Zastanawiałam się co zrobić z nadmiarem szpinaku który wraz z ogromną ilością świeżutkich pomidorów dziwnym trafem znalazł się w koszyku w czasie zakupów na placu. Wybór padł na faszerowane pomidory, które o zapieczeniu wprost rozpływają się w ustach i nawet mój syn wróg numer 1 pomidorów zjada je ze smakiem. Składniki: 4 duże pomidory połowa dużego pęku świeżego szpinaku(...)górną część wraz z szypułkami i wydrążam miąższ do miseczki (najłatwiej robi się to dużą łyżką). Sole wnętrza i odstawiam aby puściły sok. Kiedy pomidory sobie odpoczywają oczyszczony szpinak wrzucam na patelnie z łyżka masła i podduszam około 4-5 minut. Pod koniec dodaję przeciśnięty czosnek.Podduszony szpinak przekładam na stolnice i siekam. Ryż ugotowany na sypko, pokrojoną w kostkę fetę
Magiczna kuchnia DariiDziś przedstawiam pomysł na przepyszną, łatwą i szybką zapiekankę. Ravioli, u mnie z pieczoną dynią , w gęstym, mięsnym sosie pomidorowym z dodatkiem szpinaku i zapieczone pod grubą warstwą mozzarelli i parmezanu. Użyłam ravioli bo akurat miałam je pod ręką, zamiast nich można dodać tortellini, dopasowane smakowo pierogi czy po prostu zwykły makaron. Sos z mięsem mielonym ze szpinakiem i dużą(...)ilością sera sprawdzą się zawsze. Uwielbiam! Scroll down for recipe in English Ravioli zapiekane w mięsnym sosie ze szpinakiem (2-3 porcje) Składniki: 250 g r avioli , pierogów lub podgotowanego do al dente makaronu 200 g mięsa mielonego (wieprzowina, wołowina, indyk) 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 szklanki sosu pomidorowego albo
karmelowyLubię kontrastujące ze sobą smaki, więc nie po raz pierwszy, na moim stole gości kombinacja mięsa i owoców. Tym razem, są to roladki drobiowe z bananami - na szpinaku. Składniki: - 2 duże pojedyncze piersi drobiowe - 2 banany - sok z cytryny - ciemny sos sojowy - olej sezamowy - papryka wędzona - świeżo mielony pieprz - chilli w płatkach - świeże liście szpinaku Piersi drobiowe nacięłam(...)wstawiłam do lodówki na godzinę (można przygotować wieczorem i zostawić w marynacie na noc). Umyte banany obrałam, odcięłam końcówki i dokładnie skropiłam sokiem z cytryny (nie będą ciemniały). Liście szpinaku umyłam i odcięłam ogonki. Osączyłam na sicie. Porcje mięsa rozłożyłam na desce i obłożyłam liśćmi szpinaku. Banany położyłam na brzegu każdej porcji i zrolowałam. Gotowe roladki ułożyłam na papierze
mojewypiekiinietylkoPrzygotowanie nie jest skomplikowane, ale zajmuje trochę czasu ze względu na pieczenie blatów ptysiowych. Przygotowanie smakowych warstw za to jest dziecinnie proste. Trzeba tylko uważać, żeby bardzo dobrze odcisnąć szpinak do warstwy szpinakowej, bo inaczej dolny blat ptysiowy za bardzo nasiąknie. Do warstwy łososiowej można też dodać więcej łososia jeśli chcemy, żeby była ona bardziej łososiowa ;)! Wytrawny tort ptysiowy łososiowo(...)średnicy 20cm. Wypełnić je ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (220 st.). Piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec kolejne 10 minut. Warstwa szpinakowa: 200 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 250 g mascarpone 1 łyżka serka kremowego sól, pieprz, sok z cytryny Na patelni rozgrzać masło. Dodać pokrojony czosnek i dusić 2-3 minuty
UgotujmyTo.plsiebie pasować i odpowiednio je przyprawić… Kombinacji jest niezliczona ilość… w zależności co chcemy/możemy połączyć… Ja akurat połączyłam makaron z tuńczykiem. Cebula, czosnek, papryka i szpinak były w lodówce, a po ciecierzycę sięgnęłam dla urozmaicenia… Sera można użyć dowolnego, albo nie dodawać wcale. Nam bardzo zapiekanka smakowała… następnym razem – bo na pewno będzie(...)tuńczykiem Składniki: ok.350 g makaronu, np. typu rurki 2 puszki tuńczyka (około 200 g każda) 1 puszka ciecierzycy (około 400 g) 1 puszka pomidorów (400 g) 150 g świeżego szpinaku 4 ząbki czosnku 2 czerwone cebule 1 żółta papryka 2 łyżki ziół prowansalskich 1 łyżka papryki słodkiej sól, pieprz, ser do posypania (u mnie mozzarela) olej rzepakowy do smażenia
UgotujmyTo.pllubi szpinak ręka w górę! Ja podnoszę 2 , gdyż szpinak lubię w każdej postaci. Czy to dodatek do obiadu … czy w postaci farszu … czy też przyrządzony w sposób taki jak dziś. Zawsze zajadam go z wielką przyjemnością. Dziś ma dla Was przepyszne naleśnikowe sakiewki z ciasta szpinakowego faszerowane soczystym kurczakiem … i polane jednym z moich ulubionych sosów(...)śmietanowo – czosnkowym. Sakiewki nie tylko rewelacyjnie wyglądają , ale i tak samo smakują. Zauroczą nawet najbardziej wybrednych smakoszy! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI : - szpinak mrożony – 200 g - mąka – 100 g - mleko – 250 ml - jajko – 1 duże lub 2 mniejsze - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka - gałka muszkatałowa – 1 łyżeczka - sól – 1 łyżeczka - olej – 4 łyżki
Ostra na SłodkoPamiętacie tarteletki z kruchego piwnego ciasta z owocami ? Ciasto bazowe wykorzystałam tym razem do pieczonych pierożków ze szpinakiem. Wyszło niesamowicie smacznie. Można takie pierogi przygotować na obiad lub ciepłą kolację, na zimno też są pyszne. Nadzienie można przygotować takie, jakie lubicie. Ja wykorzystałam szpinak - mój ukochany, który mogłabym jeść codziennie i pod każda postacią ;) Składniki ciasta piwnego: 2 szklanki(...)cieście :) Ciasto odstawić do lodówki na kilkanaście minut, a następnie rozwałkować i wycinać duże koła, które (podobnie jak tradycyjne pierogi) faszeruje się ulubionym nadzieniem - tym razem jest to szpinak. Składniki farszu szpinakowego: 400 g mrożonego szpinaku , 2 duże ząbki czosnku , sól , pieprz , gałka m uszkatołowa , 1 żółtko , 2 łyżki masła . Szpinak rozmrozić i udusić do miękkości
Codzienna kuchnia niecodziennapaczkę kolorowego makaronu trottole, który zalegał w szafce już od jakiegoś czasu. Od razu wtedy pomyślałem, że będzie pysznie jeśli dodam do niego suszone pomidory, liście szpinaku i mozzarellę. Akurat wszystko miałem pod ręką, więc myśl wcieliłem w życie. Oczywiście wyszło pysznie. ;) Składniki (na 4 porcje) : 500 g trottole tricolore lub innego makaronu np. fusilli 250 g liści(...)młodego szpinaku 1 słoiczek suszonych pomidorów 2 kulki mozzarelli 3 ząbki czosnku gałka muszkatołowa suszona ostra papryka oregano sól Przygotowanie: Zagotować wodę na makaron. Suszone pomidory pokroić w paski, szpinak umyć, a czosnek posiekać. Makaron wrzucić na wrzątek i ugotować al dente. W tym czasie podgrzać na patelni kilka łyżek oleju pozostałego z pomidorów i wrzucić czosnek, następnie dodać szpinak
Food Squarerazem głównymi składnikami na nasze trzy po trzy były szpinak, jajka i cytryna. Hmm... Klasyczne zestawienie, spotykane dość często, więc wybór duży, choć nieoczywisty. Wymyśliłam sobie bowiem, że tym razem musi być na słodko... U Mirabelki znalazłam szpinakowe ciasto, które wydało mi się idealne. Postanowiłam je jednak upiec w wersji mini, czyli w formie na muffiny. Zmniejszyłam proporcje(...)serka kremowego, połączonego z bitą śmietaną i cukrem waniliowym. Nie jest słodki, ale dobrze współgra ze słodkimi babeczkami. Całość bardzo mi smakowała - delikatne, mięciutkie, wilgotne babeczki, w których smak szpinaku nie jest wyczuwalny ani trochę, za to kolor jest powalający. Ach, gdybyście widzieli minę C., jak ugryzł pierwszy kawałeczek! Coś ty tam włożyła? - patrzył na mnie wielkimi oczami. Mimo wszystko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeinną pogodą, mam dla Was dzisiaj zupę bardziej rozgrzewającą niż wiosenną. W końcu udało mi się dołączyć do wspólnego gotowania, z czego cieszę się ogromnie. Zupa ze szpinakiem daje ogromne pole do popisu, wahałam się dość długo, co przygotować. Dziś jednak wróciłam do domu zziębnięta i lekko wilgotna , do garnka powędrowały więc ziemniaki i ciecierzyca w towarzystwie sporej ilości czosnku(...)tego kumin i nieco kolendry, i mamy cudownie rozgrzewającą, nieco jesienną zupę. Wiosennego akcentu nadaje jej świeży, zieloniutki szpinak, który smakuje bajecznie, a który z czosnkiem lubi się bardzo. Całość wyszła zachwycająca - jeśli tak jak ja macie lekką chandrę, zróbcie sobie taką na rozgrzewkę. Przepis znalazłam u Oli , nieco go zmieniając. Tym razem miałam przyjemność gotować z Malwinną i Mopsikiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNiezwykle kruche i delikatne ciasto świetnie nadaje się do przygotowania przekąsek. Wykorzystałam je do zrobienia roladek ze szpinakiem. A gdzie szpinak tam obowiązkowo feta i czosnek :) opakowanie ciasta filo (miałam 7 arkuszy ) 450 g mrożonego szpinaku 180 g sera feta 2 duże ząbki czosnku szczypta soli i pieprzu szczypta cayenne łyżka masła łyżka oliwy z oliwek Na patelni rozpuszczamy masło(...)dodajemy szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy pod przykryciem aż szpinak się rozmrozi i woda odparuje. Dodajemy fetę i resztę przypraw, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Za pomocą silikonowego pędzelka, arkusze ciasta smarujemy oliwą. Nakładamy jeden na drugi po czym na całej powierzchni rozsmarowujemy farsz. Zwijamy jak roladę po czym kroimy ostrym nożem na 10 części. Układamy
Mienta blogapetyt. Z natury jestem bardzo łakomy, więc propozycja pana Kleksa ucieszyła mnie ogromnie. Długo zastanawiałem się nad tym, na co mam apetyt i wreszcie wybrałem sobie omlet ze szpinakiem. Pan Kleks natychmiast porwał w dłoń pędzel. Umaczał go w rozmaitych farbach i łącząc je w odpowiedni sposób, namalował omlet. Potem szpinak. Wrzucił do środka promyk świecy(...)ręce me wpadnie mąka gryczana to i oryginalne galette usmażę. Póki co... czary mary. Fiku miku. I już jesteś. Naszpi(na)kowany naleśniku. Smaczne-goo! 2 duże naleśniki garść szpinaku 2 łyżki kremowego serka 2 jajka sadzone czosnek, pieprz czarny roszponka do podania Szpinak poddusiłam chwilę na rozgrzanej łyżce oliwy. Dodałam serek. Doprawiłam. Na każdym naleśniku ułożyłam szpinak. Jajko
bastalenaSzpinak jedni lubią, inni nienawidzą. zazwyczaj kojarzy się z bezkształtną papką :) Jednak każdemu polecam spróbować świeżych liści szpinaku, smacznych w nieoczywisty sposób i niezwykle zdrowych, dzisiaj w sałatce :) Składniki: opakowanie świeżych liści szpinaku ok 200g pomidory suszone oliwki czarne ser feta ziarna słonecznika sos: ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, musztarda Wykonanie: Szpinak myjemy min 2 - 3 razy, żeby pozbyć się(...)ziarenek piasku. Osuszamy. Od liści odkrajamy ogonki i przekładamy na duże, płaskie naczynie. Na szpinak kładziemy ser feta pokrojony w grubą kostkę. A następnie rozdrobnione suszone pomidory i oliwki. Z octu balsamicznego i oliwy przygotowujemy sos w proporcji 2:1. Dodajemy sól, pieprz i odrobinę musztardy. Sosem równomiernie polewamy sałatkę. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, od czasu do czasu
Taste Of My Dayodkładałyśmy je na dalszy plan. Kiedy dowiedziałyśmy się o konkursie, to pomyślałyśmy, żeby wreszcie je zrobić. Smalczyk roślinny z dodatkiem ziół okazał się strzałem w dziesiątkę jako dodatek do szpinaku, praktycznie nie trzeba go już niczym doprawiać. „Smakowita pajda zaskoczyła mnie tym, że tak świetnie komponuje się ze szpinakiem, który uwielbiam.” Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)otrąb pszennych 2 dkg drożdży 0,5 łyżeczki cukru 1 płaska łyżka soli 100 ml mleka 150 ml wody 100 g smalczyku smakowita pajda 100 g szpinaku mrożonego jajko do posmarowania bułek papier do pieczenia Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
Anioły w kuchnizajmuje wiele czasu, a z czym będą w środku zależy tylko od nas samych. Lubimy je zarówno na słono, jak i na słodko. Dziś ciasto na babeczki połączyłyśmy ze szpinakiem, czosnkiem, pomidorkami koktajlowymi oraz wędzonym, solankowym białym serem. Nasze muffinki nie powstałyby oczywiście bez orzeszków ziemnych niesolonych firmy Felix oraz ziaren słonecznika.. Nasza interpretacja, czyli popołudnie z Felixem według(...)łyżki ziaren słonecznika, 25g masła na ciasto : 1 szklanka mąki żytniej, 3/4szklanki mleka, 1 jajo, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 20g roztopionego masła, ok. 5 pomidorków koktajlowych, 10 "gniazd" mrożonego szpinaku, 80g białego sera wędzonego (solankowego), 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy łyżeczka kurkumy, pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej i słodkiej papryki, świeżo zmielona sól i pieprz do smaku Przygotowanie
Symfonia Smaków