koncepcja. SKŁADNIKI Ciasto na biszkopt zielony 450 g mrożonego szpinaku 1 szklanka cukru 3 jajka 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto na biszkopt ciemny 5 jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki ¼ szklanki kakao Masa do uzupełnienia tortu 300 ml śmietany(...)opakowania serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 fix do śmietany Dodatkowo: do nasączenia herbatka z cytryną owoce,świeże i z puszki, u mnie: brzoskwinie, granat, winogrona WYKONANIE Ciasto zielone Szpinak odmrażamy i odciskamy na sitku z nadmiaru wody. Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, Ubijając ,cienką stróżką wlewamy olej. Następnie
W kuchennym oknie Ewymieszamy z mąką,gdy masa będzie gęsta dodajemy mleko,redukujemy i znowu dodajemy mleka.Sos beszamelowy powinien być konsystencji gęstej śmietany i idealnie gładki.Zasada jest prosta,gdy jest za gęsty dodaj mleka,dy za rzadki zredukuj. Szpinak myjemy,suszymy i przesmażamy na oliwie z oliwek z dodatkiem rozgniecionego czosnku. Doprawiamy do smaku. Na spód naczynia żaroodpornego nalewamy łyżkę wazową
Wielki apetytSkładniki: Ciasto 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 3 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki krupczatki 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy16 g 1 szklanka oleju Krem : serek mascarpone - 250 g śmietana 36% - 250 g cukier puder - 4 łyżki Dodatkowo : owoc granatu Sposób przygotowania: Wybić jajka do miski, dodać cukier, utrzeć do białości, następnie dodawać stopniowo olej(...)pieczenia. Na samym końcu dodać odciśnięty szpinak, delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do tortownicy , wyłożonej papierem o wymiarach 25 cm, piec przez ok. 60 minut w 180 stop. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, jak jest suchy to ciasto upieczone. Z upieczonego ciasta odciąć wierzch, drobno pokruszyć. Krem: Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę , ubić na sztywno z cukrem pudrem
Kuchnia DanusiCiasto-blat szpinakowy: 450 gram szpinaku mrożonego rozdrobnionego 4 jaja 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 330 gram śmietany 30% (użyłam z Biedronki Firmy Piątnica) 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1,4 szklanki wody DODATKOWO: Połówka granatu, maliny lub borówki Przygotowanie: Blat szpinakowy: całe(...)jaja ubijamy z cukrem na puszystą białą masę, szpinak rozmrażamy i mocno odciskamy, by pozbyć się wody. Do ubitej masy jajecznej dodajemy szpinak i delikatnie miksujemy. Następnie wlewamy olej i wsypujemy wcześniej przesianą mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Wylewamy do okrągłej tortownicy wcześniej spód wyłożyć pergaminem i pieczemy ok 55-60 minut
Moje Słodkie PiekiełkoSkładniki: 400 g makaronu spaghetti (lub każdy inny) 400 g szpinaku (ja miałam mrożony) 2 szt. cukinii 4 szt. marchewki 1 szt. papryki 1 puszka cieciorki gotowanej na parze 150 g sera mozarella 2 flety z kurczaka 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1 szklanka bulionu 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, bazylia, oregano, przyprawa gyros Przygotowanie: Makaron ugotuj(...)pokrój i podsmaż na patelni z cebulą i czosnkiem. Dopraw przyprawą gyros. Szpinak rozmroź, cukinię, paprykę oraz marchewkę pokrój i wsyp na głęboką patelnię, chwilę podsmaż. Dodaj cieciorkę, bulion i duś na małym ogniu 5-7 min. Dopraw do smaku. Wsyp podsmażonego kurczaka z cebulką, dodaj śmietanę i wszystko razem wymieszaj. Następnie wrzuć ugotowany wcześniej makaron, wymieszaj. Dodaj starty
Kulinarna (nie)codziennośćSałatka wiosenna z jajkami, młodym szpinakiem i rzodkiewką 3 jajka ½ ogórka szklarniowego ½ pęczka rzodkiewek 2 łyżki szczypiorku 3 garście młodego szpinaku 1 pęczek botwinki (tylko liście) 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka koperku Sos: 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka majonezu 0,5 łyżki musztardy sól Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i przekroić na pół. Oddzielić żółtka
Posadzone i zjedzoneProste wykonaniu ciasto, które zachwyca kolorem. Bitą śmietanę, którą najczęściej można spotkać w przepisach do tego ciasta zastąpiłam jogurtu naturalnym połączonym z galaretką cytrynową, dzięki temu ciasto jest orzeźwiające. Składniki: Ciasto 450 g mrożonego szpinaku szklanka cukru 4 jajka szklanka oleju 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia MASA 800 g jogurtu naturalnego 3 galaretki cytrynowe żurawina Szpinak rozmrozić
RAROSSAKucharek pieprz biały Sos. 5 szt grzyby boczniaki 0,5 cebula 100 ml bulion grzybowy 50 ml śmietana 36% pieprz czarny Wykonanie. Piersi z kurczaka rozbić przez folię, doprawić. Ząbek czosnku i cebulę drobno pokroić w kostkę. Przesmażyć na patelni, dodać liście szpinaku, chwilę przesmażyć wszystko razem. Doprawić przyprawą do dań Kucharek i pieprzem. Przestudzić, całość posiekać(...)grillem około 5 minut. W czasie pieczenia rolek, zrobić sos. Cebulę pokroić w kostkę, boczniaki w paski. Przesmażyć na patelni, doprawić, podlać bulionem grzybowym, poddusić i dodać śmietanę, zredukować. Rolki z kurczaka podać polane sosem
Kulinarny karnet Christopherapieczenia pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki krupczatki Dodatkowo: 25 dag sera białego ( półtłustego ) 2 łyżki śmietany 12 % kawałek dojrzałego awokado pół pęczka szczypiorku pół pęczka rzodkiewek 3 jajka sok z cytryny sól do smaku Wykonanie: 1. Ciasto: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z namiaru wody. Jajka miksujemy mikserem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy. Następnie(...)wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i sól, miksujemy na najmniejszych obrotach, na koniec dodajemy szpinak i nadal miksujemy do dokładnego połączenia się składników. 2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 18 cm. Pieczemy około 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone
Izabelawkuchnidzień! Dla 1 osoby Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 5 przepiórczych jajek Garść świeżego szpinaku 1/3 pęczku szczypiorku Kukurydza konserwowa bez GMO 4 plastry pomidora (Najlepiej malinowego) 25g sera feta z mleka owczego i koziego Majonez Śmietana 30% tł Płatki migdałowe Chrzan tarty w słoiczku Sól himalajska Przygotowanie: 1/ Jajka gotujemy w mocno osolonej wodzie 1 minutę a następnie
Kuchnia PROzdrowotnaobowiązki z gotowaniem :-) Póki co, częstuję Was zieloną zupą. Składniki -20 dag zielonej fasolki szparagowej -4 ziemniaki -cukinia -20 dag szpinaku -ząbek czosnku -2 łyżki oleju -6 szkl. bulionu warzywnego -sól, świeżo zmielony biały pieprz -starta gałka muszkatołowa -kwaśna śmietana lub jogurt naturalny Przygotowanie Obrać cebulę, czosnek oraz ziemniaki. Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę(...)Wrzucić przygotowanie warzywa. Mieszając, smażyć 2-3 minuty. Dodać bulion, zagotować. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka i gotować tak długo, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Szpinak opłukać, pokroić na kawałki, dodać do zupy. Gotować jeszcze 5 minut. Ugotowaną zupę lekko schłodzić i zmiksować na gładko. Przyprawić świeżo mielonym białym pieprzem i gałką muszkatołową. Fasolkę szparagową opłukać
Zielona KuchniaZiemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Przyprawić solą i pieprzem. Pogotować ok. 10 minut. • Dodać szpinak i szczaw, pokrojoną zieleninę i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. • Do śmietany wlać kilka łyżek zupy, wymieszać i wlać do zupy. Zamieszać i już nie gotować. • Zupę zmiksować blenderem
To co kochamDzisiaj propozycja na dietetyczny obiad, z ulubionym ostatnio przez nas mięsem czyli indykiem. Wykorzystam do niego mrożony szpinak, suszone pomidory i kaszę gryczaną firmy Lestello . Po dodaniu jogurtu zamiast śmietany danie jest lżejsze ale nadal smaczne, bo wszystko pysznie się ze sobą komponuje. Uwierzcie mi na słowo. To do dzieła, jedzmy zdrowo, dużo kaszy. Ja wybrałam kaszę gryczaną, bo jest
Bernika - moj kulinarny pamietnikczosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem - ja jeszcze wsypałam odrobinę papryki ostrej mielonej. Kiedy ziemniaki nam zmiękną dodajemy umyty i porwany na małe kawałki szpinak i wyciskamy sok z cytryny. Gotujemy około 30 minut i zagęszczamy śmietaną, gotujemy jeszcze chwilkę i podajemy z jajkiem. Smacznego
Moje-pitraszenieSkładniki: 150-200 g szpinaku mrożonego/brykiet 10-15 krewetek królewskich świeżo mielony pieprz sól łyżeczka soku z cytryny plus łyżeczka do skroplenia całości po przyrządzeniu 150 ml śmietany 30 % 2 łyżki whisky 2 łyżki masła oliwa z oliwek około 2 łyżki 200 g makaronu Soba 20 g pora pęczek szczypiorku pół łyżeczki suszonej kolendry/ bądź kilka listków świeżej(...)Położyć szpinak oraz por. Delikatnie podsmażyć. 5. Do całości dodać whisky, sól, pieprz, oraz sok z cytryny i dusić jeszcze przez moment, aż por delikatnie zmięknie 6. Na patelnię do sosu dodać krewetki i połączyć je z sosem, obrócić kilka razy. Następnie dusić aż będą białe, lekko zarumienione. 7. Odstawić patelnię z ognia i dodać śmietanę 30% oraz poszatkowany koperek
KreatywnePiny