Uwielbiam obiady w wykonaniu Madzi. Z pozoru wydają się bardzo proste,- kilka niewyszukanych składników, a całość tworzy niesamowite wrażenie. Tym razem pokażę Wam przepis na pyszny
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszne pierożki ze szpinakiem. Idealne jako samodzielne danie, lub dodatek do zup kremów. Składniki: I. Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej typ 750 1 szklanka mąki razowej typ 1850 1 łyżeczka soli morskiej 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki oliwy truflowej 1 roztrzepane żółtko do posmarowania, przed pieczeniem płatki(...)migdałów II. Farsz: 500 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek 50 ml białego wina sól pieprz 2 chluśnięcia Tabasco 1 szklanka startego parmezanu Sposób przygotowania: Do miski przesiewamy mąkę z solą i dodajemy czosnek niedźwiedzi. Mieszamy. Drożdże kruszymy do małej miseczki, zasypujemy cukrem i zlewamy 3 łyżeczkami ciepłego mleka. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce
DominikaDolciNiedawno proponowałam Calzone z kurczakiem BBQ , więc przyszła pora na wersję bez mięsa. Osobiście szpinak uwielbiam i mogłabym go jeść pod każdą postacią. W połączeniu z serem, cebulką i przyprawami jest świetnym farszem do wykorzystania dosłownie we wszystkim. Składniki (4 porcje) -500 g mąki -opakowanie drożdży instant (7-8g) -1/2 łyżeczki soli -1/2 łyżeczki cukru(...)łyżki oliwy z oliwek -3/4 szkl. letniej wody -500 g mrożonego szpinaku -1 mała cebula -1 ząbek czosnku -2 kulki mozarelli lub ok. 250 g startej -2 łyżki oleju -gałka muszkatołowa -sól, pieprz -jajko do posmarowania Przygotowanie Z mąki, drożdży, soli, cukru, oliwy z oliwek i wody zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Szpinak rozmrozić. Cebulę
Zielona Kuchniaokoło 1/2-3/4 litra, sól 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, olej rzepakowy 4 łyżki FARSZ SZPINAKOWY: olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebule 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, ząbki czosnku 6 sztuk, szpinak mrożony rozdrobniony Hortex 2 opakowania, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, serek wiejski 400 gram, mozzarella kulka 125 gram, mąka pszenna 2 łyżki składniki na ciasto naleśnikowe wsypać(...)rondlu rozgrzać olej, wsypać drobno pokrojoną cebulę, wsypać 1 łyżeczkę cukru i podsmażać , dodać drobno posiekane zabki czosnku, podsmażać krótko aby czosnek nie zbrązowiał bo będzie gorzki dodać połamany szpinak, wsypać kucharka i dusić do rozmrożenia szpinaku do szpinaku dodać pieprz mielony, włożyć serek wiejski, pokrojoną mozzarellę, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia szpinaku i połączenia składników na każdy
W Mojej Kuchni LubięPyszna i soczysta rolada z ciasta francuskiego ze szpinakiem i mięsem mielonym . Składniki : Ciasto francuskie 375 g 200 g mrożonego szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka olej pieprz, sól Przygotowanie: Cebulkę i czosnek obieram i drobno siekam . Podsmażam na patelni, dodaję mrożony szpinak i duszę aż szpinak się rozmrozi . Ostawiam do ostygnięcia . Następnie mięso mielone , szpinak z cebulką
Domowa Kuchnia u MamyDzisiaj proponuję Wam przepis na pyszne kanapki ze szpinakiem, serem pleśniowymi migdałami, które świetnie sprawdzą się jako lunch, przekąska na podwieczorek lub na piknik wraz z nadejściem ciepłych dni. Ten przepis znalazłam kiedyś w jakimś magazynie, bodajże Kuchnia, choć nie jestem pewna, co prawda nieco go zmieniłam, ale Wy również możecie coś w nim zmienić, i podawać kanapki z chlebem(...)najbardziej Wam odpowiada: bagietką, chlebem na zakwasie, pełnoziarnistym lub innym. Dla 4 osób Czas przygotowania : 10 min ● 2 nieduże bagietki (lub 8 dużych kromek chleba) ● 2 Garście młodego szpinaku ● kawałek sera roquefort lub innego sera z błękitną pleśnią (np. Lazur lub Saint Agur) ● pieprz świeżo mielony ● oliwa z oliwek Przygotowanie: Umyj i osusz liście szpinaku. Upraż migdały na suchej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaKochani! Wieki nie jadłam krewetek a naszła mnie na nie straszna ochota. Nie było wyjścia! Trzeba było ulec pokusie. Zrobiłam szybki obiad, prosty w wykonaniu – spaghetti z krewetkami, szpinakiem, suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym z winem. Koniecznie spróbujcie! Jak przygotować krewetki? Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz w całości – jednym zdecydowanym ruchem ukręć głowę, oderwij nogi, zsuń ogonek i delikatnie(...)opłucz pod wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Składniki (2 porcje): makaron spaghetti 1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy z oliwek około 20 surowych krewetek 2 – 3 garście szpinaku 200 g śmietany kremówki 1 średnia cebula 3 – 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki białego wina ser grana padano 1/2 słoiczka suszonych pomidorów (u mnie wyszło 9 sztuk) sól, pieprz
Moja pasja smakuciasto dla gości – zobaczycie jakie będą mieli miny, kiedy dowiedzą się z czego zrobiony jest spód do tarty Tarta świetnie smakuje odgrzana. Można ją podać np. ze świeżym szpinakiem, skropionym zredukowanym octem balsamicznym. Przepis na to danie pochodzi z Goodful . Składniki: Ciasto Kalafior 1/2 szklanki tartego parmezanu 1 jajko 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Nadzienie Solidna garść(...)szpinaku Garść zielonego groszku 4 jajka Niepełna szklanka mleka 1/2 szklanki parmezanu lub innego sera, np mozzarelli, sera pleśniowego lub koziego 3 łyżki posiekanego szczypiorku Sól – jeśli używasz ostrych serów jak parmezan i pleśniowy mniej niż 1/2 łyżeczki, a jeśli mozarelli – 1/2 łyżeczki Dodatki Olej do posmarowania formy na tartę 1 łyżeczka masła Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta suszonego
Niedzielny kucharzProsty przepis na obiad we włoskich klimatach - penne ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą - szybko i mega smacznie! SKŁADNIKI (dla 2 osób (porcje raczej damskie :)) - 1 porcja - 556 kcal) 150 g m akaronu razowego penne 3 ząbki czosnku 3 garście szpinaku (75 g) 100 g fety 4 plastry suszonych pomidorów w zalewie 2 łyżki oleju z zalewy(...)nasion słonecznika sól, pieprz, suszone oregano PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Czosnek kroimy na plasterki i podsmażamy na łyżce oleju z pomidorów, dodajemy porwany szpinak i pokrojone w paski pomidory. Smażymy chwilę, aż szpinak zwiędnie. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Wrzucamy makaron i mieszamy całość. Rozkładamy na talerze, skrapiamy drugą łyżką oleju, dodajemy pokrojoną
Moje Kuchenne RewelacjeBardzo lubię takie obiady. Nawet zimą staram się jeść kolorowo! Nie patrząc na pogodę za oknem, przygotowałam dzisiaj danie inspirowane słoneczną Italią. Proste, sycące i bardzo smaczne. Makaron, szpinak i cieciorka to główne składniki mojego przepisu. Nie zabrakło oczywiście dobrego, włoskiego sera, tym razem grana padano. Makaron ze szpinakiem i ciecierzycą / 2 porcje Składniki: 250 g makaronu świderki 1/2 szklanki(...)ciecierzycy z puszki 125 g szpinaku baby (drobnolistnego) 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki startego grana padano lub parmezanu 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Czosnek obieramy. Kroimy na plasterki. Oliwę z oliwek wylewamy na patelnię. Po chwili dodajemy czosnek. Gdy zacznie już ładnie pachnieć, dodajemy do czosnku szpinak. Mieszamy
Moja smaczna kuchniaOmlet to doskonały pomysł na szybkie, pożywne i zdrowe śniadanie. Proponuję szybki omlet ze szpinakiem, tuńczykiem, serem feta i awokado, który zawierający mnóstwo witamin i dostarczy nam energii na cały dzień. Składniki: 3 jajka 2 łyżki mleka 60g świeżego szpinaku 60g tuńczyka w sosie własnym 60g sera feta 1/2 awokado 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła sól pieprz Wykonanie(...)Szpinak, umyć, osuszyć, a czosnek obrać i drobno posiekać. Następnie na rozgrzanej 1 łyżce masła przesmażyć czosnek i szpinak przez około 1-2 minuty. 2. Awokado obrać ze skóry i pokroić w plasterki, tuńczyka odsączyć z zalewy, a ser feta pokroić w kostkę. 3. Jajka wymieszać z mlekiem i lekko ubić mikserem, doprawić solą i pieprzem
Szalona Kuchnia Ewelinyznów naszła mnie ochota na drożdżowe rogaliki, tym razem w wersji ze szpinakiem - rewelacyjne w smaku, lekko wilgotne, jeśli lubicie szpinak będziecie zachwyceni. W każdym razie polecam :) SKŁADNIKI: 0,5 kg mąki 1 szkl. mleka 3 jaja 12 dag cukru ( 1/2 szkl) 100 g masła 50 g świeżych drożdży. szczypta soli drożdże pokruszyć i wymieszać z 1 łyżeczką cukru, zalać(...)wyrośnie dodać go do mąki , wlać jaja roztarte z solą a następnie ubite z cukrem, roztopione masło, resztę mleka.Wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia. FARSZ: 1 paczka mrożonego szpinaku sól, pieprz Szpinak rozmrozić, gotować na małym ogniu do całkowitego odparowania wody cały czas mieszając , doprawić do smaku. Partię ciasta drożdżowego wyjąć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt.Kroić
Z Marcepaneminne dziesiątki propozycji które znajdziecie na moim blogu. Tym razem postawiłam na ciekawe połączenie składników: pieczarek i koziego sera. Do makaronu przygotujcie lekki i pyszny sos śmietanowy, dodajcie nieco szpinaku i kozi ser. Efekt jest gwarantowany Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony – makaron z kurczakiem – penne(...)szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami MAKARON Z PIECZARKAMI Ilość porcji: 2 Przygotowanie: 15-20 minut Składniki: – 250 g makaronu farfalle – 7-10 pieczarek – pół cebuli – 1 ząbek czosnku
nietylkopasta.plDzień dobry! Dziś przygotowałam dla Was jeden z moich ulubionych przepisów na zapiekaną rybę. Zazwyczaj używam szpinaku świeżego, jednak tym razem zastąpiłam go mrożonym szpinakiem w liściach ze śmietaną (właśnie taki znalazłam w zamrażalce). Składniki 60 dag filetów z ryby (np. mintaj, łosoś) 30 dag szpinaku 1 ząbek czosnku 1/2 kostki masła 1/2 szklanki słodkiej śmietany 1 łyżka maki(...)łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka estragonu sól morska pieprz gałka muszkatołowa masło do wysmarowania naczynia Sposób Świeży szpinak oczyścić z ogonków, umyć, osaczyć na sicie. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić 10 minut mieszając. Doprawić solą morską oraz pieprzem, przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Filety umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, skropić sokiem
Kuchenne aromatyniejadkiem, ale wszelkie kluchy, placki mogłam jeść bez limitu ;) Zostało mi tak do tej pory ;)Pomyślałam żeby na obiad zrobić kopytka, ale żeby smakowały troszkę inaczej dodałam do nich szpinak. Wyszły cudnie zielone i pyszne. Kopytka są bardzo delikatne, czuć dość wyraźny smak i zapach bazylii.Rodzinka je zaakceptowała,więc będą gościć u nas częściej :) Składniki : 1 kg ziemniaków(...)łyżek mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej (ilość mąki zależy od ziemniaków,im są bardziej suche tym mniej mąki ) 1 jajko sól, pieprz, sól ziołowa, bazylia opakowanie świeżego szpinaku (400 g ) olej albo łyżka masła 4 ząbki czosnku Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy , odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Szpinak myjemy, drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło lub olej,wrzucamy posiekany czosnek
Różne smaki w kuchni