szpinak ze śmietaną - 1497 przepisów (strona:52/100)

Naleśnikowy tydzień: Zielone naleśniki 162

wciąż miksując wlać roztopione masło i sok z cytryny. Na koniec dodać odparowany i rozdrobniony na papkę szpinak (można zblendować). Po dodaniu szpinaku można jeszcze dosypać mąki, jeśli uznacie, że ciasto jest za luźne. Powinno mieć konsystencję śmietany. Smażyć na odrobinie tłuszczu. Podawać posmarowane serkiem z kawałkami łososia i zwinięte w rulonik. Tosia pożarła naleśnika z samym serkiem. Mimo

Przepysznik - BLW i nie tylko
ZUPA Z DYNI ZE SZPINAKIEM 183

efektu i smaku takiej zupy.Delikatnie kremowa,przypominająca smakiem dobrą zupę pomidorową,wyczuwalny smak szpinaku i czosnku.Pycha...   1 i 1/4 kg.miąższu z dyni 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 marchewki 4 pomidory 4 łyżki oleju gałązka tymianku 2 litry bulionu warzywnego po 4 łyżki tłustej śmietany gałka muszkatołowa sól pieprz 200g.szpinaku ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Dynię,czosnek,cebule i marchewkę pokroić w kostkę(...)czosnek.Dodać dynię,dusić 5 min.Dodać marchewkę,pokrojone pomidory,umyty tymianek i bulion.Gotujemy 15 min.Wyjmujemy tymianek,zupę miksujemy,mieszamy ze śmietaną,doprawiamy gałką muszkatołową,solą i pieprzem.Resztę pomidorów myjemy i kroimy w kostkę.Szpinak myjemy,kroimy,razem z pomidorami dusimy na reszcie oleju ok 1min.wymieszać z zupa.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Leśny mech bez cukru i bez glutenu 208

szklanki ksylitolu     1 szklanki oleju      500 g szpinaku (ja użyłam świeżego z ogrodu ale możesz zastosować mrożony)     3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem:     300 ml śmietany kremówki     250 g serka mascarpone     sok z połówki cytryny (do smaku(...)proszkiem i   odsączony, zblendowany szpinak. Miksuję aż wszystko się połączy. Ciasto przekładam do tortownicy wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piekę w 180 st. C aż do momentu suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzę. Po czym przekrawam na pół. Z jednej połówki zeskrobuję wierzch i odkładam do miseczki. Gdy ciasto stygnie przygotowuję krem: śmietanę ubijam, następnie dodaję ksylitol

Bon Appetit Małgorzaty
Schab zapiekany pod szpinakiem i jabłkami z serem 211

najlepiej. Nigdy więcej dumania nad składnikami. ;) 4 plastry wieprzowego schabu bez kości (grubości ok.1,5cm) 350g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 2 duże, twarde i kwaśne (ważne!) jabłka 50g żółtego sera 3 średniej wielkości ząbki czosnku pół małego kubeczka jogurtu bałkańskiego lub kwaśnej śmietany 18% kawałek twardego masła lub margaryny świeżo mielony pieprz czarny i sól morska Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem(...)wrzucamy do szpinaku. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i dobrze mieszamy. Szpinak rozprowadzamy dość równomiernie na ułożonym wcześniej serze. Kolejną warstwą są starte jabłka. Obieramy je ze skórki i ścieramy na tarce warzywnej. Gdy już rozłożymy je w naczyniu, wygładzamy powierzchnię potrawy za pomocą jogurtu naturalnego lub śmietany. Wierzch posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy naczynie do nagrzanego

Kuchenna Kontrrewolucya
szpinakowe naleśniki z "ruskim" nadzieniem... 154

NADZIENIE "RUSKIE": twaróg półtłusty 70 dag, szczypiorek 1 pęczek, cebula podsmażona 4 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 12% 200 ml do dzbanka blendera wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka, dodać wcześniej odmrożony szpinak, wlać olej i z 3/4 litra mleka, dokładnie zmiksować wszystko z dzbanka przelać do pojemnika, jeśli ciasto jest za gęste

W Mojej Kuchni Lubię
Makaron z boczkiem i parmezanem 354

Zastanawialiście się kiedyś ile składników wystarczy aby przygotować szybki i smaczny obiad? Już odpowiadam… Potrzebujemy dosłownie kilku składników aby przygotować niezwykle aromatyczne i rodem wywodzące

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Krem szpinakowy 159

mnie rewelacja!  Lekka, łatwostrawna zupa krem ze szpinakiem, a przede wszystkim szybka w przygotowaniu :) >Składniki: 0,5l bulionu 300g szpinaku 2 średniej wielkości ziemniaki marchewka duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyzki śmietany 12% sól, pieprz do smaku >Przygotowanie: 1.Cebule i czosnek drobno kroimy i zeszklić na rozgrzajen patelni. 2. Ziemniaki i marchewke obrać i pokroić

FITBUuK
LETNIA SAŁATKA WARZYWNA Z SOSEM MIODOWO-MUSZTARDOWYM 176

małych ziemniaków, 5-6 łyżek groszku Bonduelle, 4 rzodkiewki, 3 jajka ugotowane na twardo, 1/2 cebuli czerwonej, 2 większe garście mieszanki sałat ze szpinakiem, 2 pomidorki koktajlowe, łyżka posiekanego szczypiorku; sos: 2 łyżki śmietany, łyżka majonezu, łyżeczka ostrej musztardy, 1/2 łyżeczki płynnego miodu. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie, obieram. Kroję w kostkę. Jajka dzielę na ósemki, cebulę

JejKuchnia
Tarta ze szpinakiem, ricottą i kurczakiem 250

ziarnem uniemożliwi jego wzrost, dzięki czemu po upieczeniu ciasto będzie równe. Po 15 minutach wyjmujemy ciasto z pieca. Ściągamy papier. Na spód ciasta wykładamy szpinak. Na niego pieczarki i na końcu kurczaka. Całość zalewamy śmietaną z boczkiem i jajkiem. Wstawiamy do piekarnika na około 25-30 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy quiche żółtym serem i resztą ricotty

Jacob Tastes
Placki z jabłkami 2846

też inne przepisy z jabłkami: Szarlotka królewska. Jabłecznik z bitą śmietaną. Jabłecznik na biszkopcie Lub inne przepisy na placuszki: Placuszki z łososiem i kwaśną śmietaną Puchate naleśniki na maślance Naleśniki przepis podstawowy Naleśniki ze szpinakiem i serem feta Koronkowe naleśniki Wytrawne naleśniki z pikantnym kurczakiem The post Placki z jabłkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Paczuszki z ciasta francuskiego ze szpinakiem 367

szpinaku (dałam własny zamrożony grubo siekany) 60 g fety 2 łyżki smietany 18 % 1 garść startego sera żółtego pieprz czosnek granulowany 1 małe jajko Szpinak podsmażyć na patelni aby odparował nadmiar wody. Następnie dodać śmietanę oraz rozkruszoną fetę, do smaku doprawić pieprzem i czosnkiem granulowanym. Gdy składniki się połączą zestawić z ognia i dodać starty ser. Wymieszać dokładnie z pozostałymi

Monia miesza i gotuje
Makaron trottole z błękitnym serem pleśniowym 211

Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą, danie dość popularne, często przygotowuje je w domu jednak z dodatkiem śmietany i czosnku, którego i tutaj użyłam. Dziś przygotowałam je zgodnie z instrukcją Nigelli (oprócz wspomnianego czosnku) z myślą o "AKCJA NIGELLA". Składniki : 250 g makaronu trottole lub innego np.świderki 125 g sera gorgonzola  100 g świeżego szpinaku sól pieprz 3 łyżki

Zabawa smakiem
Pulpeciki inaczej 130

gałązki świeżego lub łyżka suszonego oregano -olej do podsmażania -sól, pieprz -2 łyżki  keczupu łagodnego -2 łyżki śmietany Mięso wyrabiamy z jajkiem, majerankiem, odrobiną soli i pieprzu. Formujemy mokrymi dłońmi małe klopsiki. Odstawiamy na bok. Do wysokiego garnka wsypujemy mrożony szpinak. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, papryki w paseczki. Warzywa kolejno podsmażamy na patelni i wrzucamy(...)garnka ze szpinakiem. Zalewamy wszystko przegotowaną, gorącą wodą  (1/2 l ), dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, rozgniecioną kolendrę. Wszystko zagotowujemy i na wierzch układamy kulki mięsne. Gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Odstawiamy z ognia, dodajemy koperek, oregano i zalewamy śmietaną wymieszaną z keczupem. Solimy i pieprzymy do smaku. Bardzo delikatnie mieszamy. Zupa powinna postać przed podaniem 30-60 minut

Kulinarne przemyslenia
Leśny mech 223

łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 330 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 fix do ubijania śmietany Dodatkowo owoce do dekoracji . Wszędzie w przepisach jest granat, ja użyłam naszych sezonowych owoców-czerwonej porzeczki Kiedy kupisz szpinak mrożony, od razu zostaw go na sitku, musi być rozmrożony i dobrze odciśnięty z wody. Można go dodatkowo potraktować blenderem(...)kilka chwil szpinak jest wmieszany w ciasto. Tortownicę o średnicy 26 cm, wykładam na dnie papierem do pieczenia, a boki smaruję masłem i posypuję mąką. Wlewam ciasto i piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, jakieś 50 minut. Po wystudzeniu odcinam wierzch- u mnie się trochę za dużo przycięło. Wierzch rozdrobnić na okruszki. Przygotować krem. Śmietanę ubić z cukrami

Z Kuchni Do Kuchni
Roladki z indyka w sosie serowym 198

serowy: 150 g sera gorgonzola 1 łyżka tartego parmezanu 1/4 szklanki śmietany kremówki 30% 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 sznycle z piersi indyka (2 x 150 g) 2 garści świeżego szpinaku baby 2 łyżeczki tartego parmezanu 50 g sera gorgonzola 8-10 pomidorów suszonych(...)tartego parmezanu 1/4 szklanki śmietany kremówki 30% 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Sznycle z indyka (lub z kurczaka) rozbijamy z dwóch stron tłuczkiem (tak jak na kotlety schabowe). Lekko solimy, pieprzymy i obsypujemy granulowanym czosnkiem z obu stron. Na wierzchu kotletów układamy 2-3 warstwy umytych liści szpinaku. Na szpinaku układamy kilka

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania