywiście do przyprawienia pierogów można użyć innego zestawu ziół może to być rozmaryn, który również świetnie pasuje do grzybów. Pierogi z kurkami chyba najlepiej smakują odgrzewane na patelni. Dzięki lekko przypieczonej skórce ciasta są delikatnie chrupiące i do tego wspaniały farsz. Rewelacyjna uczta, polecam
SprawdzonaKuchnia.plPomysł na wegetariański obiad - kolorowe muszle makaronowe nadziane farszem ze szpinaku oraz sera ricotta. Całość zapieczona w sosie pomidorowym. Prosto i smacznie. Danie idealne do podgrzewania (najlepiej pod przykryciem, aby nie wysuszyć makaronu). Składniki na porcję dla 3-4 osób: 200 g makaronu typu duże muszle (wykorzystałam makaron kolorowe conchiglioni) farsz szpinakowy 1 opakowanie mrożonego szpinaku(...)kulka mozzarelli Muszle ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przelać zimną wodą i ostudzić. W międzyczasie przygotować farsz. Rozpuścić masło i dodać posiekany czosnek. Chwilę smażyć. Następnie dodać mrożony szpinak. Podlać go odrobiną wody i dusić pod przykryciem. Gdy szpinak rozmrozi się to doprawić go solą i pieprzem. Masę ostudzić. Do miski wbić jajko, przełożyć ricottę (bez zalewy!) i dodać
UgotowaćJeżeli lubicie makaron i szpinak, to ten przepis jest własnie dla Was. Do tego dorzucamy tylko pomidory suszone, trochę sera i obiad gotowy. Taki obiad to ja lubię! A Wy? Składniki: 300 g makaronu spaghetti 400 g świeżego szpinaku 280 g suszonych pomidorów Ponti tarta mozzarella (opcjonalnie) 1 cebula 3 ząbki czosnku gałka muszkatołowa sól, pieprz(...)Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Na dużej patelni rozgrzać olej z pomidorów, podsmażyć na nim cebulę, dorzucić czosnek, a po 2-3 minutach wrzucić szpinak. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Całość dusimy aż szpinak zrobi się miękki. Do szpinaku dodajemy gorący, odcedzony makaron oraz pokrojone pomidory. Całość dokładnie
magiczna kuchnia Kasiwitajcie ponownie po krótkiej przerwie. Ostatnio krucho u mnie z czasem – oj dużo się dzieje Jednak udało mi się znaleźć chwilkę i przygotowałam dla Was sałatkę. Sałatka ze szpinakiem, boczkiem i serem pleśniowym jest bardzo szybka do przygotowania, a fani pleśniowego sera będą zachwyceni. Składniki świetnie się dopełniają. Jest idealna do podania na śniadanie np. do jajecznicy, ale również(...)genialnie sprawdza się jako surówka do obiadu. Ja podałam ją do zapiekanki ziemniaczanej. Sałatka ze szpinakiem, boczkiem i serem pleśniowym Składniki: około 200 g świeżego szpinaku baby 250 g boczku surowego wędzonego w kostce 100 g sera z niebieską pleśnią 1 pół bagietka lub dwie pszenne bułki Dressing musztardowo-miodowy: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki
PatiGotujeNaleśniki z twarogiem czosnkowym i świeżym szpinakiem, pomysł na obiad lub kolację. Dla wielbicieli czosnku - można go dodać odrobinę również do szpinaku. Składniki: na ciasto naleśnikowe: ok 1 szklanki mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka soli, łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1 duże jajko, ok 1,5 szklanki mleka, 2 łyżki oleju. na farsz: 250 g twarogu białego(...)półtłustego, 4 duże ząbki czosnku, sól, pieprz, 2 łyżki jogurtu naturalnego, pęczek świeżego szpinaku, łyżka masła Przygotowanie: Mieszamy składniki na ciasto naleśnikowe, najpierw mokre, a następnie dodajemy stopniowo suche. Możemy użyć miksera, albo trzepaczki. Odstawiamy na 10 minut. Smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na rumiany kolor. Do sera dodajemy jogurt, szczyptę soli, pieprzu oraz przeciśnięty przez
Lena GotujeSakiewki z zielonych naleśników zapiekane w pomidorach to smaczne, zdrowe i kolorowe danie. Naleśniki są zielone, ponieważ w cieście znalazł się szpinak, ale jest on praktycznie nie wyczuwalny. Środek wypełniony kaszą bulgur z serem, dobrze doprawiony Vegetą z naturalnych składników. Całość zapieczona w pomidorach, co idealnie smakuje z takimi naleśnikami, które z wierzchu dodatkowo są chrupiące. 4 pomidory malinowe(...)łyżki koncentratu pomidorowego przyprawa Vegeta Natur do greckiej sałatki NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM: 50 g świeżego szpinaku 1/2 szklanki wody 1 szklanki mleka 2 łyżki oleju rzepakowego 1 1/4 szklanki mąki pszennej szczypta soli NADZIENIE: 100 g kaszy bulgur 250 g twarogu półtłustego 1 cebula przyprawa Vegeta Natur Przyprawa warzywna do potraw Przygotować naleśniki. Szpinak zalać wodą i dokładnie zmiksować blenderem
https:KKuchniaMniamwariację na temat klasycznego dania dla kuchni tunezyjskiej – szakszuki. W wersji oryginalnej to danie mięsne z pomidorami i papryką, natomiast w wersji dzisiejszej to danie wegetariańskie na bazie szpinaku. Wykonanie nie zajmie specjalnie dużo czasu, składników też niewiele – miłego gotowania i smacznego! I love eggs in every way, as I’ve wrote before when writing about omelette(...)much time and there are only few ingredients – have fun cooking and bon appetite! SKŁADNIKI (2 porcje): 4 jajka 1/2 średniej cebuli (opcjonalnie) 150 g (pół opakowania) świeżego szpinaku 70 g kostki fety 2-3 łyżki jogurtu greckiego pieprz, zioła INGREDIENTS (2 portions): 4 eggs 1/2 medium onion (option) 150 g fresh spinach 70 g feta cheese
Martyna CooksBardzo lubię szpinak, w różnych wersjach, na ciepło, na zimno. W kanapkach stosuje go zamiennie z sałatą – niestety nie wszyscy domownicy popierają moją słabość do szpinaku, chyba, że jest w koktajlu. Pomyślałam więc, że muszę go gdzieś przemycić, miałam piersi z kurczaka, ale nie miałam ochoty na makaron, chociaż uwielbiam makaron z sosem szpinakowo-serowym . Nie miałam ochoty(...)czasu na lepienie pierogów. I po chwili namysłu wymyśliłam, że nafaszeruje kurczaka szpinakiem, dodam suszone pomidory z oleju i tak je przygotuję. Wyszły pyszne – za pierwszym razem wszyscy podeszli do nich niepewnie, a teraz coraz częściej słyszę, żeby zrobiła ten obiad Składniki: duża podwójna pierś z kurczaka 6 suszonych pomidorów z oleju 3 duże garści świeżego szpinaku 1 duża
dom-agi.plRolada wieprzowa z ryżem i szpinakiem , coś w rodzaju klopsa, ale zwijanego jak rolada, nadziana szpinakiem. 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka), 150 g ryżu (u mnie długoziarnisty), 2 jajka, 500 g szpinaku już przebranego i umytego, 3 łyżki masła, 2 – 3 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, sól, pieprz świeżo zmielony, 1 łyżka oleju Ryż wypłukać, wsypać do garnka, zalać(...)gotować pod przykryciem 15 minut. Ugotowany ryż odstawić do ostygnięcia. Na głębokiej patelni (może być w garnku) rozpuścić masło, dodać rozgnieciony czosnek i startą gałkę muszkatołową a następnie wrzucić szpinak. Chwilę dusić tak, aby wszystkie listki „złapały” masło. Lekko posolić i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Mięso zemleć. Wymieszać z ryżem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka rozbełtać
królestwo garówdlatego tak bardzo ją uwielbiam! Jej wykonanie jest banalnie proste, a w smaku… jest boska! Czy to z pomidorami, czy to po meksykańsku, czy właśnie na zielono ze szpinakiem, jeśli mamy płynne żółtko – to mamy do czynienia z najlepszym śniadaniem świata! Koniecznie spróbujcie również: – szakszuki z soczewicą – szakszuki po meksykańsku z chorizo Składniki(...)porcje: – 150g szpinaku baby – 4 jajka – 1/3 papryki czerwonej – 20g twarogu półtłustego lub fety – 1-2 ząbki czosnku – 1/2 łyżki oliwy – sól, pieprz Szpinak płuczemy i osuszamy. Na patelni szklimy na oliwie pokrojony w plastry czosnek. Porcjami dodajemy szpinak, mieszając, aż zmięknie, doprawiamy. Wbijamy po jednym jajku. Zmniejszamy ogień i smażymy (można
Be Fit Be Strongzaczynamy ? Makaron z białą kiełbasą ( dla 4 osób ) 40 dkg makaronu 3 białe kiełbasy surowe 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 kostki „brykietu” czyli mrożonego szpinaku ( wyjmij go z zamrażarki chwilę wcześniej) 1 szklanka wody sól, pieprz do smaku olej rzepakowy No to stawiamy garnek z wodą na gazie – aby zagotować wodę na makaron. Ja wody(...)czosnek, drobno kroimy. Rozgrzewamy patelnię, gdy już jest nagrzana nalewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy cebulę i czosnek, podsmażamy aż dadzą zapach ( 1 – 2 minuty ) dodajemy zamrożony szpinak, mieszamy, dolewamy wodę około 1/2 szklanki, przykrywamy pokrywką. Szpinak będzie się w tym cieple rozmrażał a my zajmiemy się naszą kiełbasą. Kiełbasę kładziemy na desce, kroimy ją wzdłuż nożem, tak żeby
Kuchnia na wzgórzuprzepadają za słodkim smakiem i raczej go unikają. A i słodkolubnym od czasu do czasu przyda się przecież jakaś odmiana 😉 Dlatego dziś pokażę Wam przepis na tort wytrawny ze szpinakiem - świetnie się sprawdzi chociażby jako tort urodziny dla solenizantów nie lubiących słodyczy 😄 Wytrawny tort szpinakowy - przepis Do przygotowania tortu będziesz potrzebować: 60g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego), 5 jaj, żurawinę w słoiku(...)400g twarogu półtłustego, mały kubek jogurtu, 200g orzechów włoskich, 100g suszonej żurawiny, czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej, sól i pieprz do smaku. 1. Na suchą patelnię wyłóż szpinak, rozmroź go, po czym odparuj wodę i ostudź. 2. Białka oddziel od żółtek. Z białek i szczypty soli ubij pianę dodając do niej po jednym żółtku i dalej ubijając. 3. Do piany
Z notatnika dietetykaPomysł na szybki i łatwy do przygotowania obiad - spaghetti ze szpinakiem, pieczarkami i wędzonym łososiem pokryte sosem śmietanowym. Prosto i smacznie. Pieczarki należy smażyć na dużym ogniu, aby się zbyt mocno nie skurczyły. Składniki na 2-3 porcje: 200 g makaronu spaghetti 100 g wędzonego łososia 200 g pieczarek 150 g mrożonego szpinaku 1 mała cebula 1 ząbek(...)pieczarki (najlepiej smażyć na dużym ogniu, aby się zarumieniły) . Podczas smażenia przyprawić je pieprzem. Usmażone pieczarki przełożyć na talerz. Ponownie rozgrzać patelnię i chwilę smażyć czosnek. Dodać do niego szpinak i całość przykryć pokrywką. Dusić, aż do rozmrożenia szpinaku. W międzyczasie makron ugotować al dente. Ugotowany przelać zimną wodą. Do szpinaku dodać podsmażoną cebulkę, pieczarki, pokrojonego łososia. Całość wymieszać. Wlać
UgotowaćWykorzystuję zapasy z zamrażarki. Znalazł się zmielony indyk, szpinak oraz piersi drobiowe z których powstały mi takie zawijańce. Część zniknęła na obiad zanim zrobiłam zdjęcie a reszta jako wędlina na kanapkę. składniki: 4 pojedyńcze piersi z kurczaka ( moje miały po 300 g) 400 g mięsa mielonego z indyka, u mnie zmielony udziec 150 g szpinaku, u mnie mrożony pół(...)bułki kajzerki namoczonej w mleku sól,pieprz Szpinak wrzucić na patelnię i odparować nadmiar wody. Do mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę namoczoną wcześniej w mleku oraz szpinak. Masę dobrze wyrobić, do smaku doprawić solą i pieprzem. Odstawić. Każdą pierś rozciąć na dwa płaty mięsa. Następnie rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą. Rozbity płat mięsa ułożyć na desce. Oprószyć solą i pieprzem
Monia miesza i gotujeserniczki z patelni zazwyczaj jadane są na słodko. Ale skoro owsiankę można jeść na słono, np z pieczarkami , to z pewnością syrniki również. Zdecydowałam, że przygotuje je ze szpinakiem i nie zawiodłam się: wyszły bardzo smaczne, sycące, ale przy tym lekkie. Czyli śniadanie jak marzenie:) Polecam także inne przepisy na serniczki z patelni: Syrniki z mąką ryżową Syrniki(...)czekoladowym nadzieniem Syrniki z mascarpone Syrniki bananowe Syrniki z patelni Syrniki owsiane Syrniki ze szpinakiem Składniki (na 8 sztuk): 200g twarogu 1 jajko 5 łyżek płatków owsianych 2 łyżki tartego sera garść szpinaku (dałam mrożony) 2-3 listki czosnku niedźwiedziego szczypta soli mąką do obtoczenia olej do smażenia do podania: jogurt, sos Szpinak porwać lub pokroić
Obiad gotowy