Post Tarta ze szpinakiem, pomidorkami, ricottą i parmezanem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojeżółty ser Wykonanie: Naleśniki chyba każdy wie jak zrobić i jakiej ciast powinno być konsystencji, niektórzy wprawdzie dodają np. gazowaną wodę mineralną, śmietanę, zsiadłe mleko, ja napisałam podstawowe składniki. Wracając do przepisu, smażymy naleśniki na oleju. Szpinak rozmrażamy i odparowujemy ( łatwo odparować możemy w mikrofalówce ), cebulę drobno kroimy, czosnek przepuszczamy przez praskę i razem szklimy na maśle. Mleko łączymy
Smaki Ewywitamin oraz minerałów a do tego ma świetne makro ( B 7 g, T 21,5 g , W 2,7 g.) Składniki na ciasto (forma 22-25 cm): 400 g szpinaku świeżego lub mrożonego 12 jajek o temperaturze pokojowej 180 g mąki kokosowej 240 g roztopionego oleju kokosowego (LCHF, keto, paleo) lub masła (LCHF, keto, optymalna) 2 łyżeczki sproszkowanej wanilii(...)keto, LCHF)/ksylitol/cukier dla osób, które ich używają Składniki na krem: 500 g śmietanki kokosowej (adaptacja, keto, LCHF, bez laktozy) lub śmietany 36% (optymalna, LCHF) bądź mascarpone (keto, LCHF, optymalna) Wanilia sproszkowana Opcjonalnie słodzik (keto/LCHF)/ksylitol/cukier Szpinak umyć, osuszyć i obciąć ogonki. Liście zblendować. Używając szpinaku mrożonego należy go rozmrozić a następnie odcisnąć na sitku z nadmiaru wody. Przygotować
Ola la LCHFrozwałkować na grubość ok. 3-4 mm. Szklanką wycinamy porcje ciasta. Nakładamy farsz i sklejamy pierożki. Podajemy z sklarowanym masłem lub z bitą śmietaną. Smacznego! Jeśli wolicie pierogi w wersji bardziej wytrawnej polecam ze szpinakiem a przepis znajdziecie tutaj. pozdrawiam ciepło
Tagebuch po polskupokrojonej mięty pieprzowej 4 duże dymki 150 g świeżego szpinaku 150 g makaronu, pokruszonego 1½ łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka czarnego pieprzu 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego, prażone i zgniecione w moździerzu 1 łyżeczka zmielonej kolendry 1 łyżka soli 1,5-2 l warzywnego wywaru 50 ml oliwy kwaśna śmietana do podania Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę. Zeszklij(...)produkty z kartonu) i dodaj do zupy oraz pokruszony makaron. Gotuj zupę przez 5 minut. Na koniec włóż opłukany szpinak, wymieszaj i doprowadź zupę do wrzenia. Ewentualnie dopraw solą. Podaj zupę w miseczkach, a na wierzchu połóż łyżkę gęstej śmietany. Smacznego! The post Perska zupa noworoczna z makaronem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaborówkami. Mamo, Tato - jeszcze raz: Wszystkiego Najwspanialszego ! <3 Składniki: Ciasto: 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 3 jajka 1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 500 ml śmietany 36% 2 opakowania śmietan-fix 250 g serka mascarpone oraz 2 owoce granatu Przygotowanie: Jajka ucieramy(...)mikserze z cukrem. Następnie dodajemy olej i chwilę wszystko dalej miksujemy. Rozmrożony i odsączony szpinak dodajemy do masy i mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia - ja użyłam takiej, o średnicy 25 cm. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 50-60 minut
Taste TherapyWARSTWA BIAŁA: 400g fileta z indyka lub kurczaka 200g sera sałatkowo-kanapkowego oliwa z oliwek WARSTWA ZIELONA: 450g szpinaku rozdrobnionego 3 ząbki czosnku sól pieprz oliwa z oliwek DEKORACJA: 1 mozzarella oliwki czarne pomidorki koktajlowe oliwa z oliwek W miseczce roztrzepać śmietanę z jajkami i odstawić. WARSTWA CZERWONA: cebulę pokroić drobno i usmażyć na oliwie z oliwek. Wlać przecier pomidorowy(...)BIAŁA: filet z indyka pokroić i usmażyć na oliwie z oliwek. Wrzucić do rozdrabniacza. Do mięsa dodać ser feta i wlać 1/3 mieszanki jajecznej. Wszystko razem wymieszać. WARSTWA ZIELONA: Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody. Usmażyć na oliwie z oliwek, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Na koniec do przestudzonego szpinaku, wlać resztę mieszanki jajecznej. Makaron ugotować al dente
https:KKuchniaMniammnie często gości w wersji obiadowej. 3 filety z piersi kurczaka (pojedyncze) Przyprawa do kurczaka 1 cebula 450 g mrożonego szpinaku (w kostkach) ½ główki brokułu 3 ząbki czosnku 150 g sera feta 1 szklanka wody 2 łyżki śmietany 18% Sól Pieprz Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebule kroimy w kostkę, szklimy na patelni
VioletoweKucharzeniełyżeczka domowego cukru waniliowego (opcjonalnie) Farsz: 200 g twarogu półtłustego 3-4 łyżki śmietany kwaśnej 12% lub 18% 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub mniej Poza tym: domowy dżem truskawkowo-rabarbarowy 300 g truskawek suszona żurawina i wiórki kokosowe do dekoracji Przygotowanie: Szpinak rozmróź wcześniej na sitku, aby odcisnąć nadmiar wody po rozmrożeniu. Możesz też użyć świeżego, ciasto będzie(...)robiłam pół na pół, bo zapomniałam o wcześniejszym zblendowaniu szpinaku i ciasto nie było równomiernie zielone. Przelałam więc partiami do malaksera i zmiksowałam, a potem dałam do nowej miski. :) Gotowe ciasto odstaw na 15-30 minut, aby odpoczęło. Twaróg utrzyj łyżką lub blenderem z cukrem waniliowym i śmietaną. Truskawki umyj, obierz z szypułek i pokrój w plasterki. Naleśniki smaż
Anioszek w kuchnikokosowe. Dodać przyprawy, dusić jeszcze kilka minut pod przykryciem. Na sam koniec do potrawy dodać ugotowaną ciecierzycę. Podawać z bagietką, kleksem śmietany lub posypane świeżą kolendrą. Życzę smacznego! /inspiracja KwestiaSmaku/ Artykuł Curry z dynią, ciecierzycą i szpinakiem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaSzpinaku nie czuć tu wcale. Składniki są tak wyważone, że czuć tylko słodką babkę urozmaiconą dodatkiem bitej śmietany z galaretką. Ta galaretkowa bita śmietana sprawia, że ciasto nie jest suche, jak to w przypadku babek bywa, a jest wyjątkowo przyjemne dla podniebienia. Zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: - 220 gram Mąki Szymanowskiej Uniwersalnej - 250 gram cukru trzcinowego - 150 gram szpinaku (użyłam mrożonego
Wielopokoleniowoniebieską pleśnią, np. Bavaria Blu, Turek Blue, Gorgonzola pół łyżeczki tymianku, pół łyżeczki ziół prowansalskich pieprz z młynka 250-300 g szpinaku (rozmrożonego lub świeżego) 3 łyżeczki masła 2 ząbki czosnku 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka mąki 1 płaska łyżeczka cukru szczypta vegety 3-4 łyżki soku z cytryny biały pieprz i sól do smaku Piekarnik(...)sera odkrajam 5-6 cienkich plasterków, resztę rozkruszam na kurczaka, naczynie szczelnie przykrywam folią aluminiową, wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut. W tym czasie przygotowuję szpinak - na patelni roztapiam masło, podsmażam (do zrumienienia) czosnek, uważając, żeby się nie przypalił. Dodaję szpinak, podsmażam, dodaję cukier, vegetę, zmniejszam ogień, przykrywam i duszę ok. 3 minuty. Posypuję równomiernie mąką, zasmażam
Kuchnia Prezydentowejnaturalnego z kwaśną śmietaną. Chłodnik doprawiłam solą i pieprzem. Chłodnik ze szczawiu z rzodkiewką i ogórkiem na jogurcie i kwaśniej śmietanie jest idealny nie tylko na upały. Polecam również: Chłodnik z avocado Zielony chłodnik z grzankami Koktajl warzywny ze szpinakiem Składniki: 1 miska szczawiu leśnego 200 ml wody 2 łyżki siekanego młodego koperku 2 łyżki siekanego szczypiorku 250 ml domowego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsuszonych pomidorów -1 pierś z kurczaka (około 500 g) -sól, pieprz, curry, ostra i słodka papryka -łyżeczka tymianku -250 g szpinaku świeżego lub 400 g mrożonego Sos serowy: -1 serek topiony (100 g) -pół szklanki mleka -250 ml śmietany kremówki 18 % -100 g tartego sera (żółtego lub mozzarella) -sól, pieprz Przygotowanie --> Naleśniki: --> Jajka, mleko, wodę i olej mieszamy rózgą. Dodajemy(...)kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy na niej mięso do zrumienienia. Przekładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy pieczarki z cebulą. Po kilku minutach dodajemy drobno posiekany szpinak i suszone pomidory, smażymy jeszcze kilka minut. W misce mieszamy wszystkie składniki farszu. Doprawiamy. --> Wykonanie: --> Na każdy naleśnik nakładamy trochę farszu. Zwijamy ściśle w rulon i układamy w naczyniu do zapiekania
Marta Gotuje