piersi kurczaka pokrojone w kostkę jak już ktoś nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa:-) Składniki: 450 g szpinaku (ja wzięłam mrożony brykiet) 500 g pieczarek 2 cebule 2 op. sosu 4 sery 1 op. sosu pieczarkowego 330 ml kwaśnej śmietany 18% 2 pomidory 150 g żółtego sera sól, pieprz gałka muszkatołowa makaron lasagne Dodatkowo: naczynie żaroodporne Wykonanie: Pieczarki i cebulę(...)kroimy w drobna kostkę i dusimy razem ze szpinakiem na głębokiej patelni (ok. 15 min.). Doprawiamy odrobinę solą i pieprzem. Do warzyw dodajemy sosy: pieczarkowy i 2 x 4 sery rozrobione w 400 ml wody. Dodajemy śmietanę i chwilę gotujemy, aby sosy zgęstniały). Całość doprawiamy szczypta gałki muszkatołowej i w razie konieczności solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym lub silikonowym
IMPRESJA SMAKUmąki krupczatki 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 400ml śmietany kremowej 30% 2 opakowania śmietan fixu (fix do śmietany) 2 łyżki cukru pudru łyżka cukru waniliowego pestki z owocu granatu (do dekoracji) Wykonanie ciasta: Rozmrozić szpinak i odsączyć z wody lekko odciskając dłońmi. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, aż do rozpuszczenia cukru, następnie powoli dolać(...)następnie dodać szpinak i mieszać aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 50 min, do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu ściąć wierzch ciasta i rozdrobnić go na okruszki, które posłużą nam później do dekoracji. Wykonanie kremu: Schłodzoną śmietanę kremówke ubić
Mania Wypiekaniacukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 opakowania cukru wanilinowego Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki kremówki 1 galaretka cytrynowa 1 śmietan fix Dodatkowo: Poza sezonem ziarenka granatu, a w sezonie owoce leśne. Przygotowanie: Nastawić piekarnik na 180 stopni. Szpinak rozmrozić, odcisnąć nadmiar wody, następnie zblendować. Jaja połączyć z cukrem i zmiksować na jednolitą masę. Delikatnie dolewać olej, cały czas(...)mieszając. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, zmiksować. Na koniec dodać szpinak i jeszcze raz zmiksować. Masę przelać na blachę 24x35 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę. Upieczony "mech" odstawić do ostugnięcia. Galaretkę rozpuszczamy 1 szklance wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy, dodać śmietan fix i galaretkę (gęstość kisielu), zmiksować. Z ostudzonego biszkoptu odkroić górę
cooklifecukru 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny Krem 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) 1 łyżeczka żelatyny truskawki Wykonanie: Rozmrożony szpinak odcisnąć z wody i włożyć do miski. Mikserem rozdrobnić. Dodać jajka, cukier i zmiksować. Do masy szpinakowo -jajecznej przesiać mąkę z proszkiem(...)samo dno), wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Czas pieczenia to około 45 minut. Ciasto po przestudzeniu przekroić na dwa blaty. Krem Schłodzoną mocno śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody żelatynę wlać do śmietany i zmiksować. Posmarować kremem blat ciasta i przyłożyć drugim. Na wierzchu udekorować ciasto ubitą śmietaną
O kuchni z uczuciemSkładniki: 500 g makaronu tagliatelle 350 g filetu z łososia (ze skórą) 200 g świeżego szpinaku baby 15 pomidorów suszonych 4 ząbki czosnku 330 ml śmietanki 30% 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny pieprz ziołowy sól olej do smażenia Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente. Filet łososia myjemy w zimnej wodzie a następnie dokładnie suszymy. Oprószamy solą(...)gorący tłuszcz wrzucamy zmiażdżony czosnek, pokrojone w paski pomidory suszone oraz liście szpinaku. Chwilę podsmażamy a następnie wrzucamy rozdrobnionego na średnie kawałki łososia. Smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy śmietankę i sok z cytryny. Podgrzewamy kolejne 5 minut. Gdy śmietanka lekko się zredukuje dodajemy śmietanę oraz doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. W dużym garnku mieszamy makaron
Qchnia po prostuszklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 duża szczypta soli Kamis 1 szczypta cukru 1 jajko 1 łyżka kwaśniej śmietany 2 łyżki oleju + olej do smażenia farsz 400 g świeżego szpinaku 300 g liści młodej botwiny 200 g fety pieprz Kamis do smaku 1 kulka mozzarelli 1- 2 garście startego żółtedo sera słodka papryka
Monia miesza i gotujejest przepyszny! Możesz go podać z kaszą lub ulubioną surówką. U mnie dziś w towarzystwie sałatki z buraka, czarnej komosy ryżowej, gruszki i szpinaku. Składniki: 4 plastry schabu bez kości 1/2 szklanki białego wina 200 g śmietany kremówki 2 łyżki masła + 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duża szalotka 2 – 3 ząbki czosnku świeżo zmielony pieprz, sól, suszony rozmaryn
Moja pasja smakunietypową przekąskę na wszelkiego rodzaju przyjęcia czy imprezy. Składniki: 200 g bezglutenowego makaronu spaghetti (z mąki kukurydzianej) 200 g mrożonego szpinaku w liściach 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki jogurtu lub śmietany po łyżeczce masła i oleju sól, pieprz dodatkowo: serek typu włoskiego (u mnie Capri) pomidory malinowe suszona bazylia Przygotowanie: Makaron spaghetti ugotować
Kuchnia EllieCiasto na pierogi według mnie nietypowe…Właściwie szukałam inspiracji na szpinak. Trafiłam na ten przepis całkiem niedawno i bardzo mnie zaintrygował. Ciasto na pierogi jest całkiem inne od tego, które zawsze przyrządzam. Ciasto na pierogi z kwaśną śmietaną…Miałam wrażenie, że to ciasto na faworki! No cóż po lekkim przekształceniu mogę z powodzeniem polecić Wam nowy przepis(...)pierogi z jagodami czy pierogi z truskawkami . Do jakiej pory roku zaliczyć pierogi ze szpinakiem i grzybami? Te można zrobić o każdej porze! Zapraszam więc na pierogowe party! Ciasto na pierogi Składniki: na 25 pierogów Ciasto 2 jajka 50 ml wody 5-6 łyżek kwaśnej śmietany 350 g pszennej mąki + do podsypania 1 łyżeczka soli Nadzienie 150 g świeżego szpinkau
codojedzeniamnie świeży) 2 duże marchewki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz tymianek oliwa masa jajeczna: 2 jajka, 3 łyżki kwaśnej śmietany, starty ser (u mnie cheddar) Wykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Szpinak podsmażyć, aż do odparowania płynu. Na drugiej patelni podsmażyć cebulę, czosnek i marchewkę, dusić przez chwilę. Spód naczynia do zapiekania posmarować oliwą, wyłożyć
zadanie-gotowaniejajka, 3 sztuki olej, 1 szklanka mąka krupczatka, 2 szklanki proszek do pieczenia, 3 płaskie łyżeczki Składniki na krem śmietana kremówka, 200ml serek mascarpone, 250g cukier puder, 1 czubata łyżka czerwone owoce do ozdoby (granat, truskawki, wiśnie) Przygotowanie Szpinak rozmrażamy i odsączamy na sitku, resztę wody odciskamy w rękach. W wysokim naczyniu ubijamy mikserem jajka z cukrem, wlewamy(...)proszek do pieczenia miksujemy do połączenia składników. Dodajemy odsączony szpinak i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Wlewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 1 godziny w 180 st, do tzw. "suchego patyczka" . Ciasto zostawiamy do wystygnięcia. Z wystudzonego ciasta odcinamy wierzch, kruszymy na mniejsze kawałki. Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier puder i serek mascarpone, mieszamy do połączenia
Gotowanie moimi oczamianemię. Jedzcie go na zdrowie często! Składniki: 220 g makaronu tagliatelle puszka tuńczyka w sosie własnym (1 puszka 185 g) 80 g liści szpinaku baby (1 opakowanie) 0,5 szklanki groszku konserwowego 180 g śmietany 12% (mały kubeczek) 3 łyżeczki jogurtu naturalnego gęstego 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól, świeżo zmielony pieprz Sposób przygotowania: Makaron ugotuj
Zasmakuj Kuchnianemię. Jedzcie go na zdrowie często! Składniki: 220 g makaronu tagliatelle puszka tuńczyka w sosie własnym (1 puszka 185 g) 80 g liści szpinaku baby (1 opakowanie) 0,5 szklanki groszku konserwowego 180 g śmietany 12% (mały kubeczek) 3 łyżeczki jogurtu naturalnego gęstego 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól, świeżo zmielony pieprz Sposób przygotowania: Makaron
Zasmakuj KuchniCiasto kruche: 400g mąki pszennej (użyłam tortowej) 200g schłodzonej kostki do pieczenia Kasia 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 80g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g Biszkopt ze szpinakiem: 6 jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 180ml oleju 340g mąki krupczatki 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 250g świeżego szpinaku Krem: 500g naturalnego jogurtu greckiego 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 500g umytych, obranych, pokrojonych truskawek 20g żelatyny + 2/3 szklanki zimnej wody 5-6 łyżek cukru pudru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g sok wyciśnięty z 1/2 cytryny Do nasączenia: 1/4 szklanki wody
Mała Cukierenkaskładniki: - małe filety z tilapii (2szt na osobę) - opakowanie szpinaku - 1/2 cebuli - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka serka śmietankowego lub śmietany - 2 łyżki jogurtu greckiego - 1 łyżka masła - 1 łyżka oliwy z oliwek (włoskiej) - sok z cytryny Wykonanie: Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy, skrapiamy sokiem z cytryny. Rolujemy w roladkę, spinamy wykałaczką. Tak postępujemy z każdym filetem. Układamy
SMYKWKUCHNI